Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Srp 2009

Crne udovice, rakija od zmija i morska jaja umjesto viagre

Izvor: www.vjesnik.hr · Autor: Damir Herceg  

Crne udovice, rakija od zmija i morska jaja umjesto viagre

Gastronomija postaje sve važniji dio kulturnog turizma, jer je za većinu gostiju vrlo važan doživljaj nekoga kraja onaj »kroz želudac«. Goste se vodi putovima mirisa i okusa, a u jelima koja im se nude susreću se tradicija i suvremenost. U tom nastojanju da goste privuku u svoje konobe, restorane i slastičarnice, mnogi naši ugostitelji sve maštovitije igraju na ponudu jela i pića koja slove kao - afrodizijak.

Činjenica je da su gotovo svi plodovi mora proglašeni afrodizijakom, posebice morska jaja, ježinci i kamenice, a znanost kaže da je to istina, jer su, primjerice, školjke bogate cinkom koji je ključan u proizvodnji testosterona. Naposljetku, kamenice su navodno bila jedina hrana najslavnijeg svjetskog ljubavnika Casanove. Ipak, najcjenjeniji afrodizijak iz mora su morska jaja - nepomična školjka na kamenu prepuna joda, a jede se njihov žuti dio nalik žumanjku. Uz bok su im ježinci, jedni i drugi jedu se sirovi, začinjeni s nekoliko kapi maslinova ulja i limunova soka.

Budući da svako jelo mora imati svoju priču, ugostitelji se nastoje naoružati i tim znanjem, ali često istina o nekoj namirnici nije marketinški prilagođena potrebama turizma. Tako je jednom gost zatražio znanstveno objašnjenje za djelovanje tartufa, a ugostitelj mu je iskreno rekao da su za sve krive - svinje. Naime, prema njegovim riječima, one su prve nanjušile tu podzemnu gljivu jer tartuf otpušta steroide slične feromonima koje puštaju mužjaci svinje prilikom parenja. Možete zamisliti izraz lica gosta nakon što je čuo tu »znanstvenu istinu« o tartufima, našem najrazvikanijem afrodizijaku. Svakog ljeta vrlo otrovan pauk crna udovica ugrize na našoj obali ponekog našijenca ili stranca, a ugriz izaziva jake bolove, grčeve te psihički i fizički nemir. Naravno, odmah treba potražiti liječničku pomoć.

Crna udovica je dobila ime po tome što nakon oplodnje ženka ubije muškarca ili on ugine od iscrpljenosti. U cijeloj toj za muški rod neveseloj priči, ima jedan veseli detalj, koji je znanstveno i potvrđen, a to je da ugriz crne udovice kod muškaraca izaziva vrlo snažnu erekciju. Zato je šteta tu spoznaju ne iskoristiti u gastronomskoj ponudi, jer gosti vole sve što ima miris pustolovine i rizika, odnosno - egzotike.

Možda uskoro u ponudi osvane i neki »vatreni« brudet a la crna udovica ili pak rakija od crnih udovica. Naposljetku, Kinezi u svojim ljekarnama prodaju »zmijsku rakiju«, a riječ je o jednoj ili više mrtvih zmija namočenih, poput rute ili pelina, u rakiju, a u svrhu liječenja stotinu bolesti, među kojima i oslabljene potencije. Tu zmijsku rakiju u nekim našim lokalima nude ispod šanka samo »posebnim« gostima. Pa zašto onda i mi ne bismo u rakiji »namakali« crne udovice.

Rižoto sa zlatnim prahom
Sama pomisao da ćete pojesti rižoto posut zlatnim prahom umjesto ribanim sirom vjerojatno izaziva veliko uzbuđenje, posebice kod žena. Zato ne čudi što se u sve više naših otmjenih restorana nude jela spravljena s jestivim zlatom - u listićima ili u prahu. Riječ je o dvadesetčetverokaratnom čistom zlatu, ili miješanom s neotrovnim srebrom, koje nije štetno za zdravlje ljudi. Zanimljivo je podsjetiti da su još u antičko vrijeme radili preteču kuglica »ferrero« od zdrobljenih bisera, zlatne prašine i ambre.

Začini i pikantna jela
Začini se u hranu sve češće dodaju da bi se popravio okus sve bezličnijih namirnica, posebice povrća i mesa. Pritom se svako pikantnije jelo proglasi afrodizijakom, a primjerice dodani feferon sadrži kapsaicin, tvar koja ubrzava rad srca, odnosno cijelog metabolizma. Celer pak sadrži androsteron, muški spolni hormon koji stimulira spolni nagon kod žena. U našim slastičarnicama sve su prisutnije torte i sladoledi pod nazivom »viagra«, a obično je riječ o kombinaciji tamne čokolade i badema - čokolada potiče u organizmu stvaranje serotonina, hormona koji razbija depresiju i tjeskobu.

Arbanasovi afrodizijaci
Činjenica je da sve što pojačava cirkulaciju krvi u organizmu može biti proglašeno afrodizijakom. To potvrđuje i poznati proizvođač biljnih likera iz Lokava u Gorskom kotaru Vid Arbanas, čiji je liker »St. Hubert« nastao namakanjem u rakiju 57 vrsta goranskih trava i korijena, te je kao takav prihvaćen kao afrodizijak.


Komentari članka

Vezani članci

Prvu godinu zaključio s prihodom od 250 kuna, a sada surađuje s velikim tvrtkama iz Hrvatske i Europe

20.12.2019.

Izrada kolekcija za restorane je uvjetovana turističkom sezonom pa je najviše posla u Crokeru u proljeće kad mu se obraćaju klijenti s Jadrana te u jesen, kad radi za kontinentalne klijente. Godišnje utroši oko osam tona najfinije njemačke mješavine gline

Martina Bienenfeld: Privatni muzeji i galerije Zagrebu povećali prihode od turizma

23.08.2019.

Više nije vijest da je sve veći interes stranih turista za posjet Zagrebu, ali to, sasvim sigurno nije došlo samo po sebi. Jedan od razloga su brojni kulturni sadržaji koje Zagreb nudi, što ukazuje na sve snažniju sinergiju kulture i biznisa.

Novi oblik porezne utaje: Dvije trećine lokala vara državu na računima

16.08.2019.

Nefiskalizirani računi nisu novost u poslovanju poduzetnika i oni ih izdaju kada poslovnim partnerima šalju informativne ponude ili kada nisu sigurni da će oni platiti račun.

Sve zbog "krivog" jelovnika: Rekli su joj da neće uspjeti, a danas ima jednu od najboljih konoba na otoku

11.06.2019.

Maja Kršinić s 42 godine odlučila je slijediti svoj san i vratila se iz Zagreba na rodnu Korčulu. S prijateljicom Tonkom otvorila je konobu u koju su tek rijetki vjerovali, a danas se u redovima čeka na stol...

"Kuhari su dobro plaćeni, a poslodavci najbolje žele zadržati na bilo koji način"

14.03.2019.

Kvalitetni kuhari su već zauzeti, a ostali se po meni premalo trude i premalo napreduju da bi mogli ozbiljnije raditi.

Tag cloud

 1. 2051 članka imaju tag hrvatska
 2. 2135 članka imaju tag turizam
 3. 1595 članka imaju tag financije
 4. 1328 članka imaju tag izvoz
 5. 1111 članka imaju tag svijet
 6. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1039 članka imaju tag trgovina
 8. 774 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1065 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 880 članka imaju tag investicije
 11. 977 članka imaju tag ict
 12. 1015 članka imaju tag EU
 13. 711 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 908 članka imaju tag industrija
 15. 794 članka imaju tag menadžment
 16. 937 članka imaju tag kriza
 17. 629 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 523 članka imaju tag tehnologija
 22. 313 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 288 članka imaju tag potpore
 25. 373 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 365 članka imaju tag eu fondovi
 27. 414 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 393 članka imaju tag porezi
 29. 337 članka imaju tag opg
 30. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 320 članka imaju tag osijek
 32. 433 članka imaju tag dzs
 33. 388 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 307 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici