Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Stu 2016

Tražimo nove akvizicije u Hrvatskoj i Crnoj Gori, kupnjom ili kroz upravljanje

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marija Crnjak  

Tražimo nove akvizicije u Hrvatskoj i Crnoj Gori, kupnjom ili kroz upravljanje

Imamo unaprijed ugovorene cijene i garanciju popunjenosti za pet godina s turoperatorima TUI Grupe.

Marinko Benić na poziciju predsjednika Uprave Karisma Hotels Adriatic (KHA), jedne od najmlađih turističkih kompanija u Hrvatskoj u vlasništvu Agrokora, TUI-a i renomirane meksičke Karisme, stupio je usred Vladine najave povećanja PDV-a na ugostiteljske usluge. U razgovoru za Poslovni dnevnik Benić pojašnjava zašto je dobro da će stopa poreza ostati snižena za hotele, otkriva kad će se na tržištu naći obnovljeni Plat, ali i koji su investicijski ciljevi KHA u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Kako komentirate raspravu koja se vodi oko PDV-a za ugostiteljske usluge?
Drago nam je da je Vlada prepoznala da je nama investitorima izuzetno važno stabilno fiskalno i pravno okruženje te kompetitivne stope poreza. Kada govorimo o hotelijerstvu, RH se ne može pohvaliti niskom stopom poreza na dodanu vrijednost i mislim da trebamo, u okviru fiskalnih mogućnosti, raditi na njenom smanjivanju. Na taj način možemo iskoristiti jedinstvenu geopolitičku situaciju u kojoj se trenutno nalazimo i pozicionirati se ozbiljnije na turističkoj karti svijeta. Ne smije se zaboraviti da turistička sezona traje uglavnom manje od šwst mjeseci. Također znamo da nema puno uspješnih greenfield investicija u hotele. Mislim da je to dosta indikativan pokazatelj investicijske klime. Ne možemo samo računati na položajnu rentu da riješi sve probleme. Prilike treba iskoristiti kada se ima dobar vjetar u leđa, i to ne mogu sami hotelijeri bez suradnje centralne i lokalne države.

Iza vas je prva puna sezona poslovanja Hotela Živogošće/Sensimar, Koločep je već dulje vrijeme na tržištu. Kako ocjenjujete ovu turističku godinu?
Sezona je bila odlična. Radili smo prosječno 170 dana i imali prosječnu popunjenost u tom periodu od 89%. Na području Makarske rivijere to su fantastične stope popunjenosti posebno u svibnju. Na Koločepu smo radili do kraja listopada i imali 90% popunjenosti u 182 dana. Posebno sam zahvalan zaposlenicima koji su uspjeli postići odlične rezultate u anketama zadovoljstva gostiju, a kojima TUI mjeri kvalitetu našeg rada. Posebno se ističe Adriatic Beach u Živogošću koji ima zadovoljstvo gostiju na razini od 94 od 100 kroz cijelu sezonu. Sjajne rezultate ima i Kalamota Island Resort te Sensimar Makarska. Zadovoljni smo i financijskim rezultatima. Bruto operativna dobit (GOP) na razini godine će biti 38% što nas posebno veseli. Naglašavam da imamo unaprijed ugovorene cijene i garanciju popunjenosti za narednih 5 godina s turoperatorima TUI Grupe. Istovremeno, specifikacija razine usluge, broja restorana i barova, kvalitete hrane je postavljena na visoku razinu Sensimar hotela. To zahtjeva visoke troškove operacija, a posebnoradne snage. Ove godine smo imali prvu godinu stabilnih operacija i zato smo jako zadovoljni da su brojke u okviru planiranih.

U kojoj je fazi investicija u Hotele Plat i kad bi se trebao naći na tržištu?
Hoteli Plat su fazi projektiranja, odnosno ishođenja dozvola te rušenja. Hotel bi se trebao naći na tržištu 2018. godine i bio bi to prvi Sensatori u Hrvatskoj, te četvrti Sensatori unutar Karisma Grupe. Vjerujemo da će to biti prekrasan hotel, u skladu sa potencijalom lokacije, i "flagship" Karisme Hotels Adriatic.

Što će Karismi donijeti upravljanje resortom u Crnoj Gori, imate li još potencijalnih ciljeva u toj zemlji? Kakva su dosadašnja iskustva s administracijom u Crnoj Gori?
Pored Ruže Vjetrova planiramo i dalje akvizicije na područje Crne Gore. Administracija je brza i efikasna, te nam na svakom koraku pokazuje da smo dobrodošli kao investitor i kao hotel manager. Naravno prometna i ostala infrastruktura nije na razini Hrvatske, ali stopa PDV-a od 7 posto (19% na ugostiteljstvo), te niži trošak radne snage ide u prilog daljnjim ulaganjima u Crnu Goru.

Koja je sljedeća akvizicija KHA u Hrvatskoj? Što tražite?
Tražimo različite hotele koji su unutar dometa od 2 sata od aerodroma Dubrovnik, Split i Pula, te koji sadržajem i kvalitetom odnosno veličinom soba mogu zadovoljiti zahtjeve TUI turoperatora. Interesantne su nam kako akvizicije tako i upravljanje hotelima.

TUI je potpisao par ugovora o upravljanju/punjenju s nekoliko hotelskih kuća u Hrvatskoj. Kakva vam je to konkurencija i predstavlja li to početak nekog novog trenda u hrvatskom hotelijerstvu?
Pozdravljamo suradnju TUI-a i sa drugim partnerima u Hrvatskoj zato što će to dovesti do dodatnog povećanja broja letova i dodatnog razvoja destinacije. Zbog naše akvizicije Hotela Živogošće, Thompson je otvorio letove iz Velike Britanije za Split. Svaki novi hotel dodatno pozicionira ovu destinaciju na TUI karti svijeta. Kada govorimo o konkurenciji, morate znati da mi nismo konkurencija postojećim hotelima jer se borimo za dio kolača od ukupno 100 milijuna noćenja, koliko TUI turoperatori ostvare samo na području Mediterana. Od toga broja u Hrvatsku ide samo dva posto. Naš cilj je povećanje tog broja.

Kakav utjecaj na vaše poslovanje u Hrvatskoj i promociju imaju nedavne nagrade časopisa Conde Nast Traveler koje su dodijeljene meksičkoj Karismi?
Navedene nagrade predstavljaju poticaj za sve zaposlenike Karisme globalno pa tako i u Hrvatskoj. Conde Nast Traveler je vodeći časopis za luksuzna putovanja u Sjevernoj Americi, i nagrada njihovih čitatelja za četvrto i sedmo mjesto najboljih resorta na svijetu je laskava titula koja nas motivira za daljnji rad i uspjehe. Naši zaposlenici redovito idu na edukaciju i treninge u naše karipske hotele, što nam omoguće transfer znanja i iskustava iz najboljih hotela u svijetu. Karisma je od nastanka bila inovator u industriji, i ovo je dodatna motivacija za sve zaposlenike Karisme Adriatic.


Komentari članka

Vezani članci

Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata

26.10.2020.

Lokalna putovanja ostat će na vrhu liste za 55 posto Hrvata, piše u nedjelju Večernji list navodeći istraživanje Booking.coma prema kojemu će u postpandemijsko vrijeme turisti tražiti sigurnost destinacije.

Hotelijeri zadovoljni s mjerama Vlade: To je ključ zadržavanja radnih mjesta

23.10.2020.

Hrvatska udruga turizma (HUT) pozdravlja nastavak Vladinih mjera za očuvanje radnih mjesta i izmjene koje kao kriterij uzimaju kumulativni pad prometa u drugom i trećem kvartalu, što je i najvažnija karika u lancu za zadržavanja radnih mjesta, ističe u sr

Hrvatska među vodećim destinacijama u istraživanju njemačkog autokluba ADAC

23.10.2020.

Prema rezultatima godišnjeg istraživanja njemačkog autokluba ADAC, Njemačka i Hrvatska apsolutni su pobjednici sezone, izvijestio je direktor Predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj Romeo Draghicchio

[30 ispod 30] Deni Mišlov: Posluje sa svjetskim industrijskim gigantima, širi se na turizam i istražuje podvodnu robotiku

20.10.2020.

Zadarska tvrtka Galo industries radi za neka od najmoćnijih imena automobilske industrije kao što su Ford, Jaguar Land Rover, Audi i BMW, a na čelu joj je Deni Mišlov, mladi uspješni poduzetnik s Liderove liste 30 ispod 30, koji je na svom prvom poslu pre

Dubrovnik se veseli svakom kruzeru

19.10.2020.

Prošle godine vijest da je u Dubrovnik uplovio mali kruzer sa samo 30-ak gostiju vjerojatno ne bi dobila nikakvu pozornost, no u "novom normalnom" to je itekakva vijest!

Tag cloud

 1. 2056 članka imaju tag hrvatska
 2. 2138 članka imaju tag turizam
 3. 1597 članka imaju tag financije
 4. 1333 članka imaju tag izvoz
 5. 1112 članka imaju tag svijet
 6. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1040 članka imaju tag trgovina
 8. 777 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1065 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 880 članka imaju tag investicije
 11. 978 članka imaju tag ict
 12. 1017 članka imaju tag EU
 13. 713 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 910 članka imaju tag industrija
 15. 794 članka imaju tag menadžment
 16. 937 članka imaju tag kriza
 17. 629 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 523 članka imaju tag tehnologija
 22. 318 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 289 članka imaju tag potpore
 25. 374 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 365 članka imaju tag eu fondovi
 27. 414 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 338 članka imaju tag opg
 29. 394 članka imaju tag porezi
 30. 369 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 321 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 388 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 307 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici