Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

27 Sij 2010

Izvoznicima opalili novi namet kako bi pokrpali gubitke Fonda za zaštitu okoliša

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Suzana Varošanec  

Izvoznicima opalili novi namet kako bi pokrpali gubitke Fonda za zaštitu okoliša

Izvoznici među kojima i Dukat, Podravka, Vindija, Jamnica, Badel 1862, Kutjevo, Maraska, Istravino i niz drugih dužni su mijenjati postojeće etikete svojih proizvoda za izvoz te voditi odvojeno skladišta za domaće i izvozna tržišta. Nepredviđeni troškovni udar izvoznicima nastao je novim režimom poslovanja preko različitih deklaracija za različita tržišta na što ih sili odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost od 14. prosinca 2009. godine, tvrde Poslovnom dnevniku izvoznici i njihova poslovna udruženja.

Ekološki harač
Kažu da je Fond preko deklaracija uveo nezakoniti ekološki harač za izvozne tvrtke ako ne usklade poslovanje s njegovom odlukom. Problem je toliko velik da bi u konačnici doveo do toga da hrvatski proizvodi neće biti konkurentni na stranim tržištima, potvrđuju u Gospodarsko interesnom udruženju proizvođača pića Hrvatske i u udruzi Eko-Ozra koji su Fondu obrazložili nelogičnosti njegove odluke. Uz argument da je odluka Fonda u suprotnosti sa Zakonom o otpadu, Pravilnikom o ambalaži i ambalažnom otpadu i Odlukom o uvjetima označavanja ambalaže, Eko-Ozra je na zahtjev svojih članica zatražila intervenciju Marine Matulović-Dropulić, ministrice zaštite okoliša.

Izvoznici su s novim režimom upoznati prije mjesec dana, i to nakon što je Fond u 2009. godini zabilježio navodno rekordan gubitak u sustavu gospodarenja ambalažnim otpadom te nakon što je ukupno u tri godine, od 2006. do 2009., registrirao više od pola milijarde kuna gubitka. Isplatom povratne naknade od pola kune za svaku prikupljenu bocu u Hrvatsku je potenciran ulazak ambalažnog otpada iz cijele regije. Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo je potvrdio izvoznicima da je do odluke o različitim etiketama dovela velika količina tog otpada koji je bez dopuštenja hrvatskih vlasti prenesen u Hrvatsku. Unatoč tome izvoznicima je poručio da će oni platiti kaznu. Ako i dalje imaju jedinstvene etikete za domaće i strano tržište na kojima stoji povratna naknada, Mladineo je zaprijetio plaćanjem povratne naknade od pola kune i kod izvoza. Izvoznicima je sporno što za kriminalne aktivnosti iz šverca sada njih Fond kažnjava jer tvrde da oni ne generiraju trošak Fonda, a kao pravi problem spominju organizirani šverc ambalažnog otpada kojem Carinska uprava nije stala na kraj. Ta se naknada inače prema Zakonu o otpadu plaća samo za proizvode plasirane na hrvatsko tržište. A prema novome, da bi izvozni proizvod na susjedna tržišta bio oslobođen rizika plaćanja nameta, s deklaracije mora biti skinut znak povratne naknade. Ako ambalaža u kojoj je pakirano mlijeko ili vino, voda te sokovi staklena, plastična ili limena (veća od 2 decilitra) i dalje ima jedinstvenu deklaraciju, otvoren je put da namet od neposlušnih izvoznika prikupi Fond, i to uz pomoć Carinske uprave, tj. ravnatelja Mladena Barišića, na što se Mladineo i poziva.

Unosan šverc opstaje
Tako bi šverc i dalje ostao unosan biznis za organiziranu proizvodnju i nelegalni unos boca u Hrvatsku, a ceh bi platili domaći izvoznici.Iz jedne velike izvozničke tvrtke komentiraju kako se problem viška boca na hrvatskom tržištu neće riješiti ovakvim udarom na hrvatske izvoznike jer je ključni problem u velikim količinama ambalažnog otpada koji se proizvodi u cijeloj regiji kako bi se potom u Hrvatskoj zaradilo na povratnoj naknadi. I dok u Jamnici, Vindiji, Podravki, Dukatu i Agrokoru nisu odgovorili na naš upit, u Badelu 1862 potvrđuju da bi provođenje odluke Fonda za zaštitu okoliša otežavalo proces proizvodnje i nametnulo dodatne troškove.

"Morao bi se udvostručiti asortiman jer ne bi postojala mogućnost da se iz jedne zalihe podmire potrebe na svakome od tržišta. Osim toga morali bismo povećati zalihe gotove robe, prilagoditi proizvodnju, povećati troškove nabave, a potencijalno bi prijetila opasnost većeg otpisa robe. Sve bi to u konačnici rezultiralo negativnim utjecajem na poslovanje", stoji u pismenom odgovoru Badela 1862. U toj tvrtki također navode da je nastala situacija osjetljivija za gospodarske subjekte koji imaju veći broj artikala koji su u sustavu povratne naknade, a Badel 1862 u svom asortimanu ima više od 200 takvih različitih proizvoda. Naime, isti proizvod koji se priprema za tržište morao bi se planirati na dva načina: onaj za domaće i onaj za inozemna tržišta. Kako većina proizvoda koje proizvodi Badel nema ograničen vijek trajanja, moguće je stvoriti zalihe i plasirati takve proizvode prema potrebama za domaće, odnosno inozemno tržište. Kod proizvoda koji imaju ograničen vijek trajanja, poput, primjerice, sokova, potencijalno bi prijetila opasnost većeg otpisa roba.


Komentari članka

Vezani članci

Zagrepčani rade WiFi za vlakove

12.10.2018.

Verso je posao vrijedan 1,43 milijuna eura dobio zajedno s Telekomom Slovenije i SRC sistemskim integracijama.

Zvijezdini proizvodi prodaju se u najvećem svjetskom trgovačkom lancu kojeg tjedno posjeti 256 milijuna kupaca

12.10.2018.

Zvijezda delikates majoneza, suncokretovo ulje, ocat, Margo i stolni margarini kupcima su dostupni i u fizičkim prodavaonicama i online, a najveći je hit među potrošačima Zvijezda delikates majoneza.

Dobili posao od najveće agencije JI Azije

12.10.2018.

Šibenska se tvrtka još tijekom 90-ih iz prodaje radničke zaštitne odjeće prebacila u izradu turističkih web stranica.

Paški sir nije za svačiji džep, pa čak ni u Americi: 'Njega treba prodati uz priču'

01.10.2018.

Kao gošća Paške sirane na Pagu ovih dana boravi Michele Buster, vlasnica utjecajne tvrtke Forever Cheese iz New Yorka. Tvrtka je to specijalizirana za uvoz mediteranskih sireva u SAD, pri čemu dominiraju španjolski i talijanski sirevi, ali je prije devet

Mito i korupcija prolaze nekažnjeno u 40 posto svjetskog izvoza

13.09.2018.

Neprihvatljivo je da je toliko svjetske trgovine podložno korupciji bez posljedica. Vlade su obećale implementirati i provoditi zakone protiv podmićivanja stranih službenika po OECD-ovim i UN-ovim konvencijama

Tag cloud

 1. 1809 članka imaju tag hrvatska
 2. 1850 članka imaju tag turizam
 3. 1500 članka imaju tag financije
 4. 1180 članka imaju tag izvoz
 5. 775 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 958 članka imaju tag poljoprivreda
 7. 916 članka imaju tag trgovina
 8. 653 članka imaju tag poduzetništvo
 9. 786 članka imaju tag investicije
 10. 929 članka imaju tag EU
 11. 846 članka imaju tag svijet
 12. 835 članka imaju tag industrija
 13. 831 članka imaju tag ict
 14. 749 članka imaju tag menadžment
 15. 916 članka imaju tag kriza
 16. 555 članka imaju tag maloprodaja
 17. 523 članka imaju tag marketing
 18. 478 članka imaju tag krediti
 19. 430 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 20. 475 članka imaju tag tehnologija
 21. 329 članka imaju tag poticaji
 22. 399 članka imaju tag obrazovanje
 23. 438 članka imaju tag banke
 24. 386 članka imaju tag prehrambena industrija
 25. 420 članka imaju tag dzs
 26. 371 članka imaju tag hnb
 27. 238 članka imaju tag potpore
 28. 339 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 314 članka imaju tag eu fondovi
 30. 319 članka imaju tag agrokor
 31. 297 članka imaju tag hgk
 32. 284 članka imaju tag osijek
 33. 268 članka imaju tag poduzetnici
 34. 337 članka imaju tag energetika
 35. 311 članka imaju tag hotelijerstvo
 36. 363 članka imaju tag vlada
 37. 340 članka imaju tag recesija
 38. 266 članka imaju tag investicija
 39. 282 članka imaju tag rast
 40. 358 članka imaju tag BDP