Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

06 Ruj 2020

Budućnost je u zdravoj hrani. Stižu nam kruh, tijesto, ulje i sokovi od mikroalgi

Izvor: www.index.hr · Autor: Adriano Milovan  

Budućnost je u zdravoj hrani. Stižu nam kruh, tijesto, ulje i sokovi od mikroalgi

ZDRAVA hrana već je godinama hit u razvijenom dijelu svijeta, dok je potrošači u Hrvatskoj tek otkrivaju. Ipak, u pojedinim su hrvatskim tvrtkama shvatili da upravo u zdravoj hrani leži velik potencijal za širenje na tržištu.

Jedna od njih je i zagrebačka tvrtka Grad hrane koja je u vlasništvu Zorana Maržića. Grad hrane je dio grupacije Food City koja u Rijeci posluje još od 1990. godine, kada je na Korzu otvoren fast food restoran Hamby po uzoru na slične američke restorane. Grupacija se u proteklih 30 godina jako proširila pa sada, osim raznih ugostiteljskih objekata, ima i vlastitu proizvodnju hrane s dostavom.

Tranzicija od brze k zdravoj hrani
I Grad hrane je u početku bio orijentiran na brzu hranu. Ipak, nova vremena nose i nove zahtjeve pa se tvrtka sve više počinje okretati i drugim vrstama jela. Inače, Grad hrane zapošljava do 35 radnika, ovisno o potrebama posla. Prošle je godine, ističu u toj tvrtki, imao prihode od oko 10,4 milijuna kuna, dok su mu rashodi iznosili 10,3 milijuna. Godinu su zaključili s dobiti od oko 100.000 kuna.

"Kako su se vremena mijenjala, tako je i Grad hrane evoluirao pa više nije u potpunosti baziran na brzu hranu, koju se smatra nezdravom, već u svojoj ponudi ima cijeli dijapazon jela - od klasičnih burgera i pizza, preko raznih vrsta sendviča i salata do konkretnih obroka na samoposlužnoj liniji, raznih slastica, kolača, sladoleda i drugih jela. U međuvremenu smo izdvojili i proizvodnju od ugostiteljstva pa Grad hrane danas kao primarnu djelatnost ima proizvodnju i distribuciju hrane za ostale objekte grupacije Food City i nešto veleprodaje", objašnjava za Index voditeljica prodaje Grada hrane Lea Milardović.

U suradnji sa znanstvenicima razvijaju prehrambene proizvode na bazi mikroalgi
U Gradu hrane su odlučili otići i korak dalje pa su u suradnji s institutom Ruđer Bošković odlučili razviti sustav vlastite proizvodnje prirodnih sirovina za prehrambene proizvode. Izbor je pao na mikroalge. Riječ je, pojašnjava naša sugovornica, o organizmima koji imaju veliku sposobnost rasta i multiplikacije pa su time i idealni za uzgoj i proizvodnju biomase.

"Tržište za proizvode od mikroalgi u sektoru hrane raste iz dana u dan, odnosno mikroalge se mogu koristiti kao sastojak u većini prehrambenih proizvoda zbog visokog udjela proteina, vlakana i ostalih hranjivih tvari. Uz to, iz mikroalgi se mogu izdvojiti brojni ekstrakti koji imaju visoku nutritivnu vrijednost. Stoga smo odlučili razvijati pekarske proizvode i tjestenine na bazi mikroalgi, budući da pekarski proizvodi i tjestenine imaju velik udio u potrošnji hrvatskih kućanstava", ističe Milardović.

U budućnosti, dodaje, namjeravaju napraviti i druge prehrambene proizvode na bazi mikroalgi. To se posebno odnosi na proizvode od mlijeka i ulja te na sokove. Za sada im je cilj prehrambenim proizvodima od mikroalgi snabdijevati hrvatsko tržište, no u budućnosti u Gradu hrane ne isključuju ni mogućnost izvoza takvih proizvoda.

Pandemija korone potakla promjene u poslovanju
"Kupci sve veću pozornost pridaju kvaliteti namirnica, žele znati porijeklo sirovina i jesti domaću hranu. Proizvodi od mikroalgi omogućuju im upravo to: konzumaciju domaćih proizvoda i zdrave hrane. Osim toga, zbog pandemije koronavirusa došlo je do prekida globalnih lanaca prometa sirovina pa će u bližoj budućnosti osiguranje vlastitih sirovina biti ključno. I u tome mikroalge mogu igrati veliku ulogu", poručuje Milardović.

Inače, Grad hrane mikroalge nabavlja od jedne domaće tvrtke koja ima znanja i iskustva u njihovu uzgoju i preradi. Cijeli proces odvija se pod paskom instituta Ruđer Bošković, s kojim se Grad hrane izborio za sudjelovanje u drugoj fazi natječaja IRI. Riječ je o jednom od programa EU, novac iz kojeg je namijenjen istraživanju, razvoju i inovacijama, a koje provodi Ministarstvo gospodarstva.

Novac iz fondova EU usmjeren u razvoj
Njihov projekt "Superhrana: Mikroalgama do inovativnih pekarskih proizvoda i tjestenine", čije je trajanje predviđeno tri godine, izborilo se za bespovratna sredstva. Preciznije, od ukupno nešto manje od 11,2 milijuna kuna, koliko je "težak" projekt, na bespovratna sredstva se odnosi gotovo 7,8 milijuna kuna. Osim razvoja novih proizvoda na temelju mikroalgi, u Gradu hrane i institutu Ruđer Bošković ističu i znanstvene aspekte projekta, kao i to da će on, u sklopu tranzicije na zdravu hranu, pokrenuti novu proizvodnju i potaknuti razvoj poduzeća.

"Ideja za projekt IRI razvila se u suradnji s institutom Ruđer Bošković, a glavni motiv bio je razviti sustav vlastite proizvodnje prirodnih sirovina za prehrambene proizvode. U budućnosti će biti izazovno hraniti sve veću svjetsku populaciju poštujući sve standarde održivosti koji su iz dana u dan sve stroži. Ovaj projekt za Hrvatsku je pionirski, ali uklapa se u ta nastojanja", zaključuje Milardović.

Dodaje kako je vizija Grada hrane da postane tržišni lider u Hrvatskoj i regiji u proizvodnji održivih i za ljude zdravih pekarskih proizvoda i tjestenine izrađenih od mikroalgi po svim standardima EU. Stoga će se Grad hrane u budućnosti okrenuti razvoju proizvoda veće dodane vrijednosti te će više ulagati u istraživanje i razvoj. Tržišni potencijal tu je velik jer tržište zdrave hrane, naglašava naša sugovornica, godišnje raste po prosječnoj stopi od 10 posto.


Komentari članka

Vezani članci

Kraljevina daje preko 20 milijuna eura za razvoj hrvatskog-poduzetništva

16.10.2020.

Hrvatska ukupno kroz tu darovnicu ima na raspolaganju više od 103 milijuna eura za projekte orijentirane na inovacije, istraživanje i razvoj, socijalnu inkluziju i ekologiju

Hrvatskom konditorskom sektoru prijeko je potreban konsolidator

08.10.2020.

Po produktivnosti hrvatska prehrambena industrija zaostaje u odnosu prema drugim zemljama

HEP povukao milijardu kuna iz EU fondova, krenuo novi pilot projekt

07.10.2020.

To je najveći ugovoreni iznos koji je HEP dobio iz EU fondova. U međuvremenu, u posljednje dvije godine, HEP je potpisao nekoliko ugovora koji se sufinanciraju iz EU fondova. Danas ukupno govorimo o milijardu povučenih i ugovorenih kuna iz EU

Dražen Žuža: Zbog pandemije dimljenu ribu iz kanala HoReCa usmjerili smo na police trgovina

06.10.2020.

BEK-pušnicu iz Kaštel Novog i mnoge njezine proizvode od dimljene ribe i školjaka u početku su na tržište pogurnuli kuhari prepoznavši kvalitetu. Njezini proizvodi danas se prodaju u Sparu i Kauflandu, nude ih u hotelima Valamar, Maistra, Kempinski, Espla

Surf’n’Fries će se prodavati na stadionima u Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj

28.09.2020.

Surf’n’Fries potpisao je ugovor sa Rapid Retail tvrtkom iz Engleske o franšiziranju krumpirića na stadionima u Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj.

Tag cloud

 1. 2051 članka imaju tag hrvatska
 2. 2135 članka imaju tag turizam
 3. 1595 članka imaju tag financije
 4. 1328 članka imaju tag izvoz
 5. 1111 članka imaju tag svijet
 6. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1039 članka imaju tag trgovina
 8. 774 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1065 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 880 članka imaju tag investicije
 11. 977 članka imaju tag ict
 12. 1015 članka imaju tag EU
 13. 711 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 908 članka imaju tag industrija
 15. 794 članka imaju tag menadžment
 16. 937 članka imaju tag kriza
 17. 629 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 523 članka imaju tag tehnologija
 22. 313 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 288 članka imaju tag potpore
 25. 373 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 365 članka imaju tag eu fondovi
 27. 414 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 393 članka imaju tag porezi
 29. 337 članka imaju tag opg
 30. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 320 članka imaju tag osijek
 32. 433 članka imaju tag dzs
 33. 388 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 307 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici