Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Velj 2010

Ujedinjeni zakupci traže jeftiniji najam

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Katarina Dimitrijević Hrnjkaš  

Ujedinjeni zakupci traže jeftiniji najam

Zbog pada prometa na malo i slabe posjećenosti, trgovci u pojedinim trgovačkim centrima, kao što je to Westgate u Zaprešiću, na rubu su pobune protiv uprava centara jer, unatoč katastrofalnom poslovanju, i dalje plaćaju skupe zakupe, a pritom ne ostvaruju dobit kojom bi pokrili troškove uređenja svojih trgovina, koje se penju čak i na više od pola milijuna eura. Većina ih je već debelo u pregovorima da snize cijene zakupa i promijene ugovore po kojima su dosad plaćali goleme 'penale' ako bi prije isteka ugovora izašli iz trgovina. A teška gospodarska situacija samo je pridonijela bržem primicanju kraju propasti pojedinih centara, kao što je to King Cross u Jankomiru (Zagreb).

Predsjednik Udruženja zakupaca u trgovačkim centrima Željko Jeger kaže da je propast tog centra sasvim izvjesna i da se samo čeka istek ugovora trgovaca o zakupu da bi iz njega izašli, dok uprava centra ostaje nijema i ne najavljuje daljnje planove s King Crossom. Na korak do propasti je i Mandi na Žitnjaku, koji je i prilikom samog otvorenja sa samo 20 eura mjesečnog zakupa po četvornom metru imao upola niže cijene zakupa od ostalih centara. Ni to nije bilo dovoljno da se podigne promet i privuče kupce, a mnogi su ga već u startu ocjenjivali neprivlačnim i zakašnjelim centrom prve generacije, jer su na tržištu već postojali atraktivniji, ponudom i sadržajem bogatiji i prometno kudikamo pristupačniji centri. Iako je u ostalim centrima stanje daleko bolje, jer ih potrošači i dalje posjećuju, oni ipak sada više nalikuju na posjetitelje i izletnike koji dvaput odvagnu proizvod prije nego zavuku ruku u novčanik.

Vjesniku su to potvrdili i u City Centru One, gdje kažu da su pojedini trgovci već zatražili smanjivanje zakupa, ali da većina još plaća u primjerenom roku. Jeger je potvrdio da su pregovaračka stajališta zakupaca upravo predana upravi tog centra o novim uvjetima i smanjivanju zakupa koji se trenutačno kreću između 24 i 30 eura po četvornom metru mjesečno. Traži se smanjivanje zakupa od najmanje deset posto, a toliko su već sniženi zakupi za 25 trgovina u Avenue Mallu, gdje su se po otvorenju centra ugovori potpisivali na 45 i 55 eura mjesečnog zakupa. U Garden Mallu se zakupi kreću oko 25 eura mjesečno po četvornom metru, a trgovci su samostalno inicirali razgovor s upravom centra i iščekuju dogovor o snižavanju zakupa.

Najstariji zagrebački centar Importanne već je snizio cijene, i to za čak 40 posto no Jeger poručuje da na pojedinim lokacijama promet ne bi išao ni kad bi trgovine bile besplatne. Očito je da je kriza za sobom donijela nova pregovaračka stajališta koja idu u korist trgovcima. »Ubuduće će se kod popunjavanja novih centara ravnopravno i partnerski razgovarati s trgovcima i zasigurno nećemo ponoviti pogrešku da potpisujemo jednostrane ugovore po kojima u slučaju izlaska iz trgovine moramo plaćati 'penale', odnosno da moramo isplatiti cjelokupni iznos zakupa do kraja ugovora. To je nedopustivo, jer na taj način trgovci plaćaju ceh lošeg upravljanja, kao što je to sad slučaj s Westgateom«, kaže Jeger.

Međutim, pregovori s menadžmentima idu nešto teže u Westgateu, u kojemu su trgovci, samo nekoliko mjeseci nakon spektakularnog otvaranja, na rubu pobune, a njih 20 je već napustilo centar, jer im trgovine nisu prošle tehnički pregled pa ni dobile uporabne dozvole. Marija Jelić iz odnosa s javnošću centra ističe da u pojedinim trgovinama treba promijeniti samo rasvjetu, a da će u drugim adaptacije trajati i 30 dana.

Udruženje zakupaca: Tržište je zasićeno
»Slaba posjećenost je prije svega krivnja lošeg vođenja centra, koji je otvoren u najgore moguće vrijeme zbog gospodarske krize, a i njegov dolazak potpuno je promašen jer je tržište zasićeno«, kaže predsjednik Udruženja zakupaca u trgovačkim centrima Željko Jeger.Jeger smatra pak suludim da se u Westgateu napravi neka vrsta 'outleta', jer su se dosadašnja takva dva centra pokazala promašenim i zbog njihove udaljenosti nitko ih ne posjećuje. Dodaje da je tržište zasićeno centrima koji međusobno razdjeljuju kupce koji se opredjeljuju za jedan od njih ili dva, i nemaju potrebe ići u drugi centar jer su im ponude istovjetne.

Zakupninu već ne plaća 180 trgovaca
U Westgateu već sad 180 trgovaca, od njih 260, bojkotira i ne plaća zakupninu. Doznajemo da su revoltirani jer su za uređenje trgovina uložili između 400 i 600 eura po četvornom metru, a ukupan iznos za pojedine trgovine premašuje čak pola milijuna eura.

Konzultanti: Westgate promašen projekt?
Razgovarali smo s jednim od konzultanata upućenog u tržište trgovačkih centara, koji ocjenjuje da je Westgate došao u krivo vrijeme i prekasno. »Najavljivali su ga više od sedam godina i vrata je otvorio u najgorem trenu usred gospodarske krize, kada je osobna potrošnja stanovnika pala, kao i njihova kupovna moć. Naravno da se nije ispunio očekivani promet, a u samom planiranju centra napravljen je veliki propust, jer se nije računalo na to da će ga najvećim dijelom posjećivati stanovnici Zagreba, koji, zbog radnih obveza, dolaze uglavnom vikendom, pa je centar preko tjedna poluprazan«, kazao je naš sugovornik, koji je htio ostati neimenovan. Smatra da bi centar trebao raditi na popravljanju narušenog imidža, prije svega otvoriti zatvorene trgovine, kupce privući zabavom ili neprestanim akcijama, popustima i sniženjima. Jedno od mogućih rješenja je i to da izraste u mjesto cjelogodišnje diskontne prodaje.

Najveći centar u Dalmaciji
Krajem 2010. u istočnom će dijelu Splita, na području Brnika, vrata otvoriti, kako se najavljuje, najveći dalmatinski trgovački centar City Center One Split, koji će donijeti 2000 novih stalnih radnih mjesta. Centar, koji se već pokazao vrlo uspješnim u Zagrebu, prostirat će se na 65.000 četvornih metara, i to na tri etaže, a u više od 150 trgovina svoj dolazak najavljuju Drogerie Markt, Humanic, C&A, Hervis, Konikom, Müller, New Yorker, s.Oliver, Deichman, Peko, IRIS i drugi. U priopćenju posebno ističu da će ga graditi domaće tvrtke i da će na gradnji biti zaposleno tisuću građevinara, što u trenucima gospodarske krize, kojom je teško pogođeno graditeljstvo, i te kako ima dobar odjek. Centar će se smjestiti u produžetku Vukovarske ulice, desetak minuta vožnje od središta grada, čija je gradnja pri kraju, a gradi je Grad Split kao potporu projektu i razvoju istočnog dijela Splita. Vrijednost investicije penje se na 140 milijuna eura.


Komentari članka

Vezani članci

Potrošači biraju domaće ekoproizvode

24.05.2020.

Ekoproizvodi iz godine u godinu zauzimaju sve važnije mjesto u košarici potrošača, navode s portala Ja TRGOVAC i dodaju da hrvatski građani itekako prate taj globalni trend, pa ne iznenađuje da čak 99 % građana naše zemlje zna za ekološke (bio ili organsk

Cijene padaju, ljudi zbog krize i neizvjesnosti kupuju samo najnužnije

20.05.2020.

"Deflacija u 2020. godini je izgledna. Kriza izazvana koronavirusom predstavlja snažan udar na potrošnju, što se vidjelo i u vrijeme karantene, kada je malo toga radilo, a tu je i pad cijena nafte na svjetskom tržištu", kaže makroekonomist Goran Šaravanja

Trgovci ujedinjeni protiv Vlade: Neradna nedjelja nije dobra protuepidemijska mjera

17.05.2020.

Trgovci okupljeni u HUP-ovoj Udruzi trgovine smatraju kako odluka o neradnoj nedjelji nije adekvatna protuepidemijska mjera.

Urušava se domaće stočarstvo: izvoz stao, potražnje nema - kome prodati svinje i junad?

14.05.2020.

Potražnje nema, cijene su niske te se gubitci povećavaju iz dana u dan. Tržni viškovi i interventni otkup naša je realnost, kaže Darko Celovec, predsjednik udruge Baby beef. Slično kažu i u Savezu udruga uzgajivača svinja te CroMilku.

Totalni potop prodaje novih automobila!

11.05.2020.

Tijekom travnja pristiglo tek 1084 novih osobnih automobila, što je 7549 vozila, odnosno čak 87,4% manje u odnosno na isti mjesec protekle godine!

Tag cloud

 1. 2005 članka imaju tag hrvatska
 2. 2052 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1287 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1041 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 993 članka imaju tag EU
 14. 890 članka imaju tag industrija
 15. 785 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 357 članka imaju tag eu fondovi
 26. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 305 članka imaju tag opg
 35. 385 članka imaju tag vlada
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija