Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

20 Svi 2010

Spuste li cijene, hotelijerima je ugrožen opstanak?

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Davor Verković  

Spuste li cijene, hotelijerima je ugrožen opstanak?

Popusti mogu biti i dokaz o nezainteresiranosti turista za neku destinaciju, čime se dodatno ruši njezina reputacija na tržištu. Gostu je teško objasniti zašto bi ponovo za neki aranžman trebao plaćati, recimo, 35 eura, ako ga je ove godine dobio za 25 eura, kažu naši hotelijeri.

Ne spuštajte cijene ako želite opstati, poruka je koju hotelijerima godinama, gotovo svakodnevno, odašilje njihovo strukovno vodstvo. Značajnije rezanje cijena često više šteti nego koristiti i niz je opasnosti koje se kriju iza velikih sconta za kojim povremeno posežu uspaničeni hotelijeri. Grci su tradicionalni mediteranski prvaci u spuštanju cijena, njihov je standard da u jednoj sezoni jako spuste cijene usluga u svojim hotelima, a da ih već u sljedećoj dignu na nekadašnju, visoku razinu. S druge strane, Turci već u startu nude iznimno atraktivne cijene, pa uglavnom i nemaju potrebe za dodatnim spuštanjem, što ne znači da ih u hodu i ne spuštaju jer znaju da će im u slučaju problema uskočiti država. Kristijan Šustar, predsjednik Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, kaže da su prognoze hrvatskih hotelijera za svibanj dobre, da je lipanj loš i nama i cijelom Mediteranu, ali, što je važnije, da se sezona odvija po planu. Tvrdi da je ozračje oko turizma bitno bolje nego lani te u turističkoj branši još vlada optimizam. Posljedica je da ovdašnji hotelijeri još nisu podlegli cjenovnom hiper dampingu.

Krajnjem potrošaču, gostu, koji očekuje da će hotelsku sobu zakupiti u posljednji trenutak, dvadesetak i više posto jeftinije od prvobitne cijene, lijepo zvuči svaki popust. Međutim, to rezanje cijena hotelijere često odvodi u slijepu ulicu. Darko Ivić, dugogodišnji direktor prodaje porečke Plave lagune, otkriva da se smanjivanjem cijena hotelskih usluga bitno smanjuje planirani prihod hotelske kuće, čime se, naravno, ugrožava i rentabilnost njezina poslovanja. Opasnosti su brojne - popusti mogu biti dokaz o nezainteresiranosti turista za neku destinaciju, čime se dodatno ruši njezina reputacija na tržištu, a i gostu je teško objasniti zašto bi ponovo za neki aranžman trebao plaćati, recimo, 35 eura, ako ga je ove godine dobio za 25 eura.»Plava laguna nikad ne spušta cijene. Postoje iznimke, dogovori s našim partnerima za pojedine termine, kada im cijenu spustimo za 10 do 15 posto, ali i to je vrlo rijetko. Moj je stav da spuštanje cijena dovodi do prelijevanja iz jednog objekta u drugi, iz jedne destinacije u susjednu, i ne vidim u tome neki uspjeh, osim što jedan hotel preotme goste drugom«, rekao nam je Darko Ivić.

Domaći hotelijeri rado navode poteze zagrebačkog Regenta Esplanade, nekadašnje perjanice zagrebačkog hotelijerstva, koja bi visokim cijenama trebala čuvati svoj ekskluzivitet, a čiji direktori prodaje, međutim, imaju naviku spuštati cijenu do iznemoglosti i tako preuzimati goste čak i zagrebačkim hotelima s tri zvjezdice. I Franco Palma, član predsjedništva Udruge poslodavaca u hotelijerstvu Hrvatske, te donedavni dugogodišnji predsjednik Uprave porečke Rivijere, tvrdi da ovdašnji hotelijeri nemaju mogućnosti za veliko rušenje cijena, jer im je u tom slučaju ugrožen opstanak. »Prosječni hrvatski hotelijer ima malu razliku između prihoda i troškova, i svaki veći sconto ugrožava nam poslovanje. Mislim da je bolje poslovati s planiranim cijenama čak i pod cijenu manje popunjenosti, nego ići u velike popuste. Bolji domaći hotelijeri umjesto popusta daju neke dodatne usluge, poput besplatnog dana, izleta i slično. Ako već idu u rezanje cijena, onda će popusti iznositi od 10 do 20 posto«, tvrdi Palma. Ne poriče, međutim, da i ovdašnje hotelijere često hvata panika, pa sobe rasprodaju pošto-poto. Posebno one hotelske kuće koje žive od danas do sutra po uzusu - daj Bože samo da dočekam rujan. Ozbiljnijim hotelijerima koji razmišljaju dugoročno nikakvo veliko spuštanje cijena ne dolazi u obzir.

I dok dobar dio grčkih hotelijera već nudi 50-postotne popuste na hotelski smještaj u špici aktualne sezone, a više prostora za spuštanje cijena imaju i Turci, Tunižani i Egipćani, Franco Palma ističu drukčiju logiku. »Ne znam zašto bi sada netko uopće razmišljao o spuštanju cijena. Odavno se znalo, prije dva, tri mjeseca, da će nam svibanj biti dobar i da ćemo potom u lipnju imati rupu. Zašto bi nekoga hvatala panika kada se sezona odvija onako kako smo je i planirali i jedini nam uteg može biti ako se nastavi ovo iznimno ružno vrijeme. Hrvatski hotelijeri nikad nisu živjeli od danas do sutra u stilu - sada su nam hoteli poluprazni, pa ćemo spuštati cijene. To nije naš stil, a iste ćemo standarde nastojati zadržati i u budućnosti«, zaključio je Franco Palma.


Komentari članka

Vezani članci

Veliki hotelijeri ostaju bez potpora za hotele s četiri zvjezdice

16.02.2020.

Prema Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o poticanju ulaganja veliki bi hotelijeri ubuduće na potpore mogli računati samo za hotele s pet zvjezdica, što bi moglo usporiti ulaganja u nove hotele. U predloženome Nacrtu sporne su i odredbe kojima se potpore mora

Porečki vodeni park Aquacolors ima najbolji vodeni kompleks u Europi. Za to su ZASLUŽNE DVIJE ISTARSKE TVRTKE

12.02.2020.

Porečki adrenalinski vodeni park Aquacolors osvojio je priznanje u Monte Carlu. Grupacija SCP, koja je najveći svjetski distributer bazena i bazenske opreme, u svom je tradicionalnom izboru proglasila novoizgrađeni vodeni kompleks u porečkom aquaparku naj

Apartman i "turizam kod domaćina" nisu isto

10.02.2020.

U turizmu i dalje buja privatni smještaj - u posljednjih je 8 godina udvostručen pa sada u njemu imamo čak 800 tisuća kreveta

Isplati li se kruzing turizam - i koliko?

10.02.2020.

Gradovi će od iduće godine turističku pristojbu naplaćivati i kruzerima. Bit će to dodatna zarada od tog vida turizma. Pitanje je što nam donosi, a što odnosi taj stalni rast kruzerskog prometa. Ali ono što je neupitno je da će se on nastaviti i u idućim

Nove linije u Zračnoj luci Pula

10.02.2020.

Zračna luka Pula ponovno najavljuje ulaganja, ovaj put u smanjenje emisije štetnih plinova. Najavljuju i nove linije na proljeće. Inače, ta zračna luka prošle je godine ostvarila porast prometa od 8% i rekordnih 770 tisuća putnika.

Tag cloud

 1. 1968 članka imaju tag hrvatska
 2. 2004 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1273 članka imaju tag izvoz
 5. 861 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1017 članka imaju tag svijet
 7. 994 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 858 članka imaju tag investicije
 10. 935 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 873 članka imaju tag industrija
 14. 636 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 384 članka imaju tag poticaji
 20. 516 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 268 članka imaju tag potpore
 25. 356 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 349 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 426 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 311 članka imaju tag osijek
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 282 članka imaju tag opg
 40. 341 članka imaju tag recesija