Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Tra 2019

Tihana Šmitran: Bez izvoza ne može se zaraditi ni na crtićima

Izvor: lider.media · Autor: Vedran Harča  

Tihana Šmitran: Bez izvoza ne može se zaraditi ni na crtićima

Potkraj prošle godine zagrebačka produkcijska tvrtka Amulet Studio svojim je serijalom crtića ‘&Black&White’ osvojila drugo mjesto na međunarodnom festivalu animiranog filma u Los Angelesu, jednoj od najvažnijih svjetskih smotri takvih filmova. O kakvom je pothvatu riječ, najbolje ilustrira podatak da je produciranje vlastitog animiranog serijala u Hrvatskoj i dalje takva rijetkost da su Tihanu Šmitran, direktoricu Amulet Studija, od te ideje odgovarali sa svih strana, proglašavajući to nemogućom misijom.

– Kad sam odlučila da počnemo producirati animirani serijal ‘&Black&White’, svi su mi govorili da je to neizvedivo, da nema sustava financiranja u Hrvatskoj, da u posljednjih nekoliko desetaka godina to nikomu nije pošlo za rukom i da nećemo uspjeti. Odlučila sam slušati isključivo sebe, spremna na rizik, ali čvrsto vjerujući da ću pronaći put da i ta vizija zaživi. Smatrala sam to jako važnim i za budućnost animacije u Hrvatskoj – tržište se mora pokrenuti prema komercijalnom segmentu i izvozu da bi ponovno zaživjelo. Sav sam svoj kapital investirala u ovaj proizvod, a kad smo imali ponude američkih i azijskih investitora, nisam pristala na njih jer su iziskivale znatne promjene u odnosu na prvotni koncept. Serijal smo uspjeli napraviti sami, a uz njega i prateće sadržaje poput edukativne igrice i aplikacije. Dobili smo niz pohvala za poduzetništvo i inovaciju te na temelju kontinuiranog rada stvorili jaka partnerstva u inozemstvu, koja su sada otvorila vrata novim projektima koje završavamo – objašnjava Šmirtan.

Bez kumova i kapitala

‘&Black&White’ igra je vizualne percepcije u kojoj pratimo glavnog lika BO-a, nespretnog junaka koji na zabavan način pokušava riješiti problem u raznim erama i geografskim lokacijama. Umjesto jezika koristi se vizualnim govorom animacije i slapstick komedije, a poigrava se odnosima crnog na crnom i bijelog na bijelom, što stvara niz začudnih humorističnih situacija. Ima vrlo jak vizualni kod i dio je tradicije kazališta sjena, a razvija vizualnu percepciju kod djece i odraslih. Autorsko je djelo Darka Bakliže pod supervizijom Manuela Šumberca, dok su za animaciju zaslužne Paula Konjušić, Iva Božić i Antonija Veljačić, a za glazbu Vjeran Šalamon. Vrijedi spomenuti i da je riječ o potpuno hrvatskom proizvodu. Potporu tom hvalevrijednom projektu pružio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i estonski startup-akcelerator Storytek.

Poslovanje u Hrvatskoj puno je nelogičnosti pa nije lako upustiti se u nešto potpuno drukčije i novo. Upravo to, međutim, učinila je naša sugovornica kada je, kako bi 2014. pokrenula vlastiti biznis, napustila tadašnji posao u marketingu.

Osvajanje drugog mjesta sa serijalom crtića ‘&Black&White’ na međunarodnom festivalu animiranog filma u Los Angelesu, jednoj od najvažnijih svjetskih smotri takvih filmova, okrunilo je dosadašnji rad Tihane Šmitran. Kad je osnovala produkcijsku tvrtku Amulet Studio prije četiri godine, malotko je vjerovao da će uspjeti, ali iza nje su mnoge uspješne kampanje, projekti i nagrade– Prije pokretanja vlastite tvrtke radila sam na nizu produkcijskih i marketinških kampanja te humanitarnih projekata i sudjelovala u pretprodukcijskoj fazi razvoja jednog 3D dugometražnog animiranog filma. Nisam imala roditeljskih i kumovskih veza ni početni kapital kad sam odlučila otvoriti tvrtku, samo znanje, volju i strast. Počela sam s klasičnim marketingom, ali sam posao željela što više usmjeriti prema novim medijima i produkciji. Prvi posao dobila sam od Ministarstva zdravstva. Kampanja ‘Govorim donorski’, koju sam osmislila s kreativnim timom i vodila još 2010., u bivšoj tvrtki proglašena je najboljom u Eurotransplantu te je imala najbolje rezultate unatoč najmanjem budžetu od svih zemalja. Nakon što sam dala otkaz u bivšem poduzeću, Ministarstvo zdravlja tražilo je da nastavim voditi taj projekt. Ono nas je dalje preporučilo kompaniji Astellas Pharma, pobijedili smo na njezinu regionalnom ‘pitchu’ kao najbolja agencija i tada se sve počelo kretati, slijedila je preporuka za preporukom uza stalan trud i rad – ispričala je Tihana o svojim poduzetničkim počecima.

Nagrade i rezultati

Oko Amulet Studija, ističe Tihana, želi okupiti vrhunske kreativce, u Hrvatskoj i u svijetu. Trenutačno imaju šest stalno zaposlenih i devet stalnih vanjskih suradnika, a ove godine planiraju otvoriti nova radna mjesta. Iza sebe imaju niz uspješnih projekata pa su, primjerice, za Ministarstvo zdravstva napravili kampanju ‘Govorim donorski’, koja je ostvarila sjajne rezultate vezano uz porast broja donora u Dalmaciji, a danas se rabi i kao studija slučaja na konferencijama. Pozornost na svoj rad skrenuli su, među ostalim, i s ‘What Inspires You to Give’, humanitarnom kampanjom za kompaniju Astralis Pharma kojom su 2017. osvojili drugo mjesto na globalnom natjecanju Changing Tomorrow.

Dobili su i druge različite nagrade, ali mnogo više im znače dobri prodajni rezultati i rast iznad očekivanog. Ponosni su i na to što su sve nagrade dolazile same jer se na natječaje vezano uz marketinške kampanje nikada nisu prijavljivali. Šmitran se i sama okitila prestižnim priznanjem kada je u izboru Women in Adria i Instituta za razvoj ženskog poduzetništva proglašena startup-poduzetnicom 2017.

Potpora iz Estonije

– Lijepo je dobiti pohvalu za rad u vlastitoj zemlji i drago mi je vidjeti da se razvijaju mreže poduzetnica kao što je Women in Adria. Potpora ženama jako je važna, najčešće su u poslu upravo one jedna drugoj najžešći protivnik, zato podupirem rad Ivane Matić iz WIA, takav oblik zajedništva nužno je poticati i žene bi trebale jedna drugoj biti potpora i uzor. Razvoj ženskog poduzetništva također je bitan za napredak društva u cjelini i važnost toga sve se više ističe na globalnoj razini te je dobro što Hrvatska slijedi taj trend – kaže Šmitran.

U trenutku pisanja ovog teksta privode kraju i projekt koji je nazvala ostvarenjem sna iz djetinjstva. Riječ je o multiplatformskom edukativnom projektu koji djecu od najranije dobi uči o velikim globalnim problemima današnjice. Ideja vodilja je da kod djece od najmlađe dobi treba razvijati empatiju za druge ljude i svijet oko sebe, kao i da mališani najveći poticaj za učenje dobivaju zabavljajući se.

Osim u Zagrebu, Amulet Studio djeluje i u sklopu sestrinske tvrtke u Estoniji. Tomu je prethodilo sudjelovanje u natječaju Storyteka, globalnog akceleratora poniklog u Tallinnu, na kojem je izabran među šest najboljih timova u svijetu, a njegov ‘pitch’ dobio je najviše ocjene žirija. Storytek povezuje tehnološke kompanije s kreativnom industrijom, što mu je donijelo i potporu inozemnih mentora i partnera kao što su Sten Saluveer, Guido van Nispen i John Heinsen. S njima je surađivao i na projektu koji je trenutačno u fazi pretprodukcije i čija će prodaja ići preko podružnice u Estoniji.

Kreativna partnerstva

Premda Hrvatsku smatra izrazito bogatom zemljom s mnogo potencijala, Šmitran je svjesna da smo malo tržište, zbog čega se u njezinoj branši moraju izvozno orijentirati ako žele znatnije razviti posao. To se posebno odnosi na audiovizualnu industriju i razvoj tehnološki orijentiranih multiplatformskih proizvoda, čemu se sve više okreću.

Postignutim u dosadašnjem radu itekako je zadovoljna jer su u malo više od četiri godine restrukturirali poslovanje te sustavno radili na automatizaciji i unapređenju poslovnih procesa, kao i na IT zaštiti. Tehnološki aspekt, naime, postao je neizostavan dio u kreativnim industrijama, zbog čega kontinuirano radi i na sklapanju novih partnerstva s tvrtkama u inozemstvu upravo unutar tog segmenta.

– Amulet Studio fokusirao se na rad s klijentima s kojima možemo raditi korake naprijed i koji se ne libe otvoriti prostor za nove izazove i mogućnosti na tržištu. Tvrtke kojima je jednako važno stvarati profitabilno poslovanje te vrhunsku kreativu i inovativne proizvode, a i nama omogućiti da se razvijamo kao kreativci – zaključila je Tihana Šmitran.


Komentari članka

Vezani članci

Sami su otkrili: Evo koliko hrvatski influenceri traže za jednu objavu

17.07.2019.

Najviše influencera je na Instagramu, čak 83 posto njih, a po popularnosti slijede Facebook s 27 posto i YouTube s deset posto. Nepopularne mreže su Twitter, LinkedIn i Pinterest, a 15 posto influencera ima svoju web stranicu ili blog. Najviše pratitelja

Ovaj hrvatski startup stare tvornice uvodi u 21. stoljeće

16.07.2019.

Trenutno zapošljavaju 20-ak ljudi, a kako se žele širiti, namjeravaju krenuti i u prikupljanje kapitala. Do sada su, kao što smo već spomenuli, uložili oko milijun kuna svog novca, no za udvostručenje broja zaposlenih koje je u planu, trebat će i investit

Globalna potrošnja na oglašavanje porast će za 4,6 %, nešto slabije u odnosu prema prethodnim procjenama

11.07.2019.

Internetsko će oglašavanje predstavljati 52 posto globalnih troškova oglašavanja u 2021. godini, što bi bio prvi put da premašuje granicu od 50 %. Izvješće se podudara s vremenima kad tvrtke za oglašavanje, uključujući tržišnog lidera WPP, bilježe preusmj

Kalendari i čestitke s austrijskim motivima nastaju u Slavoniji

08.07.2019.

Zoran Bašić u Trnjanima u prvoj hrvatskoj tvornici za magnet suvenire izvozi u Beč.

LAKŠE JE UZ POGURANAC! POGLEDAJTE KOJI SU VAM SVE POTICAJI DOSTUPNI I ISKORISTITE IH

08.07.2019.

Cilj programa je kreditiranje mikro i malih subjekata malog gospodarstva uz povoljnije uvjete financiranja. Dobivenim sredstvima mogu se otvarati obrti i osnivati trgovačka društava, modernizirati i proširivati postojeće poslovanje, provoditi mjere samoza

Tag cloud

 1. 1922 članka imaju tag hrvatska
 2. 1946 članka imaju tag turizam
 3. 1540 članka imaju tag financije
 4. 1232 članka imaju tag izvoz
 5. 835 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 962 članka imaju tag trgovina
 8. 954 članka imaju tag svijet
 9. 832 članka imaju tag investicije
 10. 680 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 962 članka imaju tag EU
 12. 897 članka imaju tag ict
 13. 855 članka imaju tag industrija
 14. 766 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 544 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 581 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 359 članka imaju tag poticaji
 22. 424 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 391 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 439 članka imaju tag banke
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 422 članka imaju tag dzs
 29. 347 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 330 članka imaju tag agrokor
 32. 298 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 376 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 336 članka imaju tag porezi
 39. 375 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija