Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Sij 2018

Anđelka Strajher: Tko može opstati u Hrvatskoj, može uspjeti bilo gdje

Izvor: lider.media · Autor: Lider  

Anđelka Strajher: Tko može opstati u Hrvatskoj, može uspjeti bilo gdje

Prije 28 godina, kada je Megatrend osnovan, IT segment razvijao se brže od ostalih tržišnih segmenata, ali ne vjerujem da je tada itko mogao očekivati IT kakav mi danas znamo – pogotovo je brzina promjena, razvoja i primjene IT-a, u zaista svim područjima našeg života, ono što je bilo nepredvidljivo. Meni osobno je prekrasno, uzbudljivo i poticajno, ali istodobno i zastrašujuće, biti aktivni sudionik u tom razvoju. Naše se područje poslovanja razvija u toliko smjerova i otvara nam toliko mogućnosti da je postalo apsolutno nemoguće sve pratiti. Odluka pak čime se baviti, u čemu se specijalizirati i što razvijati postala je prava lutrija jer nitko ne zna koja će od novih tehnologija opstati.

I GDPR je prilika za IT tvrtke
Razvoj novih rješenja, usluga i proizvoda te njihovo plasiranje izvan granica, nužni su za uspjeh IT tvrtki.

Istina je da je hrvatsko tržište specifično prema svojoj veličini i nepovoljnim okolnostima (državna administracija, porezi, legislativa, sudstvo… sve ono što svi mi koji radimo u Hrvatskoj znamo), ali isto tako je istina da, ako imamo znanja i sposobnosti da opstanemo u takvim uvjetima, možemo uspjeti i bilo gdje drugdje. Time želim reći da vjerujem da je razvoj novih rješenja, usluga i proizvoda te njihovo plasiranje izvan granica, na međunarodno tržište, nužni za opstanak i uspjeh naših tvrtki. Brojne IT tvrtke koje su to napravile zadnjih godina pravi su primjer i poticaj i za ostale te očekujem da će se u idućoj godini povećati broj IT izvoznika.

Ove godine se i na našem lokalnom tržištu primjećuju pomaci u prihvaćanju novih načina poslovanja (kao primjer navodim oblak, koji više nije novost i rijetkost, dapače, rijetke su osobe i tvrtke koje nemaju baš ništa u oblaku), što također dovodi do novih prilika; izrade i primjene novih rješenja i aplikacija.

U zadnje vrijeme mnogo se priča o GDPR-u, regulativi koja se tiče svih nas, što procjenjujem kao nove prilike za IT tvrtke koje su se uputile u smjeru izrade novih rješenja i isporuke novih usluga vezanih uz usklađenje poslovanja s navedenom regulativom kao i upravljanjem podacima. Megatrend je ove godine napravio veliki zaokret u poslovanju – neke od naših standardnih segmenata poslovanja prepustili smo svojim partnerima, neke smo segmente nastavili razvijati – tehnološki odjel plasirao je na tržište dvije nove usluge u oblaku; odjel poslovnih rješenja povećao je svoje kompetencije na području poslovne i prediktivne analitike, optimizacije u poslovanju, kao i upravljanja podacima, a najveća je novost što smo počeli razvijati vlastite aplikacije s kojima planiramo izaći i izvan lokalnog tržišta.

Ostaje problem kadrova

Osim tih pozitivnih trendova, moram spomenuti i veliki problem s kojim se suočavaju gotovo svi poslodavci u Hrvatskoj, a to je nedostatak potrebnih kadrova. Mi u IT-u smo još i više pogođeni tim nedostatkom, naime i u svjetskim razmjerima nedostaje kvalitetnih obrazovanih IT kadrova. Vidljiv je veliki angažman i suradnja s obrazovnim institucijama, velika ulaganja u obrazovanje vlastitih zaposlenika, stipendiranje studenata i učenika i pronalaženje različitih načina kako doći do potrebnih stručnjaka. Mislim da će isti problem postojati i iduće godine, kao i onih iza. Mi poslodavci i dalje ćemo aktivno tražiti kvalitetne zaposlenike te ih obrazovati.

Na žalost, bojim se da će sustav obrazovanja sve više i više zaostajati i sve manje uspijevati u svojoj temeljnoj funkciji – osiguravati kvalitetno, usklađeno s tržištem, obrazovanje mladima. Vjerujem da će iduća godina biti puna prilika za naše IT tvrtke te da će se mnoge od tih prilika i uspješno ostvariti. Nadam se da će IT segment još više pridonijeti poboljšanju poslovanja cijelog hrvatskoga gospodarstva (jer svi u njemu, u manjem ili većem obujmu, naši su klijenti) kao i da će se stopa rasta poslovanja s inozemstvom povećati dvoznamenkastim postotkom. A što se tiče poslovanja naše tvrtke – mi u Megatrendu vjerujemo da će nam iduća godina biti i dalje zanimljiva, izazovna, zabavna, uspješna… te da ćemo za godinu dana, potkraj 2018., veselo zakoračiti u tridesetu godišnjicu postojanja.


Komentari članka

Vezani članci

Kao mali je pobjegao od rata, a danas ovaj Bosanac u Danskoj ima uspješnu tvrtku

21.06.2018.

Jasenko Hadžić u Dansku je došao s obitelji kao petogodišnjak, bježeći od rata u rodnoj mu Bosni i Hercegovini. Danas je suvlasnik platforme Tame, planira novu rundu investicija i sanja o tvrtki s tisuću zaposlenih

Jack Ma: Alibaba razvija autonomne automobile koji su partneri, a ne samo alat za vožnju

25.04.2018.

Kineske vlasti usvojile su u travnju propise koji će omogućiti testiranje autonomnih vozila na cesti, izvijestili su kineski mediji, pišući u srijedu da Alibaba zapošljava nove radnike radi razvoja te tehnologije.

Odvjetnike bi u budućnosti mogli zamijeniti roboti

24.04.2018.

Automatizacija pravnih poslova dovest će do veće efikasnosti i smanjiti njihovu cijenu, ali bi isto tako mogla smanjiti broj zaposlenih pravnika.

Finci preuzeli prvu domaću esport tvrtku, a planiraju otvoriti 100 radnih mjesta

24.04.2018.

Ovogodišnji Reboot Develop, koji se uoči proteklog vikenda održao u Dubrovniku i koji je narastao na jednu od najvećih konferencija za proizvođače računalnih igara u Europi, ove je godine pun iznenađenja.

Novska će postati svjetski centar industrije videoigrica

23.04.2018.

Hrvatske gaming tvrtke trebaju 250 programera koje bi zaposlile već sutra, a sada će konačno mladi imati sjajno mjesto za školovanje

Tag cloud

 1. 1760 članka imaju tag hrvatska
 2. 1789 članka imaju tag turizam
 3. 1490 članka imaju tag financije
 4. 1158 članka imaju tag izvoz
 5. 757 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 942 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 900 članka imaju tag trgovina
 8. 633 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 767 članka imaju tag investicije
 10. 917 članka imaju tag EU
 11. 831 članka imaju tag industrija
 12. 819 članka imaju tag ict
 13. 803 članka imaju tag svijet
 14. 746 članka imaju tag menadžment
 15. 913 članka imaju tag kriza
 16. 548 članka imaju tag maloprodaja
 17. 514 članka imaju tag marketing
 18. 470 članka imaju tag krediti
 19. 471 članka imaju tag tehnologija
 20. 313 članka imaju tag poticaji
 21. 386 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 420 članka imaju tag dzs
 25. 391 članka imaju tag obrazovanje
 26. 368 članka imaju tag hnb
 27. 233 članka imaju tag potpore
 28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 294 članka imaju tag hgk
 30. 308 članka imaju tag agrokor
 31. 282 članka imaju tag osijek
 32. 301 članka imaju tag eu fondovi
 33. 266 članka imaju tag poduzetnici
 34. 336 članka imaju tag energetika
 35. 362 članka imaju tag vlada
 36. 340 članka imaju tag recesija
 37. 295 članka imaju tag hotelijerstvo
 38. 265 članka imaju tag investicija
 39. 280 članka imaju tag rast
 40. 176 članka imaju tag edukacija