Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Lis 2019

Velik poticaj: Državni je 'igrač' debi na sceni pripremao od 2017.

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Tomislav Pili  

Velik poticaj: Državni je 'igrač' debi na sceni pripremao od 2017.

Prvi iskorak Hrvatske pošte (HP) na startup scenu kupnjom "Ubera za pakete" - tvrtke Locodels, prijeko je potrebno ohrabrenje domaćim poduzetnicima, ocjenjuje investicijska zajednica. Naime, ova akvizicija pokazuje kako kapital investitora u domaće startupe ne mora biti "zarobljen" godinama. HP je u četvrtak izvijestio da je kupio 100-postotni udjel u toj tvrtki koja se bavi gradskom dostavom.

Kako stoji u jučerašnjoj objavi na Zagrebačkoj burzi, zaključenje kupoprodaje bit će provedeno do kraja studenoga. Prema podacima s njihove internetske stranice, najveći broj kupaca Locodelsa dolazi iz skupine malih tvrtki s potrebom svakodnevnog slanja manjeg broja paketa. Za dostavljače angažiraju građane, među kojima umirovljenike i studente, te profesionalne vozače poput taksista ili klasičnih dostavljača. "Za Hrvatsku poštu ovo predstavlja ulazak na tržište alternativnih modela dostave", izjavio je predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo, dodavši da će usluga u prvom koraku biti namijenjena poslovnim korisnicima.

Usponom internetske trgovine Hrvatskoj pošti unazad nekoliko godina snažno raste paketna dostava, a ovom akvizicijom ojačava svoju paketnu distribuciju u velikim gradovima. Direktorica korporativnih komunikacija Jo Kempen pojasnila je za Poslovni dnevnik kako je ovo prvi put da Hrvatska pošta kupuje startup, a što je dio najave i anorganskog rasta, a time i same strategije njihova poslovanja. "Naravno da smo ponosni da imamo priliku ostvariti i ovakav iskorak", dodala je.

U HP-u nisu otkrili vrijednost svoje premijerne startup akvizicije pojasnivši kako će više informacija moći plasirati po dovršetku operacije. Po tom je pitanju "do grla zakopčan" i vlasnik Locodelsa, hrvatski startup poduzetnik Stevica Kuharski, koji kaže kako pripajanje Hrvatskoj pošti vidi kao velik poticaj državnih tvrtki startup zajednici te snažan potencijal daljnjeg rasta usluge. Na pitanje je li zadovoljan postignutim iznosom, poručio je "naravno da jesam".

Prema podacima iz sudskog registra, Locodels je osnovan 31. kolovoza 2016. , a Kuharski je za Poslovni dnevnik otkrio kako su prvi kontakti s Hrvatskom poštom ostvareni u srpnju 2017., nepunih godinu dana od osnivanja tvrtke. Na pitanje jesu li pregovori bili teški, Kuharski ističe kako su se isprva dvije strane "upoznavale". "To je uobičajeno kod pregovora s velikim tvrtkama, pregovori s Poštom Slovenije također su trajali dvije godine", kazao je Kuharski.

Suradnja sa slovenskom poštom sklopljena je, podsjetimo, sredinom prošle godine, a uključivala je organizaciju dostave po principima ekonomije dijeljenja što je podržalo širenje Locodelsa na slovenskom tržištu. Time je osnovana Locodels Slovenija koja organizira dostavu istog dana za slovenske web trgovine, a tamošnja pošta pomaže Locodelsu da do njih dođu, pojasnio je Kuharski lani za hrvatske medije. Locodels kao i svaki uspješni startup karakterizira snažan rast prihoda. Prema javno dostupnim podacima prihodi su 2017. iznosili 349.000 kuna, da bi prošle godine skočili na 728.000 kuna.

"Ostvarena je i neka sitna dobit", kazao nam je Kuharski, a financijsko izvješće pokazuje da se radi o malo više od 15.000 kuna. Poznavatelji domaće startup scene duže vrijeme ukazuju kako je jedan od hrvatskih problema što velike kompanije nisu previše zainteresirane za kupnju startupa. Pritom ukazuju na primjer SAD-a gdje Apple, Amazon i Microsoft svake godine "usisavaju" desetke inovativnih kompanija. Stoga je ulazak Hrvatske pošte u Locodels za Damira Bićanića, direktora platforme za financiranje startupa Funderbeam SEE, "super vijest".

"Preuzimanje startupa od strane velike kompanije apsolutno je pozitivna stvar i za startup scenu i za investicijsku zajednicu. Kod je startupa jedna od važnih stvari omogućavanje izlaska investitora iz investicije što se obično ostvaruje ili listanjem na burzi ili preuzimanjem od strane strateškog partnera. Investitori tako dolaze do novca za daljnja ulaganja, poduzetnici su ohrabreni na realiziranju novih ideja, a strateškom investitoru omogućava ili povećanje efikasnosti ili povećanje prihoda. Nadam se da će, kao što je to normalno vani i druge velike kompanije redovito tražiti prilike za rast njihovog temeljnog poslovanja u malim tvrtkama koje se i osnivaju primarno da riješe određeni problem na efikasan način", naglašava Bićanić.

Na sličnom tragu razmišlja i poznati domaći poslovni anđeo Hrvoje Prpić. Prema njegovu mišljenju, nije toliko važno tko kupuje startup, već je važan izlazak za ulagače. "Naša startup scena je dosta mlada i nije bilo mnogo ovakvih primjera. Ovo svakako pokazuje našim poduzetnicima da je moguće ostvariti cilj", ističe Prpić.


Komentari članka

Vezani članci

Šampioni korone: Wolt se brzinski transformirao i ugovorio suradnju s 35 trgovina

21.05.2020.

Dani u kojima pustom ulicom prolaze samo dostavljači konačno su iza nas. U tom minulom razdoblju, u kojem su dostavljačke tvrtke imale posla preko glave ne bi li omogućile građanima da ostanu doma i spriječe širenje zaraze, iskristaliziralo se kako se u i

Online distribucija voća i povrća

07.04.2020.

Otkako su prije gotovo dva tjedna zatvorene sve tržnice u zemlji, mnogi su se uzgajivači voća i povrća našli pred zidom: pustiti da im sve propadne ili pokušati pronaći način kako ipak doći do kupaca.

U doba pljuštanja otkaza zbog korona-krize, ova tvrtka traži 300.000 novih zaposlenika

26.03.2020.

U vrijeme dok se tvrtke batrgaju u borbi za preživljavanje, američka tvrtka sa sjedištem u Kaliforniji prepoznala je trenutak za svoj veliki procvat. Budući da karantene zatočavaju svijet u domove, osobito ranjive skupine, Instacart zbija redove za dostav

Provjerili smo: Smije li se dostavljati išta osim hrane?

20.03.2020.

NOĆAS od ponoći stupile su na snagu odluke Stožera civilne zaštite kojima je obustavljen rad gotovo svih trgovina osim prehrambenih i ljekarni, no i dalje je dozvoljena dostava proizvoda, tako da će neke od njih nastaviti raditi i svojim kupcima će robu d

Hrvatska pošta gradi novi logistički centar vrijedan 60 milijuna kuna u kojem će raditi 350 ljudi

31.01.2020.

Predsjednik Uprave Hrvatske pošte Ivan Čulo rekao je da će ulaganje u Kukuljanovu uvelike pomoći da se poslovi obavljaju kvalitetnije.

Tag cloud

 1. 2028 članka imaju tag hrvatska
 2. 2097 članka imaju tag turizam
 3. 1578 članka imaju tag financije
 4. 1306 članka imaju tag izvoz
 5. 1086 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1024 članka imaju tag trgovina
 8. 1049 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 740 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 864 članka imaju tag investicije
 11. 956 članka imaju tag ict
 12. 1007 članka imaju tag EU
 13. 698 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 896 članka imaju tag industrija
 15. 792 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 615 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 269 članka imaju tag koronavirus
 25. 368 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 361 članka imaju tag eu fondovi
 27. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 386 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 428 članka imaju tag dzs
 33. 314 članka imaju tag osijek
 34. 314 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 305 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici