Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Velj 2020

Split prvi grad u ovom dijelu Europe koji nudi najam električnih romobila: nova usluga predstavljena na Matejušci, evo kako ih koristiti

Izvor: slobodnadalmacija.hr · Autor: ANA FRANIĆ  

Split prvi grad u ovom dijelu Europe koji nudi najam električnih romobila: nova usluga predstavljena na Matejušci, evo kako ih koristiti

Električni romobili tvrtke Bolt u posljednjih tjedan dana nicali su na raznim lokacijama u Splitu, a jutros je na Matejuški i predstavljena njihova nova usluga - najam tih prijevoznih sredstava.

Ivan Begović, specijalist operativnih poslova u Boltu, istaknuo je kako su električni romobili dio njihove zelene inicijative u sklopu koje žele smanjiti ugljikov dioksid u atmosferi odnosno neutralizirati ga i tako su romobili stigli u Split.

- Električni romobili su trenutačno prisutni u Madridu, Malagi, Faru, Talinu i drago nam je da se Split od svih gradova postavio kao prvi grad u jugoistočnoj Europi koji će ponuditi ovu vrstu usluge. To naravno ne bi bilo moguće bez same suradnje s Gradom Splitom i njihove podrške što su nam dali mogućnost da sada prezentiramo naše električne romobile, kazao je Begović.

Upravo spomenuta suradnja nam je zapela za oko. Naime, kada su iz tvrtke Bolt medijima priopćili kako u Split stižu romobili pohvalili su se kako će ih svojim dolaskom podržati i posebna gošća – Alijana Vukšić, direktorica splitske Turističke zajednice.

Međutim, nakon upozorenja aktivista i upita od strane medija, stigao je demantij spomenute direktorice putem društvenih mreža u kojem stoji da TZ “ne podržava projekte koji nemaju ishođenje sve potrebne dozvole”, stoga Alijana Vukšić nije sudjelovala na današnjem predstavljanju.

Postavljeni zeleni romobili na Rivi i nas su zaintrigirali već prošlog tjedna kada smo i poslali upit Gradskoj upravi kako bi doznali posjeduje li Bolt sve potrebne dozvole za postavljanje električnih romobila na dvije lokacije u samom centru grada, pokraj samostana Sv. Frane i na samom središtu glavne splitske šetnice.

Nakon sedmodnevne prepiske s gradskom službom za odnose s javnošću, danas, niti sat vremena uoči predstavljanja te usluge, i to na naše uporno inzistiranje, konačno smo dobili odgovor iz Banovine.

Damir Ordulj, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, redarstvo i mjesnu samoupravu nam je kazao kako je tvrtka Bolt ima njihovu suglasnost samo za probni period koji završava danas, 26. veljače, ali kako za dalje nemaju dozvolu.

Da su dobili suglasnost za testiranje romobila, potvrdio nam je i sam Begović iz tvrtke Bolt.

- Testna faza je izvršena kako bi uklonili sve nedostatke i vidjeli gdje se pojavljuju određeni problemi. Danas ćemo vjerojatno imati dokument (dozvolu za korištenje javne površine op.a.), ali naravno, nećemo stavljati romobile ako se Grad ne slaže s tim. Mi zakonski imamo pravo ostaviti romobil jer se smatra pješakom, ali surađujemo Gradom kako bi nam dozvolili korištenje javne površine, objasnio nam je Begović.

Za korištenje romobila potrebno je skinuti njihovu aplikaciju, dodati karticu i skenirati QR kod na romobilu. Otključavanje će koštati četiri kune, a svaka sljedeće minuta 1,30 kuna. Idu brzinom od 20 kilometara na sat, ali iz Bolta su nam otkrili kako je na području oko Dioklecijanove palače ograničena brzina vožnje na 10 kilometara na sat.

- Sama Dioklecijanova palača je područje u kojem smo zabranili korištenje romobila, a kazna za one korisnike koji ih ostave unutar palače iznosi od 300 kuna pa i više. U aplikaciji su ucrtane žute i crvene zone. Žute su one označene kao posebne zone kretanja gdje je ograničena brzina, a crvene poput Dioklecijanove palače i Marjana kao zone gdje je zabranjena vožnja, a kazne će ići automatski preko aplikacije, napominje Begović.

Dodaje kako svim korisnicima sugeriraju da se ponašaju odgovorno na cesti, da paze na svoju sigurnost, ako mogu da koriste kacigu i da se ponašaju u skladu s prometnim propisima.

Ako dođe do ozljeda, odnosno ako vozač električnog romobila padne ili se sudari s pješakom, Begović ističe kako je odgovornost isključivo na osobi koja koristi ovo prijevozno sredstvo.

- Mi ne možemo kontrolirati pojedine ljude i ponašanje, u slučaju ako utvrdimo da je došlo do nepravilnost i kršenja zakona ćemo reagirati na način koji to zakon propisuje, naplatiti kaznu ili onemogućiti korištenje aplikacije našim korisnicama, za kraj nam je kazao Begović.

Kako i gdje ih ostaviti?
Električni romobili tvrtke Bolt mogu se ostaviti na bilo kojoj lokaciji, a nas je zanimalo tko će regulirati njihovo ostavljanje.

- Surađujemo s lokalnim partnerom koji za sada svako jutro romobile ostavlja na lokacijama koje smo odredili te ih navečer skuplja. Svi romobili se odvoze na održavanje, provjerava se da li su tehnički ispravni te se pune baterije, a ujutro ih partner vraća na lokacije, kazao nam je Ivan Begović iz tvrtke Bolt.


Komentari članka

Vezani članci

I ove godine poticaji za električna vozila, ali ne za hibride i bicikle

27.05.2020.

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sljedećeg bi mjeseca trebao ponovno otvoriti natječaj za sufinanciranje nabavke novih "zelenih" vozila. Prema prvim informacijama ove će godine opseg pokrivenih vrsta vozila biti smanjen

Otvara se najveća poslovnica drogerijskog lanca u Dalmaciji. Evo što sve čeka kupce

03.03.2020.

U prizemlju City Centera one Split, početkom travnja, svoja će vrata otvoriti najveća dm poslovnica u Dalmaciji.

Isplati li se kruzing turizam - i koliko?

10.02.2020.

Gradovi će od iduće godine turističku pristojbu naplaćivati i kruzerima. Bit će to dodatna zarada od tog vida turizma. Pitanje je što nam donosi, a što odnosi taj stalni rast kruzerskog prometa. Ali ono što je neupitno je da će se on nastaviti i u idućim

Dubrovnik, Split i Zadar počinju naplaćivati kruzerima ulazak u luke, cijene su smijurija u odnosu na konkurente

03.02.2020.

Tri najčešće hrvatske destinacije kruzera - Dubrovnik, Split i Zadar - od prvog dana iduće godine počet će ubirati novac na uplovljavanjima u svoje luke, a sve tri odlučile su se na različite metode. Dubrovnik je istaknuo maksimalnu zakonski dopuštenu cij

EIB će financirati Bolt s 50 milijuna € uz podršku Europskog fonda za strateška ulaganja

23.01.2020.

Bolt je platforma koja se u vrlo kratkom periodu uspjela pozicionirati kao jedan od prvih izbora za urbani prijevoz diljem Hrvatske te neprestano širi svoje poslovanje i iznenađuje novitetima na tržištu

Tag cloud

 1. 2005 članka imaju tag hrvatska
 2. 2055 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1287 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 869 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1041 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 708 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 11. 948 članka imaju tag ict
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 993 članka imaju tag EU
 14. 890 članka imaju tag industrija
 15. 785 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 440 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 364 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 357 članka imaju tag eu fondovi
 26. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 305 članka imaju tag opg
 35. 385 članka imaju tag vlada
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija