Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Ou 2009

U vrijeme krize najvažnije je održavanje financijske discipline

Izvor: www.privredni.hr · Autor: Vesna Antonić  

U vrijeme krize najvažnije je održavanje financijske discipline

Prema Vašem mišljenju, kako će mala i srednja poduzeća poslovati u uvjetima krize? Kako će održati svoju likvidnost, osigurati uredno podmirivanje obveza? Kojim mjerama bi im se moglo pomoći da o(p)stanu na tržištu?

- U prethodnim razdobljima pokazalo se kako je malo i srednje poduzetništvo otpornije na udare te se lakše prilagođava zahtjevima tržišta. No, u uvjetima težeg pribavljanja novca obrtnici i mali poduzetnici ugroženiji su od velikih gospodarskih subjekata. Razlog tomu je što mali poduzetnici nemaju velikih financijskih rezervi za sprječavanje posljedica nelikvidnosti. Osim toga, najčešće su vezani za velika poduzeća, ponajčešće izvozna, te ovise o njima. Dovoljno je da samo jedan u lancu ne plati na vrijeme i dolazi do domino efekta koji najteže podnose obrtnici i mali poduzetnici. Upravo zbog toga u vrijeme financijske i gospodarske krize najvažnije je održavanje financijske discipline.

Izuzetno je važno uskladiti rad svih financijskih ustanova i čimbenika koji brinu o financijama s ciljem zaštite našeg financijskog sustava i gospodarstva. Poduzetnici prije svega trebaju preispitati svoje financijske mogućnosti, imaju li osigurana sredstva za podmirenje svojih obveza. Ovdje ne mislim samo na kreditne obveze, nego i na sve troškove koji se pojavljuju u procesu poslovanja. Potrebno je preispitati opravdanost ulaganja u neke nove projekte, možda je moguće smanjiti troškove planiranih ulaganja ili privremeno odustati od investicije. Vrlo je važno i povećanje produktivnosti, pa je u skladu s tim nužno napraviti analizu troškova i pokušati racionalnije koristiti raspoložive resurse. Također je važno voditi računa o naplati potraživanja te i od poznatih i dugogodišnjih kupaca tražiti instrumente osiguranja naplate kako bi zaštitili svoja potraživanja.

Što je s izvoznicima? Kako im osigurati nastavak poslovanja? Gdje je u tome uloga HBOR-a?

- Hrvatski izvoznici su se među prvima susreli s posljedicama svjetske gospodarske krize i poslovanje im je otežano kako zbog otkazivanja narudžbi, tako i zbog uvođenja novih zahtjeva i certifikata u zemljama izvoza koji do dolaska krize nisu ni postojali, ali na takve načine sada države pokušavaju štititi vlastitu proizvodnju. HBOR je već potkraj prošle godine prilikom predstavljanja ostvarenih poslovnih rezultata najavio kako će naše ciljne skupine u 2009. godini biti izvoznici te mali i srednji poduzetnici. U ovom trenutku je najvažnija činjenica da smo uspjeli osigurati dostatna sredstva te da nismo morali naplatiti kredite odobrene po pripremi izvoza. Naime, ti su krediti kratkoročni, u pravilu do godinu dana, i odnose se na financiranje obrtnih sredstava. U slučaju da smo morali naplatiti ove kredite, bio bi to veliki udar na likvidnost hrvatskih izvoznika.

U razdoblju financijske i gospodarske krize smatramo naročito važnim izvoznicima osigurati mogućnost obnavljanja postojećih kredita za pripremu izvoza, što trenutačno iznosi oko 3,5 milijardi kuna, a uz to i odobravati nove kredite, što će izravno pozitivno utjecati na njihovu likvidnost.

Kako surađujete s poslovnim bankama na poticanju malog i srednjeg poduzetništva?

- HBOR od samog početka surađuje s poslovnim bankama, te je do sada oko 60 posto kredita odobreno upravo putem poslovnih banaka. Za određene grupe poduzetnika za koje poslovne banke nisu iskazivale interes HBOR provodi direktno kreditiranje - to su, primjerice, programi namijenjeni poljoprivrednicima, početnicima, pronalazačima.

Što donosi novi program Kreditiranja proizvodnje? Koliko je novca predviđeno za taj program?

- Program Kreditiranja proizvodnje namijenjen je malim i srednjim poduzetnicima odnosno proizvođačima koji zbog utjecaja financijske i gospodarske krize imaju problema s likvidnošću. Sredstvima tog kredita bit će omogućeno kreditiranje obrtnih sredstava za pripremu proizvodnje, premošćenje do naplate prodane robe, ili cijeli ciklus od pripreme proizvodnje do naplate prodane robe.

Program će se provoditi putem poslovnih banaka, a prednost u obradi imaju zahtjevi za kredit do iznosa od osam milijuna kuna. Kamatna stopa iznosi tromjesečni EURIBOR + 3,75 posto godišnje, što trenutačno iznosi 5,65 posto godišnje. Ono što posebno želimo naglasiti jest kako taj kredit nije namijenjen poduzetnicima koji su već dulje vrijeme u teškoćama, odnosno koji su i do sada bilježili gubitke u poslovanju. Iznos sredstava namijenjenih provedbi tog kreditnog programa ponajprije ovisi o mogućnosti pribavljanja sredstava, no vjerujem kako ćemo uspjeti osigurati dovoljno sredstava kako za taj, tako i za naše ostale programe namijenjene malim i srednjim poduzetnicima.

Što je s ostalim programima HBOR-a?

- Svi HBOR-ovi programi i dalje su aktivni. S obzirom na ograničenja na međunarodnom tržištu kapitala, u ovom trenutku jedino su moguća zaduženja putem posebnih međunarodnih financijskih institucija koje odobravaju strogo namjenske zajmove. HBOR je za sada osigurao sredstva za malo i srednje poduzetništvo, a pregovaramo za dodatna sredstva namijenjena poljoprivredi i izvozu.

Kakva je suradnja HBOR-a i Vlade za poboljšanje položaja hrvatskog malog i srednjeg poduzetništva?

- Jedan od primjera dobre suradnje Vlade Republike Hrvatske i HBOR-a na nastojanjima da se poboljša položaj hrvatskog malog i srednjeg poduzetništva jest i pokretanje našeg novog programa kreditiranja proizvodnje koji je izrađen upravo u okviru mjera koje Vlada poduzima za suzbijanje poteškoća u gospodarstvu izazvanih svjetskom financijskom i gospodarskom krizom. Osim toga, važno je spomenuti i ulogu Vlade odnosno Ministarstva financija u pribavljanju sredstava od međunarodnih financijskih ustanova. HBOR je uložio i ulaže velike napore za pribavljanje sredstava, no bez pomoći Vlade, odnosno Ministarstva financija, ne bismo uspjeli doći do potrebnih sredstava. Naime, prva pregovaračka strana s međunarodnim financijskim ustanovama upravo je Ministarstvo financija.

Kako teku pregovori s EIB-om i drugim financijskim institucijama o osiguranju dugoročnog financiranja za potrebe u ovoj godini?

- U pregovorima s Europskom investicijskom bankom osigurano je 250 milijuna eura namijenjenih malom i srednjem poduzetništvu. Zaključivanje ugovora očekujemo tijekom sljedećeg mjeseca. Osim toga, vode se pregovori s EBRD-om i IBRD-om za pribavljanje dugoročnih sredstava namijenjenih velikim poduzetnicima, poljoprivrednicima, izvoznicima i turističkom sektoru. Ti su pregovori još uvijek u ranoj fazi te nije izvjesno kada će se okončati. Pregovaramo i s njemačkom razvojnom bankom (KfW) o ugovaranju dugoročnog kredita za poljoprivredu.

Htio bih podsjetiti kako smo potkraj prošle godine s CEB-om i KfW-om potpisali dva ugovora na ukupan iznos od 65 milijuna eura, a važno je istaknuti i činjenicu kako je prilikom tih potpisivanja HBOR ostvario povoljne uvjete zaduženja koji su isti kao i prije pojave krize, što potvrđuje povjerenje koje međunarodne institucije imaju u Republiku Hrvatsku i HBOR.

Svi raspravljaju o tečaju kune. Koje je Vaše mišljenje o tomu?

- Za održavanje stabilnog financijskog sustava izuzetno je bitan stabilan tečaj kune, te se potpuno slažem sa stavom Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske narodne banke o nužnosti očuvanja stabilne kune.


Komentari članka

Vezani članci

Europska investicijska banka predložila mjere za pomoć malim tvrtkama

18.03.2020.

Sve ove mjere mogu biti brzo implementirane da bi se ublažio manjak likvidnosti, a bit će provedene u partnerstvu s nacionalnim razvojnim bankama gdje god je to moguće, kažu iz EIB Grupe, koja uključuje i Europski investicijski fond (EIF) specijaliziran z

HBOR poduzetnicima odobrio 5,8 mlrd. kuna kredita

13.02.2020.

Kada se gleda ukupna financijska aktivnost banke, koja obuhvaća kreditnu, garancijsku i mandatnu aktivnost, osigurana je podrška za više od 2400 poduzetničkih projekata, s iznosom većim od sedam milijardi kuna, što također predstavlja rast odobrenih sreds

EIB će financirati Bolt s 50 milijuna € uz podršku Europskog fonda za strateška ulaganja

23.01.2020.

Bolt je platforma koja se u vrlo kratkom periodu uspjela pozicionirati kao jedan od prvih izbora za urbani prijevoz diljem Hrvatske te neprestano širi svoje poslovanje i iznenađuje novitetima na tržištu

HBOR osigurao 77 milijuna kuna kredita za izvoznike

10.12.2019.

U Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj (HBOR) u utorak je potpisan Sporazum o osiguranju portfelja kredita za obrtna sredstva za male poduzetnike izvoznike s četiri poslovne banke: Banka Kovanica, Erste&Steiermärkische Bank, Hrvatska poštanska banka i Podra

Može li ovo spasiti Njemačku od recesije? Ministar predložio porezne promjene

30.08.2019.

Mala i srednja poduzeća ostvaruju 35 posto ukupnih prihoda njemačkih tvrtki, a njihov udio u ukupnom broju radnih mjesta iznosi čak 60 posto, podsjetio je ministar. Većinom su u obiteljskom vlasništvu, imaju do 500 zaposlenih i godišnje prihode niže od 50

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija