Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Lis 2019

Velik poticaj: Državni je 'igrač' debi na sceni pripremao od 2017.

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Tomislav Pili  

Velik poticaj: Državni je 'igrač' debi na sceni pripremao od 2017.

Prvi iskorak Hrvatske pošte (HP) na startup scenu kupnjom "Ubera za pakete" - tvrtke Locodels, prijeko je potrebno ohrabrenje domaćim poduzetnicima, ocjenjuje investicijska zajednica. Naime, ova akvizicija pokazuje kako kapital investitora u domaće startupe ne mora biti "zarobljen" godinama. HP je u četvrtak izvijestio da je kupio 100-postotni udjel u toj tvrtki koja se bavi gradskom dostavom.

Kako stoji u jučerašnjoj objavi na Zagrebačkoj burzi, zaključenje kupoprodaje bit će provedeno do kraja studenoga. Prema podacima s njihove internetske stranice, najveći broj kupaca Locodelsa dolazi iz skupine malih tvrtki s potrebom svakodnevnog slanja manjeg broja paketa. Za dostavljače angažiraju građane, među kojima umirovljenike i studente, te profesionalne vozače poput taksista ili klasičnih dostavljača. "Za Hrvatsku poštu ovo predstavlja ulazak na tržište alternativnih modela dostave", izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo, dodavši da će usluga u prvom koraku biti namijenjena poslovnim korisnicima.

Usponom internetske trgovine Hrvatskoj pošti unazad nekoliko godina snažno raste paketna dostava, a ovom akvizicijom ojačava svoju paketnu distribuciju u velikim gradovima. Direktorica korporativnih komunikacija Jo Kempen pojasnila je za Poslovni dnevnik kako je ovo prvi put da Hrvatska pošta kupuje startup, a što je dio najave i anorganskog rasta, a time i same strategije njihova poslovanja. "Naravno da smo ponosni da imamo priliku ostvariti i ovakav iskorak", dodala je.

U HP-u nisu otkrili vrijednost svoje premijerne startup akvizicije pojasnivši kako će više informacija moći plasirati po dovršetku operacije. Po tom je pitanju "do grla zakopčan" i vlasnik Locodelsa, hrvatski startup poduzetnik Stevica Kuharski, koji kaže kako pripajanje Hrvatskoj pošti vidi kao velik poticaj državnih tvrtki startup zajednici te snažan potencijal daljnjeg rasta usluge. Na pitanje je li zadovoljan postignutim iznosom, poručio je "naravno da jesam".

Prema podacima iz sudskog registra, Locodels je osnovan 31. kolovoza 2016. , a Kuharski je za Poslovni dnevnik otkrio kako su prvi kontakti s Hrvatskom poštom ostvareni u srpnju 2017., nepunih godinu dana od osnivanja tvrtke. Na pitanje jesu li pregovori bili teški, Kuharski ističe kako su se isprva dvije strane "upoznavale". "To je uobičajeno kod pregovora s velikim tvrtkama, pregovori s Poštom Slovenije također su trajali dvije godine", kazao je Kuharski.

Suradnja sa slovenskom poštom sklopljena je, podsjetimo, sredinom prošle godine, a uključivala je organizaciju dostave po principima ekonomije dijeljenja što je podržalo širenje Locodelsa na slovenskom tržištu. Time je osnovana Locodels Slovenija koja organizira dostavu istog dana za slovenske web trgovine, a tamošnja pošta pomaže Locodelsu da do njih dođu, pojasnio je Kuharski lani za hrvatske medije. Locodels kao i svaki uspješni startup karakterizira snažan rast prihoda. Prema javno dostupnim podacima prihodi su 2017. iznosili 349.000 kuna, da bi prošle godine skočili na 728.000 kuna.

"Ostvarena je i neka sitna dobit", kazao nam je Kuharski, a financijsko izvješće pokazuje da se radi o malo više od 15.000 kuna. Poznavatelji domaće startup scene duže vrijeme ukazuju kako je jedan od hrvatskih problema što velike kompanije nisu previše zainteresirane za kupnju startupa. Pritom ukazuju na primjer SAD-a gdje Apple, Amazon i Microsoft svake godine "usisavaju" desetke inovativnih kompanija. Stoga je ulazak Hrvatske pošte u Locodels za Damira Bićanića, direktora platforme za financiranje startupa Funderbeam SEE, "super vijest".

"Preuzimanje startupa od strane velike kompanije apsolutno je pozitivna stvar i za startup scenu i za investicijsku zajednicu. Kod je startupa jedna od važnih stvari omogućavanje izlaska investitora iz investicije što se obično ostvaruje ili listanjem na burzi ili preuzimanjem od strane strateškog partnera. Investitori tako dolaze do novca za daljnja ulaganja, poduzetnici su ohrabreni na realiziranju novih ideja, a strateškom investitoru omogućava ili povećanje efikasnosti ili povećanje prihoda. Nadam se da će, kao što je to normalno vani i druge velike kompanije redovito tražiti prilike za rast njihovog temeljnog poslovanja u malim tvrtkama koje se i osnivaju primarno da riješe određeni problem na efikasan način", naglašava Bićanić.

Na sličnom tragu razmišlja i poznati domaći poslovni anđeo Hrvoje Prpić. Prema njegovu mišljenju, nije toliko važno tko kupuje startup, već je važan izlazak za ulagače. "Naša startup scena je dosta mlada i nije bilo mnogo ovakvih primjera. Ovo svakako pokazuje našim poduzetnicima da je moguće ostvariti cilj", ističe Prpić.


Komentari članka

Vezani članci

HPekspres promijenio ime u Paket24

06.01.2020.

Usluga međugradske dostave paketa Hrvatske pošte od početka godine radi pod novim imenom i uz ponešto promijenjen cjenik

Start up Kuharskog prelazi pod okrilje novog vlasnika: Locodels kupila Hrvatska pošta

29.10.2019.

Hrvatska pošta i start up poduzetnika Stevice Kuharskog za dostavu pošiljaka Locodels objavili su danas dogovor o kupoprodaji kojim će HP postati stopostotni vlasnik Locodelsa.

Rekordan broj paketa na hrvatskom tržištu poštanskih usluga

02.10.2019.

U drugom tromjesečju 2019. ostvareno je 8,8% više paketskih usluga u odnosu na prethodno tromjesečje i 14,7% više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine

Ugostitelji: Dostavljači rade na crno za Wolt i Glovo! Wolt i Glovo: Mi ne zapošljavamo dostavljače

24.09.2019.

U redakciju Lidera stigao je dopis jednog zagrebačkog ugostitelja koji se žali da njegovi dostavljači hrane rade za Wolt i Glovo ‘na crno‘, dok su kod njega u stalnom radnom odnosu, plaćen im je staž, mirovinsko, zdravstveno, godišnji odmor, bolovanje i s

"Zbog rasta e-trgovine i paketnog tržišta dolazi i do ubrzanog razvoja logistike"

24.07.2019.

Pošta je jedini informacijski posrednik koji uz mogućnost slanja e-računa prilagođenih europskoj normi omogućuje i slanje računa prema više od 170.000 korisnika.

Tag cloud

 1. 1963 članka imaju tag hrvatska
 2. 1994 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1262 članka imaju tag izvoz
 5. 858 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1008 članka imaju tag svijet
 7. 989 članka imaju tag trgovina
 8. 1021 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 851 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 867 članka imaju tag industrija
 14. 610 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 513 članka imaju tag tehnologija
 21. 379 članka imaju tag poticaji
 22. 433 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 425 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 363 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg