Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Velj 2020

U Marinadi očekuju više posla i nove investicije

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Petar Žarković  

U Marinadi očekuju više posla i nove investicije

B2 Kapital d.o.o., kao dio B2 Holding Grupe, koja je vodeći europski partner za otkup i upravljanje potraživanjima, i slatinska tvrtka Marinada d.o.o. potpisali su memorandum o razumijevanju, kojim se Marinadi, između ostaloga, osigurava i "standstill" aranžman za financijske obveze prema B2 Kapitalu kao najvećem vjerovniku.

Marinada d.o.o. specijalizirana je tvrtka za proizvodnju, otkup, skladištenje, pakiranje i prodaju svježeg i prerađenoga voća i povrća i jedna je od vodećih regionalnih kompanija u poslovanju sa svježim i prerađenim voćem i povrćem. Sjedište tvrtke je u Slatini, gdje se nalazi jedan od najmodernijih proizvodnih pogona za pasterizirano voće i povrće na ovim prostorima. Otkupni centri, specijalizirani za otkup, skladištenje i pakiranje svježeg voća i povrća, nalaze se u Donjem Miholjcu, Lozanu, Varaždinu i Opuzenu, a logističko-distributivni centar je u Zagrebu.

Potencijal za rast

Prema riječima članice Uprave i direktorice Marinade Aleksandre Samardžije, tvrtka je započela restrukturiranje nakon donošenja "lex Agrokor" i negativnih efekata koje je donio tvrtki.

– Od tada je Marinada provela organizacijsko i poslovno restrukturiranje, a nakon procesa predstečajne nagodbe započinje i financijsko restrukturiranje, koje potpisivanjem ovog memoranduma ulazi u završnu fazu. Naime, Marinada od početka restrukturiranja nema pristup tržištu kapitala, ni ikakvom eksternom financiranju, što bi se nakon provođenja i ove posljednje faze trebalo promijeniti te Marinadi donijeti dugoročnu financijsku stabilnost, povećati opseg posla, ali i nove investicije. U posljednje tri godine Marinada je učinila goleme napore kako bi zadržala tržišnu poziciju i osigurala zadovoljavajući nivo likvidnosti i ukupnog financijskog položaja, kao nužne pretpostavke za efikasni nastavak poslovanja – kaže direktorica Samardžija.

Tvrtka B2 Kapital d.o.o. priopćila je da kao najveći vjerovnik Marinade prepoznaje potencijal Marinade za rast i razvoj, ali i napore koje društvo poduzima. "Upravo zbog toga B2 Kapital vidi Marinadu kao novog partnera sa znatnim potencijalom za nastavak kvalitetnog rada nakon restrukturiranja. B2 Kapital kao lider u pružanju financijskih usluga u naplati i upravljanju potraživanjima ovim partnerstvom pokazuje jasan smjer kretanja svojeg poslovanja na hrvatskom tržištu te željeni način suradnje i odnosa prema domaćim tvrtkama, s ciljem podržavanja cjelokupnog domaćega gospodarstva", stoji u priopćenju tvrtke B2 Kapital d.o.o.
Tisuće kooperanata

- Marinada surađuje s nekoliko tisuća kooperanata, prati ih u organizaciji proizvodnje, savjetuje ih i educira, kreditira repromaterijalom te osigurava plasman njihovih proizvoda. Godišnje otkupi oko 50 tisuća tona voća i povrća, a u tvornici u Slatini preradi se dodatnih 20 tisuća tona raznog voća i povrća. – objasnila je direktorica Samardžija. – Kroz razgranatu kooperantsku mrežu svježe voće i povrće otkupljuje se iz cijele Hrvatske. Zajedničkom proizvodnjom kooperanata i tvrtke osigurava se visok standard proizvoda. Skladištenjem, sortiranjem i pakiranjem u svojim otkupnim centrima tvrtka dodaje vrijednost, osigurava kvalitetu i kontinuitet isporuka. Top-artikli u ovome segmentu su jabuka, krumpir, kupus, mandarina, lubenica i rajčica.

Asortiman tvrtke dijeli se na dva segmenta, svježe i prerađeno voće i povrće, čime se zaokružuje proces "od polja do stola". Prerađeno, odnosno pasterizirano, voće i povrće proizvodi se u najmodernijem pogonu u regiji. Asortiman pasteriziranih proizvoda podijeljen je u tri proizvodna programa: slatki (džemovi, voćni namazi, pekmez i kompoti), kiseli (krastavci, paprika, cikla, feferon, ajvar i miješana salata) i program HoReCa (Hotel/Restaurant/Café, program ponude za hotele, apartmane, ugostiteljske objekte te javne i privatne ustanove). Proizvodi se prodaju pod privatnim markama trgovačkih lanaca i vlastitim brendom DoOra.


Komentari članka

Vezani članci

Željko Bjeliš: Počinje berba jagode, smanjite uvoz i otvorite prostor domaćim proizvođačima

02.04.2020.

Turistička sezona će vjerojatno biti loša. Ukoliko ne bude uvoza, ne bi trebalo biti problema, ali po trenutnoj situaciji, gdje je već albanski mladi kupus i srpski bijeli u centrima, za očekivati je i veliki uvoz lubenice, navode iz Udruge Neretvanska ml

Interventni otkup mlijeka, pomoć voćarima i povrćarima kroz suradnju s trgovačkim lancima

02.04.2020.

Pokušat ćemo formirati i digitalnu burzu, a na kraju, ako ne bude funkciniralo tržište, u ovakvim vremenima zadaća je države da pokuša naći rješenje za eventualne viškove i održati proizvodnju, rekla je ministrica Marija Vučković.

Trgovački lanci se trgnuli i ipak će otkupljivati voće i povrće od domaćih proizvođača

27.03.2020.

Hrvatski potrošači su, sa zatvaranjem tržnica, počeli osjećati nedostatak domaćeg voća, povrća, te mesa i mesnih prerađevina, a proizvođači su se našli u tolikom problemu da ne samo da ne znaju gdje će s tonama i tonama zrelog voća i povrća, već i s onim

Marinada spremna preuzeti i na tržište plasirati proizvode koji ne mogu na tržnicu

24.03.2020.

U dogovoru s Konzumom i drugim kupcima, njihov prodajni asortiman prilagodit će se robama koje će se kroz ovu mjeru otkupiti.

Raste prodaja hrane s domaćih OPG-a

23.03.2020.

Proteklih je dana znatno povećana potražnja za hranom s domaćih obiteljskih gospodarstava. Domaće se, kažu, traži više nego ikad.

Tag cloud

 1. 1983 članka imaju tag hrvatska
 2. 2016 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1281 članka imaju tag izvoz
 5. 1038 članka imaju tag svijet
 6. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1027 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 681 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 880 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 928 članka imaju tag kriza
 17. 600 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 501 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 359 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 384 članka imaju tag hnb
 30. 427 članka imaju tag dzs
 31. 313 članka imaju tag osijek
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 287 članka imaju tag opg
 39. 387 članka imaju tag BDP
 40. 344 članka imaju tag recesija