Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

07 Ou 2019

Tov junadi: Izbor pasmine prvi korak do uspjeha

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Adi Pašalić  

Tov junadi: Izbor pasmine prvi korak do uspjeha

Odlučili ste, vidite šansu u stočarstvu, imate sve predispozicije baviti se uzgojem tovnih junadi. Izgradili ste objekt za držanje/farmu, nabavili ste i poljoprivredne strojeve, povezali se s dobavljačima hrane - koncentrata, na vlastitim površinama planirana je sjetva silažnog kukuruza, planiran i dovoljan broj bala sjenaže, otkup tovljenika dogovoren, i recimo želite 10 junadi u turnusu. Nogometnim rječnikom rečeno, pred početak utakmice, teren pogodan za igru, uvjeti idealni. Rezultat tek nakon 90 min, a u tovu nakon minimalno 200 dana?

Odabir teladi za tov
Kod farmera koji prvi put kreću u uzgoj i tov junadi, ali i kod onih s iskustvom većinom se kupuje muška othranjena telad. Biraju se kvalitetna, zdrava, konstitucijski i pasminski ujednačena telad, formirajući grupu/stado s teladima ujednačene težine i starosti. Poželjno je nabaviti telad koja su već priviknuta na konzumiranje kabaste i koncentratne hrane, kako se ne bi pojavio tzv "negativni tov" kada telad još uvijek nenaviknuta poslije mlijeka na uzimanje hrane, gladuje i gube svoju ulaznu težinu.

Pri nabavci teladi, naročito kod farmera početnika bez iskustva i stečenog znanja uvijek je dobro "osigurati se" i povesti sa sobom veterinara. Pomoć veterinara pri izboru je u tom trenutku neprocjenjiva, s obzirom da i u tovu vrijedi izreka: kako siješ, tako ćeš i žeti. Kakva i kako se telad uvede u tov, ovisi i konačan uspjeh tova. S obzirom da se radi o principu "all in, all out" (sve unutra, sve van, op.u.), svaki pogrešan korak i odabir direktno utječe na konačan rezultat, prodajnu težinu i kvalitetu, stoga je prvi korak i najvažniji prilikom odabira teladi, a to je pasmina.

Odabir pasmine za tov
Sva muška telad se može uvesti u tov, ali nemaju sve vrste, pasmine iste predispozicije za željenu proizvodnju i rezultat. Jednostavno rečeno, hokejaš može igrati nogomet, ali ne tako uspješno kao nogometaš koji cijeli život trenira nogomet, potječe iz nogometne obitelji i posvećen je samo tome. Vodeći se činjenicom da postoje pasmine goveda specijalizirane, s genetskim potencijalom i predodređene za proizvodnju mlijeka, mesa ili kombinirane pasmine i farmer pri odabiru teladi treba voditi i računa o izboru pasmine.

U proizvodnji mesa, logično je, koriste se mesni tipovi, pasmine goveda koje ranije spolno sazrijevaju, fizički se brže razvijaju, nakupljaju mišićnu masu i imaju povoljan randman (tj. odnos obrađenih polovica naspram ukupne mase žive životinje). Neke od najpoznatijih i traženih pasmina goveda za proizvodnju mesa su: Hereford, Charolais/Šarole, Angus, Limousin i na našim prostorima najzastupljenija pasmina kombiniranh osobina (meso-mlijeko) Simental.

Također postoje, i sve su više zastupljeni na tovilištima križanci, većinom mesnih pasmina, predodređeni za veći prirast, dinamiku rasta i povoljan odnos mesa i masti. Izbor pasmine moraju pratiti i raspoloživi resursi na farmi, tehnologija tova i vanjski faktori okruženja poput klimatskih prilika. Neke pasmine imaju veći okvir (Charolais, Limousin), postižu veće završne težine, stoga zahtijevaju i veće količine voluminozne i krepke krme, dok se neke (Angus i Hereford) odlično prilagođavaju skromnijim hranidbenim potrebama i surovijim klimatskim uvjetima.

Simental pasmina dobar izbor za tov
Simentalsko govedo odlikuje veći okvir i izuzetne tovne predispozicije, stoga je jedna od najraširenijih pasmina u Europi, gdje se koristi za proizvodnju mlijeka i mesa. Ovog "švicarca" po porijeklu mnogi farmeri koriste u intenzivnoj proizvodnji mesa iako je kombinirana pasmina. Junad u tovu postižu izuzetno dobre dnevne priraste i do 1300 g/dan, te uz optimalnu hranidbu klaonička masa bikova je u prosjeku oko 600-650 kg.

Ako se u tov uvodi više teladi, najbolje je zbog tehnologije tova razvrstati ih u nekoliko grupa po 15 teladi. Na malim obiteljskim gospodarstvima do maksimalno 3 grla u uzgoju, najzastupljenija je pasmina Simental. Muška telad se uvode u tov do 6 mjeseci starosti oko 150-200 kg težine u turnus koji u prosjeku traje minimalno 200 dana do odgovarajuće izlazne klaoničke težine.


Komentari članka

Vezani članci

Dva Slavonca počela uzgajati najmesnatiju pasminu ovaca na svijetu

16.08.2019.

U Hrvatskoj se počela uzgajati i najmesnatija pasmina ovaca na svijetu Ille de France čiji ovnovi dosežu i 160 kilograma. Kako bi došli do vrhunske genetike, dva mlada slavonska poljoprivrednika po ovce i ovnove "potegnuli" su sve do okolice Pariza i odab

Eko proizvodi s Velebita obitelji Pavelić: Nije važno koliko imaš već koliko ti treba

15.08.2019.

Mladog sira škripavca, kojeg ekološki poljoprivrednik Željko Pavelić sa suprugom Božicom puni u kalupe iz Češke, a koji bi nakon nacionalne trebao dobiti i EU zaštitu, po ljeti nema dovoljno ni za lijek, jer 'sve ode'

Otac mi je dao znanje i hrabrost koja možda malo graniči s ludošću

09.08.2019.

Prve krave dobio sam na poklon od roditelja, radilo se o 18 junica što je zapravo bila otpremnina za pet godina rada i vjernosti na očevu OPG-u, ističe kroz smijeh Mladen Karamarković kojega je, kaže, otac Branko gurnuo u vlastiti biznis. "Uz njega sam st

U obnovu farme i stada uložili 33,5 milijuna kuna

02.08.2019.

Rekonstrukcijom farme kapacitet od 1300 rasplodnih krmača ostao je isti, a godišnje će se proizvoditi 35.000 komada prasadi za tov

Davor Poropat: Istarska koza je simbol Istre, no simbol koji propada

25.07.2019.

Od svih zaštićenih pasmina, istarska koza je u najlošijoj situaciji, kaže Davor Poropat koji se posvetio uzgoju zaštićenih izvornih pasmina, a na svom imanju ima zaštićene domaće pasmine - istarsko govedo, istarskog magarca i danas rijetku istarsku kozu.

Tag cloud

 1. 1934 članka imaju tag hrvatska
 2. 1958 članka imaju tag turizam
 3. 1548 članka imaju tag financije
 4. 1238 članka imaju tag izvoz
 5. 837 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1002 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 967 članka imaju tag trgovina
 8. 964 članka imaju tag svijet
 9. 833 članka imaju tag investicije
 10. 681 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 902 članka imaju tag ict
 12. 963 članka imaju tag EU
 13. 860 članka imaju tag industrija
 14. 768 članka imaju tag menadžment
 15. 922 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 584 članka imaju tag maloprodaja
 18. 546 članka imaju tag marketing
 19. 486 članka imaju tag krediti
 20. 504 članka imaju tag tehnologija
 21. 362 članka imaju tag poticaji
 22. 426 članka imaju tag obrazovanje
 23. 259 članka imaju tag potpore
 24. 392 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 342 članka imaju tag eu fondovi
 26. 439 članka imaju tag banke
 27. 378 članka imaju tag hnb
 28. 349 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 422 članka imaju tag dzs
 30. 339 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 332 članka imaju tag agrokor
 32. 299 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 378 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 342 članka imaju tag porezi
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 376 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija