Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

10 Srp 2024

Što donosi novi model oporezivanja nekretnina? Ekspertica za poreze analizira za Forbes

Izvor: forbes.n1info.hr · Autor: Gordana Grgas  

Što donosi novi model oporezivanja nekretnina? Ekspertica za poreze analizira za Forbes

Želi se promijeniti sadašnji sustav oporezivanja nekretnina po kvadraturi na oporezivanje po vrijednosti, komentira za FORBES Hrvatska Helena Schmidt, voditeljica hrvatskog ureda Deloittea i partnerica u Odjelu poreza, što otvara pitanje utvrđivanja vrijednosti nekretnina. Ministar financija Marko Primorac je tu transformaciju najavio kao postepeni proces, u kojem će se na koncu manje oporezivati rad

Za desetak ili 15-ak dana bi, kako nam kažu u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, trebao biti završen i predstavljen novi nacionalni plan stambene politike, a kako je već ranije u izjavama za medije najavljivao ministar Branko Bačić, on će uključivati i mjere za oporezivanje na stotine tisuća praznih stanova.

Cilj je aktivacija 400 tisuća praznih stanova
Kako nam objašnjavaju u Ministarstvu, razrada samog modela još je u tijeku, a cilj je da se te prazne stanove stavi na tržište, odnosno „aktivira“, kako bi sadašnje visoke cijene najma počele padati.

Bačić je u javnim istupima koristio podatak o 400 tisuća praznih stanova, što je proizašlo iz HEP-ove evidencije o brojilima koja pokazuju da u tim nekretninama nitko ne troši električnu energiju, od čega 54 tisuće u Zagrebu. Podaci pak iz popisa stanovništva govore o skoro 600 tisuća praznih nekretnina u zemlji.

U ponedjeljak se u priču o porezu na nekretnine, posebno na prazne stanove, uključio i ministar financija Marko Primorac, odgovarajući na pitanja novinara.

Porez na kuće za odmor vrijedi i za prazne stanove
Objašnjavao je, prvo, da u Hrvatskoj i sada postoji način da jedinice lokalne samouprave oporezuju prazne stanove – preko postojećeg poreza na kuće za odmor. Kako je rekao, njime je obuhvaćena svaka građevina koja se koristi povremeno ili sezonski, odnosno vrijedi za sve nekretnine osim onih u kojima je netko prijavljen i živi te onih koje su u trajnom najmu. Drugim riječima, taj porez treba promijeniti ime i potom treba pojasniti lokalnim vlastima da se ne odnosi samo na kuće ili samo na kuće na moru. Podsjetio je da je od početka ove godine povećan i limit za utvrđivanje poreza na kuće za odmor na pet eura po četvornom metru.

Na koncu, najavio je novi smjer oporezivanja nekretnina, to jest izjavio da porezni sustav treba doživjeti transformaciju prema intenzivnijem oporezivanju nekretnina, a manjem oporezivanju rada, no to će ići postupno. U detalje nije ulazio.

“Mi porez na nekretnine imamo, no on nije u onakvom željenom obliku kakav bi mi htjeli da bude”, rekao je, dodavši da je cilj da se porez obračunava s obzirom na vrijednost nekretnine, a ne njenu kvadraturu, kako ga je prenijela Hina.

Porez od 5 eura po kvadratu na Jadranu
Trenutno porez na kuće za odmor ima 450 gradova i općina, kako piše Večernji list (dok 96 lokalnih jedinica taj porez ne naplaćuje), a u 2022. godini je naplaćeno tek 21,76 milijuna eura, uglavnom na moru. Maksimalnih pet eura po četvornom metru uvelo je ove godine 60-ak gradova, a najniži iznos tog poreza je predviđen u iznosu 0,6 eura po četvornom metru.

„Gledajući iznose koje su jedinice lokalne samouprave odredile, vidi se da su iznosi viši u turistički atraktivnim odredištima“, kaže za FORBES Hrvatska Helena Schmidt, voditeljica hrvatskog ureda Deloittea i partnerica u Odjelu poreza.

Napominje da je kuća za odmor svaka zgrada ili dio zgrade ili stan koji se koriste povremeno ili sezonski, a porez na kuće se ne plaća u slučaju kada nekretnina služi za potrebe stanovanja ili u slučaju da se može dokazati da se kućom koristi tijekom cijele godine, primjerice kuće i stanovi koji se iznajmljuju za trajno stanovanje, na koje se plaća porez na dohodak po osnovi dohotka od najma (bilo u mjesečnom iznosu po rješenju Porezne uprave, bilo prema pravilima oporezivanja dohotka od samostalne djelatnosti).

A kako utvrditi vrijednost nekretnine za oporezivanje?
Dodaje da su zadnjih par godina nekretnine postale imovina koja služi očuvanju vrijednosti novca, a rast cijena nekretnina je nekretnine učinio zanimljivim investicijskim alatom što je sve rezultiralo porastom cijena nekretnina i povećanjem broja praznih nekretnina. „U praksi, mada nitko ne živi u danoj nekretnini, one često ne podliježu nikakvom oporezivanju jer je formalno netko prijavljen u nekretnini“, napominje.

Zamolili smo je za ocjenu najnovijih izjava ministra Primorca iz kojih je, kaže, vidljivo da se želi promijeniti sadašnji sustav oporezivanja po kvadraturi na oporezivanje po vrijednosti.

„S jedne strane, to ima smisla jer u određenim regijama Republike Hrvatske nekretnine nemaju veliku vrijednost, niti ih je moguće prodati, međutim, to otvara pitanje utvrđivanja vrijednosti nekretnina za potrebe oporezivanja. Zasad je teško komentirati bilo što jer nije poznato u kojem točno smjeru će ići promjene, ali je vidljivo da je identificiran problem stambene politike, stanova koji služe kao investicijski alati, a također i određen nesrazmjer između oporezivanja rada i imovine. U svakom slučaju pozdravljamo mjere koje će doprinijeti pravednijem poreznom sustavu“, zaključuje Schmidt.


Komentari članka

Vezani članci

Istra među regijama gdje se najviše oporezuju vikendice

12.07.2024.

Poreznim izmjenama koje su stupile na snagu početkom godine, gradovima i općinama ostavljena je mogućnost naplate poreza na kuće za odmor, dijelom kao kompenzacija za ukidanje prireza, a tu je mogućnost prema podacima Porezne uprave iskoristilo 240 od 566

Natječaj za tvrtke srednje Europe

11.06.2024.

Konzultantska kuća Deloitte objavila je godišnji natječaj za 50 najbrže rastućih tehnoloških kompanija srednje Europe, na koje se zainteresirane tvrtke i koje imaju uvjete iz srednje Europe, uključujući i Hrvatsku, mogu prijaviti do 31. kolovoza. To regio

MMF Vladi: Ukinite antiinflacijske mjere i uvedite porez na nekretnine

10.06.2024.

Pita li se ekonomiste Međunarodnog monetarnog fonda, tempo usporavanja inflacije u Hrvatskoj (i) ove godine će biti nešto slabiji nego što računaju u Vladi. Za razliku od njezinih projekcija prema kojima bi se prosječna inflacija 2024. trebala spustiti na

Istraživanje otkriva što su glavne brige generacije Z i milenijalaca

21.05.2024.

PREMA istraživanju konzultantske tvrtke Deloitte, troškovi života su glavna briga generacije Z (Gen Z) i milenijalaca treću godinu zaredom, a otprilike šest od deset ispitanika Gen Z i milenijalaca živi od plaće do plaće.

Kuće za odmor: Prijava prebivališta ne spašava od poreza ako ondje stvarno ne stanujete cijele godine

15.05.2024.

Prema novim izmjenama Poreznoga zakona, plaćanje poreza na dohodak na prihode od iznajmljivanja kuće za odmor ne anulira obvezu plaćanja poreza na kuće za odmor. Također, prijava prebivališta vlasnika u objektu kojim se koristi samo privremeno ne oslobađa

Tag cloud

 1. 2618 članka imaju tag turizam
 2. 2474 članka imaju tag hrvatska
 3. 1598 članka imaju tag svijet
 4. 1268 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1869 članka imaju tag financije
 6. 1578 članka imaju tag izvoz
 7. 1438 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1306 članka imaju tag ict
 9. 1257 članka imaju tag trgovina
 10. 1142 članka imaju tag investicije
 11. 1183 članka imaju tag industrija
 12. 1027 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 837 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1138 članka imaju tag EU
 15. 988 članka imaju tag menadžment
 16. 574 članka imaju tag opg
 17. 745 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 674 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 612 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 472 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 492 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 478 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 534 članka imaju tag krediti
 30. 506 članka imaju tag obrazovanje
 31. 409 članka imaju tag osijek
 32. 429 članka imaju tag energetika
 33. 402 članka imaju tag start up
 34. 484 članka imaju tag dzs
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 338 članka imaju tag agrokor
 40. 440 članka imaju tag banke