Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Kol 2018

Zbog sve izraženijeg nedostatka radnika kupili berač duhana

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Petar ŽARKOVIĆ  

Zbog sve izraženijeg nedostatka radnika kupili berač duhana

Prošlo je pola stoljeća od pokušaja prve strojne berbe duhana u Hrvatskoj na plantaži duhana Đolta, tadašnje virovitičke tvrtke Viržinija. Strojna berba, međutim, nije se održala jer tehnologija uzgoja duhana nije bila usklađena s tehničkim mogućnostima američkih kombajna, a ručna berba bila je pogodnija i zbog potrebe zapošljavanja sezonskih radnika.Danas je stanje u proizvodnji duhana drukčije. Poljoprivrednici primjenjuju suvremenu tehnologiju, ali ručna berba postaje problematična, jer za taj posao nema dovoljno ruku. Sve manje je mladih koji ostaju na selu baviti se poljoprivredom, a sve više staračkih domaćinstava u kojima nema tko raditi.
Na približno 4000 hektara poljoprivrednih površina u Podravini i Slavoniji očekuje se urod od 9,5 milijuna kilograma suhoga duhanskog lista. A budući da za taj posao berbe nema dovoljno ljudskih ruku, nabava kombajna i strojna berba duhana uvjet je opstanka duhanske proizvodnje.
Slatinska tvrtka Agroduhan d.o.o. prva je u Hrvatskoj odlučila napraviti iskorak i kupnjom novoga dvorednog berača duhana olakšati berbu i nadomjestiti nedostatak radne snage, a ujedno modernizirati proizvodnju duhana.
Prema riječima predsjednika Uprave Agroduhana Tomislava Tomića, to bi za posljedicu trebalo imati povećanje površina pod ovom kulturom i ulazak novih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u tu proizvodnju.
Agroduhan ima 57 stalno zaposlenih djelatnika, a prema potrebi više od 90 sezonskih radnika. Duhan tipa virginija i berlej proizvodi u suradnji sa 140 do 160 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava na temelju jednogodišnjih ugovora na približno 900 hektara površina, pretežito na području Virovitičko-podravske županije. Za svoje kooperante osigurava kompletan repromaterijal (sjeme, supstrat, umjetna gnojiva, zaštitna sredstva...), financira opremu za proizvodnju i navodnjavanje te prema potrebama kooperanata isplaćuje avans nužan za financiranje proizvodnje.
Sve u izvoz

Sav otkupljeni suhi list duhana obrađuju u vlastitom pogonu u duhansku sirovinu (strips, veliko rebro, malo rebro, sitnjevina), koja se koristi u proizvodnji cigareta. Gotovo cjelokupne količine prerađenih duhanskih proizvoda Agroduhan izvozi u Italiju, Nizozemsku, Veliku Britaniju, Belgiju, Grčku, Bugarsku i Švedsku, a manje od dva posto prodaje na domaćem tržištu.
Unatoč neprekidnom rastu otkupnih cijena duhana u odnosu na ostale ratarske kulture, smanjuju se površine pod ovom poljoprivrednom kulturom. Zato Agroduhan čini stalne napore u uvođenju novih sortimenata i unaprjeđenu tehnologije proizvodnje duhana, a posebice se to odnosi na upućivanje kooperanata da duhan proizvode uz navodnjavanje, što omogućuje značajno povećanje prinosa po jedinici površine.
Zbog svega toga Uprava Agroduhana donijela je odluku o kupnji novog dvorednog kombajna za berbu duhana proizvođača Spapperi Italy, koji će olakšati berbu i nadomjestiti nedostatak radne snage. Kupljen je dvoredni kombajn modela RA942IF, koji duhan bere u međurednom razmaku od 90 cm, snage dizelskog motora 74 Kw. Ukupna vrijednost kombajna sa svom dodatnom opremom iznosi više od 150.000 eura.
– Agroduhan d.o.o. je 2018. godine vratio proizvodnju duhana na vlastite površine i svoju poslovnu politiku temeljit će na sve većim površinama, naravno, uz pretpostavku dobivanja poljoprivrednog zemljišta u posjed. Isto tako, u tijeku je priprema uvođenja novih tehnologija za ostale tehnološke mjere kao što su prskanje fiziotropima, zalamanje cvijeta itd., kako bi se troškovi proizvodnje minimalizirali - kaže predsjednik Uprave Agroduhana Tomislav Tomić.
Probni rad kombajna, odnosno prva strojna berba duhana, obavljena je na duhanskim poljima OPG-a Bože Čupara, u Josipovu, u općini Sopje, koji uzgaja duhan na nešto manje od 15 hektara zemljišta. Kao i brojnim drugim proizvođačima duhana, njemu je također najveći problem radna snaga, a broj potrebnih radnika ovisi o poslu koji se obavlja. Kaže da za berbu treba šest do sedam unajmljenih radnika po sušari, a radnici su mu relativno skupi, jer dnevnica iznosi 200 kuna, a plaća i prijevoz na posao. Čupar je izračunao da ga radnici stoje 1300 kuna po sušari više nego berač.
Prilagoditi sadnju

Pa kad se to pomnoži s 50 sušara…
– Da bismo imali strojnu berbu, moramo prilagoditi sadnju, zalamanje i sortiment. Očekivao sam više komplikacija prilikom strojne berbe, ali vidim da sve to ide vrlo lijepo.
Ćupar ističe zadovoljstvo tvrtkom Agroduhan kao organizatorom proizvodnje.
– Vrlo sam zadovoljan, jer mi s tom tvrtkom nemamo nikakve probleme, oni kompletno prate našu proizvodnju, od repromaterijala do kreditiranja za radnu snagu. Razgovarali smo o nužnosti opredjeljenja za strojnu berbu i modernizaciji ostalih segmenata proizvodnje.
Kad je riječ o strojnoj berbi, postavlja se pitanje izlomljenih listova. – Bit će tu loma i možda malo manje kvalitete, ali uz veće površine i manje troškove vjerujem da ćemo naći svoju računicu - kaže Čupar.
Proizvođači su posebno zadovoljni što će poticaji za duhan u sljedeće tri godine iznositi 5,25 kuna po kilogramu predanog duhana neovisno o klasama. – To znači da imamo određenu stabilnost sljedeće tri godine. To je pohvalno, jer do prije godinu dana nismo imali nikakvu sigurnost. Ali za neke ozbiljne investicije to nije dovoljno, mi trebamo stabilnost u sljedećih deset godina da bismo ušli u investiciju nabavke kombajna koji stoji milijun kuna. Kad budemo imali takvu stabilnost, vjerujem da će svaki ozbiljniji kooperant u svome dvorištu imati taj kombajn.


Komentari članka

Vezani članci

Kupljeno je četiri puta više rabljenih od novih traktora

12.05.2020.

Prodaja novih i rabljenih traktora u prvom tromjesečju rezultat je narudžbi iz prošle godine. Veliki utjecaj na prodaju imale su potpore iz Programa ruralnog razvoja RH. Posebno se to odnosi na uvoz (pra)starih traktora. Do kada i koliko će potpore utjeca

Mogu li električni traktori nadjačati dizelaše?

08.04.2020.

Postavlja se pitanje imaju li ovi traktori dovoljno snage da prestignu konvencionalne modele? Stručnjaci u poljoprivrednoj industriji smatraju da postoji nekoliko prepreka koje sprječavaju procvat i jačanje ove ekološke opcije.

Obitelj Jerković ni ne pomišlja na odlazak, bave se sustavima za satelitsko navođenje strojeva po njivama i zapošljavaju 20 ljudi

23.10.2019.

Želimo svojim primjerom pokazati da se može, voljeli bismo da i drugi pokrenu posao i zablistaju prezentirajući slavonski trud, upornost i na kraju uspjeh, kaže Alojzije Jerković

Prednost strojne berbe je brzina, ali ručna berba duhana daje kvalitetniji proizvod

27.09.2019.

Duhan je radno intenzivna kultura i zahtijeva puno ljudskog rada. Strojna berba duhana ipak brža i djelomično rješava problem radne snage, ali još uvijek duhan zahtijeva više ljudskog rada od većine ratarskih kultura.

Hrvatski duhani najavili su veće otkupne cijene duhana

16.07.2019.

Uz više otkupne cijene, Hrvatski duhani osigurali su svojim proizvođačima povoljne uvjete osiguranja, a nabavom 29 mehaničkih berača pomogli i rješavanju problema radne snage

Tag cloud

 1. 2005 članka imaju tag hrvatska
 2. 2051 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 868 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 707 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 992 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 785 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 568 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 357 članka imaju tag eu fondovi
 26. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 378 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 305 članka imaju tag opg
 35. 385 članka imaju tag vlada
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija