Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

14 Tra 2020

Jedna domaća industrija mogla bi usprkos krizi bilježiti rast jer je ljudima dosadno

Izvor: novac.jutarnji.hr · Autor: Boris Orešić  

Jedna domaća industrija mogla bi usprkos krizi bilježiti rast jer je ljudima dosadno

Kako se iz dana u dan u Hrvatskoj povećava broj nezaposlenih jer neki poslodavci unatoč Vladinim mjerama u izvanrednim okolnostima izazvanima epidemijom trpe goleme gubitke, sve se više upitnika nadvilo nad krhkim hrvatskim gospodarstvom. Čak i oni koji su zbog pojačane potrebe za nekim proizvodima, primjerice dezinficijensima, u posljednjih nekoliko tjedana povećali proizvodnju, nisu sigurni hoće li od toga na kraju kad podvuku crtu imati ikakve koristi ili pak radeći više samo ulaze sve dublje u minus.

U zagrebačkom Labudu, koji je u sastavu Meteor grupe, višekratno su povećali proizvodnju dezinfekcijskih sredstava i rade u tri smjene, no njihova je cijena na tržištu, ističu, ostala ista dok su proizvođačima poskupjele sirovine, a trebaju i dodatno platiti radnike. Povećali su se i troškovi distribucije. Nepromijenjene su za sada i maloprodajne cijene lijekova, pa i u našoj najvećoj farmaceutskoj industriji Plivi kažu kako unatoč povećanoj proizvodnji nekih preparata ne očekuju na kraju veću dobit.

U svakom slučaju, izvjesno je da će tvrtke koje u ovim trenucima proizvode i prodaju lijekove, dezinfekcijska sredstva, medicinsku opremu, higijenske potrepštine, kao i hranu i piće - vjerojatno lakše podnijeti teret nove krize nesagledivih razmjera od onih čiji proizvodi zbog otežanog izvoza i ograničenja u trgovini teško nalaze put do kupaca. Primjerice velikog proizvođača madraca i kreveta, Hilding Anders iz Preloga, koji ima prepuno skladište robe koju nema kome prodati jer saloni namještaja ne rade, a hotelijeri otkazuju narudžbe jer im za ovu turističku sezonu, ako je uopće i bude, neće trebati dodatni smještajni kapaciteti koje su upravo počeli uređivati kad je nastupilo doba korone. Još i sad, ističe predsjednik Uprave Damir Matijević, nešto izvoze u skandinavske zemlje, u kojima su veliki trgovački lanci koje opskrbljuju zasad otvoreni za razliku od većine drugih europskih zemalja.

Da bi donekle ublažili drastičan pad prihoda u Hilding Andersu, otkriva Matijević, umjesto madraca, posljednjih tjedana kroje i šiju zaštitne maske za lice, za kojima vlada neopisiva potražnja na hrvatskom tržištu. Tvrdi da nisu točne u javnosti često ponavljane tvrdnje da je velikim tvrtkama u ovoj situaciji lakše nego malima. Mali proizvođači, dodaje Matijević, u pravilu su fleksibilniji, odnosno lakše mogu svoju proizvodnju prilagoditi novim potrebama kupaca. Primjer za to je zagrebačka ustanova Uriho, koja se već više od dva desetljeća, između ostaloga, bavi izradom medicinskih pamučnih maski. U proteklih deset godina proizveli su ukupno oko tisuću maski, a danas ih isporuče više od sedam tisuća komada na dan.

Među tvrtke kojima je proizvodnja naglo porasla spada i Lesaffre Adriatic, vodeći hrvatski proizvođač suhog kvasca - jednog od proizvoda koji su na samom početku koronakrize kupci razgrabili u trgovinama radi kućnih zaliha. Direktor tvrtke Martin Halusek objašnjava nam kako se u Hrvatskoj proizvode pekarski aditivi, a kvasac koji se prodaje pod njihovim najpoznatijim brendom Di-go uvozi se iz Mađarske i Poljske te se u Hrvatskoj pakira u vrećice od sedam grama.

“Potražnja je ogromna. Radimo u tri smjene i dnevno u vrećice zapakiramo i na tržište pošaljemo oko tone kvasca, što je čak četiri do pet puta više nego prije. Unatoč pojačanoj potražnji zadržali smo iste cijene i ne bih rekao da ćemo mnogo više zaraditi nego u razdoblju prije krize, ali vrlo vjerojatno nećemo imati gubitke i druge probleme s kojima se zbog epidemije suočava većina ostalih industrija. Za sada uspijevamo osigurati dovoljan broj radnika potreban za povećanu proizvodnju jer smo ih s drugih proizvodnih procesa prebacili na kvasac”, objašnjava Halusek, koji se nada da neće doći do problema u dopremanju sirovine iz Mađarske i Poljske u Hrvatsku.

Vrsni poznavatelj hrvatskih gospodarskih prilika prof. dr. sc. Josip Tica sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta uvjeren je da će rast gospodarstva početi čim stane pandemija.

Tekst je preuzet iz tiskanog izdanja Globusa

Pretplatite se, donosimo Globus sigurno do vašeg doma!

01/22 55 374

pretplata@hanzamedia.hr


Komentari članka

Vezani članci

Postali su jedan od najtraženijih artikala na tržištu, a zagrebačka tvrtka to je prepoznala i sjajno im ide

29.05.2020.

Kemoplastika u svom pogonu u Zagrebu sad ‘sklapa’ i traženi artikl. Zahvaljujući mikrobicidnom djelovanju sredstvo posjeduje visoki dezinfekcijski učinak te uspješno reducira broj mikroorganizama s površina. Sredstvo je proizvedeno u njihovu zagrebačkom p

Dan D za europski turizam: Granice se otvaraju 15. lipnja

28.05.2020.

Slovenija je 15. svibnja postala prva europska zemlja koja proglasila kraj epidemije koronavirusa.

Nova pravila: ČETIRI sektora mogu dobiti pomoć, pad prihoda od 50 posto, nema isplate dividende do 2021.

28.05.2020.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u utorak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da postoji konsenzus svih strana o potporama gospodarstvu za mjesece svibanj i lipanj.

Europska komisija predlaže 1850 milijardi eura ‘težak‘ paket pomoći gospodarstvu

28.05.2020.

Paket mjera za oporavak sastoji se od dva dijela - višegodišnjeg proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. i instrumenta za oporavak koji će se financirati zaduživanjem na tržištima kapitala uz jamstvo država članica. Ključni dio prijedloga je podizanje g

Stožer civilne zaštite ublažio ŠEST zabrana. Čekaju se preporuke HZJZ-a!

28.05.2020.

Zbog daljnjeg razvoja povoljne epidemiološke situacije Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske nastavio je s ublažavanjem mjera te je u srijedu donio tri Odluke:

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija