Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Pro 2019

'Stogodišnjak' balansom između uživanja i zdravlja te otkrićem roza čokolade stvorio model za novo doba

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marta Duić  

'Stogodišnjak' balansom između uživanja i zdravlja te otkrićem roza čokolade stvorio model za novo doba

Kandit iduće godine obilježava 100 godina proizvodnje slatkog programa u Osijeku. Neki su njihovi proizvodi postali sinonim za Kandit, poput Mentol bombona, Rum pločice, čokolada Riki, Dado i Goga te su i danas u vrhu po prodaji u svojoj kategoriji.

"Ali smo svjesni da na tradiciju trebamo biti ponosni i istovremeno gledati naprijed", govori nam Tihana Kostenko, direktorica marketinga osječkoga konditora. U zadnjih pet godina napravili su veliki pomak na tržištu kroz promjene u programu, zbog čega su danas jedan od glavnih igrača u Hrvatskoj u sektoru. Promijenili su vizualni identitet većine proizvoda, unaprijedili kvalitetu te inovirali program s novim okusima i pakiranjem.

Hrabro upuštanje u nove niše
"Kategorije čokolada i slatkiša, u kojoj je Kandit, izuzetno su dinamične te su noviteti najbolji put koji može dovesti do uspjeha. Nekoliko globalnih svjetskih igrača utječe na trendove, a cilj nam je pravovremeno odgovoriti na te izazove osiguravanjem konkurentnosti na tržištu. Osim toga, i povjerenje potrošača možete zadržati jedino kvalitetom i inovativnošću. Izuzetno jaka konkurencija, cjenovna politika te promjene u navikama potrošača mogu se vrlo brzo odraziti na poziciju na tržištu. Kandit se tu pokazao kao vrlo fleksibilan te je svoju poslovnu strategiju usmjerio na one kategorije gdje ima tržišnog prostora za rast, ali se hrabro upustio u tržišne niše koje nisu, dosad, bile jake u kategoriji čokolada", objašnjava Tihana Kostenko.

Fokus su im, objašnjava, u prvom redu čokolade jer je to i najveća kategorija i snaga kompanije u ovoj grani industrije koja se mjeri po proizvodnji i prodaji upravo toga slatkiša. Kandit ima nekoliko proizvoda koji su prepoznatljivi u toj kategoriji poput čokolade Tutti frutti, confettino, cijeli lješnjak ili čokolade s rižom Riki, no u zadnje vrijeme njihov put je krenuo i u novom smjeru.

"Želimo potrošačima pružiti uživanje u potpuno novim proizvodima i graditi imidž Kandita kao tvrtke koja kreira nove trendove na hrvatskom tržištu. Prema prvim rezultatima s tržišta, reakcija potrošača je odlična.

Prateći dva velika svjetska trenda; pronalazak balansa između uživanja i zdravlja te otkriće četvrte vrste čokolade, plasirali smo dvije nove linije proizvoda - No Guilt i Think Pink Ruby", kaže Kostenko. Linije čokolada - No guilt i Think pink potpuno su različit koncept proizvoda, ali kod razvoja tih proizvoda išli su s marketinškim ciljem da što širem krugu potrošača omoguće uživanje u zdravoj čokoladi, a kad je riječ o Ruby Think pink u potpuno novoj vrsti čokolade.

"Za sve one koji se jednostavno ne mogu odreći slatkog, ali žele pripaziti na ono što prehranom unose u organizam kreirali smo liniju koja osim što je prilagođena toj ciljnoj skupini ima sve više potrošača i među ljubiteljima čokolada koji nisu toliko opterećeni kontrolom kalorija, ali žele nešto posebno - a upravo to su No Guilt čokolade. Istaknuli bismo liniju s 84% kakaa koja je zaslađena stevijom i koju je, zbog svojih kvalitativnih osobina, prepoznao i preporučio Hrvatski savez dijabetičkih udruga, a odnedavno u svoj prodajni program ih je uvrstio i Polleo sport, specijalizirani lanac trgovina sportske i zdrave prehrane i opreme, što je još jedna potvrda njihove kvalitete", pohvalila se Kostenko.

Kako tvrdi, prvenstveno su željeli tržištu ponuditi nešto novo i posebno.Važno im je bilo i da su određene ciljne skupine poput dijabetičara, sportaša i onih koji su na određenom režimu prehrane (keto, vegan) pronašle proizvod koji im u potpunosti odgovara i da im je cjenovno dostupan.

"U tome smo i uspjeli jer su nas potrošači, nakon izlaska No Guilta, u vrlo kratkom vremenu prepoznali, a komentari koji su nam počeli stizati na društvene mreže bili su više nego pozitivni", otkriva Kostenko.

Rijetko poput dragog kamena
"Ruby Think pink je svojevrsna bajka o čokoladama koja može početi s poznatom rečenicom: 'Bila jednom...' i kad smo svi mislili da je priča o vrstama čokolada završena, otkrivena je nova, četvrta, vrsta koja je zbog svoje specifične ružičaste boje dobila ime po dragom kamenu - rubinu - ruby. Oduševljeni njenim okusom i bojom odlučili smo ju ponuditi našim potrošačima i omogućiti im da dožive taj neobični dar prirode.

Još je jedna posebnost ove vrste čokolade, količina kakaovca iz kojeg se dobije ruby je ograničena i ne može se sa sigurnošću reći kolika će biti proizvodnja sljedeće godine, zato treba sada što više uživati u njoj", kaže nam Kostenko. Nakon izlaska Ruby Think pink, mlađi potrošači koji su skloniji novostima odmah su pozitivno reagirali, što su vidjeli i po objavama i komentarima, a bez obzira na viši cjenovni nivo linija je dobro prihvaćena.

"Tržište je sve zahtjevnije, prate se trendovi te nastojimo biti u skladu s njima. Vjerujemo da imamo velik potencijal za daljnji rast i razvoj, a rezultati koje smo dosad postigli u konditorskoj industriji ohrabruju nas da nastavimo s inovacijama. Svakako da u planu imamo novitete u asortimanu, ali o tome ćemo kad budu aktualni", otkriva Kostenko.

Za dizajn novih čokolada zaslužna je art-direktorica Saponije i Kandita Mihaela Pecnik Avdagić koja ideje za nova rješenja nalazi u samoj biti proizvoda te poruci koju taj proizvod treba prenijeti potrošaču.

Osim na domaćem tržištu i u svim trgovačkim lancima, Kandit proizvodi se mogu naći i na tržištima Adria regije kao i na tržištima EU. Najznačajnije izvozno tržište im je Bosna i Hercegovina, ali su Kanditove čokolade i drugi proizvodi poznati i u Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji te u drugim zemljama. Danas je Kandit moderna kompanija u sustavu Mepas grupe.

Nova tvornica izgrađena je 2014., s novom tehnologijom za proizvodnju čokolada i od tada Kandit stalno radi na novim projektima kako bi na što bolji način ispunio očekivanja potrošača. "S takvom strategijom i timom ljudi koji rade na stvaranju novih proizvoda vjerujemo da će nove generacije s jednakim poštovanjem prema imenu Kandit obilježavati nove velike jubileje", zaključuje Tihana Kostenko.


Komentari članka

Vezani članci

Domaći konditorski div lani ostvario prihode veće od milijardu kuna, najavili investicije

28.02.2020.

Konsolidirani prihodi Kraš Grupe u 2019. godini iznosili su 1,03 milijarde kuna što je za 5,4 milijuna kuna više od ostvarenih prihoda u prethodnoj poslovnoj godini, stoji u priopćenju najveće domaće konditorske tvrtke. Pritom su prihodi od prodaje iznosi

Atlantic grupa sa Saponijom i Kanditom potpisala ugovor vrijedan više od 100 milijuna kuna

17.12.2019.

Atlantic grupa je sa Saponijom i Kanditom potpisala ugovor o distribuciji njihovim brendova za tržišta Srbije i Slovenije od iduće godine, vrijedan više od sto milijuna kuna, izvijestio je Atlantic u ponedjeljak.

Kraš, Kandit i Zvečevo drže udjel od 98 % u konditorskoj industriji

31.03.2017.

U 2015. godini u djelatnosti proizvodnje kakaa, čokoladnih i bombonskih proizvoda poslovalo je 14 poduzetnika, kod kojih su bila zaposleno 2233 radnika, što je više za 2 % u odnosu prema prethodnoj, 2014. godini

Danas se može kupiti sve, osim tradicije. Ona je neprocjenjiva!

10.06.2016.

U svim domaćim kompanijama dijamantnog sjaja ističu da je tradicija konkurentska prednost, ali i golema odgovornost.Niz ...

Netodobit Kraša u prvom tromjesečju milijun kuna

02.05.2016.

PAD PRIHODA NAŠEG NAJVEĆEG KONDITORA

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2049 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 356 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija