Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Lis 2015

Sve što trebate znati o drami oko preuzimanja Adrisa

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Zoran Korda  

Sve što trebate znati o drami oko preuzimanja Adrisa

Vijest o interesu češko-slovačke financijske grupacije J&T za preuzimanje Adris grupe upućuje na početak končanog obračuna za prevlast u rovinjskoj tvrtki između dioničarskih struja okupljenih oko neprikosnovenog vladara Ante Vlahovića i njegovog bivšeg partnera Plinija Cuccurina. Ukoliko napadači uspiju u planu svrgavanja Vlahovića, samo za otkup njegovog udjela trebat će im najmanje milijardu kuna, a za stjecanje većinskog upravljačkog udjela u rovinjskoj kompaniji minimalno 2,5 milijardi kuna

Češko-slovačka financijska grupa J&P, koja upravlja imovinom vrijednom 9,4 milijarde eura i pretežno operira na tržištima Češke i Slovačke te Ruske Federacije, u zadnje vrijeme svoje je radare usmjerila prema našoj regiji. Prošle godine preuzeli su Varaždinsku banku, a ove godine kupili su 12-postotni udjel u slovenskom Petrolu. Stoga nije čudno da se J&T-jevim fondovima koji ulažu u turizam jedna od najuspješnijih hrvatskih kompanija u tom sektoru nametnula kao prirodna meta.

Adris je velik zalogaj

Eventualno preuzimanje Adris grupe za J&T bi bio prilično velik zalogaj. Prema tržišnim cijenama dionica na Zagrebačkoj burzi, cijela Adris grupa trenutno vrijedi oko 7,4 milijarde kuna, a redovne dionice koje nose upravljačka prava na skupštini dioničara vrijede oko pet milijardi kuna. Pritom treba naglasiti da dioničari od preuzimatelja u pravilu očekuju i određenu premiju na tržišnu cijenu.

Vlahović prodao TDR i nagradio dioničare

Adris je nedavno dovršio prodaju duhanskog biznisa British American Tobaccu za ugovorenu cijenu od 505 milijuna eura. Nakon napuštanja duhanskog biznisa Adrisova strateška orijentacija je turizam, osiguranje i proizvodnja hrane. Manji dio prihoda od prodaje TDR-a Adris je isplatio dioničarima kroz izvanrednu dividendu od 40 kuna po dionici (656 milijuna kuna), a ranije je isplatio i uvećanu redovnu dividendu od 10 kuna po dionici (164 milijuna kuna).
Redovne dionice u Adrisu drži oko 800 dioničara, pri čemu deset najvećih kontrolira 66,73 posto vlasništva. Najveći pojedinačni vlasnik Adrisa je predsjednik Uprave Ante Vlahović, a drži 20,39 posto redovnih dionica vrijednih oko milijardu kuna. Odmah iza njega je glavni suparnik Plinio Cuccurin s udjelom od 12,91 posto, vrijednim 640 milijuna kuna.

Vlahović i Cuccurin zajedno su podizali Adris grupu, a prošle godine su se razišli zbog različitih pogleda na budućnost kompanije. Cuccurinu je smetalo to što se Vlahović dugo vremena opirao prodaji duhanskog biznisa, a za razliku od Vlahovića, zalagao se i za agresivniji pristup u širenju kompanije.

Cuccurin otišao, ali planira veliki povratak?

Krajem godine Cuccurin je napustio Upravu i povukao se iz Adrisa, a nakon razlaza pojavile su se špekulacije o tome da priprema svrgavanje Vlahovića s čela rovinjske grupe. Vijest o pokušaju češko-slovačkog J&T fonda da izvede neprijateljsko preuzimanje uz Cuccurinovu pomoć potvrdila je takve namjere.

U nadmetanju oko preuzimanja mogući su različiti scenariji, ali jedno je sigurno - pobjednik će biti onaj koji ovlada s 50 posto plus jednom dionicom. Trenutno je nepoznato koliko dionica kontrolira svaka od suprotstavljenih strana jer se u vlasničkoj strukturi na trećem i četvrtom mjestu nalaze i dva skrbnička računa iza kojih se kriju vlasnici koji drže 17 posto redovnih dionica. Među značajnim dioničarima je i bivši član Uprave Branko Zec sa 6,1 posto redovnih dionica i bivši predsjednik Nadzornog odbora Anton Pokrajac s 4,05 posto dionica.

J&P bi se možda zadovoljio i manjinskim udjelom

Možemo pretpostaviti da je J&T već stekao određeni udjel u vlasništvu te da uz pomoć Cuccurina nastoji okupiti dioničare s kojima planira steći prevlast. Međutim nije isključeno i da se J&P zadovolji kupnjom manjinskog udjela, kao što je to bio slučaj sa slovenskim Petrolom. Naime analitičari ocjenjuju da je dionica Adrisa u ovom trenutku prilično povoljna investicija s obzirom na jaku 'keš-poziciju' koja se mjeri u milijardama kuna, dodatno osnaženu nakon prodaje duhanskog biznisa British American Tobaccu za 505 milijuna eura.

S druge strane Ante Vlahović svjestan je opasnosti neprijateljskog preuzimanja pa je još prije nekoliko mjeseci krenuo u protunapad. Prema pisanju Poslovnog dnevnika, u zaštiti od neželjenog scenarija angažirao je prestižnu konzultantsku kuću JP Morgan. Kako bi osujetio Cuccurinove namjere, Vlahović je pokrenuo otkup vlastitih dionica i program radničkog dioničarstva. S ciljem učvršćivanja vlasničke pozicije, planirao je i povući 1,52 posto vlastitih redovnih dionica, ali mu to nije uspjelo jer se na skupštini dioničara održanoj u kolovozu tom prijedlogu suprotstavilo 26,5 posto dioničara.

Profil J&T grupe: Suvlasnici i Kinezi

Češko-slovačka grupa J&T osnovana 1994. u Bratislavi prerasla je u financijski konglomerat koji pruža sveobuhvatne usluge privatnog bankarstva, upravljanje imovinom za privatne klijente i institucije, investicijsko bankarstvo i financiranje projekata. Djeluje prvenstveno na tržištima Češke i Slovačke, ali je također prisutna na tržištima Ruske Federacije i na Karibima. Najveći pojedinačni vlasnik grupe je Patrik Tkač s udjelom od 19,9 posto, a još sedam dioničara drži po 9,9 posto. Među njima je jedna od najvećih kineskih privatnih kompanija, CEFC China Energy, koja je uvrštena na listu 500 vodećih svjetskih kompanija. CEFC djeluje na području financija, energetike i industrije, a nedavno je najavila namjeru da poveća svoj udjel u J&T-u na 30 posto.

Prema konsolidiranim financijskim izvješćima, J&T grupacija upravlja imovinom od 9,4 milijarde eura, a u 2014. ostvarila je ukupan prihod od 461,5 milijuna eura i čistu dobit od 62 milijuna eura. Lani je J&T grupa podijeljena na bankarski i investicijski biznis pa je iz matične grupacije izdvojena J&T Private Equity grupa, koja, između ostalog, obuhvaća 12 investicijskih fondova sa sjedištem na Kajmanskom otočju, koji investiraju u sektorima energije i industrije, nekretnina, medija i sporta, turizma, informacijskih i komunikacijskih tehnologija te znanosti i istraživanja.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatski Infobip kupio američku kompaniju za 300 milijuna dolara

11.11.2020.

VODNJANSKI Infobip kupio je američku kompaniju OpenMarket za 300 milijuna dolara. Riječ je o podružnici kompanije AmDocs koja se, kao i Infobip, bavi uslugama slanja SMS-a.

Fortenova grupa: Belje plus kupilo tvrtku Meggle Hrvatska

29.10.2020.

Belje plus, članica Fortenova grupe, i MEGGLE Hrvatska postigli su dogovor i potpisali sporazum o kupoprodaji imovine MEGGLE-ove mljekare u Osijeku, stoji u priopćenju. Kupovinom nekretnina i proizvodne linije MEGGLE-a – s namjerom da u Osijeku od 1. sije

Belje preuzima Meggleov biznis, zadržat će 70% radnika

20.10.2020.

U osječkoj mljekari proizvodnja će se ipak nastaviti i nakon 1. siječnja 2021. Meggle i grupacija Fortenova postigli su dogovor, proizvodne pogone će nakon odlaska njemačke korporacije iz Hrvatske preuzeti Belje plus.

Žito preuzelo farmu jaja iz Jastrebarskog i djelatnike

14.10.2020.

Najveći hrvatski proizvođač jaja, Žito grupa, s proizvodnjom od 140 milijuna jaja godišnje, uz farmu koka nesilica Vuka, gdje je smješteno 220.000 nesilica, preuzeo je farmu i sortirnicu Piko d.o.o. u Jastrebarskom, koja drži 250.000 nesilica. Kako navode

Veliki poslovni uspjeh male slovenske tvrtke BIA Separations: preuzima ih svjetski ugledna tvrtka Sartorius iz Njemačke za 360 milijuna eura

07.10.2020.

Slovensku biotehnološku tvrtku BIA Separations, koja se bavi proizvodnjom inteligentnih filtera za čišćenje i izlučivanje makromolekula, preuzela je za 360 milijuna eura njemačka grupacija Sartorius, renomirani proizvođač biofarmaceutske i laboratorijsk

Tag cloud

 1. 2064 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1602 članka imaju tag financije
 4. 1340 članka imaju tag izvoz
 5. 1123 članka imaju tag svijet
 6. 801 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1044 članka imaju tag trgovina
 8. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1069 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 883 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 918 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 940 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 404 članka imaju tag poticaji
 20. 336 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 523 članka imaju tag tehnologija
 23. 448 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 347 članka imaju tag opg
 27. 370 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 396 članka imaju tag porezi
 30. 375 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 324 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici