Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Svi 2019

Alarmantno stanje u pčelarstvu, pčelari traže proglašenje elementarne nepogode

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Vjekoslav Hudolin  

Alarmantno stanje u pčelarstvu, pčelari traže proglašenje elementarne nepogode

"Baš su prefine ove palačinke s medom“, glasno je komentirao jedan mališan, dok je sa svojim prijateljima iz dječjeg vrtića uživao u šatoru na središnjem novogradiškom trgu na prvom Mednom doručku s hrvatskih pčelinjaka. Kušanje meda hrvatskih pčelinjaka organizirali su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i Hrvatski pčelarski u sklopu trodnevne manifestacije Proljetni sajam i 21. poljoprivredno-poduzetničke ideje koje su organizirali Brodsko-posavska županija, Grad Nova Gradiška i novogradiški Quad club “Lotus“ pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

Cilj ove hvalevrijedne akcije je promidžba meda i drugih pčelinjih proizvoda, kako bi najmlađi od najranije dobi shvatili koliko je ta namirnica ukusna i važna u prehrani, a i da stariji shvate koliko je važnost pčelarstva za hrvatsku poljoprivredu.

Medni doručak podržali su i članovi pčelarskih udruga s područja Brodsko-posavske županije: "Nektar“ iz Nove Gradiške, "Zrinski“ iz Slavonskog Broda i "Sibinj“ iz Sibinja. Pčelari novogradiškog kraja iskoristili su priliku i istaknuli da su krajem prošle i početkom ove godine pretrpjali ogromne gubitke i da bi im mjerodavni trebali pomoći u saniranju štete.

Traže proglašenje elementarne nepogode za pčelare
"Što se stradavanja pčela i ogromnih gubitaka tiče, ja mislim da bi na našem području trebalo proglasiti elementarnu nepogodu za pčelare. Nekima je od stotinjak pčelinjih zajednica preživjelo tek desetak. Osim toga, cijeli mjesec svibanj je kišovit, hladno je, tako da od bagremove paše neće biti ništa. Mi koji selimo možda ćemo nešto uhvatiti na kasnom bagremu, ali i to će biti jako male količine. Amorfa je smrznula, rijeka Sava se razlila u odteretna polja, tako da će pčelari ovog kraja praktično ove godine ostati bez meda na glavnim pašama“, žali se na ovu sezonu Mijo Kurić, predsjednik Pčelarske udruge "Nektar“ Nova Gradiška.

"Pčelarstvom se bavim od djetinjstva, naučio sam to od svojih predaka, i uvijek sam radio isto, nije bilo problema. Znalo se dogoditi da ugine neko društvo, što je i normalno, jer nisu sva društva bila jednako razvijena pred zimu. Meni je od 80-ak pčelinjih zajednica, stradalo 60. Ovoliki pomor pčela koji smo doživjeli ne pamtim u mome dugogodišnjem pčelarskom stažu“, rekao je 63-gorišnji Marko Stanić, pčelar iz Nove Gradiške.

Poznati pčelar Krešo Kastmiler iz Novog Varoša, inače pčelarski povjerenik u zapadnom dijelu Brodsko-posavske županije, kaže da su ove godine problemi u pčelinjacima novogradiškog kraja ogromni, da na zna kako će opstati oni koji su pretrpjeli najveću štetu, pa će od Ministarstva poljoprivrede zatražiti pomoć.

"Prošle godine imali smo strašnu najezdu varoe, najvećeg pčelinjeg nametnika, zbog nje smo izgubili puno pčelinjih zajednica. Ako tomu dodamo ove loše vremenske prilike, kada pčele praktično ništa ne donose iz prirode i kada ih moramo hraniti šećerom, a muči nas i veliki uvoz meda, stanje je više nego alarmantno, a o tomu se vrlo malo govori“, kaže Kastmiler.

“Od 60 pčelinjih zajednica meni je stradalo trideset, mnogim pčelarima su pčele stradale u mnogo većem postotku, samo o tomu se ne priča puno. Mislim da je glavni razlog varoa koja je prošle godine napala pčelinjake ranije nego što je to uobičajeno i napravila pravi "pokolj“, kaže iskusni 80.-godišnji pčelar Mihailo Rapaić iz Nove Gradiške.

Za obnovu i saniranje stanja i pčelinjaka trebat će i vremena i novca, pa bi pčelarima koji su stradali dobro došla svaka pomoć, kažu naši sugovornici. Na izložbeno-edukativnoj manifestaciji Proljetni sajam i 21. Poljoprivredno-poduzetničke ideje na središnjem novogradiškom gradskom trgu i u ulici Slavonskih graničara okupilo se oko 120 izlagača iz sedam hrvatskih županija i nekoliko susjednih država. Svoje proizvode predstavili su obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnici, tvrtke, ali i općine. Zahvaljujući lijepom vremenu ovu manifestaciju obišao je i velik broj posjetitelja.

Majdak: Zemljište neće završiti u vlasništvu stranaca
Organizirano je i više edukativnih predavanja, a posebno aktualno bilo je ono o raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. O tomu je govorio Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstu poljoprivrede. Rekao je da je do sada Ministarstvu poljoprivrede dostavljen 381 program raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem, a za 158 programa izdane su suglasnosti i ti gradovi i općine mogu krenuti u raspisivanje natječaja.

Rekao je da gradovi, općine poljoprivrednici i tvrtke ne moraju strahovati da će državna zemlja završiti u vlasništvu stranaca. "Pristupnim ugovorom Republike Hrvatske Europskoj uniji koji je stupio na snagu 1. srpnja 2013. i traje do 1. srpnja 2020. godine omogućen je Hrvatskoj moratorij na prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima, dakle i državnog i privatnog, uz klauzulu da se taj rok može produljiti na naredne tri godine. Ministarstvo poljoprivrede još ima malo više od godinu dana za podnošenje zahtjeva i ono će ga pravovremeno podnijeti“, rekao je tajnik Tugomir Majdak.

Zamjenik brodsko-posavskog župana Stjepan Bošnjaković i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić istaknuli su zadovoljstvo zajedničkom organizacijom Proljetnog sajma i 21. poljoprivredno-poduzetničkih ideja koji, kako su istaknuli, doprinose razvoju poljoprivrede u toj županiji.


Komentari članka

Vezani članci

Silvio Bertone: Najgore je kada se samo računa dobit, a ne razmišlja o problemima

02.06.2020.

Ne znamo kada i kako će sve s ovom pandemijom završiti. Svi se boje pada ekonomije, ali je sve jasnije da je na kraju krajeva bitna samo hrana. Neće nam biti važne ni frizure ni mobiteli nego da nam obitelj bude sita, kaže sjajni pčelar koji je modernizir

Stjepan Zorić: Od mraza je stradalo do 70% voćaka, zatražena je i pomoć Vlade

02.06.2020.

Kakvo je stanje nakon elementarnih nepogoda, očekuju li voćari financijsku pomoć te koliki će biti prinosi, Osječka televizija saznala je od Stjepana Zorića, predsjednika klastera Slavonska jabuka i potpredsjednika Hrvatske voćarske zajednice.

Proglašena elementarna nepogoda: Štete od tuče veće od 10 milijuna kuna!

22.05.2020.

U nevremenu i tuči nisu stradali samo vinogradi nego i voćnjaci - trešnje, bajami, masline… Štete su stvarno velike na svim kulturama. “Tko ima trešnje na tom području sigurno ih neće brati”, kaže Zvonimir Vlatković. Kako osigurati svoje usjeve, biljke i

U požaru im izgorjela gotovo sva oprema, obitelj Šarar pčelama su vratila EU sredstva

14.05.2020.

Ništa ne dodajemo, što je u košnici, to završi u tegli i tako je od prvoga dana, kažu Tihomir i Mara Šarar čiji obiteljski posao su u život vratila sredstva Programa ruralnog razvoja.

Zbog koronavirusa med nikad traženiji

27.03.2020.

Trenutačno su najtraženiji cvjetni i šumski med te propolis. Veliko je zanimanje i za gigamedom, kaže Ivan Knežević

Tag cloud

 1. 2017 članka imaju tag hrvatska
 2. 2075 članka imaju tag turizam
 3. 1572 članka imaju tag financije
 4. 1299 članka imaju tag izvoz
 5. 1077 članka imaju tag svijet
 6. 870 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1016 članka imaju tag trgovina
 8. 1048 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 724 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 10. 863 članka imaju tag investicije
 11. 951 članka imaju tag ict
 12. 1003 članka imaju tag EU
 13. 697 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 892 članka imaju tag industrija
 15. 790 članka imaju tag menadžment
 16. 933 članka imaju tag kriza
 17. 611 članka imaju tag maloprodaja
 18. 572 članka imaju tag marketing
 19. 398 članka imaju tag poticaji
 20. 505 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 441 članka imaju tag obrazovanje
 23. 283 članka imaju tag potpore
 24. 367 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 359 članka imaju tag eu fondovi
 26. 408 članka imaju tag prehrambena industrija
 27. 383 članka imaju tag porezi
 28. 361 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 385 članka imaju tag hnb
 30. 439 članka imaju tag banke
 31. 314 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 312 članka imaju tag opg
 34. 243 članka imaju tag koronavirus
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 386 članka imaju tag vlada
 37. 304 članka imaju tag hgk
 38. 348 članka imaju tag energetika
 39. 394 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici