Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Ou 2023

Znanstvenicima i do 200.000 eura: Ministarstvo znanosti dijeli pet milijuna eura tvrtkama mladih istraživača

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Tanja Rudež  

Znanstvenicima i do 200.000 eura: Ministarstvo znanosti dijeli pet milijuna eura tvrtkama mladih istraživača

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) nedavno je raspisalo poziv Start-up/spin off poduzeća mladih istraživača namijenjen uspostavi start-up/spin off poduzeća u (su)vlasništvu jednog ili više mladih istraživača zaposlenih u javnoj istraživačkoj organizaciji. Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava Poziva je više od pet milijuna eura, pri čemu je minimalni iznos bespovratnih sredstava 66 tisuća eura, dok je maksimalni 200 tisuća eura. Rok za dostavu projektnih programa je 17. svibnja.

- Program Start-up/spin-off poduzeća mladih istraživača je prvi Poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja koji će financirati aktivnosti novoosnovanih poduzeća u (su)vlasništvu mladih istraživača, namijenjenih razvoju inovacija u pretkomercijalnoj fazi, kroz podršku razvoja proizvoda (dobra ili usluge), te povećanja spremnosti poduzeća za nove investicije.

Cilj programa je poticanje poduzetničke aktivnosti mladih istraživača kroz poticaje za pokretanje vlastitog start-up/spin-off poduzeća – rekao nam je Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju.

- Mlade istraživače zaposlene na javnim istraživačkim organizacijama uz pomoć bespovratnih sredstva stimulira se da pokrenu vlastito poduzeće i razviju poslovanje temeljeno na istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji njihovih rezultata. Start-up/spin-off poduzeće ne smije biti starije od pet godina te poslovanje mora biti zasnovano na izvornim istraživanjima ili tehnologijama razvijenim na istraživačkoj organizaciji. Kroz ovaj poziv poduzeće može biti podržano za daljnju nadogradnju tehnološkog rješenja, provjeru izvedbe i druge aktivnosti koje prethode komercijalizaciji, a doprinose povećanju tržišne spremnosti rezultata istraživanja i razvoja. U sklopu prijave projekta obvezna je i edukacija mladih istraživača o poslovnim vještinama za start-up tvrtke – naglasio je Meštrić.

Hrvatska u komercijalizaciji znanja jako zaostaje za razvijenim zemljama, primjerice prema broju patenata smo na dnu EU. Također, suradnja znanstvene zajednice i industrije je izuzetak, a ne pravilo.

- Analize Europske komisije i Svjetske banke su pokazale da su rascjepkanost i neučinkovitost politika u području istraživanja i inovacije te nedostatak rezultata investicija u istraživanje i razvoj jedan je od glavnih uzroka otežanog rasta produktivnosti i konkurentnosti RH. Suradnja između znanosti i industrije je tek mjestimična te je samo jedan posto istraživanja i razvoja na visokim učilištima financirano od poslovnog sektora. Suradnja između malih i srednjih poduzeća (MSP-ova) i sveučilišta je niska: svega četiri posto hrvatskih MSP-ova surađuje sa sveučilištima, nasuprot 10 posto u zemljama EU – naglasio je Meštrić.

Iako MZO ne raspolaže sa službenim brojem spin-offova/start-upova u našoj zemlji, neke analize su pokazale da su hrvatski osnivači za svoje visoko-tehnološke tvrtke u prva tri kvartala 2022. godine privukli oko milijardu eura. - Investicijska aktivnost na startup sceni u Hrvatskoj u protekloj godini bila je znatno je veća nego 2021. godine. Pozitivni primjeri suradnje znanstvene zajednice i privatnog sektora mogu se naći u aktivnostima Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT) čiji je osnivač Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu. Na temelju šestogodišnjeg iskustva, izgrađene mreže partnera i ostvarenih uspjeha, u sklopu ICENT-a pokrenuo se prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus. Program Nuqleus želi povezivanjem industrije, znanstveno-istraživačkih institucija i startup ekosustava pomoći razvoju deep-tech startupa – od ideje do izlaska na tržište – rekao je Meštrić.

Kao pozitivan primjer, Meštrić navodi i spin-off tvrtkuu Ruđer inovacije d.o.o., specijaliziranu za komercijalizaciju inovacija i transfer tehnologije u vlasništvu Instituta Ruđer Bošković. -Aktivnosti Ruđer inovacija uključuju pronalaženje i procjenu intelektualnog vlasništva, zaštitu prava na intelektualno vlasništvo te pomoć pri odabiru i realizaciji odgovarajućeg modela komercijalizacije kao što su licenciranje, osnivanje spin-off tvrtki, zajednička ulaganja. Cilj je pomoći hrvatskim inovatorima i znanstvenicima te njihovo znanje na svjetskom tržištu učiniti što konkurentnijim – zaključio je Meštrić.


Komentari članka

Vezani članci

Kroz 10 godina riječkog startup inkubatora dodijeljeno 118.000 eura novim poduzetnicima

28.09.2023.

Prigodnim događanjima je u prostorima RiHub-a obilježena deseta godišnjica postojanja riječkog Startup inkubatora, na kojoj su se okupili bivši i sadašnji polaznici ovog pogona novih poduzetničkih ideja, njihovi mentori, poslovni partneri i predstavnici G

Velika inovacija hrvatskog startupa: ‘Naš Apollo precizno predviđa kada će netko gledati na TV-u određeni program‘

15.08.2023.

AdScanner, jedan od 30 najvećih hrvatskih startupa, čije usluge analitike TV oglašavanja koriste TikTok, L‘Oreal i Coca-Cola, lansirao je Apollo. Riječ je o servisu umjetne inteligencije (AI) preko kojeg se oglasne kampanje na televiziji mogu planirati na

Planirate se prijaviti na tip operacije 5.2.1.? Evo na što obratiti pažnju

03.08.2023.

Iz Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoja kažu da im dolazi velik broj upita poljoprivrednika koji prikupljaju dokumentaciju za obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala.

Šest prepreka s kojima se startupovi suočavaju prilikom traženja investitora i kako ih prevladati

19.07.2023.

Mnoge startup tvrtke pogrešno vjeruju da drže sve karte i da bi se svi trebali boriti za njih jer su posebne ‘pahuljice‘. S druge strane, investitori također povremeno upadaju u zamku vjerovanja da njihov novac daje apsolutnu kontrolu.

Istraživanje: Atraktivne žene imaju veću šansu osigurati sredstva za pokretanje tvrtke

03.07.2023.

Atraktivne žene imaju 16 posto veću vjerojatnost da će osigurati novčana sredstva za pokretanje startupa, kaže novo istraživanje Sveučilišta St. Gallen. Istraživanje koju su razvili profesori sa Sveučilišta St Gallen u suradnji sa sveučilištima Zürich i N

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor