Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Ou 2023

Znanstvenicima i do 200.000 eura: Ministarstvo znanosti dijeli pet milijuna eura tvrtkama mladih istraživača

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Tanja Rudež  

Znanstvenicima i do 200.000 eura: Ministarstvo znanosti dijeli pet milijuna eura tvrtkama mladih istraživača

Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO) nedavno je raspisalo poziv Start-up/spin off poduzeća mladih istraživača namijenjen uspostavi start-up/spin off poduzeća u (su)vlasništvu jednog ili više mladih istraživača zaposlenih u javnoj istraživačkoj organizaciji. Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava Poziva je više od pet milijuna eura, pri čemu je minimalni iznos bespovratnih sredstava 66 tisuća eura, dok je maksimalni 200 tisuća eura. Rok za dostavu projektnih programa je 17. svibnja.

- Program Start-up/spin-off poduzeća mladih istraživača je prvi Poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja koji će financirati aktivnosti novoosnovanih poduzeća u (su)vlasništvu mladih istraživača, namijenjenih razvoju inovacija u pretkomercijalnoj fazi, kroz podršku razvoja proizvoda (dobra ili usluge), te povećanja spremnosti poduzeća za nove investicije.

Cilj programa je poticanje poduzetničke aktivnosti mladih istraživača kroz poticaje za pokretanje vlastitog start-up/spin-off poduzeća – rekao nam je Hrvoje Meštrić, ravnatelj Uprave za znanost i tehnologiju.

- Mlade istraživače zaposlene na javnim istraživačkim organizacijama uz pomoć bespovratnih sredstva stimulira se da pokrenu vlastito poduzeće i razviju poslovanje temeljeno na istraživačko-razvojnim aktivnostima i komercijalizaciji njihovih rezultata. Start-up/spin-off poduzeće ne smije biti starije od pet godina te poslovanje mora biti zasnovano na izvornim istraživanjima ili tehnologijama razvijenim na istraživačkoj organizaciji. Kroz ovaj poziv poduzeće može biti podržano za daljnju nadogradnju tehnološkog rješenja, provjeru izvedbe i druge aktivnosti koje prethode komercijalizaciji, a doprinose povećanju tržišne spremnosti rezultata istraživanja i razvoja. U sklopu prijave projekta obvezna je i edukacija mladih istraživača o poslovnim vještinama za start-up tvrtke – naglasio je Meštrić.

Hrvatska u komercijalizaciji znanja jako zaostaje za razvijenim zemljama, primjerice prema broju patenata smo na dnu EU. Također, suradnja znanstvene zajednice i industrije je izuzetak, a ne pravilo.

- Analize Europske komisije i Svjetske banke su pokazale da su rascjepkanost i neučinkovitost politika u području istraživanja i inovacije te nedostatak rezultata investicija u istraživanje i razvoj jedan je od glavnih uzroka otežanog rasta produktivnosti i konkurentnosti RH. Suradnja između znanosti i industrije je tek mjestimična te je samo jedan posto istraživanja i razvoja na visokim učilištima financirano od poslovnog sektora. Suradnja između malih i srednjih poduzeća (MSP-ova) i sveučilišta je niska: svega četiri posto hrvatskih MSP-ova surađuje sa sveučilištima, nasuprot 10 posto u zemljama EU – naglasio je Meštrić.

Iako MZO ne raspolaže sa službenim brojem spin-offova/start-upova u našoj zemlji, neke analize su pokazale da su hrvatski osnivači za svoje visoko-tehnološke tvrtke u prva tri kvartala 2022. godine privukli oko milijardu eura. - Investicijska aktivnost na startup sceni u Hrvatskoj u protekloj godini bila je znatno je veća nego 2021. godine. Pozitivni primjeri suradnje znanstvene zajednice i privatnog sektora mogu se naći u aktivnostima Inovacijskog centra Nikola Tesla (ICENT) čiji je osnivač Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) u Zagrebu. Na temelju šestogodišnjeg iskustva, izgrađene mreže partnera i ostvarenih uspjeha, u sklopu ICENT-a pokrenuo se prvi hrvatski deep-tech venture builder Nuqleus. Program Nuqleus želi povezivanjem industrije, znanstveno-istraživačkih institucija i startup ekosustava pomoći razvoju deep-tech startupa – od ideje do izlaska na tržište – rekao je Meštrić.

Kao pozitivan primjer, Meštrić navodi i spin-off tvrtkuu Ruđer inovacije d.o.o., specijaliziranu za komercijalizaciju inovacija i transfer tehnologije u vlasništvu Instituta Ruđer Bošković. -Aktivnosti Ruđer inovacija uključuju pronalaženje i procjenu intelektualnog vlasništva, zaštitu prava na intelektualno vlasništvo te pomoć pri odabiru i realizaciji odgovarajućeg modela komercijalizacije kao što su licenciranje, osnivanje spin-off tvrtki, zajednička ulaganja. Cilj je pomoći hrvatskim inovatorima i znanstvenicima te njihovo znanje na svjetskom tržištu učiniti što konkurentnijim – zaključio je Meštrić.


Komentari članka

Vezani članci

Saznali smo tko su najbolji mladi inovatori Hrvatske, ali i Europe

09.07.2024.

U 4. izdanju Digitalnog Inovacijskog Inkubatora, a ove godine i s međunarodnom konkurencijom, proglašeni su najuspješniji učenici i studenti koji su razvili vlastite inovativne ideje

Startup bivšeg infobipovca prikupio pet milijuna dolara investicija

05.07.2024.

Startup Daytona prikupio je dodatnih pet milijuna dolara investicije za unapređenje istoimenog alata za upravljanje razvojnim okruženjem otvorenog koda.

Bill Gates uložio dvije milijarde dolara u 160 energetskih startupa

28.06.2024.

Jedan od najvećih investitora na području energetike, Bill Gates, još od 2015. godine prikuplja vrtoglave svote novca putem svoje tvrtke Breakthrough Energy. Od tada je tvrtka, prije svega osmišljena kao mjesto za priljev investicija namijenjenih poboljša

ZICER-ov startup DressApp.GREEN lansirao aplikaciju za prodaju viška stvari iz ormara

21.06.2024.

Lansirana je domaća platforma DressApp.GREEN koja se bavi gorućim problemom modne održivosti i štetnog trenda brze mode zbog kojeg godišnje odbacimo preko 90 milijuna tona odjeće i obuće.

Sigurna superinteligencija cilj je novog startupa Ilye Sutskevera

21.06.2024.

Nakon odlaska iz OpenAI-ja, njegov suosnivač pokrenuo je novu kompaniju vezanu uz AI. Njezino ime je Safe Superintelligence (SSI) i imat će samo jedan cilj – izradu umjetne superinteligencije na siguran način

Tag cloud

 1. 2618 članka imaju tag turizam
 2. 2474 članka imaju tag hrvatska
 3. 1598 članka imaju tag svijet
 4. 1268 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1869 članka imaju tag financije
 6. 1577 članka imaju tag izvoz
 7. 1438 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1306 članka imaju tag ict
 9. 1256 članka imaju tag trgovina
 10. 1141 članka imaju tag investicije
 11. 1180 članka imaju tag industrija
 12. 1027 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 837 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1138 članka imaju tag EU
 15. 988 članka imaju tag menadžment
 16. 573 članka imaju tag opg
 17. 744 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 674 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 612 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 472 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 492 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 478 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 534 članka imaju tag krediti
 30. 506 članka imaju tag obrazovanje
 31. 409 članka imaju tag osijek
 32. 429 članka imaju tag energetika
 33. 402 članka imaju tag start up
 34. 484 članka imaju tag dzs
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 338 članka imaju tag agrokor
 40. 440 članka imaju tag banke