Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Pro 2019

Solin je meka za poduzetnike: po broju otvorenih poduzeća drugi je grad u državi, po dobiti i broju zaposlenih odmah iza Splita...

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr · Autor: Gabrijela Radanović  

Solin je meka za poduzetnike: po broju otvorenih poduzeća drugi je grad u državi, po dobiti i broju zaposlenih odmah iza Splita...

U svrhu poticanja suradnje javnog i privatnog sektora, a radi postizanja što većega gospodarskog napretka na području grada Solina, danas se u hotelu “Salona Palace” održala druga po redu panel-diskusija “Poduzetnička sinergija”.

Grad Solin u suradnji sa “Slobodnom Dalmacijom”, tom prigodom okupio je sudionike u svrhu poticanja suradnje javnog i privatnog sektora, a radi postizanja što većega gospodarskog napretka na području grada.

Dalibor Ninčević, gradonačelnik Solina, u uvodu je kazao kako se ideja o ovakvim susretima javila prije tri godine kada su u Gradu krenuli s obuhvatnim programom razvoja poduzetništva, pa su zaključili da bi bilo dobro koncem kalendarske i proračunske godine okupiti gospodarstvenike s područja grada.

– Izuzetno su važni ovakvi susreti kako bi poduzetnici osjetili da njihov grad vodi računa o njima, da postoji volja i želja za suradnjom – kazao je Ninčević te priopćio iznenađujuće i konkretne podatke.

Nismo spavaonica

– Prema podacima Hrvatske gospodarske komore mi smo drugi grad u državi po broju otvorenih poduzeća, po dobiti koja se ostvaruje odmah smo iza Splita, kao i po broju zaposlenih. Isto tako, u zadnjih pet godina, grad Solin je, iza Dubrovnika, drugi grad u Hrvatskoj po broju otvorenih obrta. To su podaci koji vesele mene kao gradonačelnika i naše poduzetnike te nami daju poticaj da nastavimo ulagati u poduzetništvo i razvijati dobre odnose – objasnio je gradonačelnik te dodao da Solin broji oko sedam tisuća zaposlenih. Takvi podaci, navodi Ninčević, potvrđuju kako Solin zasigurno nije “spavaonica” Splićana.

– Naravno da još uvijek postoji veliki broj ljudi koji su se doselili u naš grad, a koji su radnim mjestom vezani za Split ili neke druge gradove, ali taj trend se polako mijenja, i to je intencija Grada Solina da pored toga što je grad ugodan za življenje, bude i mjesto gdje se građani mogu zaposliti i ostvarivati svoj prihod za život – naveo je Dalibor Ninčević.

Poduzetnik koji je sudjelovao u samoj raspravi Velimir Vilović, direktor tvrtke Cemex Hrvatska, gdje je zaposleno oko 500 ljudi, uglavnom s prostora solinskog, kaštelanskog i splitskog bazena, zadovoljan je suradnjom s Gradom Solinom.

– Drago mi je da Grad razumije našu potrebu da ostanemo i opstanemo na našem tržištu i da budemo konkurentni – kazao je Vilović te dodao kako se uvijek može bolje.

– Najviše bi pomogla brza reakcija na zahtjeve i potrebe gospodarstvenika koje se užurbano mijenjaju. Na izrazito dinamičnom smo tržištu, ne samo hrvatskom već regionalnom i globalnom. Prema nama kao cementnoj industriji postavljaju se novi zahtjevi u smislu energetske učinkovitosti i smanjenja utjecaja na okoliš. Zato je potrebna veća spremnost za dijalog, poput ovog koji godinama uspješno vodimo s Gradom Solinom – rekao je Vidović uoči panel-rasprave na kojoj je sudjelovao zajedno s gradonačelnikom Daliborom Ninčevićem, Antom Šošićem, splitsko-dalmatinskim dožupanom, Jozom Tomašem, predsjednikom HGK Split, Matom Akrapom, voditeljem Porezne uprave – Ispostave Solin, Zvjezdanom Jaman, voditeljicom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Ispostave Solin, Ivanom Elezom, članom društva “Pink Panther”, i Marijanom Žižić, pročelnicom solinskog UO za gospodarstvo, zaštitu okoliša i EU fondove.

Žensko poduzetništvo

Na uvodu je Zvjezdana Jaman, voditeljica HZZ-a – Ispostave Solin, iznijela podatke koji potvrđuju pozitivan trend zapošljavanja i rasta poduzetništva u Solinu.

– Iz dana u dan aktivnosti rastu u svakom pogledu, a paralelno raste i poduzetništvo. Ove godine, prema podacima do 30. studenoga, bilježimo rast ženskog poduzetništva sa svim mogućim uslužnim djelatnostima, od knjigovodstvenih usluga, frizera, pedikera, masera, poslovnog i financijskog savjetovanja, zatim igraonice i druge različite vrste zabava… Od 1. siječnja do 30. studenoga ove godine imamo 75 podnesenih zahtjeva za poticaje u samozapošljavanju, koji su i odobreni – navela je Jaman konkretne brojke te kazala kako je suradnja javnog i privatnog sektora odlična.

Tijekom panel-diskusije raspravljalo se o poticajima za zapošljavanje brojnim mjerama, a prethodne tri godine od kada se krenulo s programom Poduzetničke sinergije, više od dva milijuna kuna solinskih proračunskih sredstava uloženo je u poticanje poduzetništva. Zanimljivo je i što je velik broj OPG-ova vezan za područje Kučina i Mravinaca, koje je poharao veliki požar. Osim toga, solinski gradonačelnik je naglasio kako je širok spektar tvrtki, ne samo uslužnih već i onih koji se bave proizvodnjom, informacijskim sustavom, kao i poljoprivredom.

Sudionici panel-rasprave odgovarali su na niz pitanja moderatora Saše Ljubičića, novinara “Slobodne Dalmacije”, a publika sastavljena od poduzetnika i gospodarstvenika mogla je poslušati nekoliko zanimljivih odgovora.

Tako smo doznali kako dodjelom 44 stipendije, koje su ove godine dobili učenici i studenti deficitarnih zanimanja, Solin preventivno pokušava odgovoriti na zahtjeve poslodavaca za radnom snagom, a njihova ispostava HZZ-a ponovno kreće u osposobljavanje deficitarnih zanimanja.

Razvoj industrije

Osim toga, tijekom rasprave razgovaralo se i o razvoju industrije, ali su se rušili i “mitovi” kako je turizam najjača gospodarska grana, u našoj županiji tek je iza graditeljstva, trgovine i prerađivačke industrije. Što se tiče potencijala i važnosti razvoja industrije, Velimir Vilović je poslao nekoliko ključnih poruka:

– Ako je stol gospodarstvo, industrija je jedna noga bez koje stol ne može stajati, a mi smo industriju propustom, ne toliko svjesno, malo zanemarili. Uspjeh vođenja naše države na svim razinama u budućnosti trebalo bi ocjenjivati sposobnošću da privuče proizvodne gospodarske subjekte koji će doći u Hrvatsku i ovdje zapošljavati ljude, u bilo kojoj industriji, što bi imalo efekt na cijelo gospodarstvo.

Mi smo tu i prepuni smo poštovanja za tretman koji imamo u Gradu Solinu, ali privucimo nove investitore. Ako mogu dati savjet, nemojte čekati da mi nešto pitamo, pitajte vi nas što nam treba kako bi na globalnoj razini bili konkurentni – zaključio je Vilović i zaradio pljesak okupljenih poduzetnika u publici.


Komentari članka

Vezani članci

Poduzetnici s manje od 10 zaposlenih mogu zatražiti potporu od 2000 kuna po radniku, doznajte uvjete

10.07.2020.

Hrvatski zavod za zapošljavanje od danas prima zahtjeve za novu potporu namijenjenu mikropoduzenicima pogođenim koronakrizom u iznosu od 2000 kuna po radniku za mjesec srpanj

Slavica Singer: Žene su u biznisu samokritičnije i opreznije, muškarci su umreženiji

08.07.2020.

Sto najvećih hrvatskih kompanija u ženskom vlasništvu, s Liderove liste objavljene, u suradnji s Bisnodeom, u novom tiskanom i digitalnom izdanju, donijelo je zanimljive usporedbe.

Franšizni se model poslovanja pokazao vrlo otporan na krizu

07.07.2020.

Smatramo da ima puno dobrih tvrtki i projekata koji se mogu franšizirati, ali nisu svjesni te prilike, kazala je Domanovac

U dva mjeseca zaradili 250 milijuna kuna prodajom proizvoda koji je svima trebao

04.07.2020.

S vremenom su uspjeli sklopiti ugovore s klijentima i proširiti se na tržište. Određena dezinfekcijska sredstva donirali su medicinskom osoblju diljem zemlje.

Lea Brezar i Renata Brekalo: Važno nam je da naši učenici nauče nešto i o poduzetništvu

15.06.2020.

Danas je većina roditelja svjesna da je ulog u obrazovanje najbolja investicija u dijete i da je ono sve potrebnije, stoga nas ne zabrinjava izostanak državnog financiranja i nije nam to u fokusu

Tag cloud

 1. 2018 članka imaju tag hrvatska
 2. 2076 članka imaju tag turizam
 3. 1573 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 724 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 790 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 399 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 386 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 244 članka imaju tag koronavirus
 34. 312 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 395 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici