Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Sij 2020

Što ‘no-deal brexit‘ znači za poslovanje hrvatskih tvrtki i GDPR

Izvor: lider.media · Autor: Natalija Parlov Una  

Što ‘no-deal brexit‘ znači za poslovanje hrvatskih tvrtki i GDPR

Posljedice Brexita što se tiče hrvatskih poduzetnika najviše bi mogli osjetiti izvoznici prehrambenih proizvoda zbog carina i strožih graničnih kontrola, turistički sektor zbog pada vrijednosti funte i smanjenja potrošnje Britanaca te svakako hrvatske ICT tvrtke. U slučaju izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU bez dogovora (no-deal Brexit), ono će postati treća zemlja na koju će se primjenjivati pravna stečevina Europske unije, dok je ona sama spremna osigurati stečena prava građana Europske unije pod uvjetom da ista prava imaju i njihovi državljani u Uniji.

U priopćenju koje je izdala naša carinska uprava jasno je istaknuto da u slučaju Brexita bez dogovora, Ujedinjeno Kraljevstvo prestaje biti dio Carinske unije EU te se uspostavlja carinski nadzor na vanjskoj granici EU prema Ujedinjenom Kraljevstvu. U skladu s tim, robna razmjena s Ujedinjenim Kraljevstvom odvijat će se uz primjenu carinskog zakonodavstva, odnosno primjenu mjera carinskog nadzora i carinskih postupaka.

No, sam Brexit neće imati veće posljedice na hrvatske tvrtke jer su vrlo slabo prisutne na britanskom tržištu. Izvoz na britansko tržište u 2017. godini iznosio je 1,5 posto ukupnog hrvatskoga izvoza, dok je uvoz iznosio samo 1 posto. Izravna ulaganja od britanskih investitora u proteklih 25 godina nisu prešla 4 posto od ukupnih ulaganja u Hrvatsku.

Brexit i GDPR

Prenosimo u cijelosti službene smjernice Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) vezane uz smjernice Europskog odbora za zaštitu podataka (EDPB) u slučaju no-deal Brexita:

"U slučaju nepostizanja Sporazuma o povlačenju između Europske Unije i Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, Ujedinjeno Kraljevstvo će od 30. ožujka 2019. godine postati treća zemlja u smislu odredaba Opće uredbe. To znači da će se, od tog trenutka, svi prijenosi osobnih podataka u Ujedinjenu Kraljevinu morati temeljiti na jednom od sljedećih instrumenata:

Standardnim ugovornim klauzulama
Obvezujućim korporativnim pravilima
Odobrenim kodeksima ponašanja i odobrenim mehanizmima certificiranja
Odstupanjima za posebne situacije
Preporuka EDPB-a svim organizacijama u okviru Europskog gospodarskog prostora (EEA) je da se u slučaju bilo kakvih nejasnoća oko aktivnosti obrade osobnih podataka u kontekstu 'no-deal Brexita' obrate nacionalnim nadzornim tijelima.

Ovo je pet koraka koje organizacije trebaju poduzeti kako bi bile spremne za Brexit bez dogovora:

Identificirati koje aktivnosti obrade zahtijevaju prijenos osobnih podataka u Ujedinjeno Kraljevstvo
Odrediti odgovarajući instrument prijenosa osobnih podataka za svoju situaciju
Implementirati odabrani instrument prijenosa do 30. ožujka 2020. godine
U svojim internim dokumentima evidentirati da će se vršiti prijenos osobnih podataka u Veliku Britaniju
Ažurirati svoje Politike Privatnosti na odgovarajući način kako bi ispitanici bili informirani"


Komentari članka

Vezani članci

Nestaje prostora za skladištenje nafte. Zbog toga bi cijene mogle pasti ispod nule

02.04.2020.

Tržište počinje pokazivati kako ne samo da ne postoji potražnja za naftom, nego uskoro nećemo imati gdje s njom", rekao je Jeff Wyll, energetski analitičar u Neuberger Bermanu. Drugim riječima, skladišta, rafinerije, terminali, brodovi i cjevovodi na kraj

Skrivena korporativna prijetnja bogatih kompanija nakon pandemije

01.04.2020.

Dio poznatih velikih kompanija raspolaže desecima, pa i stotinama milijardi dolara na računima koje bi lako mogle iskoristiti za osvajanje tržišta ili preuzimanja u trenucima u kojima je njihova konkurencija prisiljena tražiti pomoć država zbog usporavanj

Korona gurnula svijet u recesiju

31.03.2020.

Jasno je da smo zakoračili u recesiju” koja će biti gora od one 2009., krize, rekla je na konferenciji za novinare održanoj preko interneta. Uz “iznenadni zastoj” gospodarskih aktivnosti širom svijeta, Georgieva je rekla da je procjena MMF-a da su “sveuku

Europski BDP past će između 2 i 10 posto, sve ovisi o trajanju koronakrize

29.03.2020.

Američke vlasti poduzele su izvanredne mjere. Središnja banka Fed ekspresno je u dva navrata srezala ključne kamatne stope, spustivši ih rekordno brzo na nulu. Istodobno je počela kupovati državne, pa čak i korporativne obveznice te poručila da će i izrav

U doba pljuštanja otkaza zbog korona-krize, ova tvrtka traži 300.000 novih zaposlenika

26.03.2020.

U vrijeme dok se tvrtke batrgaju u borbi za preživljavanje, američka tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji prepoznala je trenutak za svoj veliki procvat. Budući da karantene zatočavaju svijet u domove, osobito ranjive skupine, Instacart zbija redove za dostav

Tag cloud

  1. 1983 članka imaju tag hrvatska
  2. 2016 članka imaju tag turizam
  3. 1563 članka imaju tag financije
  4. 1281 članka imaju tag izvoz
  5. 1038 članka imaju tag svijet
  6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
  7. 1001 članka imaju tag trgovina
  8. 1027 članka imaju tag poljoprivreda
  9. 862 članka imaju tag investicije
  10. 942 članka imaju tag ict
  11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
  12. 982 članka imaju tag EU
  13. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
  14. 880 članka imaju tag industrija
  15. 780 članka imaju tag menadžment
  16. 928 članka imaju tag kriza
  17. 600 članka imaju tag maloprodaja
  18. 560 članka imaju tag marketing
  19. 389 članka imaju tag poticaji
  20. 501 članka imaju tag krediti
  21. 517 članka imaju tag tehnologija
  22. 437 članka imaju tag obrazovanje
  23. 273 članka imaju tag potpore
  24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
  25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
  26. 350 članka imaju tag eu fondovi
  27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
  28. 439 članka imaju tag banke
  29. 384 članka imaju tag hnb
  30. 427 članka imaju tag dzs
  31. 313 članka imaju tag osijek
  32. 372 članka imaju tag porezi
  33. 334 članka imaju tag agrokor
  34. 385 članka imaju tag vlada
  35. 302 članka imaju tag hgk
  36. 346 članka imaju tag energetika
  37. 269 članka imaju tag poduzetnici
  38. 287 članka imaju tag opg
  39. 387 članka imaju tag BDP
  40. 344 članka imaju tag recesija