Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Kol 2020

'Želimo zapošljavati, ali nedostaje stručnih radnika, kao i interesa mladih'

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: novac.hr  

'Želimo zapošljavati, ali nedostaje stručnih radnika, kao i interesa mladih'

Nedostatak radne snage stara je boljka domaćeg gospodarstva, a posebno je izražen u drvno-prerađivačkoj industriji. Više je razloga za to, od emigracije i nevoljkosti mladih da sele u ruralne krajeve gdje se nalazi većina pogona, do nedovoljnog interesa za upise u strukovne škole i rad u struci. Starija generacija majstora sve se više umirovljuje, a mladi idu za većim plaćama u druge zemlje EU-a.

- Stručni kadar teško je pronaći i van Hrvatske, a pandemija dodatno otežava pronalazak i dovođenje radne snage iz inozemstva. Problem domaćim tvrtkama je i što radnici koji dođu kod njih već nakon godinu dana odlaze dalje, jer pravih majstora nedostaje i u EU gdje su plaće znatno više. Istovremeno, postoje određeni problemi u zapošljavanju zbog dugotrajnosti i kompliciranosti procesa odobrenja radnih dozvola, zbog čega tvrtke očekuju dodatna pojednostavljenja - istaknuo je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Kako u takvoj konstelaciji tržišta rada izgleda svakodnevna potraga za kadrom domaćih tvrtki upitali smo članice Udruženje drvno-prerađivačke industrije HGK. Zajednički im je kronični nedostatak radnika u proizvodnji, stolara, CNC operatera i programera, inženjera drvne tehnologije, ali i električara, bravara, strojobravara i drugih strojarskih struka za održavanje postrojenja. Sanja Mataija iz tvrtke Ciprijanović koja posluje u Bjeljevini pokraj Orahovice elaborirala nam je s kakvim problemima se susreću pri potrazi za radnicima.

- Drvna industrija uglavnom u ruralnim dijelovima RH iz kojih cijele obitelji odlaze, a mladi ne žele doći u mala mjesta, već žele u Zagrebu, na more i slično. Nedostaje nam radnika u proizvodnji i drvnih inženjera, a na našem području se školuju kuhari i konobari koji su u startu osuđeni na odlazak iz mjesta. Kod zapošljavanja stranih radnika problem je jezična barijera i osposobljavanje koje traje minimalno šest mjeseci, a stranci se uglavnom zadržavaju oko 1 godine pa se time dobije kratkoročno, a ne dugoročno rješenje - pojašnjava Mataija, dodajući kako zbog korone vlada velika neizvjesnost na tržištu koje oscilira iz dana u dan.

Direktor DI Klane, Miladin Marković, ističe da do kraja godine planiraju zaposliti ukupno 50-ak radnika, ali im je zbog pandemije otežan njihov pronalazak u inozemstvu.

- Potrebni su nam radnici s iskustvom u našoj branši, što se i u inozemstvu teško pronalazi. Nedostaju nam stolari, CNC operateri i programeri, tapetari i stručnjaci elektro i strojarske struke za održavanje postrojenja - izjavio je, uz napomenu da trenutno traže dozvole za osam radnika iz Ukrajine. Ljiljana Mrla, direktorica Tim Commerce-a također naglašava da im nedostaje radnika šumarske struke, odnosno radnika koji poznaju tehnologiju drveta.

- Također tražimo radnike za rad na strojevima za preradu drvne mase. Dovoljna je i SSS, a preko Zavoda za zapošljavanje ne možemo zaposliti radnike takvih zanimanja jer ih nema u evidenciji nezaposlenih - kazala je Mrla. Adela Hribljan iz tvrtke Kronospan CRO potvrđuje da i oni već godinama imaju velikih problema pri pronalasku strojobravara, električara, elektroničara i hidrauličara.

- Potražnja za radnicima će se dodatno povećavati. Ali iako za strojobravare i električare imamo stalno raspisane natječaje pri HZZ-u, odaziv je, nažalost, dosta slab - konstatira Hribljan. Jedan od rijetkih koji nam je rekao da potrebu za radnicima može zadovoljiti na domaćem tržištu je direktor kompanije Tim Batori, Tomislav Batori.

- Kvaliteta radne snage na tržištu je generalno pala. Radnika ima, ali je problem pronalaska kompetentnih radnika s iskustvom. kako u drvno-prerađivačkoj branši, tako i u montaži i gradnji. Radi se o tzv. majstorskom kadru, kojeg nedostaje i u inozemstvu. Trenutno imamo 20-ak zaposlenih i ne planiramo masovna zapošljavanja, a kada se pokaže potreba možemo pronaći kadar i u Hrvatskoj - zaključuje Batori.

Unatoč potražnji drvoprerađivača, čini se da tržište rada neće skoro odgovoriti na nju, barem sudeći po interesu mladih. Naime, na popisu 20 najpopularnijih tehničkih škola za iduću školsku godinu nema zanimanja koja naši sugovornici traže. Najpoželjniji je bio program za automehaničara u riječkoj Strojarskoj školi za industrijska i obrtnička zanimanja, slijedi ga program medijski tehničar u zagrebačkoj Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju Zagreb, a treći prema poželjnosti ove je program kozmetičar u Obrtničkoj školi za osobne usluge, također u metropoli.

U top 20 ima još i frizera, farmaceuta, fizioterapeuta, kuhara, slastičara, vodoinstalatera, ali stolara, bravara i strojara nema. Tek na devetom mjestu po popularnosti je obrazovanje za CNC operatera u slatinskoj Industrijsko-obrtničkoj školi.


Komentari članka

Vezani članci

Novi formati selekcije - I intervjui za posao postali su hibridni

21.09.2020.

Komunikacija se ubrzala, makar tekla na više kanala, sudeći po provedbi selekcijskih postupaka. No neke tajne o kandidatima ni najbolji digitalni probir ne može dokučiti

“Google Career Certificates” – mogu li Googleovi tečajevi zamijeniti fakultetsku diplomu?

18.09.2020.

Google je nedavno uzburkao javnost kada je najavio svoj novi program pod nazivom “Google Career Certificates“. To je kolekcija online tečajeva dizajniranih da pomognu ljudima steći kvalifikacije u visoko plaćenim poslovima koji se traže na tržištu, bez da

Kinezi su zainteresirani za crna orahovačka vina - došli snimiti i promotivni film o berbi grožđa

17.09.2020.

Posebno me oduševljava podneblje i priroda oko Orahovice u kojima raste grožđe za ovako fino vino, kazao je George Shao

SVEUČILIŠTE U RIJECI - Semper magis! Uvijek više!

14.09.2020.

Sveučilište u Rijeci uvršteno je na dvije prestižne ljestvice najboljih svjetskih sveučilišta. Ušlo je u elitnu skupinu četiri posto najboljih svjetskih sveučilišta, a i među top 1000 svjetskih sveučilišta

Šerif izgradio Be-to Karlovac u sklopu investicije od 200 milijuna kuna

08.09.2020.

Drvoprerađivačka industrija „Šerif“ proteklog je tjedna dobila od HERA-e uporabnu dozvolu za rad svoje novoizgrađene bioenergane i toplane Be-To Karlovac, u pogonu nekadašnje ciglane i onda Pipe-Life proizvodnje cijevi. Prema riječima Daniela Jambreka, pr

Tag cloud

 1. 2050 članka imaju tag hrvatska
 2. 2129 članka imaju tag turizam
 3. 1593 članka imaju tag financije
 4. 1323 članka imaju tag izvoz
 5. 1104 članka imaju tag svijet
 6. 880 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 763 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1061 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 875 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 574 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 303 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 370 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 326 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici