Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

01 Tra 2020

'Za mali kredit HAMAG traži toliko papira da od svega želim odustati'

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Marina Klepo  

'Za mali kredit HAMAG traži toliko papira da od svega želim odustati'

Vlasnik triju kompanija koje se bave proizvodnjom, sklapanjem i najmom kozmetike (podaci poznati redakciji), poslao je ovih dana zahtjev HAMAG BICRO-u tražeći zajam za obrtna sredstva.

No, suprotno porukama iz te agencije za mikro poduzetnike da je omogućeno online kreditiranje uz značajno pojednostavljenu procedure, prva iskustva upućuju na to da je administracija i dalje toliko zagušujuća da razmišljaju o odustajanju.

U iduća tri mjeseca poduzetnik s kojim smo razgovarali procjenjuje da njegove tvrtke neće imati nikakve prihode jer su od 19. ožujka zatvorene.

- U ovom trenutku tvrtke su likvidne, ali želim se unaprijed osigurati za situaciju da moji klijenti neće biti likvidni i da im treba vrijeme za oporavak - kaže poduzetnik.

​Prihodi njegovih tvrtki lani su iznosili oko dva milijuna kuna, a dug dobavljačima na kraju godine bio je tek oko tisuću i pol kuna. Nema dugovanja prema bankama. Sve te brojke pokazuju da mu je poslovanje vrlo stabilno, pa je odmah u ponedjeljak, kada je počeo funkcionirati sustav online kreditiranja HAMAG-a, uputio zahtjev za kredit u iznosu od 90.000 za jednu tvrtku i 180.000 za drugu. To bi mu bilo dostatno za plaćanje trenutno naručene robe i podmirivanje troškova poslovanja za sljedeća tri mjeseca.

Suvišni zahtjevi
Na njegov zahtjev za kredit, u kojem je dostavio i završno izvješće o poslovanju tvrtki, iz agencije su odgovorili mailom, navodeći 10 dokumenata koje je potrebno ispuniti/dostaviti za realizaciju kredita. Mnoge od tih zahtjeva, međutim, ovaj mikro poduzetnik smatra potpuno nepotrebnim i neprimjerenim u ovom trenutku.

Što je sve HAMAG BICRO zatražio? To su, među ostalim, izjava radi utvrđivanja statusa subjekta malog gospodarstva u izvorniku, zatim tablica kreditne zaduženosti u izvorniku, izvadak iz registra stvarnih vlasnika, podatak o solventnosti BON2 ne stariji od 30 dana od zaprimanja zahtjeva, potvrda o stanju duga državi ne starija od 30 dana, godišnji financijski izvještaj za dvije prethodne poslovne godine i tako dalje. Poduzetnicima kojima se ovaj popis čini previše zahtjevan za ispuniti, prema riječima poduzetnika, pojedini konzultanti nude usluge njihova ispunjavanja umjesto njih, po cijeni od 3500 kuna.

- Imam potrebna znanja za ispunjavanje ove procedure i pribavljanje potrebnih dokumenata, ali za to su mi potrebna barem dva dana. Međutim, kada prosječan mikro poduzetnik vidi sve zahtjeve, smatram da neće ni pokušati sam realizirati kredit - kaže poduzetnik, ističući da je to sustav kreditiranja potpuno neprimjeren sadašnjoj situaciji. Primjerice, smatra da je potpuno suvišan zahtjev za utvrđivanje statusa malog gospodarstva jer se on vidi iz godišnjih financijskih izvještaja, kao i iz tablica kreditne zaduženosti, s obzirom na to da se istodobno traži i izvadak iz HROK-a. Nepotrebnim smatra i izvadak iz registra stvarnih vlasnika, kao i BON2, jer agencija može samostalno provjeriti je li poduzeće blokirano, kao i bruto bilancu za prva dva mjeseca... Također, za dostavu tražene dokumentacije dobio je rok od tri kalendarska, odnosno dva radna dana, dok je HROK-ov rok za dostavu izvješća tri radna dana od kada zaprimi zahtjev poslovne banke. Ukratko, prema mišljenju ovog poduzetnika, tek jedna trećina zahtjeva za kredit ima smisla. Ako njihovo ispunjavanje bude iziskivalo i izlazak iz kuće, kaže da će na kraju odustati od zajma u HAMAG BICRO-u i obratiti se nekoj poslovnoj banci.

Status subjekta
Međutim, u ovoj državnoj agenciji za mikro poduzetnike pojašnjavaju da je procedura prijave potpuno digitalizirana i znatno skraćena, ali ujedno napominju da time ispunjavaju sve uvjete koje je postavila regulativa te da postupaju “u skladu s najboljom ekonomskom praksom”. Kada je, primjerice, riječ o tablici kreditne zaduženost i izjavi o utvrđivanju statusa subjekta malog gospodarstva, objašnjavaju, to su “online obrasci na našim web stranicama koje poduzetnik može preuzeti i ispuniti”.

- Tablica kreditne zaduženosti je obrazac uveden umjesto dostave svih ugovora i otplatnih planova o postojećim zaduženjima, dakle, kako bi se smanjila količina dokumentacije. Na taj se način ipak dobiju podatci za unos postojećih zaduženja u sustav te ispravne pretpostavke za ekonomsko-financijsku analizu. Ovi podaci su nužni jer HROK dio potrebnih podataka ne sadrži, a dio prijavitelja nema opciju HROK-a - navode u HAMAG-u.

Izjava o utvrđivanju statusa subjekta malog gospodarstva, pak, “služi za unos povezanih društava, kako bi se utvrdilo je li poduzetnik MSP segment, jer se samo taj segment može financirati”.

Moraju skupiti čak 11 različitih papira
- izjavu radi utvrđivanja statusa subjekta malog gospodarstva u izvorniku

- tablicu kreditne zaduženosti u izvorniku

- izvadak iz registra stvarnih vlasnika

- podatak o solventnosti BON2 ne stariji od 30 dana od zaprimanja zahtjeva

- potvrdu o stanju duga državi ne stariju od 30 dana

- godišnji financijski izvještaj za dvije prethodne poslovne godine

- bruto bilancu posljednjeg financijskog razdoblja bruto bilancu za razdoblje od posljednjeg dostupnog financijskog izvješća (prva dva mjeseca ove godine)

- kreditno izvješće HROK-a

- preslike osobnih iskaznica osoba u vlasničkoj i upravljačkoj strukturi

- pojašnjenje gdje je sada zaposlen osnivač/direktor prijavitelj zajma


Komentari članka

Vezani članci

Do sada zaprimljeno ukupno 2237 zahtjeva za neki od tri oblika zajma tvrtkama pogođenima koronakrizom

07.05.2020.

Najviše zahtjeva zaprimljeno je za COVID zajam i za ESIF mikro, potom za mikrozajam za obrtna sredstva za ruralni razvoj

Europska komisija bankama: Lakše dajte kredite građanima i gospodarstvu

29.04.2020.

EUROPSKA komisija objavila je u utorak paket mjera za lakše kreditiranje kućanstava i gospodarstva kako bi im se pomoglo da se lakše suoče s ekonomskim posljedicama pandemije koronavirusa. "Bankarski sektor može itekako pomoći u ublažavanju štete po gosp

Zašto obrtnici moraju plaćati komoru koja ima 18 milijuna kuna u banci, visoke plaće i porezne neprilike

15.04.2020.

Dok su brojni obrtnici posljednjih tjedana bez posla i dobar dio njih možda neće preživjeti krizu, HOK sasvim sigurno hoće, jer su im prihodi zajamčeni. Jedini rizik je da se netko sjeti ukinuti obvezno članstvo što bi vjerojatno rezultiralo velikim odlje

Od danas moratorij na otplatu kredita

02.04.2020.

Građanima i poduzetnicima koji su pogođeni epidemijom koronavirusne bolesti banke su od danas omogućile moratorij na otplatu kredita za najmanje iduća tri mjeseca uz mogućnost produljenja.

Adrović: Banke neće podizati ovrhe do 30. lipnja

30.03.2020.

Banke u Hrvatskoj još uvijek razmatraju mogućnost na moratorij na otplatu kredita tvrtkama i građanima uz formiranje garantne sheme

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2050 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 357 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 305 članka imaju tag opg
 35. 385 članka imaju tag vlada
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija