Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Srp 2023

Sredstva europskih fondova konačno i za unaprjeđenje proizvodnih procesa

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Dario Kuštro  

Sredstva europskih fondova konačno i za unaprjeđenje proizvodnih procesa

Prve efekte hrvatskog pristupanja članstvu Europskoj uniji kroz pretpristupne i prekogranične projekte osjetili su u sektoru djelovanja civilnog društva. Potom kroz fondovska sredstva regionalnog ujednačavanja i jedinice lokalne samouprave - županije, gradovi i općine. Za to su vrijeme privatnici, poduzetnici, a posebice krupno gospodarstvo, ostali kratkih rukava, što je kod jednog dijela njih stvorilo frustracije. Politika Europske unija je, naime, takva da izbjegava ulaganje u privatno vlasništvo.

No, naposljetku je i gospodarstvo došlo na svoje. U prvom mahu mogli su konkurirati za sredstva koja su mogli koristiti za energetsku obnovu svojih prostora (poboljšanju kvalitete rasvjete, učinkovitije hlađenje/grijanje). Naposljetku, pristigla su i raspoloživa sredstva koja su se mogla iskoristiti i u poboljšanju procesa same proizvodnje. Izdvojili smo za ovu prigodu tri takva netom realizirana projekta.

Iz Zagrebačke pivovare priopćili su o objavi drugog po redu izvješća o održivosti kojim su još jednom, kao vodeći proizvođač piva na domaćem tržištu i članica globalne grupacije Molson Coors Beverage Company, jedne od najvećih grupacija za proizvodnju pića na svijetu, potvrdili predanost odgovornom, transparentnom i održivom poslovanju.

Prošlu su godinu obilježile dvije velike investicije - finalizacija ulaganja u vrijednosti od gotovo 18 milijuna kuna (2,6 milijuna eura) u logistički, distributivni i komercijalni centar u Zaprešiću te 64 milijuna kuna (8,5 milijuna eura) vrijedno ulaganje u tehnološki naprednu liniju za punjenje i pakiranje limenki kojom su u zagrebačkom proizvodnom pogonu u potpunosti zadovoljili stalni rast potražnje tržišta za pivom u limenci, dodatno povećali održivost kompanije, konkurentnost domaće proizvodnje te potrošačima ponudili nove formate i multipakiranja limenki.

Četiri bazena

Ova je investicija, kažu u Zagrebačkoj pivovari, dokaz kako kontinuirano ulažu u projekte koji imaju utjecaj na povećanje energetske učinkovitosti u proizvodnji, što se očituje kroz smanjenje potrošnje vode, električne i toplinske energije. Novom linijom za limenke ušteđeno je više od devet tisuća prostornih metara (kubika) vode, više od 350 tisuća kWh struje i gotovo devet milijuna MJ toplinske energije (pare). Za bolje razumijevanje navedenih brojki u Zagrebačkoj pivovari navode kako se radi o količini vode s kojom je moguće napuniti skoro četiri prosječna olimpijska bazena te električnoj energiji koju u jednoj godini u prosjeku potroši više od sto hrvatskih kućanstava.

I još jedna domaća pivovara krenula je k proizvodnom procesu koji donosi smanjene potrošnje eneregije - riječ je o Osječkoj pivovari.

Početkom ljeta izvijestili su kako su službeno završila prvu etapu procesa kojim žele postići samoodrživost. Riječ je o projektu u koji pivovara ulaže više od 3,5 milijuna eura, a sve s ciljem smanjenja troškova poslovanja. To se ponajprije odnosi na ključnu sirovinu Osječke pivovare – tehnološku paru, koja je u zadnjih devet mjeseci porasla za čak 530 posto. Izgradnja postrojenja za proizvodnju pare pivovari će pomoći u regulaciji visokih cijena proizvodnje pića.

Iz pivovare su izvijestili kako će rekonstrukcija automatizacije vrionog podruma i filtracije omogućiti sigurniji i bolji nadzor nad procesom fermentacije i filtracije, dok će izgradnja postrojenja za proizvodnju pare pomoći pri regulaciji visokih cijena proizvodnje pića te otpornosti pivovare na vanjske čimbenike na tržištu.

"Znali smo da će doći do rasta cijene proizvodnje, on je bio nužan i bili smo sigurni da je samoodrživost nešto čemu se trebamo okrenuti. Kroz sredstva EU-a povukli smo novac za razne investicije, a sklopili smo i suradnju s još jednom slavonskom tvrtkom - Đuro Đaković. Rezultati ove suradnje značajno će unaprijediti i olakšati rad cijele pivovare", poručili su iz menadžmenta Osječke pivovare.

Naposljetku, ovaj temat završit ćemo s ulaganjem EU-sredstava u proces proizvodnje još jedne osječke tvrke - Saponia.

U Saponiji je krajem lipnja održana tiskovna konferencija u povodu završetka velikog i zahtjevnog investicijskog projekta, Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivi izvori energije u proizvodnom pogonu i energetska obnova zgrada, izuzetno značajnog za daljnji razvoj Saponije, ali i grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Projekt je vrijedan 8,3 milijuna eura i sufinanciran je nepovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u iznosu od 2,6 milijuna eura, a prve rezultate u Saponiji će ostvariti upravo u godini kad obilježavamo deset godina članstva Republike Hrvatske u Europskoj uniji.

Rast prodaje

U sklopu projekta realizirana je i nova linija za pakiranje tekućih deterdženata s kojom su značajno podigli efikasnost po jedinici proizvoda kroz smanjenje utroška energije.

- Linija će pozitivno utjecati i na povećanje produktivnosti proizvodnje u Saponiji, posebno proizvoda koji bilježe rast prodaje, među kojima je najznačajniji Faks helizim gel.

U Saponiji se kroz dugogodišnju povijest uvijek stremilo tehnološkom napretku, s ciljem ispunjenja zahtjeva potrošača u održavanju higijene cijelog doma. Unaprjeđenje proizvodnih procesa, osim što ima za cilj veću produktivnost, važan je sudionik procesa smanjenja negativnog utjecaja na okoliš. Značajan doprinos Saponije na putu prema održivom poslovanju je bio i investicijski projekt "Povećanje energetske učinkovitosti i obnovljivi izvori energije u proizvodnom pogonu i energetska obnova zgrada u Saponiji - navode u upravi ove osječke kompanije.

Glavni cilj cijelog projekta je povećanje energetske učinkovitosti, a korištenjem obnovljivih izvora energije i s energetskom obnovom, Saponia je osigurala uštedu isporučene energije dijelu projektne cjeline "proizvodni pogon" za 40 posto i dijelu projektne cjeline "zgrada" za 63 posto. Odnosno ukupno ušteda isporučene energije je za 4.472.795,32 kWh te značajnim učinkom smanjenja emisije CO2 od više od 1200 t/g.


Komentari članka

Vezani članci

Nikola Nikšić: Rimac je fokusiran na razvoj, a ne na dobit, visoke kapitalne rezerve jamče financijsku stabilnost

11.06.2024.

U bilanci društva Rimac Technology d.o.o., koje je s 1.1.2022. nastalo izdvajanjem gospodarske cjeline iz Rimac Group d.o.o., i u 100-postotnom je vlasništvu tog društva, na poziciji kapitalnih rezervi na dan 31.12.2023. (440.6 milijuna eura) došlo je do

MMF Vladi: Ukinite antiinflacijske mjere i uvedite porez na nekretnine

10.06.2024.

Pita li se ekonomiste Međunarodnog monetarnog fonda, tempo usporavanja inflacije u Hrvatskoj (i) ove godine će biti nešto slabiji nego što računaju u Vladi. Za razliku od njezinih projekcija prema kojima bi se prosječna inflacija 2024. trebala spustiti na

Trenutačno barem pet fondova rizičnog kapitala razmatra ulaganje u hrvatske tvrtke

07.06.2024.

Prema njegovom sudu, hrvatska je specifičnost da svake godine imamo do tri velike transakcije spajanja i preuzimanja. Jedna od naših osobina je i ‘trendovski‘ val ulaganja u jedan određeni sektor, a trenutno su to obnovljivi izvori energije.

Slatinska banka objavila preuzimanje Wüstenrot stambene štedionice

06.06.2024.

Nakon dugogodišnje pauze, konsolidacija na hrvatskom bankovnom tržištu opet se pokrenula. Nakon najave Nove ljubljanske banke (NLB) da je zanima Addiko banka, Slatinska banka u završnoj je fazi preuzimanja Wüstenrot stambene štedionice. U objavi na Zagreb

Financijsko-investicijski forum: Na burzu bi moglo izaći barem stotinjak hrvatskih tvrtki

06.06.2024.

– Mnogi misle da se na burzi mora prikupiti 50 do 100 milijuna eura. No, mogu se prikupiti i manji iznosi, oko milijun eura – pojasnila je čelnica burze. Dodala je kako mnoge tvrtke potpuno zanemaruju mogućnost izdavanja i korporativnih obveznica. – Svatk

Tag cloud

 1. 2612 članka imaju tag turizam
 2. 2464 članka imaju tag hrvatska
 3. 1581 članka imaju tag svijet
 4. 1253 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1865 članka imaju tag financije
 6. 1568 članka imaju tag izvoz
 7. 1430 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1251 članka imaju tag trgovina
 9. 1295 članka imaju tag ict
 10. 1134 članka imaju tag investicije
 11. 1174 članka imaju tag industrija
 12. 1026 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 834 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1136 članka imaju tag EU
 15. 979 članka imaju tag menadžment
 16. 569 članka imaju tag opg
 17. 740 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 670 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 607 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 471 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 490 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 533 članka imaju tag krediti
 29. 475 članka imaju tag prehrambena industrija
 30. 503 članka imaju tag obrazovanje
 31. 408 članka imaju tag osijek
 32. 428 članka imaju tag energetika
 33. 482 članka imaju tag dzs
 34. 397 članka imaju tag start up
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor