Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

04 Sij 2018

Anđelka Strajher: Tko može opstati u Hrvatskoj, može uspjeti bilo gdje

Izvor: lider.media · Autor: Lider  

Anđelka Strajher: Tko može opstati u Hrvatskoj, može uspjeti bilo gdje

Prije 28 godina, kada je Megatrend osnovan, IT segment razvijao se brže od ostalih tržišnih segmenata, ali ne vjerujem da je tada itko mogao očekivati IT kakav mi danas znamo – pogotovo je brzina promjena, razvoja i primjene IT-a, u zaista svim područjima našeg života, ono što je bilo nepredvidljivo. Meni osobno je prekrasno, uzbudljivo i poticajno, ali istodobno i zastrašujuće, biti aktivni sudionik u tom razvoju. Naše se područje poslovanja razvija u toliko smjerova i otvara nam toliko mogućnosti da je postalo apsolutno nemoguće sve pratiti. Odluka pak čime se baviti, u čemu se specijalizirati i što razvijati postala je prava lutrija jer nitko ne zna koja će od novih tehnologija opstati.

I GDPR je prilika za IT tvrtke
Razvoj novih rješenja, usluga i proizvoda te njihovo plasiranje izvan granica, nužni su za uspjeh IT tvrtki.

Istina je da je hrvatsko tržište specifično prema svojoj veličini i nepovoljnim okolnostima (državna administracija, porezi, legislativa, sudstvo… sve ono što svi mi koji radimo u Hrvatskoj znamo), ali isto tako je istina da, ako imamo znanja i sposobnosti da opstanemo u takvim uvjetima, možemo uspjeti i bilo gdje drugdje. Time želim reći da vjerujem da je razvoj novih rješenja, usluga i proizvoda te njihovo plasiranje izvan granica, na međunarodno tržište, nužni za opstanak i uspjeh naših tvrtki. Brojne IT tvrtke koje su to napravile zadnjih godina pravi su primjer i poticaj i za ostale te očekujem da će se u idućoj godini povećati broj IT izvoznika.

Ove godine se i na našem lokalnom tržištu primjećuju pomaci u prihvaćanju novih načina poslovanja (kao primjer navodim oblak, koji više nije novost i rijetkost, dapače, rijetke su osobe i tvrtke koje nemaju baš ništa u oblaku), što također dovodi do novih prilika; izrade i primjene novih rješenja i aplikacija.

U zadnje vrijeme mnogo se priča o GDPR-u, regulativi koja se tiče svih nas, što procjenjujem kao nove prilike za IT tvrtke koje su se uputile u smjeru izrade novih rješenja i isporuke novih usluga vezanih uz usklađenje poslovanja s navedenom regulativom kao i upravljanjem podacima. Megatrend je ove godine napravio veliki zaokret u poslovanju – neke od naših standardnih segmenata poslovanja prepustili smo svojim partnerima, neke smo segmente nastavili razvijati – tehnološki odjel plasirao je na tržište dvije nove usluge u oblaku; odjel poslovnih rješenja povećao je svoje kompetencije na području poslovne i prediktivne analitike, optimizacije u poslovanju, kao i upravljanja podacima, a najveća je novost što smo počeli razvijati vlastite aplikacije s kojima planiramo izaći i izvan lokalnog tržišta.

Ostaje problem kadrova

Osim tih pozitivnih trendova, moram spomenuti i veliki problem s kojim se suočavaju gotovo svi poslodavci u Hrvatskoj, a to je nedostatak potrebnih kadrova. Mi u IT-u smo još i više pogođeni tim nedostatkom, naime i u svjetskim razmjerima nedostaje kvalitetnih obrazovanih IT kadrova. Vidljiv je veliki angažman i suradnja s obrazovnim institucijama, velika ulaganja u obrazovanje vlastitih zaposlenika, stipendiranje studenata i učenika i pronalaženje različitih načina kako doći do potrebnih stručnjaka. Mislim da će isti problem postojati i iduće godine, kao i onih iza. Mi poslodavci i dalje ćemo aktivno tražiti kvalitetne zaposlenike te ih obrazovati.

Na žalost, bojim se da će sustav obrazovanja sve više i više zaostajati i sve manje uspijevati u svojoj temeljnoj funkciji – osiguravati kvalitetno, usklađeno s tržištem, obrazovanje mladima. Vjerujem da će iduća godina biti puna prilika za naše IT tvrtke te da će se mnoge od tih prilika i uspješno ostvariti. Nadam se da će IT segment još više pridonijeti poboljšanju poslovanja cijelog hrvatskoga gospodarstva (jer svi u njemu, u manjem ili većem obujmu, naši su klijenti) kao i da će se stopa rasta poslovanja s inozemstvom povećati dvoznamenkastim postotkom. A što se tiče poslovanja naše tvrtke – mi u Megatrendu vjerujemo da će nam iduća godina biti i dalje zanimljiva, izazovna, zabavna, uspješna… te da ćemo za godinu dana, potkraj 2018., veselo zakoračiti u tridesetu godišnjicu postojanja.


Komentari članka

Vezani članci

Svjetski ekonomski forum: Roboti će do 2025. obavljati više poslova nego ljudi

18.09.2018.

Paralelno bi trebala porasti potražnja za poslovima koji zahtijevaju ''ljudske vještine'', poput prodaje, marketinga i odnosa s klijentima, te elektroničke trgovine i društvenih medija.

Kliker – nova platforma koja vas na zahtjev spaja sa stručnjacima

13.09.2018.

Odabrani stručnjaci nude spektar ekspertiza, dokazanih stručnosti te minimalno pet godina relevantnog radnog iskustva na ključnim pozicijama u vodećim konzultantskim tvrtkama, globalnim korporacijama ili međunarodnim institucijama

Mladom genijalcu iz Karlovca posao cvjeta. Otkriva nam što novo priprema

12.09.2018.

Danas ima šestero zaposlenih na puno radno vrijeme i posao mu cvjeta. Čak 95% njegovih proizvoda odlazi na tržišta izvan Hrvatske. Najviše izvoze u SAD, Ujedinjeno Kraljevstvo i Njemačku.

Novi posao s Državnom geodetskom upravom

05.09.2018.

Ericsson Nikola Tesla i IGEA sklopili su posao s Državnom geodetskom upravom (DGU) vrijedan 8,8 milijuna kuna (bez PDV-a).

Recept za propast: Uzmi pare programerima i daj ih gubitašima u brodogradilištu

04.09.2018.

HRVATSKA je zaglibila na dnu Europske unije i pretvorila se u zemlju očaja iz koje iseljavaju deseci tisuća ljudi godišnje zahvaljujući jednostavnom, ali efikasnom receptu - uništavaj uspješne i njihovim novcem spašavaj neuspješne.

Tag cloud

 1. 1800 članka imaju tag hrvatska
 2. 1835 članka imaju tag turizam
 3. 1496 članka imaju tag financije
 4. 1176 članka imaju tag izvoz
 5. 772 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 954 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 908 članka imaju tag trgovina
 8. 649 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 784 članka imaju tag investicije
 10. 926 članka imaju tag EU
 11. 834 članka imaju tag industrija
 12. 835 članka imaju tag svijet
 13. 828 članka imaju tag ict
 14. 748 članka imaju tag menadžment
 15. 915 članka imaju tag kriza
 16. 553 članka imaju tag maloprodaja
 17. 520 članka imaju tag marketing
 18. 477 članka imaju tag krediti
 19. 474 članka imaju tag tehnologija
 20. 419 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 21. 325 članka imaju tag poticaji
 22. 438 članka imaju tag banke
 23. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 397 članka imaju tag obrazovanje
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 370 članka imaju tag hnb
 27. 237 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 318 članka imaju tag agrokor
 30. 311 članka imaju tag eu fondovi
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 284 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 309 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP