Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Lis 2019

Upoznajte zagrebačke studente koji pomažu poduzetnicima i ovršenima

Izvor: www.index.hr · Autor: Marko Repecki  

Upoznajte zagrebačke studente koji pomažu poduzetnicima i ovršenima

EKONOMSKA klinika udruga je studenata Ekonomskog fakulteta u Zagrebu koja pomaže u financijskom opismenjavanju građana. Financijska pismenost je u Hrvatskoj prilično veliki problem.

Znanje o ekonomiji i financijama, čak i o onim osnovnim pojmovima s kojima bi trebao baratati svaki građanin, na vrlo je niskoj razini, pa je Ekonomska klinika, u kojoj trenutno djeluje oko 50 studenata, odlučila to promijeniti. Osim građanima, savjetima pomažu i malim poduzetnicima, ili onima koji kreću u poduzetništvo, a u svemu tome im pomažu profesori s fakulteta ili stručnjaci iz raznih institucija, konzultantskih kuća, banaka ili osiguranja.

Razgovarali smo s troje istaknutijih članova Ekonomske klinike - predsjednikom Ivanom Krajinovićem, voditeljicom marketinga i PR-a Deom Majetić i voditeljicom slučajeva Amalijom Mohač.

U pet godina Ekonomska klinika radila na 300 slučajeva

“Ekonomska klinika nastala je prije otprilike pet godina na kolegiju profesora Omazića, kao pokušaj da se poboljša hrvatsko društvo, da se podigne razina financijske pismenosti i tako utječe na ekonomsku situaciju u zemlji, a sve se bazira na besplatnim savjetima koje nudimo svima koji nam se obrate - bili to obični građani ili poduzetnici. Rješavamo najrazličitije slučajeve, građani i poduzetnici nam se obraćaju s raznim problemima i mi u suradnji s mentorima, uglavnom su to profesori s fakulteta ili iz realnog sektora, pokušavamo te probleme riješiti. Do sada smo radili na oko 300 slučajeva, što je otprilike 60 po godini i tu je uloženo oko tjedan dana rada za svaki od njih”, kaže Ivan Krajinović.

Pomažu svima - od poduzetnika početnika do blokiranih građana

Amalija Mohač, koja je voditeljica tima koji rješava slučajeve, kaže da im se građani često obraćaju s pitanjima vezanim za blokade i ovrhe, dok buduće poduzetnike zanimaju odgovori na pitanja o otvaranju firmi ili obrta.

“Na info mail nam se obraćaju građani i poduzetnici, najviše mali poduzetnici ili oni koji tek žele ući u poduzetništvo, traže nas savjete, a mi im pokušavamo dati sve potrebne informacije na temelju kojih onda oni sami donose odluku. Na primjer, je li u nekom konkretnom slučaju bolje otvoriti d.o.o., obrt ili paušalni obrt. Znaju nas često tražiti savjete oko EU fondova, kako financirati svoje poslovanje, znali su nas tražiti pomoć oko pisanja poslovnih planova. Uglavnom dosta smo radili s poduzetnicima početnicima. Sve je potpuno besplatno, i može nam se javiti bilo tko. Dosta su nam se javljali i građani kojima je potrebna pomoć oko ovrha, blokada računa i slično”, kaže Amalija Mohač.

“Learn to Invest radimo u suradnji s ljudima iz realnog sektora, banaka, osiguravajućih društava i slično. Održavamo besplatne edukacije koje imaju za cilj poboljšanje osobnih financija. Počeli smo s temom štednje, pa su bili na redu mirovinski fondovi, i sada idu napredniji oblici investiranja - dionice i obveznice, zatim slijede nekretnine i zlato. Na tom projektu mi djelujemo kao poveznica između stručnjaka i ljudi koji žele naučiti nešto više”, kaže Krajinović.

U Ekonomskoj klinici studenti stječu iskustvo i poznanstva

Dea Majetić ističe i korisnost rada u Ekonomskoj klinici i za same studente. Naime, rad u udruzi kao što je Ekonomska klinika omogućuje im stjecanje dragocjenog iskustva koje će kasnije koristiti u poslu, ali i kontakata s drugim studentima i predavačima, što im kasnije može olakšati pronalazak posla. Trenutno u Ekonomskoj klinici radi oko 50 studenata, a planiraju njihov broj povećati za još 10-ak.

"Dosta je veliki protok studenata kroz našu udrugu. Dolaze novi studenti iz mlađih generacija dok dio odlazi jer su završili fakultet i zaposlili se. Jako nam je drago kada netko dobije posao radi toga što je radio u Ekonomskoj klinici. Često predavači uoče neke studente koji rade kod nas i koji se istaknu te im ponude posao. Networking je vrlo bitan, a to što u studentskim danima volontiramo može nam pomoći kod budućeg zapošljavanja. Stječe se određeno iskustvo, ali i mreža poznanstava, koja kasnije može biti vrlo korisna”, kaže Dea Majetić.


Komentari članka

Vezani članci

Ovo se zove ‘razrađene demografske mjere’! Evo što sve Tim Kabel plaća svojim zaposlenicima

05.09.2019.

Demografske mjere hrvatskih poslodavaca izazvale su veliko zanimanje javnosti, a ovoga puta predstavljamo Tim Kabel iz Zagreba, koja je izniman ne samo po potpori za novorođenčad nego ima cijeli niz mjera kojima potiče natalitet svojih zaposlenika i pruža

Školica komuniciranja: Porast savjetnika – ili kako blokirate komunikaciju, a da to ne znate

09.08.2019.

Nevjerojatno je da o najvažnijim stvarima u životu kao što su sreća, intima, komunikacija ili odgoj zapravo najmanje učimo.

Restrukturiranje Agrokora osvojilo prestižnu međunarodnu nagradu

02.08.2019.

Financijsko restrukturiranje Agrokora tijekom postupka izvanredne uprave, koje je rezultiralo nagodbom vjerovnika i njezinom uspješnom implementacijom, ocijenjeno je u SAD-u kao najznačajniji takav međunarodni postupak u svijetu.

Postoji određena vrsta zaposlenika koji uvijek dobivaju unapređenje, za to postoji razlog

15.07.2019.

To je poznati scenarij na većini radnih mjesta: Nekoliko zaposlenika čije se vještine i izvedba čine prosječnim stalno se unapređuju - ponekad i preko svojih najuspješnijih kolega

Zašto rad od kuće može biti koban za vašu karijeru

08.07.2019.

"Shvaćam da je zaposleniku, ponekad rad od kuće jedini način na koji je moguće raditi", kaže Welch za CNBC Make It. "A ja razumijem kao šefica, da je ponekad rad od kuće jedini način da dobijete osobu koja vam je potrebna.".

Tag cloud

 1. 1951 članka imaju tag hrvatska
 2. 1981 članka imaju tag turizam
 3. 1552 članka imaju tag financije
 4. 1253 članka imaju tag izvoz
 5. 853 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 990 članka imaju tag svijet
 7. 980 članka imaju tag trgovina
 8. 1011 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 843 članka imaju tag investicije
 10. 686 članka imaju tag poduzetništvo
 11. 922 članka imaju tag ict
 12. 973 članka imaju tag EU
 13. 865 članka imaju tag industrija
 14. 585 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 770 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 593 članka imaju tag maloprodaja
 18. 552 članka imaju tag marketing
 19. 509 članka imaju tag tehnologija
 20. 490 članka imaju tag krediti
 21. 368 članka imaju tag poticaji
 22. 432 članka imaju tag obrazovanje
 23. 400 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 349 članka imaju tag eu fondovi
 25. 262 članka imaju tag potpore
 26. 350 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 380 članka imaju tag hnb
 29. 351 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 424 članka imaju tag dzs
 31. 306 članka imaju tag osijek
 32. 333 članka imaju tag agrokor
 33. 300 članka imaju tag hgk
 34. 380 članka imaju tag vlada
 35. 355 članka imaju tag porezi
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 341 članka imaju tag recesija
 39. 380 članka imaju tag BDP
 40. 267 članka imaju tag investicija