Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Pro 2019

Vlasnik tvrtke i svoju djecu može stipendirati bez poreza

Izvor: lider.media · Autor: Marija Zuber  

Vlasnik tvrtke i svoju djecu može stipendirati bez poreza

Već početkom ove godine roditelj je mogao svoje stipendirano dijete upisati u PK karticu i pri isplati plaće ili mirovine iskoristiti pravo na umanjenje porezne osnovice. Ako to nije učinio, može do kraja veljače 2020. zatražiti od Porezne uprave da mu u godišnjem obračunu poreza na dohodak uveća osobni odbitak i tako dobije povrat preplaćenog poreza na dohodak

Ove godine u odnosu na prijašnje nije izmijenjena visina neoporezivih stipendija, ali dogodila se velika promjena vezana uz mogućnost da roditelj ili druga osoba primatelja stipendije iskoristi pravo na uvećanje osobnog odbitka kao neoporezivog dijela dohotka. Neoporeziva stipendija iznosi 1750 kuna na mjesec i mogu je primati redoviti učenici srednjih škola i redoviti studenti. Trgovačka društva, obrtnici, osobe koja obavljaju slobodno zanimanje i drugi poslovni subjekti mogu stipendirati neograničen broj učenika srednjih škola i/ili redovitih studenata. Broj stipendista ne mora korespondirati s brojem radnika koje isplatitelj stipendije zapošljava i s njegovom veličinom mjerenom drugim pokazateljima. Utjecaja nema ni vrsta škole odnosno fakulteta – stipendije se mogu dodjeljivati za školovanje koje nije ni u kakvoj vezi s djelatnošću isplatitelja. Isplatitelj može isplaćivati stipendiju bliskoj osobi, npr. vlasnik trgovačkog društva ili obrtnik može isplaćivati neoporezive stipendije svojoj djeci.

Izvrsnima više love
Nema zapreke da učenik srednje škole ili student prima stipendiju od dva ili više isplatitelja, ali ukupno može neoporezivo primiti najviše 1750 kuna na mjesec. Da bi se kontrolirala neoporeziva svota, učenik odnosno student dužan je svakom isplatitelju dostaviti izjavu iz koje je vidljivo prima li stipendiju i od drugog ili drugih isplatitelja te, ako prima, u kojem iznosu. Izjava treba i ako ima samo jednog isplatitelja. Uz izjavu učenik ili student mora dostaviti dokaz o redovitom školovanju.

Ako se stipendija za školovanje na fakultetima dodjeljuje na temelju javnog natječaja kojemu mogu pristupiti svi studenti pod jednakim uvjetima, a dodjeljuje se onima koji su pokazali izvrsnost u dotadašnjem školovanju, neoporeziva mjesečna svota iznosi do 4000 kuna. Student koji prima stipendiju na temelju javnog natječaja i ostvarenih natprosječnih rezultata ne može primati neoporezivu stipendiju od 1750 kuna koja nije uvjetovana javnim natječajem i rezultatima u školovanju.

Kada neovisno o iznosu
Neoporezivu stipendiju učenik ili student može ostvarivati tijekom cijele školske godine (koja traje do 1. rujna do 31. kolovoza sljedeće godine) odnosno akademske (koja traje od 1. listopada do 30. rujna sljedeće kalendarske godine). Na porezna obilježja ne utječe možebitno preskakanje nekih mjeseci, pa se neoporezivi iznos može isplatiti za više mjeseci odjednom, za tekuću i za prethodnu poreznu godinu, ali ne može se neoporezivo isplaćivati za razdoblje unaprijed.

Obje se vrste stipendija, i stipendija u visini neoporezivih 1750 kuna i ona za posebno darovite studente u visini neoporezivih 4000 kuna, mogu isplaćivati i u većem iznosu. Ako se isplaćuju u većem iznosu, razlika iznad propisane neoporezive svote podliježe plaćanju poreza na dohodak po stopi od 24 posto i možebitnog prireza, ali oslobođena je obveznih doprinosa. Porezni propisi uređuju i neoporezive stipendije koje nisu ograničene iznosima, a dodjeljuju ih ustanove visokoškolskog obrazovanja, zaklade i fondacije osnovane za stipendiranje učenika i/ili studenata. O tim stipendijama isplatitelj vodi posebnu evidenciju. Neoporezive su i stipendije koje se dodjeljuju iz državnog i lokalnih proračuna, neovisno o iznosu. Uz propisane uvjete neoporezive stipendije mogu se dodjeljivati i zaposlenim postdiplomandima, znanstvenicima i poslijedoktorandima.

Novo u 2019.
Prema izmjenama Zakona o porezu na dohodak koje se primjenjuju od 1. siječnja 2019., stipendije se ne ubrajaju u 15.000 kuna propisanog limita godišnjih prihoda koji su zapreka drugom poreznom obvezniku da za osobu koja je ostvarila te primitke iskoristi osobni odbitak. Bez obzira na iznos i vrstu stipendije, roditelj ili supružnik može za stipendista iskoristiti pravo na uvećanje osobnog odbitka. Mogao je već početkom ove godine svoje stipendirano dijete upisati u PK karticu i pri isplati plaće ili mirovine iskoristiti pravo na umanjenje porezne osnovice. Ako to nije učinio, mora do kraja veljače 2020. na obrascu ZPP-DOH zatražiti od Porezne uprave da mu za sina, kćer ili supružnika u godišnjem obračunu poreza na dohodak uveća osobni odbitak i ovisno o drugim izvorima možda vrati preplaćeni porez na dohodak.

Ta porezna pogodnost ne odnosi se na zarade ostvarene preko studentskog servisa ili srednjih škola koje posreduju u zapošljavanju učenika i na sportske stipendije koje ostvaruju kategorizirani sportaši i sportaši koji su ispunili normu za nastup na Olimpijskim igrama. Zarade ostvarene radom preko ovlaštenih posrednika i sportske stipendije uključuju u godini limit od 15.000 kuna, zato ako učenik ili student iz tih i drugih izvora tijekom 2019. ostvari primitak veći od tog iznosa, roditelj ili druga osoba za cijelu će ovu godinu izgubiti pravo da ga za porezne svrhe smatra uzdržavanim članom.


Komentari članka

Vezani članci

Izmjena globalnih poreznih propisa

20.01.2020.

Sjedinjene Države riskiraju mnoge poreze koje bi zemlje diljem svijeta mogle uvesti tehnološkim divovima ako američki predsjednik Donald Trump odbaci nove međunarodne propise o oporezivanju digitalnih kompanija

‘Paušalcima‘ s jednim klijentom najpametnije je promijeniti status ili naći još klijenata

15.01.2020.

Prijašnji koncept paušalnog obrta bio je šire postavljen i omogućio većem broju profesionalaca ne samo porezne pogodnosti i veću mobilnost na tržištu rada, nego i daleko jednostavnije računovodstvo, no država se u međuvremenu predomislila i shvatila da ip

Obrtnici, ako ste u 2019. imali prihod manji od 7,5 milijuna kuna, HITNO u Poreznu upravu!

09.01.2020.

Najnovije izmjene brišu dosadašnje uvjete prema kojima je obrtnik već u slučaju ostvarenog primitka većeg od tri milijuna kuna morao postati obveznik poreza na dobit. Sada je to obveza samo ako obrtnik ostvari više od 7,5 milijuna kuna što će velikom broj

Poduzetnici, donosimo sve bitne porezne promjene koje stupaju na snagu 1.1.2020.

27.12.2019.

U nastavku donosimo bitne porezne promjene koje u okviru 4. kruga poreznog rasterećenja stupaju na snagu 1. siječnja 2020.

Evo jedan od načina kako smanjiti poreznu osnovicu za 2020. godinu

24.12.2019.

Osim redovnih troškova koji umanjuju poreznu osnovicu na kraju godine, zakonodavac je omogućio i dodatna umanjenja porezne osnovice. Jedna od najviše korištenih mogućnosti je svakako plaćanje troškova za obrazovanje djelatnika, zaposlenih direktora ili sa

Tag cloud

 1. 1963 članka imaju tag hrvatska
 2. 1995 članka imaju tag turizam
 3. 1559 članka imaju tag financije
 4. 1264 članka imaju tag izvoz
 5. 859 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1010 članka imaju tag svijet
 7. 990 članka imaju tag trgovina
 8. 1022 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 852 članka imaju tag investicije
 10. 930 članka imaju tag ict
 11. 688 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 977 članka imaju tag EU
 13. 867 članka imaju tag industrija
 14. 611 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 774 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 594 članka imaju tag maloprodaja
 18. 556 članka imaju tag marketing
 19. 495 članka imaju tag krediti
 20. 513 članka imaju tag tehnologija
 21. 379 članka imaju tag poticaji
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 401 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 267 članka imaju tag potpore
 25. 349 članka imaju tag eu fondovi
 26. 354 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 425 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 309 članka imaju tag osijek
 32. 334 članka imaju tag agrokor
 33. 364 članka imaju tag porezi
 34. 300 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 341 članka imaju tag recesija
 40. 276 članka imaju tag opg