Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

03 Kol 2023

Kako otvoriti poslovni subjekt u Hrvatskoj – praktični vodič s troškovima

Izvor: godigital.hrvatskitelekom.hr · Autor: godigital  

Kako otvoriti poslovni subjekt u Hrvatskoj – praktični vodič s troškovima

Otvaranje vlastite tvrtke nije samo odluka, već strateški potez koji može oblikovati vašu budućnost i potaknuti vas prema uspjehu. To je pothvat koji zahtijeva pažljivo planiranje, ustrajnost i predanost pretvaranju vlastite vizije u stvarnost. Upravo zato donosimo detaljan vodič s troškovima, koji će vam, vjerujemo, olakšati proces donošenja ovako važne odluke.

Prvi korak prema poduzetničkom putovanju je pronalaženje održive poslovne ideje. Detaljno istražite tržište, analizirajte potrebe potrošača i identificirajte nedostatke ili potrebe koje vaš proizvod ili usluga mogu ispuniti. Čvrsta poslovna ideja čini temelj na kojem će se graditi vaša tvrtka. Nakon što imate jasnu poslovnu ideju, vrijeme je da razvijete opsežan poslovni plan. Navedite svoje ciljeve, tržište, marketinške strategije i financijske projekcije. Dobro strukturiran poslovni plan ne samo da vam pomaže da ostanete usredotočeni, već služi i kao putokaz za budući rast i razvoj vaše tvrtke.

Procijenite svoje financijske resurse i istražite mogućnosti financiranja kao što su osobna štednja, zajmovi ili investitori, te napravite detaljan financijski plan. Potražite savjet iskusnih mentora, stručnjaka iz industrije i kolega poduzetnika. Njihovi uvidi, savjeti i veze mogu se pokazati neprocjenjivima dok se nosite s izazovima i složenostima pokretanja i rasta svoje tvrtke. Učinkovite strategije marketinga i brendiranja ključne su za pozicioniranje vaše tvrtke na tržištu i privlačenje kupaca. Razvijte uvjerljiv identitet robne marke, stvorite snažnu online prisutnost i implementirajte ciljane marketinške kampanje kako biste dosegli svoju ciljnu publiku. Prihvatite moć digitalnog marketinga, društvenih medija i umrežavanja kako biste izgradili svijest o robnoj marki i uspostavili svoju tvrtku kao autoritet od povjerenja u svojoj industriji.

Kada ste sigurni da želite uploviti u poduzetničke vode, ključno je razmotriti pravne i regulatorne aspekte pokretanja poslovanja. Odredite odgovarajuću pravnu strukturu za svoju tvrtku, bilo da se radi o pojedinačnom vlasništvu, partnerstvu, poduzeću ili obrtu.

Kada je riječ o pokretanju vlastitog posla u Hrvatskoj, važno je odabrati odgovarajući oblik poslovnog subjekta koji će odgovarati vašim potrebama i ciljevima.

D.o.o., j.d.o.o. ili obrt – koji oblik poslovanja odabrati?
Pri odabiru između d.o.o., j.d.o.o. i obrta, važno je pažljivo razmotriti prirodu posla koji želite obavljati, poslovne ciljeve i osobne uvjete. Društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) pruža veću zaštitu osobne imovine, ali zahtijeva osnivački kapital. Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) nema zahtjev za minimalni kapital, ali ima neka druga ograničenja. U njemu se 25% ostvarene dobiti obavezno stavlja u rezerve sve dok se ne dosegne iznos od 2,500 eura, što znači da vlasnici ne mogu raspolagati cjelokupnom dobiti dokle god se oblik poslovanja ne prebaci u d.o.o. Kada rezerve društva prijeđu navedeni iznos potrebno je izvršiti reviziju kako bi se društvo moglo preoblikovati u d.o.o. Ako se taj prijelaz ne dogodi, obveza odvajanja 25% ostvarene dobiti i dalje ostaje.

Obrt je fleksibilan oblik poslovnog subjekta pogodan za pojedince koji žele samostalno obavljati određenu djelatnost. Prije donošenja konačne odluke, preporučuje se konzultirati stručnjake i provjeriti aktualne zakone i propise kako bi se osiguralo da odabrani oblik poslovnog subjekta odgovara specifičnim potrebama i uvjetima poslovanja. Ne zaboravite, obrtnici za sve obveze odgovaraju kompletnom svojom imovinom, dok d.o.o. i j.d.o.o. kao pravni subjekti za nastale obveze poduzeća odgovaraju do visine upisanog kapitala.

Uz otvaranje poslovanja osobnim odlaskom na sve potrebne adrese, najbrža i najjeftinija opcija je svakako elektroničko pokretanje poslovanja putem usluge START koja nudi sve na jednom mjestu, a dostupna je samo za hrvatske državljane koji imaju elektroničku osobnu iskaznicu (eOI). Uz obvezan upis društva u sudski registar i Registar poslovnih subjekata (Državni zavod za statistiku) ili upis obrta u Obrtni registar i registar poreznih obveznika (Porezna uprava) te elektroničko plaćanje temeljnog kapitala i pristojbi, korisnik može odabrati i opcionalne usluge:

upisa u registar obveznika PDV-a i/ili dodjele PDV ID broja (Porezna uprava)
predaje zahtjeva za otvaranje transakcijskih računa poslovnih subjekata (banke)
registracije u sustav HZMO-a.

Napomena: Ovaj članak pruža samo općenite informacije, ne predstavlja službenu uputu i ne može se smatrati pravnim ili poreznim savjetom. Prije donošenja bilo kakvih poslovnih odluka, preporučuje se konzultacija s odgovarajućim stručnjacima kako bi se dobile prilagođene i relevantne informacije za specifičnu situaciju.


Komentari članka

Vezani članci

Zvonimir Viduka: U vremenu promjena priliku imaju inovatori

02.10.2023.

Sljedeći korak koji s punim ponosom mogu najaviti jest novi pogon u Velikoj Gorici, gdje ćemo preseliti kompletnu proizvodnju i kontrolu kvalitete. Važnost takve investicije je velika jer ćemo sad imati značajno povećane kapacitete za proizvodnju, a to na

Muzej iluzija osvojio srebrnu nagradu u Bruxellesu

30.09.2023.

S više od 40 lokacija, u 25 država svijeta i 10 milijuna posjetitelja to je najveći lanac privatnih muzeja na svijetu. Upravo se radi na novim otvorenjima u Denveru, San Diegu, Seattleu i Kopenhagenu.

Kroz 10 godina riječkog startup inkubatora dodijeljeno 118.000 eura novim poduzetnicima

28.09.2023.

Prigodnim događanjima je u prostorima RiHub-a obilježena deseta godišnjica postojanja riječkog Startup inkubatora, na kojoj su se okupili bivši i sadašnji polaznici ovog pogona novih poduzetničkih ideja, njihovi mentori, poslovni partneri i predstavnici G

Vlade Prančić, Smjeli: U sljedeće dvije godine planiramo proizvodnju pršuta povećati do 30 posto

27.09.2023.

Kad se uvozu jeftinijega, nekvalitetnog pršuta, nelojalnoj konkurenciji te rastu cijena mesa i energenata doda svinjska kuga, proizvođačima mesa čini se kao da se bore s četiri jahača Apokalipse. Svinjska kuga koja se pojavila u Hrvatskoj i okolnim zemlja

Za samo 3 dana postala sam vlasnica obrta; od tada do danas to je moj jedini izvor zarade

27.09.2023.

Da je znala da je ovako jednostavno otvoriti obrt, taj korak bi napravila prije više od 10 godina, priznaje mlada poduzetnica i vlasnica obrta Avokado Content Studio Kristina Deranja. O pokretanju poslovanja, važnosti digitalnog marketinga u poslovanju da

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor