Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Svi 2010

Spuste li cijene, hotelijerima je ugrožen opstanak?

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Davor Verković  

Spuste li cijene, hotelijerima je ugrožen opstanak?

Popusti mogu biti i dokaz o nezainteresiranosti turista za neku destinaciju, čime se dodatno ruši njezina reputacija na tržištu. Gostu je teško objasniti zašto bi ponovo za neki aranžman trebao plaćati, recimo, 35 eura, ako ga je ove godine dobio za 25 eura, kažu naši hotelijeri.

Ne spuštajte cijene ako želite opstati, poruka je koju hotelijerima godinama, gotovo svakodnevno, odašilje njihovo strukovno vodstvo. Značajnije rezanje cijena često više šteti nego koristiti i niz je opasnosti koje se kriju iza velikih sconta za kojim povremeno posežu uspaničeni hotelijeri. Grci su tradicionalni mediteranski prvaci u spuštanju cijena, njihov je standard da u jednoj sezoni jako spuste cijene usluga u svojim hotelima, a da ih već u sljedećoj dignu na nekadašnju, visoku razinu. S druge strane, Turci već u startu nude iznimno atraktivne cijene, pa uglavnom i nemaju potrebe za dodatnim spuštanjem, što ne znači da ih u hodu i ne spuštaju jer znaju da će im u slučaju problema uskočiti država. Kristijan Šustar, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, kaže da su prognoze hrvatskih hotelijera za svibanj dobre, da je lipanj loš i nama i cijelom Mediteranu, ali, što je važnije, da se sezona odvija po planu. Tvrdi da je ozračje oko turizma bitno bolje nego lani te u turističkoj branši još vlada optimizam. Posljedica je da ovdašnji hotelijeri još nisu podlegli cjenovnom hiper dampingu.

Krajnjem potrošaču, gostu, koji očekuje da će hotelsku sobu zakupiti u posljednji trenutak, dvadesetak i više posto jeftinije od prvobitne cijene, lijepo zvuči svaki popust. Međutim, to rezanje cijena hotelijere često odvodi u slijepu ulicu. Darko Ivić, dugogodišnji direktor prodaje porečke Plave lagune, otkriva da se smanjivanjem cijena hotelskih usluga bitno smanjuje planirani prihod hotelske kuće, čime se, naravno, ugrožava i rentabilnost njezina poslovanja. Opasnosti su brojne - popusti mogu biti dokaz o nezainteresiranosti turista za neku destinaciju, čime se dodatno ruši njezina reputacija na tržištu, a i gostu je teško objasniti zašto bi ponovo za neki aranžman trebao plaćati, recimo, 35 eura, ako ga je ove godine dobio za 25 eura.»Plava laguna nikad ne spušta cijene. Postoje iznimke, dogovori s našim partnerima za pojedine termine, kada im cijenu spustimo za 10 do 15 posto, ali i to je vrlo rijetko. Moj je stav da spuštanje cijena dovodi do prelijevanja iz jednog objekta u drugi, iz jedne destinacije u susjednu, i ne vidim u tome neki uspjeh, osim što jedan hotel preotme goste drugom«, rekao nam je Darko Ivić.

Domaći hotelijeri rado navode poteze zagrebačkog Regenta Esplanade, nekadašnje perjanice zagrebačkog hotelijerstva, koja bi visokim cijenama trebala čuvati svoj ekskluzivitet, a čiji direktori prodaje, međutim, imaju naviku spuštati cijenu do iznemoglosti i tako preuzimati goste čak i zagrebačkim hotelima s tri zvjezdice. I Franco Palma, član predsjedništva Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, te donedavni dugogodišnji predsjednik Uprave porečke Rivijere, tvrdi da ovdašnji hotelijeri nemaju mogućnosti za veliko rušenje cijena, jer im je u tom slučaju ugrožen opstanak. »Prosječni hrvatski hotelijer ima malu razliku između prihoda i troškova, i svaki veći sconto ugrožava nam poslovanje. Mislim da je bolje poslovati s planiranim cijenama čak i pod cijenu manje popunjenosti, nego ići u velike popuste. Bolji domaći hotelijeri umjesto popusta daju neke dodatne usluge, poput besplatnog dana, izleta i slično. Ako već idu u rezanje cijena, onda će popusti iznositi od 10 do 20 posto«, tvrdi Palma. Ne poriče, međutim, da i ovdašnje hotelijere često hvata panika, pa sobe rasprodaju pošto-poto. Posebno one hotelske kuće koje žive od danas do sutra po uzusu - daj Bože samo da dočekam rujan. Ozbiljnijim hotelijerima koji razmišljaju dugoročno nikakvo veliko spuštanje cijena ne dolazi u obzir.

I dok dobar dio grčkih hotelijera već nudi 50-postotne popuste na hotelski smještaj u špici aktualne sezone, a više prostora za spuštanje cijena imaju i Turci, Tunižani i Egipćani, Franco Palma ističu drukčiju logiku. »Ne znam zašto bi sada netko uopće razmišljao o spuštanju cijena. Odavno se znalo, prije dva, tri mjeseca, da će nam svibanj biti dobar i da ćemo potom u lipnju imati rupu. Zašto bi nekoga hvatala panika kada se sezona odvija onako kako smo je i planirali i jedini nam uteg može biti ako se nastavi ovo iznimno ružno vrijeme. Hrvatski hotelijeri nikad nisu živjeli od danas do sutra u stilu - sada su nam hoteli poluprazni, pa ćemo spuštati cijene. To nije naš stil, a iste ćemo standarde nastojati zadržati i u budućnosti«, zaključio je Franco Palma.


Komentari članka

Vezani članci

Vodeća svjetska turistička grupacija preuzima portfelj Fortenova grupe u Karisma Hotels Adriatic

30.09.2020.

Ukupni kapacitet tri moderna, uređena hotela s četiri zvjezdice je 589 soba. KHA je u svojim objektima u prošloj godini ostvarila skoro 350.000 noćenja, a gosti su bili uglavnom iz Velike Britanije, Njemačke, Skandinavije i Francuske.

Luksuzni ženevski hoteli na rubu propasti

29.09.2020.

Rolete na prozorima ženevskog 'Richemonta' spuštene su od srpnja, nakon što je u uobičajenim okolnostima taj užurbani hotel s pet zvjezdica zbog koronavirusa ostao bez bogatih gostiju.

Hrvatska među najtraženijim destinacijama

25.09.2020.

Dobre trendove i najave s američkog tržišta za Hrvatsku potvrđuju podaci Elektroničkog sustava za autorizaciju putovanja (Electronic System for travel Authorization - ESTA), koji je objavio pregled destinacija koje su korisnici najviše pretraživali u razd

Dalmatinski poduzetnici: Čeka nas crna zima! Pojedini među nama od Velike Gospe nisu inkasirali ni 10.000 kn

24.09.2020.

Prekid redovnog poslovanja, drastično smanjenje prometa i prihoda, ali i otkazi radnicima, tek su neki u moru problema s kojima su suočeni Mario Blažević, vlasnik dvorane za vjenčanja, novootvorenog restorana i tvornice za proizvodnju kolača u Kaštelima,

Agencija Uniline baca se na novi poslovni model, ovo će zanimati vlasnike vila

23.09.2020.

Uniline će voditi računa o prihvatu i ispraćaju gostiju, kompletnu brigu o pripremi i održavanju iznajmljenih nekretnina, kao i cijelom procesu najma, uključujući fotografiranje i oglašavanje nekretnine.

Tag cloud

 1. 2050 članka imaju tag hrvatska
 2. 2129 članka imaju tag turizam
 3. 1593 članka imaju tag financije
 4. 1324 članka imaju tag izvoz
 5. 1104 članka imaju tag svijet
 6. 881 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 765 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1062 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 875 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 303 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 372 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 330 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici