Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Svi 2019

Sve količine kamilice već imaju osiguran plasman

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Petar Žarković  

Sve količine kamilice već imaju osiguran plasman

Premda su neki poljoprivrednici na pojedinim parcelama već krenuli s ovogodišnjom berbom kamilice, berba ljekovitih žuto-bijelih cvjetova općenito kasni u odnosu na vrijeme kad je ranijih godina počinjala. Naime, vremenski uvjeti, a u proteklom razdoblju bilo je to dugotrajno sušno razdoblje i nedostatak vlage te kiša posljednjih dana, određuju vrijeme obavljanja pojedinih poslova u poljoprivredi, posebice kad je riječ o osjetljivoj kamilici.
Najveći proizvođači još nisu krenuli s berbom kamilice, a spomenuti vremenski uvjeti odredit će hoće li to biti krajem ovoga ili početkom sljedećeg tjedna, kada bi trebala krenuti punom dinamikom. Kamilica je, naime, vrlo osjetljiva biljka i nekoliko dana u njenu razvoju mnogo znači. Očekuje se da će berba trajati dva do tri tjedna.
Suša je oslabila nicanje, pa se ove godine očekuju i nešto slabiji prinosi. Na parcelama koje su u sjeni obližnjih šuma bilo je dovoljno vlage, i gdje nema zagađivača kondicija kamilice bolja je nego na otvorenim parcelama gdje brije vjetar i prži sunce.
– Za potrebe farmaceutske, kemijske i prehrambene industrije u Njemačkoj, Francuskoj, Italiji i Češkoj proizvodnja volumno neće biti u očekivanom opsegu, ali ni s većom količinom na tržištu ne bi bilo teškoća, jer hrvatska kamilica izuzetne je kvalitete, ima mnogo eteričnih ulja i vrlo je tražena - kaže direktor HGK Županijske komore Virovitica Milan Vanđura.
Ako dodamo da je kamilica kraljica među ljekovitim biljem nije čudno što se povećava potražnja, ali i broj proizvođača kamilice. Na području Virovitičko-podravske županije tom je biljkom zasijano gotovo pet tisuća hektara, što je više od 70 posto ukupne hrvatske proizvodnje kamilice.
Optimalni prosjek proizvodnje iznosi 500 kilograma suhe kamilice po hektaru. Klima se mijenja, vrijeme je sve češće ekstremno – ili je previše padalina, ili je prevruće, ali na to je teško utjecati. Siju se ranije sorte kako bi se berba obavljala početkom svibnja kad trave još ne rastu intenzivno, a kasnije sorte kako bi se iskoristili kapaciteti sušara.
Tvrtka DAM u Lozanu ima pod kamilicom 450 hektara svojih površina i s kooperantima ugovorenu proizvodnju na približno 600 hektara.
Direktor proizvodnje Mario Mareković kaže da se u razdoblju sjetve kamilice dio sjemena osušio zbog dugotrajne suše, a to se već sada vidi, pa će zato prinos biti daleko manji od očekivanoga.
– Teško je sa sigurnošću procijeniti stanje, jer berba još nije zapravo počela, ali na nekim poljima uzgoj nije uspio, pa berbe uopće neće biti. Na ostalim površinama očekujemo oko 30 posto manji prinos nego prošle godine. Naši kupci upoznati su s tim problemom, pa ne očekujemo teškoće, ali bez obzira na to kakvi nas problemi prate u proizvodnji, moramo osigurati dobru kvalitetu kako bismo mogli isporučiti robu na inozemno tržište.
Tvrtka DAM približno 95 posto proizvodnje izvozi na tržišta Njemačke, Italije, Poljske, Češke, Španjolske, dok se samo manji dio proizvodnje plasira na domaće tržište.
- Prije tri tjedna u tri dana palo je više od 120 litara kiše, pa jer sada ponegdje kamilica tek počela nicati. Rezerve vode i sada su katastrofalno niske, a upitno je što će biti za mjesec ili dva. U srpnju može ponovno udariti suša. Klimatski poremećaji toliko su veliki da će sve češće biti previše oborina ili previše suše, a mi ništa ne poduzimamo. Za razliku od susjednih zemalja kod nas se sustavi navodnjavanja mogu na prste izbrojiti. Možda bi i privatnici ulagali u navodnjavanje da dobiju zemlju u dugoročni zakup - kaže Žarko Lazić iz tvrtke Organica Vita.
Tvrtka Eko cvijet vlasnika Damira Cvetkovića iz Starina, ima vlastitu i s kooperantima ugovorenu proizvodnju kamilice na ukupno 175 hektara. Da nije padala kiša posljednja dva dana, on bi već započeo berbu, ali svakako namjerava s tim poslom krenuti ovoga tjedna. Premda ne može sa sigurnošću tvrditi kakvi će biti prinosi, odnosno koliko će biti slabiji u odnosu na očekivanja, Cvetković nije zadovoljan. Cvetković apelira na solidarnost vlasnika susjednih parcela i moli da bar u sezoni cvjetanja i berbe kamilice ne prskaju svoje kulture, jer zrakom dolaze pesticidi i utječu na rezultate analize, bez obzira na to je li u pitanju ekološka ili konvencionalna proizvodnja kamilice. Hladno i kišovito vrijeme pokvarilo je i nakratko odgodilo početak berbe kamilice, ali svi očekuju da će ona do konca svibnja biti uspješno završena i da će urod biti bar nešto bolji od prognoziranoga.


Komentari članka

Vezani članci

Od smilja odustalo više od 90 posto malih proizvođača

03.04.2019.

Oni koji su napustili smilje okreću se drugim kulturama koje tradicionalno uspijevaju u Hercegovini, kao što su masline i vinova loza.

Iz želje da riješi kćeri anemiju nastali Zrinkini domaći sirupi

17.01.2018.

Sve je počelo slučajno. Zrinka Rupert tražila je način kako izliječiti kćerkinu anemiju. Danas proizvodi domaće sirupe od ljekovitog bilja i voća.

Kilogram kamilice vrijedi kao - 15 kilograma žita

13.06.2017.

Sada je velika potražnja; svjetsko tržište željno je upravo naše kamilice. Jako je kvalitetna i cijenjena, možda i broj jedan u svijetu, pogotovo proizvodnja u ovom našem dijelu, uz Dravu

Agrolov je najveći proizvođač kamilice u županjskom kraju

18.05.2017.

Pšenica i kukuruz nisu isplativi, treba se orijentirati na voće, povrće, preradu proizvoda i doradu, smatra Vedran Lešić

Od čega se može dobro živjeti: Među najisplativijima su kamilica, smilje, grah...

24.05.2016.

U sve se mora uložiti i novac i rad te imati znanja, ali kada se kreće u biznis dobro je znati koje su kulture ...

Tag cloud

 1. 1900 članka imaju tag hrvatska
 2. 1918 članka imaju tag turizam
 3. 1526 članka imaju tag financije
 4. 1221 članka imaju tag izvoz
 5. 830 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 993 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 954 članka imaju tag trgovina
 8. 823 članka imaju tag investicije
 9. 674 članka imaju tag poduzetništvo
 10. 929 članka imaju tag svijet
 11. 956 članka imaju tag EU
 12. 878 članka imaju tag ict
 13. 849 članka imaju tag industrija
 14. 762 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 523 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 573 članka imaju tag maloprodaja
 18. 543 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 495 članka imaju tag tehnologija
 21. 355 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 256 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 388 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 336 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 376 članka imaju tag hnb
 29. 343 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 336 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 294 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 345 članka imaju tag energetika
 35. 373 članka imaju tag vlada
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 332 članka imaju tag porezi
 39. 370 članka imaju tag BDP
 40. 266 članka imaju tag investicija