Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Pro 2019

Solin je meka za poduzetnike: po broju otvorenih poduzeća drugi je grad u državi, po dobiti i broju zaposlenih odmah iza Splita...

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr · Autor: Gabrijela Radanović  

Solin je meka za poduzetnike: po broju otvorenih poduzeća drugi je grad u državi, po dobiti i broju zaposlenih odmah iza Splita...

U svrhu poticanja suradnje javnog i privatnog sektora, a radi postizanja što većega gospodarskog napretka na području grada Solina, danas se u hotelu “Salona Palace” održala druga po redu panel-diskusija “Poduzetnička sinergija”.

Grad Solin u suradnji sa “Slobodnom Dalmacijom”, tom prigodom okupio je sudionike u svrhu poticanja suradnje javnog i privatnog sektora, a radi postizanja što većega gospodarskog napretka na području grada.

Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina, u uvodu je kazao kako se ideja o ovakvim susretima javila prije tri godine kada su u Gradu krenuli s obuhvatnim programom razvoja poduzetništva, pa su zaključili da bi bilo dobro koncem kalendarske i proračunske godine okupiti gospodarstvenike s područja grada.

– Izuzetno su važni ovakvi susreti kako bi poduzetnici osjetili da njihov grad vodi računa o njima, da postoji volja i želja za suradnjom – kazao je Ninčević te priopćio iznenađujuće i konkretne podatke.

Nismo spavaonica

– Prema podacima Hrvatske gospodarske komore mi smo drugi grad u državi po broju otvorenih poduzeća, po dobiti koja se ostvaruje odmah smo iza Splita, kao i po broju zaposlenih. Isto tako, u zadnjih pet godina, grad Solin je, iza Dubrovnika, drugi grad u Hrvatskoj po broju otvorenih obrta. To su podaci koji vesele mene kao gradonačelnika i naše poduzetnike te nami daju poticaj da nastavimo ulagati u poduzetništvo i razvijati dobre odnose – objasnio je gradonačelnik te dodao da Solin broji oko sedam tisuća zaposlenih. Takvi podaci, navodi Ninčević, potvrđuju kako Solin zasigurno nije “spavaonica” Splićana.

– Naravno da još uvijek postoji veliki broj ljudi koji su se doselili u naš grad, a koji su radnim mjestom vezani za Split ili neke druge gradove, ali taj trend se polako mijenja, i to je intencija Grada Solina da pored toga što je grad ugodan za življenje, bude i mjesto gdje se građani mogu zaposliti i ostvarivati svoj prihod za život – naveo je Dalibor Ninčević.

Poduzetnik koji je sudjelovao u samoj raspravi Velimir Vilović, direktor tvrtke Cemex Hrvatska, gdje je zaposleno oko 500 ljudi, uglavnom s prostora solinskog, kaštelanskog i splitskog bazena, zadovoljan je suradnjom s Gradom Solinom.

– Drago mi je da Grad razumije našu potrebu da ostanemo i opstanemo na našem tržištu i da budemo konkurentni – kazao je Vilović te dodao kako se uvijek može bolje.

– Najviše bi pomogla brza reakcija na zahtjeve i potrebe gospodarstvenika koje se užurbano mijenjaju. Na izrazito dinamičnom smo tržištu, ne samo hrvatskom već regionalnom i globalnom. Prema nama kao cementnoj industriji postavljaju se novi zahtjevi u smislu energetske učinkovitosti i smanjenja utjecaja na okoliš. Zato je potrebna veća spremnost za dijalog, poput ovog koji godinama uspješno vodimo s Gradom Solinom – rekao je Vidović uoči panel-rasprave na kojoj je sudjelovao zajedno s gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem, Antom Šošićem, splitsko-dalmatinskim dožupanom, Jozom Tomašem, predsjednikom HGK Split, Matom Akrapom, voditeljem Porezne uprave – Ispostave Solin, Zvjezdanom Jaman, voditeljicom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Ispostave Solin, Ivanom Elezom, članom društva “Pink Panther”, i Marijanom Žižić, pročelnicom solinskog UO za gospodarstvo, zaštitu okoliša i EU fondove.

Žensko poduzetništvo

Na uvodu je Zvjezdana Jaman, voditeljica HZZ-a – Ispostave Solin, iznijela podatke koji potvrđuju pozitivan trend zapošljavanja i rasta poduzetništva u Solinu.

– Iz dana u dan aktivnosti rastu u svakom pogledu, a paralelno raste i poduzetništvo. Ove godine, prema podacima do 30. studenoga, bilježimo rast ženskog poduzetništva sa svim mogućim uslužnim djelatnostima, od knjigovodstvenih usluga, frizera, pedikera, masera, poslovnog i financijskog savjetovanja, zatim igraonice i druge različite vrste zabava… Od 1. siječnja do 30. studenoga ove godine imamo 75 podnesenih zahtjeva za poticaje u samozapošljavanju, koji su i odobreni – navela je Jaman konkretne brojke te kazala kako je suradnja javnog i privatnog sektora odlična.

Tijekom panel-diskusije raspravljalo se o poticajima za zapošljavanje brojnim mjerama, a prethodne tri godine od kada se krenulo s programom Poduzetničke sinergije, više od dva milijuna kuna solinskih proračunskih sredstava uloženo je u poticanje poduzetništva. Zanimljivo je i što je velik broj OPG-ova vezan za područje Kučina i Mravinaca, koje je poharao veliki požar. Osim toga, solinski gradonačelnik je naglasio kako je širok spektar tvrtki, ne samo uslužnih već i onih koji se bave proizvodnjom, informacijskim sustavom, kao i poljoprivredom.

Sudionici panel-rasprave odgovarali su na niz pitanja moderatora Saše Ljubičića, novinara “Slobodne Dalmacije”, a publika sastavljena od poduzetnika i gospodarstvenika mogla je poslušati nekoliko zanimljivih odgovora.

Tako smo doznali kako dodjelom 44 stipendije, koje su ove godine dobili učenici i studenti deficitarnih zanimanja, Solin preventivno pokušava odgovoriti na zahtjeve poslodavaca za radnom snagom, a njihova ispostava HZZ-a ponovno kreće u osposobljavanje deficitarnih zanimanja.

Razvoj industrije

Osim toga, tijekom rasprave razgovaralo se i o razvoju industrije, ali su se rušili i “mitovi” kako je turizam najjača gospodarska grana, u našoj županiji tek je iza graditeljstva, trgovine i prerađivačke industrije. Što se tiče potencijala i važnosti razvoja industrije, Velimir Vilović je poslao nekoliko ključnih poruka:

– Ako je stol gospodarstvo, industrija je jedna noga bez koje stol ne može stajati, a mi smo industriju propustom, ne toliko svjesno, malo zanemarili. Uspjeh vođenja naše države na svim razinama u budućnosti trebalo bi ocjenjivati sposobnošću da privuče proizvodne gospodarske subjekte koji će doći u Hrvatsku i ovdje zapošljavati ljude, u bilo kojoj industriji, što bi imalo efekt na cijelo gospodarstvo.

Mi smo tu i prepuni smo poštovanja za tretman koji imamo u Gradu Solinu, ali privucimo nove investitore. Ako mogu dati savjet, nemojte čekati da mi nešto pitamo, pitajte vi nas što nam treba kako bi na globalnoj razini bili konkurentni – zaključio je Vilović i zaradio pljesak okupljenih poduzetnika u publici.


Komentari članka

Vezani članci

Loša poduzetnička klima, manjak novca i iseljavanje usporili otvaranje novih tvrtki

13.01.2020.

Loša poduzetnička klima i masovno iseljavanje sve se više odražavaju i na dinamiku otvaranja novih tvrtki u Hrvatskoj. Kako pokazuju podaci Fine, preko servisa Hitro.hr prošle je godine osnovano oko tisuću manje tvrtki i obrta nego u 2018. godini, što pre

Najveća briga naših tvrtki trošak plaća

15.11.2019.

Pada optimizam europskih poduzetnika, dok u Hrvatskoj raspoloženje stagnira.

Odustao od faksa i postao najmlađi osnivač tvrtke čija vrijednost prelazi milijardu dolara

29.10.2019.

Već s 12 godina estonski osnivač i predsjednik Uprave taksi-prijevoz usluge slične Uberu, Markus Villig znao je što želi u životu – pokrenuti tehnološki startup. Nakon završene srednje škole, s posuđenih 5.000 eura upravo je to i napravio. Nadahnut Skypeo

Čak 79 posto poduzetnika smatra snižavanje stope poreza na dohodak ključnom mjerom

10.10.2019.

Država bi trebala intervenirati mjerama porezne politike u cilju smanjenja odljeva radne snage i povećanja konkurentnosti. Naše je istraživanje pokazalo da 79% ispitanih poduzetnika smatra upravo snižavanje stope poreza na dohodak ključnom mjerom porezne

Porečki poduzetnički duh

04.10.2019.

Nakon svršetka uspješne turističke sezone, Poreč ne spava: čitav listopad proteći će u ovom drevnom zapadnoistarskom gradu u znaku raznolikih programa objedinjenih naslovom "Mjesec poduzetništva". U ponudi je niz radionica, predavanja i okruglih stolova,

Tag cloud

 1. 1963 članka imaju tag hrvatska
 2. 1994 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1262 članka imaju tag izvoz
 5. 858 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1008 članka imaju tag svijet
 7. 989 članka imaju tag trgovina
 8. 1021 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 851 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 867 članka imaju tag industrija
 14. 610 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 513 članka imaju tag tehnologija
 21. 379 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 381 članka imaju tag hnb
 30. 425 članka imaju tag dzs
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 363 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg