Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Ruj 2023

Testiran četverodnevni radni tjedan. Rezultati su neočekivani

Izvor: www.index.hr · Autor: Nenad Jarić Dauenhauer  

Testiran četverodnevni radni tjedan. Rezultati su neočekivani

VELIKI međunarodni eksperiment s četverodnevnim radnim tjednom pokazao je da se takav koncept rada isplati i poslodavcima i zaposlenicima, tako da je velika većina kompanija koje su sudjelovale u njemu odlučila da se više neće vraćati na stari sustav.

Štoviše, pokazalo se da su zaposlenici koji su radili po tom konceptu u nastavku eksperimenta koji je produžen sa šest mjeseci na godinu dana uspjeli uspješno obaviti sve dodijeljene zadatke uz dodatno skraćenje radnog vremena.

Što je duže eksperiment trajao, to se radno vrijeme više skraćivalo
Drugim riječima, što su ljudi dulje radili na nove, učinkovitije načine, to su im radni tjedni postajali kraći.

Nakon šest mjeseci radnici su izjavili da su manje iscrpljeni, da im se zdravlje poboljšalo te da su zadovoljniji poslom, a pritom su svoje prosječno radno vrijeme smanjili za oko četiri sata, na 34 sata tjedno.

Oni koji su nastavili po istom rasporedu punih 12 mjeseci dodatno su skratili radno vrijeme na oko 33 sata tjedno, tvrde istraživači. U isto vrijeme nastavili su izvještavati o boljem mentalnom i fizičkom zdravlju te ravnoteži između posla i privatnog života.

To su pokazali rezultati eksperimenata provedenih tijekom proteklih 18 mjeseci u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji i Irskoj, a potvrdila su ih i iskustva iz Australije i Novog Zelanda.

U novim eksperimentima sudjelovale su različite tvrtke iz različitih industrija, od neprofitnih organizacija, preko dizajnerskih agencija, do proizvođača.

100% zadataka u četiri dana za istu plaću
Koncept četverodnevnog radnog tjedna u kojem zaposlenici primaju 100% plaće za 80% uobičajenih radnih sati uz održavanje 100% produktivnosti posljednjih godina postaje sve popularniji diljem svijeta.

Neprofitna organizacija 4 Day Week Global, koja provodi testiranja ovog koncepta i surađuje s vladama kako bi im pomogla u oblikovanju odgovarajućih politika, objavila je nedavno četvrtu fazu svojih istraživanja, čiji je fokus bio na dugoročnom utjecaju ovih eksperimenata.

Petodnevni radni tjedan je stara konvencija
Zvonimir Galić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, suvoditelj studija Upravljanje ljudskim potencijalima na Sveučilištu u Zagrebu, smatra da je četverodnevni radni tjedan vjerojatno budućnost rada.

"Trenutačni 40-satni radni tjedan je socijalna konvencija koja je nastala prije gotovo sto godina u industrijskoj ekonomiji i pitanje je koliko je primjerena za sadašnju situaciju", kaže Galić.

"Primjerice, zanimljivo je primijetiti da je u zapadnom svijetu od 2. svjetskog rata produktivnost višestruko porasla, a da je broj radnih sati ostao više-manje konstantan i kreće se oko tih 40 sati ostvarenih u petodnevnom radnom tjednu.

Definitivno se nisu ostvarile prognoze poznatog britanskog ekonomista J. M. Keynesa koji je 1930-ih smatrao da će snažni tehnološki razvoj dovesti do skraćenja radnog tjedna na 15 sati, a da ćemo ostatak koristiti za osobni rast i razvoj. Sto godina kasnije četverodnevni radni tjedan mogao bi biti korak u tom smjeru", dodaje Galić.

Prvo istraživanje duže od pola godine
Ovo je prvo istraživanje koje je pratilo takav sistem rada tijekom 12 mjeseci umjesto šest mjeseci. Ranija, polugodišnja istraživanja dala su slične rezultate, međutim, postojala je sumnja da su pozitivni efekti bili posljedica činjenice da se radilo o novini, da bi oni s vremenom mogli nestati ili se smanjivati.

Istraživanje je uključilo povratne informacije dobivene od 988 osoba koje su radile u 41 tvrtki u SAD-u i Kanadi koje su prošle godine prešle na četverodnevni radni tjedan.

"Ispitivanja su pozitivna u svim aspektima s ovim novim dokazima koji pomažu opovrgnuti zabrinutosti da su prethodni uspjesi bili rezultat novosti i da se dugoročno ne bi mogli održavati", pišu autori u izvješću.

Nakon 12 mjeseci dodatno skratili radno vrijeme
Štoviše, istraživanje je utvrdilo da je produženjem rada po novom sustavu došlo do daljnjeg poboljšanja tjelesnog i mentalnog blagostanja zaposlenika te istovremenog povećanja produktivnosti.

"Uvidi nakon 12 mjeseci iznimno su pozitivni i doprinose izgradnji snažnih dokaza koji pokazuju trajne pozitivne učinke smanjenog radnog vremena", rekli su u izvješću osnivači 4 Day Week Global Charlotte Lockhart i Andrew Barnes.

"Ovi rezultati pokazuju daljnje pozitivne trendove u poslovnim koristima, dobiti za zdravlje i za osjećaj blagostanja, kao i u utjecajima na okoliš, te pružaju čvrst temelj za široko usvajanje četverodnevnog radnog tjedna", dodali su.

Istraživanje je utvrdilo da su početna smanjenja iscrpljenosti, koja su se primijetila nakon uvođenja četverodnevnog radnog tjedna, uvelike ostala održana nakon 12 mjeseci, dok su se samoprocijenjeni rezultati tjelesnog i mentalnog zdravlja tijekom godine nastavili poboljšavati.

Velika većina zaposlenika želi nastaviti tako raditi
Od sudionika studije njih 95% željelo je nastaviti s konceptom, gotovo 70% doživjelo je smanjenje iscrpljenosti, 40% se osjećalo manje pod stresom, a anksioznost se smanjila za 39% ispitanika.


Komentari članka

Vezani članci

Istraživanje: New York zadržao poziciju vodećeg financijskog središta

29.09.2023.

NEW YORK je glatko zadržao poziciju vodećeg financijskog središta, a London je na globalnoj ljestvici potvrdio drugo mjesto nadmašivši tek za dlaku Singapur i Hong Kong, pokazalo je izvješće objavljeno danas.

Ortaštvo – poduzetništvo s partnerima

26.09.2023.

Kako se može organizirati poduzetništvo više osoba koje žele više ili manje ravnopravno sudjelovati u aktivnostima i/ili zaradi – ortaštvo? Evo korisnih savjeta.

Borzan pobijedila velike proizvođače – Europa zabranjuje ugrađene kvarove

25.09.2023.

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan održala je u Kući Europe konferenciju za medije o rezultatima završnih pregovora o zakonu o osnaživanju potrošača u zelenoj tranziciji. Kaže da je došao kraj ugrađenim kvarovima uređaja, a oni koji će kršiti zakon

Bosch Hrvatska ponovno bilježi zdravi rast, usprkos globalnim izazovima u gospodarstvu

24.09.2023.

Bosch, vodeći svjetski dobavljač tehnologije i usluga, završio je fiskalnu 2022. godinu s konsolidiranom prodajom od 83,4 milijuna eura u Hrvatskoj, bilježeći time snažan rast od oko 13 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Veliki pad cijene grožđa - što se događa u Španjolskoj?

22.09.2023.

Mali vinogradari uglavnom obiteljskog karaktera su ucijenjeni od velikih igrača. Koliku cijenu daju za kilogram grožđa?

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor