Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

05 Ruj 2019

Juta spiza razvoj poslovanja temelji na jačanju suradnje s OPG-ovima

Izvor: www.poslovni.hr · Autor: Marta Duić  

Juta spiza razvoj poslovanja temelji na jačanju suradnje s OPG-ovima

Branko Bočina na svom OPG-u u Kaštel Starom sadi i prerađuje ljute papričice. Nedavno je otvorio kušaonicu i mini trgovinu te proširio kuhinju u kojem nastaju ljuti umaci i ostali proizvoda pod brendom Juta spiza.

Stalnim suradnjama s ostalim domaćim OPG-ima i kolegama koji kao i on "plove ljutim biznisu u regiji" širi asortiman i iznenađuje tržište novim, neobičnim proizvodima koje radi u limitiranim serijama. Kao plod posljednje takve suradnje nastao je senf Peta pleska - zajednički proizvod Jute spize i OPG-a Matulić s otoka Pašmana.

Ljuto bez granica
"Upoznao sam Krstu Matulića, razmjenjivali smo sjemenke paprika s obzirom na to da se i oni bave uzgojem ljutih paprika i proizvodnjom ljutih umaka na Pašmanu. Popili smo pivo, razmijenili poklone, a ja sam se zaljubio u njihov Pašmanero, aceto balsamico od smokve. Kako se i sami igramo dosta s kupovnim Aceto Balsamicom i koristimo ga u našim proizvodima, imao sam želju napraviti nešto i s njihovim", prisjeća se početaka ove suradnje Branko Bočina. Novi proizvod neće biti dostupan u velikim količinama, točnije bit će svega 100-150 teglica. U pitanju je, kaže Bočina, senf kojeg rade i kombiniraju ga s novim sastojcima ne baš viđenim u senfovima.

"Konkretno, ovaj senf je tako peta verzija, kodnog imena 'pleska' jer svaka nova pleska 'boli' više nego ona prije. Sadrži aceto balsamico od smokve by OPG Matulić, naše Kaštelanske smokve sorte cigulica, Bhut Jolokia ljute paprike, med od prijatelja iz Kaštelanske zagore i naravno poveznica svih sastojaka senf kojeg radimo iz sjemena gorušice. Okus je najlakše opisati kao senf koji je kiselo-sladak srednje do jako ljut", pojasnio je Bočina. Jutoj spizi i Bočini ovo nije prva suradnja s kolegama iz branše, već je surađivao s proizvođačima iz BIH, Međimurske županije, a u planu su mu i novi proizvodi.

"Neću reći da je ključno povezivanje, ali sigurno doprinosi rastu brenda, i ono najvažnije, doprinosi pomicanju granica shvaćanja ljutih umaka. Naši proizvodi ne poznaju granice, to smo dokazali više puta. Osim suradnje s Ljutkom na BanditAsu i OPG-om Matulić, imamo i uspješnu suradnju OPG-om Hrustek iz Male Subotice na umaku Haskap koji je kombinacija naših Kaštelanskih mandarina i sibirske borovnice. Uskoro planiramo još jednu suradnju s Charamangom iz Metkovića, malim proizvođačem ljutih umaka", otkriva Bočina.

Bez forsiranja
Prije mjesec dana otvorili su novu kušaonicu i mini-trgovinu u garaži čime je njihova kuhinja narasla na 30 kvadrata. "OPG se nalazi na relativno prometnom mjestu između Trogira i Splita, tako da svake godine imamo stotine zalutalih turista pa su kušaona i trgovina su bili logičan korak", kaže Bočina. Količine posađenih papričica ne planira povećavati jer im je, napominje, glavni fokus zadnjih godinu dana podizanje kvalitete i poslovanja.

"Shvatili smo da bismo većim količinama samo umorili sebe, a u želji da prodamo proizvod možda spustili malo kvalitetu ili još gore, izdavali dosta robe s odgodama plaćanja. Trenutno smo u 'zlatnoj zoni', imamo dobar omjer prodaje i dosta dobrih partnera s kojima imamo super odnose. Novih sorti nemamo, zasad se držimo provjerenog recepta i otprilike 20 sorti koje uzgajamo", kaže Bočina.

Ljuta kvasina
Godišnje prerade oko 700-800 kilograma paprike koje potom pretvaraju u različite umake, a asortiman se uvijek drži na 20-ak proizvoda. Desetak ih je stalna ponuda, umaci koji već imaju svoje prepoznatljivo ime poput As Kupa ili 3PM, a ostalih desetak proizvoda su eksperimenti koje redovito rade, poput Pete pleske.

"Upravo smo 'izbacili' i pravu vinsku kvasinu koja je odstajala dulje od pet godina, a zadnjih par mjeseci je provela u drvenoj bačvi na suncu. Kvasina je, naravno, ljuta, a ljutinu je dobila jer smo tu istu bačvu prošle zime koristili za fermentiranje cayenne paprike. Bačvu nikad nismo oprali, nego je samo napunili sa 100 litara crnog vina koje je lagano otišlo na kvasinu", slikovit Bočina.


Komentari članka

Vezani članci

Najbolji Royalov sin - svjetski rezultat hrvatskog uzgoja simentalca!

22.05.2020.

Stara Kapela selo je koje postaje fenomen hrvatskog stočarstva. Naime, najnoviji bik uzgojen na OPG Šobak, već je četvrti vrhunski genomski testirani bik koji se koristi za umjetno osjemenjivanje.

Obitelj Tomiša zaokružila proizvodnju, od magarećeg mlijeka i kozmetike do humusa

22.05.2020.

Onima koji sada kreću u neku sličnu priču, poručujemo - počeci su uvijek teški, no ako znate što želite postići i vjerujete u ono što radite te se dovoljno potrudite, uspjeh je zagarantiran, kažu Karmen i Marko Tomiša.

Mario Jurišić: Moramo se okrenuti domaćoj proizvodnji hrane i vina

22.05.2020.

Suočeni s globalnom pandemijom koja je brojne vinare dovela u nezavidan položaj, odlučili su pokušati ponuditi ljudima nešto drugačije. Tako su Kos - Jurišići krenuli prvi s piknikom u vinogradu.

Postavljene cijevi za prvo podzemno navodnjavanje

19.05.2020.

Postavljene cijevi izraelske tvrtke Netafim, svjetski poznatoga proizvođača opreme za navodnjavanje, gotovo su identične cijevima namijenjenim za površinsko navodnjavanje ‘kap po kap‘. Na svakih pola metra na gornjoj strani imaju otvor za istjecanje vode,

U fokus globalne ekonomije vratila se proizvodnja hrane

18.05.2020.

"Poljoprivredni sektor Hrvatskoj je daleko važniji nego ostalim članicama Europske unije, ali to ne govori toliko o razvijenosti domaće poljoprivrede, koliko o neiskorištenosti potencijala ostalih ekonomskih sektora. Bruto dodana vrijednost primarne proiz

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 700 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 888 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 300 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija