Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Srp 2020

Zaštitne maske ponovno tražena roba, bez njih se u trgovinu više ne smije

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: D.Pavlović/D.Kuštro/Hina  

Zaštitne maske ponovno tražena roba, bez njih se u trgovinu više ne smije

Rigoroznija pravila od 13. srpnja vrijede i za ugostiteljske objekte, zdravstvene ustanove i okupljanja više od 100 osoba

Od ponedjeljka, 13. srpnja, hrvatski građani morat će se u obavljanju svakodnevnih poslova prilagoditi novim epidemiološkim pravilima jer nošenje zaštitnih maski postaje obvezno u prodavaonicama i u javnom prijevozu.

Nakon što je proteklog vikenda Nacionalni stožer civilne zaštite objavio nove odluke kojima je cilj spriječiti širenje koronavirusa u našoj zemlji, ponovno je porasla i potražnja za maskama. U Osijeku su im, primjerice, cijene različite, ovisno o vrsti, ali i o prodajnom mjestu. Tako je u nedjelju na kiosku za pakiranje od pet komada trebalo izdvojiti 34 kune (1 komad = 6,8 kuna), a u jednom trgovačkom centru pakiranje od 50 komada stajalo je 149 kuna (1 komad = 2,98 kuna).

Upute za granicu

Maske su obvezni koristiti zaposlenici zdravstvenih ustanova i osobe koje dolaze u posjet pacijentima, ako su posjeti dopušteni. Nošenje maski obvezno je i za vozače, ostale zaposlenike u sredstvima javnog prometa i za putnike u javnom prometu. Maske su obvezni koristiti i zaposlenici u trgovačkoj djelatnosti i kupci tijekom boravka u prodavaonicama, stoji u odluci Stožera. Upotreba maski obvezna je i za zaposlenike u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka. Maske su obvezne nositi i druge osobe koje na to posebnim uputama i preporukama obveže Hrvatski zavod za javno zdravstvo, stoji u odluci Nacionalnog stožera civilne zaštite RH, koju je potpisao načelnik Davor Božinović.

HZJZ je objavio i preporuke i upute za osobe koje prelaze državnu granicu RH i upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja. Tako se zabranjuje, odnosno ograničava, prelazak osoba preko graničnih prijelaza, od kojih su izuzeti državljani EU-a (bez obzira na mjesto prebivališta), schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članovi njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem. Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje. Ne odnosi se ni na prekogranične radnike, prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno te na diplomate i policijske službenike u obavljanju svojih poslova. Ne odnosi se ni na službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija. Privremena zabrana ulaska u RH iz trećih zemalja ne odnosi se ni na putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes te osobe koje putuju radi školovanja. Ne odnosi se ni na osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, primjerice, vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Za sve osobe koje ulaze u RH iz trećih zemalja na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice za osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju. Samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana nakon ulaska u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2. Obveza samoizolacije za osobe koje ulaze u RH iz trećih zemalja ne odnosi se na zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima, osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite te osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija.

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje RH u roku od 12 sati. Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako izlaze iz RH u susjednu državu koja će im omogućiti ulazak.

Osobe koje ulaze u RH zbog turističkih ili poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes te osobe koje putuju radi školovanja moći će ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza na koronavirus koji nije stariji od 48 sati. Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obveze samoizolacije dužne su se u prva dva tjedna boravka u Hrvatskoj pridržavati mjera, odnosno izlaske iz smještaja trebaju ograničiti samo na nužne.

Stožer civilne zaštite zbog epidemije koronavirusa uveo je i nužne mjere za organizaciju okupljanja s više od 100 sudionika, koje se također primjenjuju od 13. srpnja. Prema toj odluci, organizatori okupljanja više od 100 sudionika obvezni su dostaviti obavijest teritorijalno nadležnoj službi civilne zaštite Ravnateljstva civilne zaštite preko elektroničke pošte županijskog centra 112, najkasnije 48 sati prije početka okupljanja. Ta obavijest morat će sadržavati svrhu, mjesto, dan i vrijeme održavanja okupljanja te podatke o kontakt-osobi i o očekivanom broju sudionika. Također, organizatori okupljanja više od 100 sudionika obvezni su voditi pisanu evidenciju sudionika te ju čuvati najmanje 14 dana. Kontrolu provedbe odluke i pridržavanja preporuka i uputa HZJZ-a provodit će timovi u koje će biti uključen po jedan inspektor Ravnateljstva civilne zaštite i jedan policijski službenik. Na okupljanja veća od 100 sudionika ne preporučuje se pozivati starije osobe ili kronične bolesnike.

Određuje se upotreba maski za lice ili medicinskih maski za sve pružatelje usluga na okupljanjima osim glazbenika. Osoblje treba nositi masku za lice ili medicinsku masku koja prekriva nos i usta. Usto, treba im stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će redovito dezinficirati ruke. Svi sudionici okupljanja te zaposlenici pružatelja usluga obvezni su pri ulasku izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je viša od 37,2 °C ili ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), ne može sudjelovati u okupljanju.
Bez grljenja

Također, osoba ne može sudjelovati na okupljanju bilo koje vrste ako ima ukućanina koji je u samoizolaciji, ako je boravila unutar prethodnih 14 dana u inozemstvu, osim ako ima negativan test na PCR ne stariji od 48 sati, ako je u proteklih 14 dana imala kontakt s osobom zaraženom virusom SARS-CoV-2 i ako ima neki od sljedećih simptoma: temperatura, kašalj, nedostatak zraka, grlobolja, curenje iz nosa ili gubitak njuha. Zabranjeno je dolaziti u bliski fizički kontakt rukovanjem, grljenjem, ljubljenjem ili čestitanjem.

U Hrvatskoj je u nedjelju zabilježeno 50 novih slučajeva zaraze koronavirusom, jedna je osoba preminula, a ukupan broj trenutno oboljelih je 1117, izvijestio je Stožer civilne zaštite RH. Među njima su 132 pacijenta na bolničkom liječenju, od kojih su na respiratoru tri. Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do 12. srpnja zabilježene su 3722 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 119 preminulo, a 2486 se oporavilo. Iz Stožera ističu kako je pridržavanje svih mjera i uputa od ključne važnosti, jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. "Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", poručuje Nacionalni stožer.


Komentari članka

Vezani članci

U Hrvatskoj zabilježen rekordan broj zaraženih. Stožer najavio strože mjere za jesen

14.08.2020.

HRVATSKA je danas imala rekordan broj zabilježenih slučajeva zaraze koronavirusom u jednom danu od početka epidemije. Nacionalni stožer je objavio da je novozaraženih 180, a Hrvatska je do sada, računajući i današnji dan, imala sedam puta više od 100 no

Unatoč koroni, Pula itekako živi

14.08.2020.

U Istri se trenutačno odmara 200 tisuća turista, od toga u najvećem gradu Puli - 15 tisuća. Uglavnom je riječ o Nijemcima i Slovencima.

Proizvodnja hrane u doba pandemije

11.08.2020.

- Sve više ljudi se okreće lokalnoj hrani, sve više upita smo imali gdje to nabaviti domaće, znači ne gledamo sve toliko crno kroz COVID, nego gledamo to kao novu, dobru priliku za naše proizvođače, smatra Marta Puntar iz Udruge za ruralni razvoj Ravni Ko

HUT: Hrvatska je turistički pobjednik na Mediteranu

10.08.2020.

Epidemiološka situacija u Hrvatskoj bolja je od one u najsigurnijim EU članicama, a prema dolascima i noćenjima Hrvatska se može smatrati turističkim pobjednikom na Mediteranu, ističe se u publikaciji Croatia Tourism & Travel Hrvatske udruge hotelijera

Koronakriza srezala prihode i dobit većine kompanija, ali ima i pozitivnih iznenađenja

10.08.2020.

Hrvatski poduzetnici zasigurno će drugo tromjesečje ove godine pamtiti kao jedno od najtežih razdoblja u poslovnoj povijesti. O tome svjedoče i polugodišnji rezultati kompanija koji ovih dana stižu na Zagrebačku burzu. Zbog razornih posljedica zaključavan

Tag cloud

 1. 2030 članka imaju tag hrvatska
 2. 2106 članka imaju tag turizam
 3. 1580 članka imaju tag financije
 4. 1308 članka imaju tag izvoz
 5. 1088 članka imaju tag svijet
 6. 874 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1025 članka imaju tag trgovina
 8. 1051 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 744 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 866 članka imaju tag investicije
 11. 957 članka imaju tag ict
 12. 1009 članka imaju tag EU
 13. 700 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 897 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 934 članka imaju tag kriza
 17. 616 članka imaju tag maloprodaja
 18. 573 članka imaju tag marketing
 19. 400 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 442 članka imaju tag obrazovanje
 23. 284 članka imaju tag potpore
 24. 276 članka imaju tag koronavirus
 25. 369 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 361 članka imaju tag eu fondovi
 27. 410 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 387 članka imaju tag porezi
 29. 363 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 386 članka imaju tag hnb
 31. 439 članka imaju tag banke
 32. 315 članka imaju tag osijek
 33. 428 članka imaju tag dzs
 34. 315 članka imaju tag opg
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 387 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 350 članka imaju tag energetika
 39. 397 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici