Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Stu 2018

Tvrtka iz Svetog Martina na Muri svojim 4Dx i ScreenX sustavima oprema kina diljem Europe

Izvor: lider.media · Autor: Nikolina Oršulić  

Tvrtka iz Svetog Martina na Muri svojim 4Dx i ScreenX sustavima oprema kina diljem Europe

Sada se davnom čini zima 2013. kada su Hrvati prvi puta mogli iskustiti gledanje filma u 4D tehnologiji. Još i danas se sjećam uzbuđenja koje je zavladalo kada su se sjedala u kinu prvi put zatresla, uzvika kada je gledatelje filma Hobit: Smaugova pustoš poprskala voda te uzdaha kada se nakon zmajevog vatrenog daha dvoranom proširio miris paljevine. Te iste godine svoju je diplomu na zagrebačkom FER-u stekla Petra Mesarić, izvršna direktorica tvrtke SmartWay iz Svetog Martina na Muri, koja danas takvim i još naprednijim 4Dx i ScreenX sustavima oprema europska kina.

U poduzetničke vode mlada ferovka krenula je 2015. kada je i osnovan SmartWay kojem je dvije godine kasnije pripojen elektroinstalaterski obrt njezina oca.

– Nastavak obiteljskog obrta s djelatnošću u području niskonaponskih mreža i instalacija te prepoznata prilika u razvoju specijaliziranih sustava automatizacije – dva su najbitnija razloga zbog kojih sam se odlučila za osnivanje vlastitog poduzeća. Samu ideju razvijala sam tri godine, dakle od 2012. godine. Osim navedenog, obiteljske okolnosti i realne mogućnosti uspostavljanja suradnje s nizom poslovnih partnera ukazali su mi potrebu za osnivanjem novog poduzeća, specijaliziranog za nove tehnologije u području gospodarenja energijom – priča Mesarić.

Samozatajna tvrtka s 15 zaposlenih pronašla je vrlo propulzivnu nišu, a svojim se projektima diči u Hrvatskoj i u Europi.
4Dx gledatelju pruža mogućnost jačeg uživljavanja u film zahvaljujući raznim efektima poput pokretnih sjedala, mirisa, vjetra, vode, magle i slično, dok ScreenX omogućuje gledanja filma u rasponu od 270 stupnjeva.

– Najznačajniji projekti čiji smo bili izvođač je kompletna izrada 4Dx i ScreenX kino sustava diljem Europe – u Belgiji, Francuskoj, Švicarskoj, Španjolskoj, Srbiji i Hrvatskoj. Također, ponosni smo i na dizajnersku rasvjetu izrađenu za Boutique Cinema Kaptol u Zagrebu – kaže Mesarić čija se tvrtka ne bavi isključivo novih tehnologijama u kino industriji, već i dizajnerskom rasvjetom, e-mobilnošću te drugim uslugama za pametno upravljanje energijom u pametnim kućama.

Iako se čini kao zahvalna branša, priča nam, ponekad je pravi izazov odgovoriti na zahtjeve tržišta i njihove kratke rokove izvođenja, kao i biti u tijeku i ispred svog vremena s uvijek novim tehnologijama uz sve postojeće projekte. Svejedno, ne strahuju od konkurencije jer imaju kadrove za sve faze izrade i montaže svojih proizvoda.

– Konkurencija uvijek postoji, ako ne iz Hrvatske, onda svakako iz inozemstva, no naša konkurentska prednost je individualizacija. Kreiramo proizvode i usluge za klijente s posebnim zahtjevima, s fokusom na brzinu i kvalitetu. U tvrtki zapošljavamo širok spektar zaposlenika, svih kvalifikacija, stoga možemo na projekte reagirati puno brže jer pokrivamo sve faze, od izrade idejnog rješenja do proizvodnje te ugradnje konačnog proizvoda.

Trenutno najviše projekata imaju na području 4Dx kino sustava po konceptu „ključ u ruke“ te ScreenX kino sustava. Pri kraju je i projekt otvorenja novog objekta u Puli najvećeg hrvatskog multipleks kino lanca u čijem su opremanju također sudjelovali. Ipak, puno energije ulažu, kako kaže, i u nove koncepte dizajnerske rasvjete koja će uskoro biti dostupna i na webshopu.

Petra Mesarić u užem je izboru za Poduzetnicu godine koji organiziraju Mreža Women in Adria i Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria. Proglašenje najbolje održat će se u utorak, 6. studenog.
– Znatno ulažemo u novu ponudu usluga, a to je kreiranje i izrada dizajnerske rasvjete. Ciljana tržišta su nam poduzeća i ustanove (npr. arhitekti, dizajneri unutrašnjeg uređenja, kina, muzeji, hotelski i ugostiteljski objekti, trgovački centri) koji žele personalizirana dizajnerska rješenja za svoj prostor, a također i privatni korisnici koje cijene dizajn i žele oplemeniti svoj životni prostor s dizajnerskom rasvjetom.

Međutim, ne staje na rasvjeti. Ove godine SmartWay je postao ovlašteni distributer i instalater zategnutih zidova i stropova francuske grupe Barrisol Normalu, a dosad su za Ducati komponenti d.o.o. te Schrack Technik d.o.o. izgradili i upogonili više od 70 punionica za električna vozila diljem Hrvatske. Bazenska tehnika u Termama Sveti Martin također je njihov projekt, a tamo su uspostavili i ISO sustav 50001. Osim u termama, svoj sustav za praćenja potrošnje energenata implementirali su Međimurskim vodama, Termama Sveti Martin, tvrtki HIPP Croatia, na koprivničkim bazenima Cerine i na Sveučilištu Sjever Koprivnica. A u posljednje dvije godine Vimar by me i HIQ sustavom opremili su pet privatnih pametnih kuća.

I to sve postigli su vlastitim izvorima financiranja. Jedini projekt u kojem su imali financijsku pomoć sa strane proveden je 2016. godine u suradnji s LifeClass Termama Sveti Martin. Bio je to projekt SMARTER ISO 50 001, a sufinancirao ga je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Dijeljenje znanja iz privatnih sektora ključno za obrazovanje stručnjaka

Uza sve projekte po Hrvatskoj, regiji i Europi, izvršna direktorica SmartWaya nikada nije prestala biti aktivna u akademskoj zajednici.

Nakon diplome radila je kao asistentica na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, a dvije je godine tamo vodila i znanstveni projekt o obogaćivanju turističkih sadržaja pomoću proširene stvarnosti. Prošle je godine pod mentorstvom prof. dr. sc. Slavka Krajcara obranila doktorat na FER-u na sve aktualniju temu upravljanja potražnjom u mikromreži, a fokusirala se na napredno korištenje električnih vozila za spremanje energije.

Nedavno sam stekla i naslovno-nastavno zvanje predavač i postala suradnik u nastavi na Sveučilištu Sjever. Objavila sam nekoliko znanstvenih i stručnih radova te studija, sudjelovala na konferencijama u zemlji i inozemstvu. Vodeći sam auditor za ISO 50 001, međunarodnu normu za gospodarenje energijom – niže svoja akademska i profesionalna dostignuća Mesarić.

– Ne želim zapustiti svoju akademsku karijeru, jer dijeljenje mojih stečenih znanja i iskustava iz privatnog sektora najvažniji je element ako naše društvo želi da nam iz fakulteta izlaze kompetentni stručnjaci – smatra te dodaje kako joj je sljedeći korak u karijeri polaganje stručnog ispita za dobivanje statusa ovlaštenog projektanta elektroinstalacija jer se u tvrtki nameće potreba implementacije novih sustava automatizacije tehničkih sustava u sektoru zgradarstva.


Komentari članka

Vezani članci

Orqa FPV naočale u dvije minute ostvarile cilj na Kickstarteru

16.06.2019.

Naočale za upravljanje dronovima domaćeg startupa Orqa ove subote u 20 sati su dobile svoju Kickstarter kampanju. U 20:02 ista je premašila zacrtani cilj

Posjetili smo TCL-ovu tvornicu televizora u Shenzhenu i saznali daju li prednost QLED-u ili OLED-u

16.06.2019.

Početkom lipnja posjetili smo pogone za proizvodnju LCD panela i sastavljanje televizora kineske kompanije TCL, drugog najvećeg proizvođača televizora u svijetu koji i u Europi u posljednje vrijeme bilježi značajan rast

Diplomirala menadžment, otvorila OPG i prva u Hrvatsku uvezla britansku mliječnu ovcu

14.06.2019.

Danas 24-godišnja Slavica Zorić prije tri godine pokrenula je OPG koji uspješno vodi, a njena je priča dobila novi zamah kada je iz Programa ruralnog razvoja, kroz podmjeru 6.1., povukla 50.000 eura.

Sto i deset zlat(i)nih “kvadrata” na otoku Krku – OPG Zlata Nanić

14.06.2019.

Svima dobro znana hrvatska pionirka ekološke poljoprivrede, već osam godina živi i obrađuje svoj vrt u Malinskoj na otoku Krku, a njezina priča je više nego fascinantna.

Eksplozija u mikro segmentu poduzeća 2018., a pri vrhu sve po starom

13.06.2019.

Podaci iz godišnjih financijskih izvještaja poduzetnika otkrivaju izvanredno zanimljivu dinamiku u strukturi hrvatskog korporativnog sektora. No, promjene su još uvijek locirane u dnu korporativne piramide. U vrhu je malo promjena.

Tag cloud

 1. 1916 članka imaju tag hrvatska
 2. 1929 članka imaju tag turizam
 3. 1532 članka imaju tag financije
 4. 1223 članka imaju tag izvoz
 5. 833 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 997 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 958 članka imaju tag trgovina
 8. 828 članka imaju tag investicije
 9. 938 članka imaju tag svijet
 10. 676 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 958 članka imaju tag EU
 12. 882 članka imaju tag ict
 13. 853 članka imaju tag industrija
 14. 764 članka imaju tag menadžment
 15. 920 članka imaju tag kriza
 16. 532 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 17. 576 članka imaju tag maloprodaja
 18. 544 članka imaju tag marketing
 19. 485 članka imaju tag krediti
 20. 497 članka imaju tag tehnologija
 21. 358 članka imaju tag poticaji
 22. 420 članka imaju tag obrazovanje
 23. 257 članka imaju tag potpore
 24. 439 članka imaju tag banke
 25. 389 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 340 članka imaju tag eu fondovi
 27. 422 članka imaju tag dzs
 28. 377 članka imaju tag hnb
 29. 346 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 338 članka imaju tag hotelijerstvo
 31. 328 članka imaju tag agrokor
 32. 296 članka imaju tag osijek
 33. 299 članka imaju tag hgk
 34. 375 članka imaju tag vlada
 35. 345 članka imaju tag energetika
 36. 269 članka imaju tag poduzetnici
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 375 članka imaju tag BDP
 39. 334 članka imaju tag porezi
 40. 267 članka imaju tag investicija