Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

25 Svi 2023

Jerbić: Vještinama je odzvonilo. Potrebno je poznavati sociologiju i psihologiju, ne samo matematiku i fiziku

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Donatella Pauković  

Jerbić: Vještinama je odzvonilo. Potrebno je poznavati sociologiju i psihologiju, ne samo matematiku i fiziku

Za svijet budućnosti u kojemu se nove tehnologije razvijaju brže nego ikad potrebna nam je, naravno, edukacija, no pitanje je kakva. Obrazujemo li danas dovoljno kvalitetnih stručnjaka koji će nas odvesti u tu budućnost bila je tema panel–rasprave na jučerašnjem G.R.I.D. forumu u organizaciji Lidera.

Za mnoge stvari danas nemam dovoljno ljudi, stoga je odgovor Lea Mršića, direktora Algebralaba, na to pitanje – ne. On smatra da bismo u prvi plan trebali staviti produktivnost i razmišljati o tome kako nam alati umjetne inteligencije poput ChatGPT-ja mogu u tome pomoći.

– Razvoj umjetne inteligencije donio je puno toga dobroga. Nakon pandemije koronavirusa i online nastave, nastavnici i studenti malo su se ‘uspavali‘. ChatGPT nas je razbudio i potaknuo na promjene – rekao je Mršić.

Mnogi strahuju kako da obrazujemo ljude za budućnost kada ne znamo što ona donosi, no Mršić je istaknuo da nismo niti prije deset godina znali kako će biti sada.

Povezivanje privrede i akademije
Kao pozitivan primjer studijskog programa koji priprema studente za izazove budućnosti tijekom konferencije istaknut je studij primijenjene kognitivne znanosti, nastao u suradnji zagrebačkog Filozofskog fakulteta te Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Renata Geld, izvanredna profesorica na FFZG-u, objasnila je da su na programu počeli raditi prije tri i pol godine, a prvih 30 studenata krenut će na ovaj studij već ove jeseni. Osmišljen je tako da ljudi nauče komunicirati.

– Danas se mnogo govori o razumijevanju, a svuda u svijetu je problem što se jako malo komunicira između disciplina. Moramo početi ozbiljno komunicirati između disciplina i ovaj program to donosi. Spaja stručnjake u AI-ju, matematici, lingvistici, filozofiji, antropologiji, a krenuli smo od potreba poslodavaca – objasnila je Geld, uz zanimljivu napomenu da je program akreditiran upravo u trenutku kada je izašao ChatGPT.

– Povezivanje privrede i akademije vidim kao jedino rješenje za ono što imamo sada, a to je umjetna inteligencija. Već sutra će to biti nešto drugo – zaključila je Geld.

Interdisciplinarnost i kultura
S Geld se složio akademik Bojan Jerbić, redoviti profesor na Fakultetu strojarstva i brodogradnje u Zagrebu te voditelj Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije (CRTA), dodajući da moderno obrazovanje, posebno u STEM području, nije pitanje vještina, već interdisciplinarnosti i kulture.

– STEM vještine su važne, ali one su prolazne. Odzvonilo je vještinama, potrebno je poznavati i sociologiju i psihologiju, ne samo matematiku i fiziku, pa čak i teologiju. Znanost mora imati društveni kontekst, mora imati svoje ishodište u društvu i svoj cilj u društvu – objasnio je Jerbić.
Isto tako, vremena obrazovanja ‘ex cathedra‘ su gotova i više nisu učinkovita, smatra Jerbić, te je klasično polaganje ispita prošlost.

– Studenti moraju sudjelovati u stjecanju znanja. Moramo stvoriti uvjete da studenti aktivno otkrivaju znanje. Poslodavci više nemaju ni vremena ni novca za dodatno učenje diplomiranih stručnjaka i podizanje na neku razinu kada dođu u realni sektor s fakulteta – naglasio je Jerbić.

Da kultura leži u središtu razvoja čovječanstva na kraju skupa istaknuo je akademik Leo Budin, s FER-ovog Zavoda za elektroniku, mikroelektroniku, računalne i inteligentne sustave, naglašavajući važnost cjeloživotnog učenja. Djeca od najranije dobi moraju biti svjesna da će učiti i stjecati znanja tijekom cijelog života, ne samo dok idu u školu, smatra Budin, također član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.


Komentari članka

Vezani članci

Albert Gajšak: CircuitMess igračke prvi put u trgovinama Müllera, Kauflanda i Konzuma

22.11.2023.

Nakon što je Albert Gajšak, osnivač i direktor startupa CircuitMess, ostvario partnerstvo s tvrtkom Geek Club za ‘uradi sam‘ tehnološku igračku NASA Perseverance Space Rover Kit, za koju trenutno traje Kickstarter kampanja, shvatio je da takav način surad

Potražnja za radnom snagom u Hrvatskoj i dalje snažna, evo koja su zanimanja najtraženija

10.11.2023.

Najveći rast broja oglasa primijećen je u sektorima farmaceutike i biotehnologije, sigurnosti i zaštite te zdravstvu i socijalnom radu. Najveći pad potražnje za radnom snagom na cjelokupnom tržištu rada u Hrvatskoj primjetan je u sektoru ljudskih resursa

Vodeći su izazovi za tvrtke visoka cijena rada i nedostatak radnika

06.11.2023.

Nedostatak radne snage i visoka cijena rada ključni su izazovi koji se nalaze pred kompanijama, a rast cijene rada utječe na preseljenje proizvodnje pojedinih industrija, primjerice iz zapadne i južne Europe u druge regije u kojima su troškovi rada bitno

Revolucija u učenju o financijama krenula s PMF-A

31.10.2023.

Financijska se pismenost, iliti nepismenost, u Hrvata možda najbolje ogleda u broju građana čiji su računi blokirani zbog nemogućnosti podmirivanja financijskih obaveza. A takvih, koji sveukupno duguju 2,4 milijarde eura, u Hrvatskoj je trenutno više od 2

Svaki drugi zaposleni zarađuje više od tisuću eura

24.10.2023.

Svaki drugi zaposleni zarađuje više od tisuću eura. Medijalna neto plaća prvi je put na plaći za kolovoz, isplaćenoj u rujnu, preskočila tisuću eura za okrugla četiri eura, piše u ponedjeljak Večernji list

Tag cloud

 1. 2544 članka imaju tag turizam
 2. 2380 članka imaju tag hrvatska
 3. 1522 članka imaju tag svijet
 4. 1175 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1543 članka imaju tag izvoz
 6. 1816 članka imaju tag financije
 7. 1225 članka imaju tag trgovina
 8. 1264 članka imaju tag ict
 9. 1386 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1096 članka imaju tag investicije
 11. 1006 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1136 članka imaju tag industrija
 13. 1128 članka imaju tag EU
 14. 819 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 942 članka imaju tag menadžment
 16. 729 članka imaju tag maloprodaja
 17. 544 članka imaju tag opg
 18. 509 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 960 članka imaju tag kriza
 21. 657 članka imaju tag marketing
 22. 366 članka imaju tag potpore
 23. 487 članka imaju tag eu fondovi
 24. 596 članka imaju tag tehnologija
 25. 459 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 531 članka imaju tag krediti
 27. 474 članka imaju tag porezi
 28. 448 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 495 članka imaju tag obrazovanje
 30. 463 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 401 članka imaju tag osijek
 32. 392 članka imaju tag start up
 33. 419 članka imaju tag energetika
 34. 471 članka imaju tag dzs
 35. 446 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 333 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor