Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

30 Stu 2010

Šveđani žele uvoziti vino i organsko voće

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Ksenija Puškarić  

Šveđani žele uvoziti vino i organsko voće

Robna razmjena Švedske i Hrvatske u prošloj je godini iznosila 241 milijun dolara i u odnosu na prethodne godine pala je za gotovo 50 posto, ponajviše zbog krize. I u slučaju poslovanja s ovom državom deficit je na strani Hrvatske. U 2009. Hrvatska je u Švedsku izvezla 45 milijuna dolara vrijedne robe, a uvezla 196 milijuna dolara robe. Šveđani najviše uvoze hrvatske električne tranformatore i statičke pretvarače, slijede pokućstvo i dijelovi pokućstva, pa cement, listovi furnira te hladnjaci i zamrzivači. Najviše uvozimo električne aparate za žičnu telefoniju, lijekove, zamrznutu ribu, osobne automobile i druga motorna vozila te papir i karton.

Sve ove podatke, ali i puno više, mogli su čuti hrvatski poduzetnici zainteresirani za poslovanje sa Švedskom, za koje je Hrvatska gospodarska komora (HGK) organizirala Švedsko-hrvatske poslovne dane u listopadu. Kako je naglasio Vladimir Matek, veleposlanik RH u Švedskoj, švedsko je tržište slobodno, ali vrlo uređeno i zahtjevno zbog čega je važno usvojiti pravila poslovanja. Tim više, dodao je, što u toj zemlji postoje standardi koje nema ni Europska unija. "Moraju se poštovati posebni švedski standardi od zaštite okoliša do rigoroznih sanitarnih pravila, što pri uvozu robe, što pri pokretanju vlastitog biznisa, a svako zaobilažanje tih pravila ne stvara samo probleme, nego rezultira i sankcijama", naglasio je Matek. Robna razmjena Hrvatske i Švedske bila je najveća 2006. i iznosila je 45 milijuna dolara i od tada bilježi pad. Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB) od 1993. do 2009. Švedska je u Hrvatsku uložila 148,1 milijun eura. Najznačajnija švedska ulaganja u hrvatsko gospodarstvo su Ericsson Telecomova kupnja većinskog paketa tvrtke Nikola Tesla za 70 milijuna dolara te ulazak tvrtke Tele2 na hrvatsko tržište mobilne telefonije u 2004. godini.

Osim toga švedske tvrtke poput ABB-a s hrvatskom Končar-Elektroindustrijom vode zajednički projekt isporuke hrvatskih transformatora na treća tržišta, dok Uljanik iz Pule i švedski ESAB zajednički proizvode pretvarače. Najavljena je i gradnja trgovačko-zabavnog centra Verdispar u Varaždinu u vrijednosti od 45 milijuna eura koji je pokrenula norveško-švedska grupacija za ulaganje u nekretnine, gradit će se i Ikea, a u Hrvatskoj posluju i Electrolux, Scania te Assidoman. Premda su poduzetnicima i švedski gosti naglasili važnost poštivanja strogih pravila u poslovanju sa Švedskom, ipak se istaknulo kako na njihovu tržištu ima mjesta za naše proizvode i usluge. Christina Klint, viša savjetnica pri Udruženju švedske trgovine, našim je proizvođačima poručila kako na švedskim policama ima mjesta za vina te organsko voće i povrće. No izvozne mogućnosti vide se i u nastavku izvoza ugradbenog namještaja, kuhinja te uredskog namještaja, u energetici, brodogradnji, tekstilu, vojnoj industriji, zaštiti okoliša, ali i u turizmu, posebice u sektoru zdravstvenog turizma. "Trgovina, odnosno slobodna trgovina, vrlo je značajna za Švedsku i mi ovisimo o međunarodnoj trgovini. Šveđani su naviknuli na novu robu u svojim trgovinama te se smatraju određenim testnim tržištem za pristup tržištu EU. Švedska ima vrlo malo sirovina, uglavnom drvo, željezo i energiju vode, a industrija im je najveći uvoznik. Primjerice, Volvo ugrađuje 75 posto dijelova iz drugih zemalja", poručila je Klint.

Inače, prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih osam mjeseci ove godine Hrvatsku je posjetilo 47,9 tisuća švedskih turista, što je u odnosu na isto razdoblje lani povećanje od osam posto. U tih osam mjeseci švedski su turisti ostvarili 279,8 tisuća noćenja, što je povećanje od dva posto u odnosu na 2009. godinu. Marianne Dott, viša direktorica Gospodarske komore Stockholma, potencijalnim investitorima iz Hrvatske je poručila kako je ta institucija mjesto za provjeru boniteta tvrtki s kojima se posluje, mjesto na kojem se može dobiti uvid u bazu podataka i povezati se s nekom od tvrtki članova. Jan Bjornum, predsjednik švedskog Udruženja agenata, podvukao je važnost trgovačkih zastupnika koji su uz izvrsnu umreženost i organiziranost dostigli sadržaje magične formule minimalnog ulaganja, a maksimalne dobiti. Inače, zahvaljujući dugom periodu mira i neutralnosti, političkoj stabilnosti, snažnom gospodarstvu, izrazito razvijenoj infrastrukturi i sustavu komunikacija kao i visoko osposobljenoj radnoj snazi, Švedska je ostvarila zavidnu razinu životnog standarda. Nositelji snažnog gospodarstva su visokorazvijena, izvozno orijentirana industrija, od tradicionalno jake strojogradnje, proizvodnje električnih uređaja, vozila i transportne opreme do industrije papira i kemijske industrije. Posljednjih godina švedsko se gospodarstvo sve više okrenulo i novim industrijama poput vrlo razvijene proizvodnje informatičke tehnologije, telekomunikacija i biomedicine čiji je glavni resurs ljudsko znanje. Jedna od glavnih značajki toga su visoke investicije u istraživanje i razvoj za što se iz BDP-a izdvaja 3,7 posto.


Komentari članka

Vezani članci

Turizam značajan u hrvatskoj ekonomiji, ali ne koliko se dosad vjerovalo

21.01.2019.

Državni zavod za statistiku prvi je put objavio rezultate izračuna ekonomske važnosti turizma za Republiku Hrvatsku u skladu s metodologijom satelitskog računa turizma (Tourism Satellite Account – TSA).

Napustili poslove u velikim kompanijama, danas su im ured – portugalske plaže

21.01.2019.

“Lea je neko vrijeme radila u banci, a ja sam bio u jednoj korporaciji u telekomunikacijama. Ti poslovi nas nisu pretjerano ispunjavali niti inspirirali, pa smo u jednom trenu odlučili krenuti sa svojom pričom

Hrvatska ima najveće zalihe pitke vode u EU, ali i najveće gubitke

21.01.2019.

Razlog su najčešće dotrajale cijevi, starije i od 50 godina. Građani optužuju gradske vodovode da ih čestim dizanjem cijene iskorištavaju za krpanje proračuna.

Pevec gradi centar u Vukovaru vrijedan 35 milijuna kuna, otvorit će 50 novih radnih mjesta

17.01.2019.

Trgovački lanac Pevec najavio je u srijedu da kreće u izgradnju novog prodajnog centra u Vukovaru, investiciju koja se u prvoj fazi izgradnje procjenjuje na 35 milijuna kuna, a centar bi trebao biti otvoren u zadnjem tromjesečju ove godine i u njemu će bi

Hrvatski proizvođači putem Spara izvezli proizvode u vrijednosti 68 milijuna eura

17.01.2019.

Veliki, srednji i mali hrvatski proizvođači putem Spara prošle su godine izvezli proizvode u vrijednosti od čak 68 milijuna eura, odnosno više od pola milijarde kuna, što je rast od 12 posto u odnosu na godinu ranije, i to u Austriju, Mađarsku, Sloveniju

Tag cloud

 1. 1846 članka imaju tag hrvatska
 2. 1870 članka imaju tag turizam
 3. 1512 članka imaju tag financije
 4. 1191 članka imaju tag izvoz
 5. 796 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 974 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 929 članka imaju tag trgovina
 8. 664 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 804 članka imaju tag investicije
 10. 938 članka imaju tag EU
 11. 881 članka imaju tag svijet
 12. 847 članka imaju tag ict
 13. 837 članka imaju tag industrija
 14. 753 članka imaju tag menadžment
 15. 919 članka imaju tag kriza
 16. 560 članka imaju tag maloprodaja
 17. 457 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 18. 527 članka imaju tag marketing
 19. 480 članka imaju tag krediti
 20. 482 članka imaju tag tehnologija
 21. 340 članka imaju tag poticaji
 22. 407 članka imaju tag obrazovanje
 23. 439 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 243 članka imaju tag potpore
 27. 373 članka imaju tag hnb
 28. 341 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 322 članka imaju tag agrokor
 30. 316 članka imaju tag eu fondovi
 31. 290 članka imaju tag osijek
 32. 298 članka imaju tag hgk
 33. 320 članka imaju tag hotelijerstvo
 34. 341 članka imaju tag energetika
 35. 269 članka imaju tag poduzetnici
 36. 367 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 366 članka imaju tag BDP
 39. 266 članka imaju tag investicija
 40. 282 članka imaju tag rast