Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Ruj 2023

Građevinar uložio u kraljicu algi. ‘Unosan biznis, rođen za naše podneblje’

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marija Crnjak  

Građevinar uložio u kraljicu algi. ‘Unosan biznis, rođen za naše podneblje’

U Jablanovcu kraj Zaprešića izrasta prvi hrvatski Svijet algi, projekt zelene tranzicije.

Trebali su se spojiti poduzetnički i istraživački duh, znatiželja i upornost da u malom mjestu Jablanovec kraj Zaprešića izraste prvi hrvatski projekt Svijet algi (World of Algaes), inovativni projekt zelene tranzicije.

U njega se s partnerima upustio građevinski poduzetnik Tomislav Dutković, pokrenuvši eko uzgoj mikroalge chlorella vulgaris. Radi se o “kraljici” među algama, koja ima visoka nutritivna i ljekovita svojstva i nevjerojatan potencijal u prehrani, kozmetici, poljoprivredi i zaštiti okoliša.

Ovaj projekt jedinstven je u svijetu jer se umjesto dehidrirane koristi alga u svježem obliku, te se umjesto uobičajenog uzgoja u tubama ona u Jablanovcu uzgaja u 12 bazena na otvorenom, što je puno isplativije.

Plasman na tržište
Investitor je u suradnji s hrvatskim znanstvenicima i tvrtkama iz različitih sektora, uključujući Institut Ruđer Bošković, uspio osmisliti unosan i itekako smislen biznis s brzim povratom ulaganja, a pokazalo se i gotovo stvoren za hrvatsko tlo, klimu i vodu. World of Algaes jedan je od projekata koji će se stoga predstaviti na skorašnjem Sajmu franšiza i poslovnih prilika, kao jedna od prilika za ulaganje koju mogu iskoristiti i mali i veliki investitori.

Dutkovića smo za razgovor ulovili usred berbe alge, koja je u punoj sezoni jer toplina i sunce ubrzavaju fotosintezu te se količina alge se na dnevnoj bazi udvostručuje. Nakon tri do četiri godine proučavanja svih detalja o uzgoju, u čemu su im najviše pomogli mentori iz Nizozemske, prve alge u bazene su uskočile prošlog proljeća, nakon razmnožavanja iz svega 1,5 litre koju su nabavili u banci sjemena u Njemačkoj.

“Iz litre i pol dobili smo tri i tako dalje, razmnožavanjem smo danas došli do 200-250 tisuća litara algi u Jablanovcu, gdje proizvodimo sirovinu koju na tržište mislimo stavljati s dodanom vrijednošću, zbog čega smo već razvili nekoliko jedinstvenih proizvoda, a drugi su u razvoju.

Kako se alga razmnožava kad je toplo i ima sunca, sezona nam sad traje oko osam mjeseci, ali u planu je novo ulaganje u plastenik i grijače vode, kako bi se ona produljila na cijelu godinu”, otkriva za Poslovni dnevnik Tomislav Dutković, koji je u ovom poslu zajedno sa suprugom Josipom Dutković te partnerom Dubravkom Škarom.

Do sad su u projekt uložili ukupno 700.000 eura, a većina ulaganja odnosi se na infrastrukturu za uzgoj. Sve financiraju vlastitim sredstvima, bez zaduženja, a plan je iduće godine zatvoriti investiciju i plasirati sve na tržište.

Uz bazene i popratnu i opremu te naravno u istraživanje i razvoj, uložili su i u iskop bunara, nakon dobivanja koncesije od Hrvatskih voda. “Nismo ni znali da će se voda koju imamo iz bunara pokazati idealnom za uzgoj chlorelle vulgaris, koja je pak prirodni pročistač vode, što smo i sami dokazali nakon usporednih analiza na Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar.

U Hrvatskoj imamo savršenu kombinaciju za razvoj ove zelene tehnologije i veliku perspektivu da postanemo vodeći u uzgoju ove mikroalge”, kaže nam Dutković koji zbog toga želi inspirirati i druge ulagače. Umrežavanjem u klastere i uz dobru komunikaciju, plasman je moguć i malim uzgajivačima, što je prilika za obiteljski biznis, kao i za ozbiljne investitore, pojašnjava.

Kako bi ova mikroalga zadržala maksimalno svoja svojstva, željeli su je sačuvati bez dehidracije, koja je uobičajena metoda prerade chlorelle vulgaris koja se prodaje u prahu, i u tome su uspjeli. Pokazalo se također da uzgoj u otvorenim bazenima smanjuje investiciju za 10 puta u odnosu na uzgoj u tubama, te za 10 puta povećava prinos. Zato je povrat ulaganja u ovakvom uzgoju tri do četiri godine, tvrdi Dutković.

Čišćenje zraka u Zagrebu
Prvi proizvod za koji se upravo od ovog tjedna je prikuplja alga je biostimulans u poljoprivredi, ekološko rješenje za oplemenjivanje tla za uzgoj poljoprivrednih kultura, koje se u potpunosti uklapa u europsku politiku smanjivanja upotrebe pesticida. Radi se o proizvodu koji su i sami testirali na uzgoju konoplje kojim se također bave u susjedstvu, uz odlične rezultate, a proizvod bi na tržištu trebao biti najkasnije za mjesec dana.


Komentari članka

Vezani članci

Prva farma alge klorele u Hrvatskoj

25.06.2021.

Uzgoj novih kultura i proizvodnju nove hrane Europska unija potiče Zelenim planom. Budući da je zemljište ograničeno i da se zagađuje intenzivnom poljoprivredom, često se traže alternativni načini proizvodnje hrane. Zanimljivo je stoga da u Istri, pokraj

Budućnost je u zdravoj hrani. Stižu nam kruh, tijesto, ulje i sokovi od mikroalgi

06.09.2020.

Grad hrane mikroalge nabavlja od jedne domaće tvrtke koja ima znanja i iskustva u njihovu uzgoju i preradi. Cijeli proces odvija se pod paskom instituta Ruđer Bošković, s kojim se Grad hrane izborio za sudjelovanje u drugoj fazi natječaja IRI. Riječ je o

ExxonMobil ulaže u projekt proizvodnje biogoriva iz algi

16.07.2009.

Ta investicija dolazi nekon nekoliko godina planiranja i istraživanja i važan je dodatak neprekidnim naporima ExxonMobila da razvije inovativne ...

Navodnjavanje povećava prinos za 30 do 50 posto

23.05.2024.

Na beljskom PC-u Ratarstvo Mirkovac u utorak je, u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, održana demonstracijska aktivnost pod nazivom "Primjena navodnjavanja u ratarskoj proizvodnji".

Hrvatskim tvrtkama na raspolaganju novac iz EU. Raspolažu s više od 95 milijardi eura

22.05.2024.

U organizaciji tvrtki STEMwise i IMPULS savjetovanje, u srijedu se održava Horizon Europe Summit, konferencija o EU-ovom programu Horizon Europe koji raspolaže s više od 95 milijardi eura za inovacije i razvoj, a kojemu mogu pristupiti i hrvatske tvrtke i

Tag cloud

 1. 2602 članka imaju tag turizam
 2. 2457 članka imaju tag hrvatska
 3. 1576 članka imaju tag svijet
 4. 1240 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1860 članka imaju tag financije
 6. 1565 članka imaju tag izvoz
 7. 1249 članka imaju tag trgovina
 8. 1293 članka imaju tag ict
 9. 1419 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1129 članka imaju tag investicije
 11. 1169 članka imaju tag industrija
 12. 1025 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 1136 članka imaju tag EU
 14. 831 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 974 članka imaju tag menadžment
 16. 563 članka imaju tag opg
 17. 740 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 667 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 372 članka imaju tag potpore
 23. 494 članka imaju tag eu fondovi
 24. 604 članka imaju tag tehnologija
 25. 469 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 489 članka imaju tag porezi
 27. 460 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 533 članka imaju tag krediti
 29. 474 članka imaju tag prehrambena industrija
 30. 502 članka imaju tag obrazovanje
 31. 407 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag energetika
 33. 482 članka imaju tag dzs
 34. 397 članka imaju tag start up
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor