Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Stu 2019

Turistički sektor trlja ruke: stižu rastrošni EU službenici i spremni su ostaviti milijune, vlada veliki interes za Dalmacijom

Izvor: www.slobodnadalmacija.hr · Autor: Ružica Mikačić  

Turistički sektor trlja ruke: stižu rastrošni EU službenici i spremni su ostaviti milijune, vlada veliki interes za Dalmacijom

Europski diplomati, njihovi suradnici, članovi obitelji, službenici i drugi vezani uz njihov boravak u Hrvatskoj za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a, u šestomjesečnom predsjedanju EU-om u 2020. godini donijet će našem turističko-ugostiteljskom sektoru nove desetke tisuća noćenja, ali i milijune kuna izvanrednih prihoda.

Procjenjuje se da će sljedeće godine u Zagrebu boraviti čak 22 tisuće dužnosnika i službenika Europske unije. Iako se nitko ne upušta u prognoze koliko bi to zaista moglo značiti u prihodima, špekulira se kako bi predstojeće šestomjesečno poslovanje hotelijera i ugostitelja u Zagrebu zbog EU dužnosnika trebalo biti bolje za oko 15 do 20 posto od uobičajenoga za to doba godine. Zbog toga se ovih dana u tom sektoru užurbano privode kraju posljednje pripreme, dogovori i organizacija za prihvat europskih diplomata i njihovih suradnika kako bi svi bili pripravni primiti visoke goste.

Pa iako hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a počinje u 2020. godini, već sada zagrebački hotelijeri trljaju ruke jer prethodnice EU dužnosnika već naveliko stižu u Zagreb. Procjenjuje se da će Zagreb registrirati 35 tisuća noćenja i uslužiti 14 tisuća službenih ručkova i večera za dužnosnike EU-a.

Iako će se najveći dio događanja vezanih uz predsjedanje Hrvatske Europskom unijom događati u Zagrebu, koji ima 23 hotela najviše kategorije, cijeli hrvatski turistički sektor priprema se zaraditi ponešto od tog velikog EU kolača koji im se servira u Hrvatskoj. Naime, iskustva dosadašnjih zemalja predsjedatelja EU-a pokazuju kako je turistički sektor značajno profitirao od tog događanja, pa naši turistički djelatnici vjeruju kako ni oni neće podbaciti.

Bugarski primjer

Bugarsko predsjedanje Europskim vijećem dovelo je više od 40 tisuća delegata i novinara iz cijelog svijeta u Sofiju i druge gradove. Predsjedanje je povećalo godišnje prihode hotelskih kuća za 15 posto u prvoj polovici godine, a zabilježen je i rast broja čarter letova za 47 posto, dok je tijekom ljeta 2018. bio dvostruko veći broj putnika koji su u Bugarsku stigli zrakoplovom.
- Mi smo još ovog ljeta imali prve upite i ponude za prateće stručne konferencije EU-a vezane za pojedina područja i očekujemo grupne dolaske koji će predsezonu učiniti profitabilnijom ove godine. Istina je da su hotelijeri povećali zbog toga cijene od 10 do 15 posto, ali još uvijek smo ispod razine europskih gradova po cijenama u luksuznim hotelima.

To su odlični gosti, svi su u jednokrevetnim sobama, organiziraju se gala-večere za njih, posebni programi, iznajmljuju prevoditelji, vodiči, autobuseri, šoferi... – govori nam dalmatinski hotelijer, navodeći kako EU službenici, čak i oni nižeg ranga, traže samo hotele s 4 i 5 zvjezdica te vrhunske restorane autohtone gastronomije.

Osim štićenih dužnosnika, stižu i njihove pratnje, osoblje i službenici koji će između poslovnih konferencija, skupova, razgovora i sjednica u okviru EU-a otići izvan metropole na izlet, vikend, city-break ili slično kraće putovanje. Zato hotelijeri najviših kategorija u svim dijelovima zemlje već pripremaju programe očekujući rast dolazaka europskih službenika koji će boraviti u Hrvatskoj, veći promet ugostiteljstva, značajan angažman putničkih agencija, turističkih vodiča, autobusera, prevoditeljskih usluga...

Od Rovinja preko Opatije, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, hotelijeri već imaju najave manjih grupa zbog strukovnih konferencija i drugih događanja vezanih uz EU predsjedanje u Zagrebu. Zbog svega toga se 2020. već sada proglašava “velikom godinom“ za hrvatski turizam.

- Velika je stvar da jedna zemlja od četiri milijuna stanovnika predsjeda tim tijelom. To je povijesna prilika Hrvatske i za turizam i za promociju. U sklopu predsjedanja bit će 250 raznih vezanih događanja. To ćemo iskorististi najbolje što možemo, baš kao i EXPO u Dubaiju, ali i “Europsku prijestolnicu kulture - Rijeka”. U Rijeci se očekuje oko četiri milijuna turista koji će doći samo radi toga. EP u nogometu će se 2020. godine igrati u deset zemalja, gdje će posvuda opet biti hrvatske prepoznatljive kockice na dresu.

Nemjerljive stvari

To su nemjerljive stvari za hrvatsku promociju. Hrvatska će biti u središtu cijele godine i to ćemo sigurno osjetiti na marketinškom pristupu, ali i poslovno i u prihodima. Europa nas želi doživjeti na isti način na koji nas doživljavaju u turizmu, od nas očekuju vidjeti i doživjeti lijepe i velike stvari - kaže Gari Cappelli, ministar turizma, komentirajući priliku za dodatnu promociju Hrvatske kroz predsjedanje EU-om.

Za sada se zna da će osim u Zagrebu, EU dužnosnici imati dio službenog programa u Dubrovniku te u kontinentalnom dijelu Hrvatske, a druga službena okupljanja bit će vezana uz organizaciju pojedinih ministarstava iz Hrvatske koja će ugostiti svoje kolege iz EU-a u priobalnim gradovima u hotelima visoke kategorije. Za sada su najtraženiji hotelski kapaciteti od četiri i pet zvjezdica na području Splita.

- Ovo je za sve dalmatinske hotelijere velika prilika jer u Hrvatskoj je lako i brzo stići iz Zagreba do Šibenika, Zadra, Splita, ali treba imati događanja koja će biti razlog da oni dođu i ponudu koja će ih privući.

Puno smo radili na tome i za sada su najave dobre, interes je velik, stalno stižu upiti za manje ili veće grupe vezane uz EU službenika i to nam dugoročno može biti velika promocija – optimistični su dalmatinski hotelijeri.


Komentari članka

Vezani članci

Vlada produžuje mjere. Medak: Lokali će se zatvarati na 5 do 10 dana da dobiju mjere

10.07.2020.

UHPA će se, istaknuo je, nastaviti boriti za produljenje mjera i u narednom periodu, jer će oporavak turističkog sektora, posebice turističkih agencija, svakako potrajati do konačne stabilizacije pandemije kako u Hrvatskoj tako i u svijetu.

Elitni turizam: u Dubrovnik pristižu megajahte, privatni avioni...

07.07.2020.

Zadovoljavajuće rezultate ove sezone mogao bi ostvariti elitni turizam. Fizička distanca tu se podrazumijeva pa u Dubrovnik pristižu luksuzne megajahte, privatni avioni... U vilama cijele obitelji borave tjednima.

Hoće li Britanci pohrliti u Split?

03.07.2020.

Srednja Dalmacija ostvarila je 18% prošlogodišnjeg turističkog prometa u lipnju. Najviše nedostaju susjedi iz BiH, te gosti iz Engleske i Švedske, zemalja u kojima je situacija s korona virusom još nedavno bila vrlo teška.

Hrvatska među zemljama EU s najvećim rastom stope nezaposlenosti

03.07.2020.

U Hrvatskoj je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom u svibnju iznosila 8,9 posto i bila je viša za 0,8 postotnih bodova nego u travnju. Bez posla su prema Eurostatovim podacima bile ukupno 164 tisuće građana Hrvatske,

Od 15 zemalja najpogođenijih padom turizma Hrvatska je na trećem mjestu

02.07.2020.

Svjetski turizam mogao bi izgubiti više od 1.200 milijardi američkih dolara ili 1,5 posto globalnog BDP-a nakon gotovo četiri mjeseca prekida zbog koronavirusa, a među 15 zemlja svijeta čiji bi BDP mogao najviše 'trpjeti' zbog gubitaka turizma Hrvatska je

Tag cloud

 1. 2018 članka imaju tag hrvatska
 2. 2076 članka imaju tag turizam
 3. 1573 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 724 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 790 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 399 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 386 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 244 članka imaju tag koronavirus
 34. 312 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 395 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici