Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

13 Pro 2017

Želite prodati ili kupiti uhodani biznis? U Hrvatskoj je to gotovo nemoguća misija

Izvor: www.tportal.hr · Autor: Zoran Korda  

Želite prodati ili kupiti uhodani biznis? U Hrvatskoj je to gotovo nemoguća misija

Kako prodati uhodani mali biznis s imovinom i zaposlenicima, točnije gdje naći partnera ili tvrtku koja želi preuzeti poslovanje? S tim pitanjem susreću se mali poduzetnici širom svijeta, pa tako i u Hrvatskoj. No dok vani postoji pomoć države, nevladinih udruga i financijskih institucija, kod nas su poduzetnici u većini slučajeva prepušteni sami sebi

Generaciju poduzetnika koja je u biznis krenula 1990-ih u idućih nekoliko godina čeka velik izazov. U mirovinu će otići vlasnici 17.000 malih i srednjih poduzeća, a neizvjesno je hoće li i tko njima nastaviti upravljati.

Oni koji ne uspiju prenijeti posao na nasljednike trebat će pronaći partnere ili prodati svoje životno djelo. A u Hrvatskoj to baš i nije lako.

Za razliku od razvijenih zemalja u kojima postoje specijalizirani portali i posrednici koji spajaju ponudu i potražnju (primjerice BizBuySell.com i BizQuest.com u SAD-u) te nevladine agencije koje pomažu poduzetnicima, u Hrvatskoj su poduzetnici koji žele unovčiti biznis uglavnom prepušteni sami sebi.

Osim što ne postoji uređeno mjesto za spajanje kupaca i prodavatelja, u Hrvatskoj je teško dobiti stručnu pomoć jer su postojeće konzultantske kuće uglavnom usmjerene na afirmirane srednje i velike kompanije. Podršku ne pružaju ni državne institucije, a izostaje i potpora banaka, koje nemaju kreditne linije za financijsko praćenje preuzimanja mikro i malih poduzeća.

Stoga nije slučajno to da se uhodani biznisi prodaju putem malih oglasnika bez stručne podrške i uz minimalni set informacija. U takvim slučajevima postoje brojni rizici kojima su izloženi i kupci i prodavatelji.

Na 'crnom tržištu' najčešće se prodaju tvrtke iz uslužnih djelatnosti. Tako se, primjerice trenutno za 35.000 kuna može kupiti 'uhodani fast food' u centru Zagreba s kompletnim inventarom te s prostorom u zakupu koji se plaća 4500 kuna mjesečno ili agencija za nekretnine s namještenim poslovnim prostorom za 175.000 kuna.

Jedina institucija koja se sustavno bavi edukacijom i pripremom poduzetnika za prijenos poslovanja je neprofitna udruga CEPOR, koja godinama organizira radionice na kojima stručnjaci vlasnike malih i srednjih poduzeća savjetuju u planiranju budućnosti nakon povlačenja iz biznisa.

Treba naglasiti da je prodaja tvrtke složen i dugotrajan postupak. Čak i u razvijenim zemljama postupak prodaje traje minimalno šest mjeseci, a može potrajati i nekoliko godina.

Iznimno je važno angažirati dobre savjetnike jer u tom poslu ima puno detalja kojih poduzetnik nije svjestan. Savjetnik treba pripremiti potrebnu dokumentaciju (informativni memorandum) i pronaći potencijalne kupce.

Najosjetljiviji dio postupka su procjena vrijednosti i pregovori o prodaji. Vlasnici često imaju emocionalni odnos prema tvrtki i skloni su precijeniti njezinu vrijednost. S druge strane kupci nastoje srušiti cijenu ispod realne vrijednosti, osobito ako procijene da nemaju veliku konkurenciju.

Stoga je važno napraviti standardnu procjenu vrijednosti kako bi se prodajna cijena objektivno postavila. Postoje brojne metode procjene, ali najčešće se koriste one bazirane na diskontiranju novčanog tijeka (procjena budućih novčanih zarada i njihovo svođenje na sadašnju vrijednost) te na multiplikatorima koji se primjenjuju na financijske pokazatelje tvrtke. Primjerice, uobičajena cijena koju postižu male i srednje tvrtke je tri do pet puta viša od ostvarene dobiti prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA).

Također, potencijalnim kupcima koji su ušli u uži izbor treba omogućiti detaljan uvid u poslovanje (due diligence) s komercijalnog, financijskog i pravnog stajališta.

Zagrebačka burza priprema platformu za trgovinu udjelima u malim i srednjim poduzećima

Završni korak je sastavljanje ugovora o prodaji koji treba jasno definirati cijenu i način plaćanja te na najbolji način zaštititi ostale interese prodavatelja i kupca.

U posljednje vrijeme na ovom području stižu nove inicijative u korist poduzetnika. U igru se uključila Zagrebačka burza, koja priprema pokretanje platforme Progress za trgovinu udjelima u malim i srednjim poduzećima.

Riječ je o platformi koja bi vlasnicima tvrtki, uz posredovanje kvalificiranih savjetnika, trebala omogućiti prikupljanje kapitala na tržištu, kao i prodaju cijelih tvrtki ili udjela u vlasništvu. Prema najavi, početak rada očekuje se u prvom kvartalu 2018. godine.


Komentari članka

Vezani članci

Trećinu firmi u Istri vode starije osobe: Što će biti kad odu u mirovinu?

13.03.2018.

Odlaskom u mirovinu poduzetnika starijih od 55 godina u Hrvatskoj je ugroženo čak 180.000 radnih mjesta, isti broj koji se spominjao kad se prije godinu dana rasplamsavala kriza Agrokora

PODUZETNICI PRED MIROVINOM Djeca mogu, ali ne moraju nastaviti obiteljski posao

21.02.2018.

Svega trećinu poduzeća nastavljaju voditi članovi obitelji druge generacije. U Hrvatskoj se za prijenos poslovanja trebaju početi pripremati vlasnici poduzeća osnovanih devesetih godina prošlog stoljeća

Tranzicija – Kada je za tvrtku bolji profesionalac od voljenog nasljednika

16.02.2018.

Nakon više od četvrt stoljeća od početka privatizacije i masovnog ulaska Hrvata u privatno poduzetništvo u Hrvatskoj, ali i u okružju, naglašeno se potencira pitanje sukcesije u vođenju obiteljskih tvrtki s aspekta uspješne smjene generacija

Forum obiteljskih poduzeća – Oberman: Firma mi je kao dijete, teško sam se riješio svojih prava

05.12.2017.

Dijeljenjem svog iskustva su poduzetnici prikazali kako izgleda primijena različitih modela prilikom izlaska vlasnika iz poduzeća i prijenosa poslovanja na drugu generaciju

FORUM OBITELJSKIH PODUZEĆA I PRIJENOSA POSLOVANJA

15.11.2017.

Kako odabrati najbolje rješenje za transfer poslovanja i kada započeti proces? – iskustva poduzetnika koji su primijenili različite modele izlaska iz biznisa

Tag cloud

 1. 1734 članka imaju tag hrvatska
 2. 1762 članka imaju tag turizam
 3. 1483 članka imaju tag financije
 4. 1145 članka imaju tag izvoz
 5. 739 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 930 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 888 članka imaju tag trgovina
 8. 627 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 742 članka imaju tag investicije
 10. 901 članka imaju tag EU
 11. 824 članka imaju tag industrija
 12. 812 članka imaju tag ict
 13. 768 članka imaju tag svijet
 14. 741 članka imaju tag menadžment
 15. 910 članka imaju tag kriza
 16. 539 članka imaju tag maloprodaja
 17. 506 članka imaju tag marketing
 18. 468 članka imaju tag krediti
 19. 457 članka imaju tag tehnologija
 20. 298 članka imaju tag poticaji
 21. 438 članka imaju tag banke
 22. 352 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 23. 381 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 419 članka imaju tag dzs
 25. 387 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 222 članka imaju tag potpore
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 302 članka imaju tag agrokor
 31. 277 članka imaju tag osijek
 32. 266 članka imaju tag poduzetnici
 33. 335 članka imaju tag energetika
 34. 361 članka imaju tag vlada
 35. 340 članka imaju tag recesija
 36. 285 članka imaju tag eu fondovi
 37. 264 članka imaju tag investicija
 38. 283 članka imaju tag hotelijerstvo
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 175 članka imaju tag edukacija