Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

11 Pro 2019

Vlasnik tvrtke i svoju djecu može stipendirati bez poreza

Izvor: lider.media · Autor: Marija Zuber  

Vlasnik tvrtke i svoju djecu može stipendirati bez poreza

Već početkom ove godine roditelj je mogao svoje stipendirano dijete upisati u PK karticu i pri isplati plaće ili mirovine iskoristiti pravo na umanjenje porezne osnovice. Ako to nije učinio, može do kraja veljače 2020. zatražiti od Porezne uprave da mu u godišnjem obračunu poreza na dohodak uveća osobni odbitak i tako dobije povrat preplaćenog poreza na dohodak

Ove godine u odnosu na prijašnje nije izmijenjena visina neoporezivih stipendija, ali dogodila se velika promjena vezana uz mogućnost da roditelj ili druga osoba primatelja stipendije iskoristi pravo na uvećanje osobnog odbitka kao neoporezivog dijela dohotka. Neoporeziva stipendija iznosi 1750 kuna na mjesec i mogu je primati redoviti učenici srednjih škola i redoviti studenti. Trgovačka društva, obrtnici, osobe koja obavljaju slobodno zanimanje i drugi poslovni subjekti mogu stipendirati neograničen broj učenika srednjih škola i/ili redovitih studenata. Broj stipendista ne mora korespondirati s brojem radnika koje isplatitelj stipendije zapošljava i s njegovom veličinom mjerenom drugim pokazateljima. Utjecaja nema ni vrsta škole odnosno fakulteta – stipendije se mogu dodjeljivati za školovanje koje nije ni u kakvoj vezi s djelatnošću isplatitelja. Isplatitelj može isplaćivati stipendiju bliskoj osobi, npr. vlasnik trgovačkog društva ili obrtnik može isplaćivati neoporezive stipendije svojoj djeci.

Izvrsnima više love
Nema zapreke da učenik srednje škole ili student prima stipendiju od dva ili više isplatitelja, ali ukupno može neoporezivo primiti najviše 1750 kuna na mjesec. Da bi se kontrolirala neoporeziva svota, učenik odnosno student dužan je svakom isplatitelju dostaviti izjavu iz koje je vidljivo prima li stipendiju i od drugog ili drugih isplatitelja te, ako prima, u kojem iznosu. Izjava treba i ako ima samo jednog isplatitelja. Uz izjavu učenik ili student mora dostaviti dokaz o redovitom školovanju.

Ako se stipendija za školovanje na fakultetima dodjeljuje na temelju javnog natječaja kojemu mogu pristupiti svi studenti pod jednakim uvjetima, a dodjeljuje se onima koji su pokazali izvrsnost u dotadašnjem školovanju, neoporeziva mjesečna svota iznosi do 4000 kuna. Student koji prima stipendiju na temelju javnog natječaja i ostvarenih natprosječnih rezultata ne može primati neoporezivu stipendiju od 1750 kuna koja nije uvjetovana javnim natječajem i rezultatima u školovanju.

Kada neovisno o iznosu
Neoporezivu stipendiju učenik ili student može ostvarivati tijekom cijele školske godine (koja traje do 1. rujna do 31. kolovoza sljedeće godine) odnosno akademske (koja traje od 1. listopada do 30. rujna sljedeće kalendarske godine). Na porezna obilježja ne utječe možebitno preskakanje nekih mjeseci, pa se neoporezivi iznos može isplatiti za više mjeseci odjednom, za tekuću i za prethodnu poreznu godinu, ali ne može se neoporezivo isplaćivati za razdoblje unaprijed.

Obje se vrste stipendija, i stipendija u visini neoporezivih 1750 kuna i ona za posebno darovite studente u visini neoporezivih 4000 kuna, mogu isplaćivati i u većem iznosu. Ako se isplaćuju u većem iznosu, razlika iznad propisane neoporezive svote podliježe plaćanju poreza na dohodak po stopi od 24 posto i možebitnog prireza, ali oslobođena je obveznih doprinosa. Porezni propisi uređuju i neoporezive stipendije koje nisu ograničene iznosima, a dodjeljuju ih ustanove visokoškolskog obrazovanja, zaklade i fondacije osnovane za stipendiranje učenika i/ili studenata. O tim stipendijama isplatitelj vodi posebnu evidenciju. Neoporezive su i stipendije koje se dodjeljuju iz državnog i lokalnih proračuna, neovisno o iznosu. Uz propisane uvjete neoporezive stipendije mogu se dodjeljivati i zaposlenim postdiplomandima, znanstvenicima i poslijedoktorandima.

Novo u 2019.
Prema izmjenama Zakona o porezu na dohodak koje se primjenjuju od 1. siječnja 2019., stipendije se ne ubrajaju u 15.000 kuna propisanog limita godišnjih prihoda koji su zapreka drugom poreznom obvezniku da za osobu koja je ostvarila te primitke iskoristi osobni odbitak. Bez obzira na iznos i vrstu stipendije, roditelj ili supružnik može za stipendista iskoristiti pravo na uvećanje osobnog odbitka. Mogao je već početkom ove godine svoje stipendirano dijete upisati u PK karticu i pri isplati plaće ili mirovine iskoristiti pravo na umanjenje porezne osnovice. Ako to nije učinio, mora do kraja veljače 2020. na obrascu ZPP-DOH zatražiti od Porezne uprave da mu za sina, kćer ili supružnika u godišnjem obračunu poreza na dohodak uveća osobni odbitak i ovisno o drugim izvorima možda vrati preplaćeni porez na dohodak.

Ta porezna pogodnost ne odnosi se na zarade ostvarene preko studentskog servisa ili srednjih škola koje posreduju u zapošljavanju učenika i na sportske stipendije koje ostvaruju kategorizirani sportaši i sportaši koji su ispunili normu za nastup na Olimpijskim igrama. Zarade ostvarene radom preko ovlaštenih posrednika i sportske stipendije uključuju u godini limit od 15.000 kuna, zato ako učenik ili student iz tih i drugih izvora tijekom 2019. ostvari primitak veći od tog iznosa, roditelj ili druga osoba za cijelu će ovu godinu izgubiti pravo da ga za porezne svrhe smatra uzdržavanim članom.


Komentari članka

Vezani članci

Evo koji poduzetnici i kako mogu podnijeti zahtjev za odgodu plaćanja poreza zbog korona-krize

27.03.2020.

Objavljen je Pravilnik o dopunama Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona. Na internetskim stranicama RRIF-a objavljeno je tko i kako može podnijeti zahtjev.

Osijek rješava kronični manjak informatičara: 'Naš studij je drugačiji od drugih'

12.03.2020.

Osječka IT industrija odavno je prepoznata kao najbrže rastuća grana u istočnoj Hrvatskoj. U 2008. godini zarada od izvoza softvera ovdje je bila oko 4,5 milijuna kuna, a u 2018. čak 231 milijun. Trenutno na području OBŽ radi više od 180 IT tvrtki s više

Uskoro veće trošarine na neka pića i duhanske proizvode

18.02.2020.

Počela je javna rasprava o trošarinama na duhanske proizvode, bezalkoholna i alkoholna pića. Nove trošarine, nakon javne rasprave, stupaju na snagu 1. ožujka. Datum njihove primjene, odnosno kada bi ti proizvodi mogli i poskupjeti, Vlada će odrediti nakna

Marija Zuber: Nova porezna pravila za paušalne obrtnike potencijalni su rizik i za samu poreznu vlast

17.02.2020.

Prva prepreka kojoj je cilj zaustaviti rast broja paušalnih obrtnika očituje se u nastojanju poreznih ispostava da u graničnim slučajevima dokazuju da se ne radi o obavljanju obrtničke, nego o djelatnosti slobodnog zanimanja. Kako samo obrtnici i poljopri

HUP: Povećanje poreza na duhan i sokove šteti industriji i potiče crno tržište

16.02.2020.

Tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića se samoinicijativno i prateći načela društvene odgovornosti trude svakodnevno potrošačima ponuditi veći izbor proizvoda sa smanjenim udjelom šećera i kalorija te manja pakiranja kako bi se olakšala kontrola unesenih

Tag cloud

 1. 1982 članka imaju tag hrvatska
 2. 2015 članka imaju tag turizam
 3. 1563 članka imaju tag financije
 4. 1280 članka imaju tag izvoz
 5. 866 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1034 članka imaju tag svijet
 7. 1001 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 942 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 982 članka imaju tag EU
 13. 679 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 14. 879 članka imaju tag industrija
 15. 780 članka imaju tag menadžment
 16. 926 članka imaju tag kriza
 17. 598 članka imaju tag maloprodaja
 18. 560 članka imaju tag marketing
 19. 389 članka imaju tag poticaji
 20. 498 članka imaju tag krediti
 21. 517 članka imaju tag tehnologija
 22. 437 članka imaju tag obrazovanje
 23. 273 članka imaju tag potpore
 24. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 358 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 350 članka imaju tag eu fondovi
 27. 358 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 439 članka imaju tag banke
 29. 427 članka imaju tag dzs
 30. 313 članka imaju tag osijek
 31. 383 članka imaju tag hnb
 32. 372 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 302 članka imaju tag hgk
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 286 članka imaju tag opg
 39. 385 članka imaju tag BDP
 40. 343 članka imaju tag recesija