Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

22 Stu 2020

Enjingi vrhunska vina proizvodi u skladu s prirodom i uz pomoć Plantelle

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Maja Celing Celić  

Enjingi vrhunska vina proizvodi u skladu s prirodom i uz pomoć Plantelle

Obitelj Enjingi danas obrađuje 50 hektara vinograda na položajima Hrnjevac, Venje i Mitrovac u Kutjevačkom vinogorju. Vinogradi su podignuti na osunčanim, južnim obroncima Krndije na izuzetnim ilovastim, pjeskovito-ilovastim i kamenitim tlima, na podlozi od škriljevca i granita. Grožđe u vinogradima i vina u podrumu Enjingi nastaju u skladu s prirodnim zakonima te stoga nose eko markicu.

Novi nasadi podižu se u gustom sklopu
Vinogradi stariji od 35 godina brižno se čuvaju zbog izuzetne kvalitete koju daju, a novi nasadi se podižu u gustom sklopu, do 8500 trsova po hektaru. Takav način uzgoja omogućava opterećenje manje od kilogram grožđa po trsu i postizanje visoke kvalitete vina. Niski prinosi, 7-8 tona po hektaru, a u specijalnim berbama (kasne berbe, izborne berbe) i manji od 5 tona po hektaru izvlače najbolje iz sorata Graševine, Rajnskog rizlinga, Zweigelta, Pinota crnog, Pinota sivog, Traminca mirisnog, Sauvignona, Cabernet sauvignona, Merlota i Rizvanca.

Vlastito stajsko gnojivo upotpunjeno Plantella Organik gnojivom
Osim vinograda, na ukupno 200 hektara nalaze se i livade oranice i pašnjaci po kojima boravi i 250 grla Angus goveda. Goveda se uzgajaju prvenstveno za proizvodnju vlastitog kvalitetnog stajskog gnojiva. Zbog male količine stajnjaka, kojeg godišnje proizvedu goveda (par tona), kao dodatak Ivan Enjingi se odlučio za visoko kvalitetno organsko gnojivo Plantellu Organik koje se koristi ekološkom uzgoju trajnih nasada kao što je vinograd kako bi sve ostalo u parametrima najkvalitetnije eko proizvodnje koja traje već 36 godina. Kako goveda pasu i po vinogradu, važno mu je kvalitetno organsko gnojivo koje će pomoći i za dobru ispašu, a sve to pruža mu Plantella Organik za ekološki uzgoj.

Prezentacija o organskoj gnojidbi vinograda
U najstarijem vinogradu Ivana Enjingia u Hrnjevcu odžana je prezentacija o organskoj gnojidbi vinogradarima. Predavanje na terenu održala je Milica Sekulić, agronom i stručni savjetnik za organska gnojiva Plantella. Na terenu se pokazala konkretna primjena ekološkog Plantella Organika deoponatorom na dubini od cca 30 cm. Okupljeni vinogradari saznali su kako primijeniti ovo vrhunsko gnojivo, kako se prijaviti na sufinancirane natječaje za poticaj o korištenju organskih gnojiva i sve detalje o primjeni i proizvodnji Plantella organskih gnojiva.

Stari vinogradi Enjingi posebno se njeguju
Najstariji vinograd je zatravnjen i na njemu krave vrše ispašu više od pola godine. Kad bi se ti vinogradi gnojili stajnjakom od krava, ispaša ne bi bila moguća. Ovih dana je obavljena osnovna jesenska organska gnojidba Plantella Organikom. Gnojivo se deponiralo klasičnim deponatorom na 20-30 cm dubine. Na taj način se neće poremetiti sustav trave te će se trava normalno razvijati, a goveda će nastaviti pasti travu u vinogradu.

Plantella Organik
100% organsko gnojivo s dugotrajnim djelovanjem i do šest mjeseci
upotrebljava se za ekološku proizvodnju
povećava rodnost tla i poboljšava kvalitetu i količinu uroda
karakterizira ga mala potrošnja te poboljšanje prozračnosti tla i povećanje sposobnosti zadržavanja vode
bogato je i huminskim i fulminskim kiselinama koje pomažu pri stvaranju humusa
sadrži najviši postotak suhe tvari, najviši postotak organske tvari, a upravo je to potrebno u zemlji

Iskustvo poznatog vinogradara Ivana Enjingia
"Sve činim da proizvodim što je moguće bolje, ali najvažnije je da bude najzdravije i za to sam puno međunarodnih nagrada dobio" ističe Ivan i dodaje kako je Plantella Organik gnojivo sa visokim postotkom suhe tvari koje osigurava normalan razvoj loze te dobru i veliku količinu grožđa. "Za visokokvalitetno vino važno je odabrati pravi položaj, sastav tla koji igra veliku ulogu, nadmorsku visinu i imati južnu ekspoziciju svjetla, a iza toga je i podloga onih loza koje se sade, sorte, gnojidba i rezidba" naglašava Ivan Enjingi. Osim tih uvjeta, bitno je sa tim vinogradom živjeti i imati osjećaj za njega, a ne gledat samo ekonomske rezultate, dodaje ovaj poznati vinogradar.

Njegovo visokokvalitetno vino iz ekološkog uzgoja Venje prepoznato je u cijelom svijetu, kako crno tako i bijelo. Ipak, u Ivanovu srcu posebno mjesto zauzima graševina. "Izdvajam ju zato što je najbolja. Puno ti više vraća nego što joj daješ." objašnjava.

Prava lektira hrvatskog vinarstva
I upravo predan rad i kvaliteta dobivena ekološkom proizvodnjom proširili su Ivanova vina širom svijeta. Glavno tržište još uvijek je Hrvatska, ali izvozi i u Ameriku, Aziju i širom Europe. Korištenje Plantelle Organik pomoći će mu smanjiti troškove proizvodnje, ali i povećati urod te samu kvalitetu što će ga odvesti po još novih svjetskih nagrada i zadovoljnih kupaca. To će potvrditi njegov status prave lektire hrvatskog vinarstva, kako ga je prozvala stručna savjetnica Plantelle Milica Sekulić.


Komentari članka

Vezani članci

Francuska traži od EU osnivanje fonda za pomoć vinarima

13.01.2021.

"Želim da Europska komisija brzo reagira na naš prijedlog da se osnuje kompenzacijski fond", naglasio je francuski ministar, dodajući da će rješavanje trgovinskih napetosti s SAD-om biti njegov prioritet na sastanku s kabinetom novog američkog predsjednik

Francuski izvoznici bune se zbog američkih carina na vino i konjak

05.01.2021.

SAD je u listopadu 2019. uveo 25-postotne carine na uvoz niza prehrambenih proizvoda iz Europske unije, uključujući i francuska vina, što je sektor vina i žestica u proteklih više od godinu dana ukupno stajalo 600 milijuna eura, poručili su iz francuskog

Izvoz pjenušavih vina porastao je 90 posto

28.12.2020.

"Segment pjenušaca je najbrže rastući u svijetu što se tiče vinskog sektora. Kod nas takav trend još uvijek nije zaživio u dovoljnoj mjeri jer mi nemamo kulturu ispijanja pjenušca. Tek neki bolji restorani i hoteli toče pjenušce na čaše i imaju ih u dnevn

Trostruki vinski šampioni imaju najveći vinograd na Korčuli, a sorta Grk je zapravo Grkinja

23.12.2020.

Vina radimo isključivo od grožđa iz jednog vinograda koji ima svoje specifične uvjete, otkrivaju Ivan i Marko Batistić poznatiji pod nadimkom braća Zure, čija je šampionska priča više nego fascinantna. Zasluge, navode, pripadaju i djedu Ivanu te ocu Bartu

S vinogradima gotovo nadomak samog središta Orahovice i jasnom vizijom za budućnost do razvoja vinskog turizma

10.12.2020.

- Trenutačno imamo šest hektara vinograda na kojima uzgajamo sorte graševinu, frankovku, zeleni silvanac, zweigelt, crni pinot i merlot. Svi vinogradi su u orahovačkomo okruženju, gotovo da mogu reći kako su svi nadomak samom središtu Orahovice. Godišnje,

Tag cloud

 1. 2083 članka imaju tag hrvatska
 2. 2158 članka imaju tag turizam
 3. 1352 članka imaju tag izvoz
 4. 1607 članka imaju tag financije
 5. 1144 članka imaju tag svijet
 6. 835 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1052 članka imaju tag trgovina
 8. 1086 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 888 članka imaju tag zapošljavanje
 10. 996 članka imaju tag ict
 11. 885 članka imaju tag investicije
 12. 720 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1024 članka imaju tag EU
 14. 924 članka imaju tag industrija
 15. 801 članka imaju tag menadžment
 16. 943 članka imaju tag kriza
 17. 631 članka imaju tag maloprodaja
 18. 375 članka imaju tag koronavirus
 19. 413 članka imaju tag poticaji
 20. 580 članka imaju tag marketing
 21. 511 članka imaju tag krediti
 22. 529 članka imaju tag tehnologija
 23. 364 članka imaju tag opg
 24. 382 članka imaju tag eu fondovi
 25. 450 članka imaju tag obrazovanje
 26. 378 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 298 članka imaju tag potpore
 28. 419 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 398 članka imaju tag porezi
 30. 381 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 329 članka imaju tag osijek
 32. 436 članka imaju tag dzs
 33. 390 članka imaju tag hnb
 34. 440 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 393 članka imaju tag vlada
 37. 310 članka imaju tag hgk
 38. 355 članka imaju tag energetika
 39. 403 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici