Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Ruj 2023

Kiše i bolesti vinove loze zamalo “potopile” vinare

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka Rupčić  

Kiše i bolesti vinove loze zamalo “potopile” vinare

Obilne kiše padale su u vrijeme kad to grozdovima ne odgovara, padala je i tuča
Dobro će i završiti s obzirom na ono što smo očekivali nakon velikih kiša, tuča i bolesti, no stvar će u posljednji tren velikim dijelom, ali uz mnogima manji prinos, izvući lijepo vrijeme posljednjih tjedana, kažu hrvatski vinari, koji su nakon iznimno teške godine - neki kažu, i najizazovnije u posljednjih deset godina - počeli berbu.

Obilne kiše padale su u vrijeme kad to grozdovima ne odgovara, neke je vinograde zahvatila tuča, a da stvar bude teža, pojavile su se bolesti, poput peronospore i pepelnice. Međutim, lijepo vrijeme, a pogotovo vrlo topao rujan, dobrim će dijelom izvući godinu. Ipak, berbe su na mnogim područjima počele prije nego što je to planirano.

Nedostaje berača

Poznati kutjevački vinar Vlado Krauthaker kaže da je berba u njegovim vinogradima u tijeku, iako je očekivao da će, s obzirom na vremenske uvjete ovoga ljeta, početi nešto kasnije.

"U lipnju i srpnju bilo je dosta kiše, no kolovoz je bio vrlo dobar, bilo je dosta sunca. Sada su dani topli, a noći hladne, što nas tjera na hitnu berbu. Sva zbivanja s vremenom prisilila su nas da imamo dosta izmiješanih berbi. Beremo inače u tri faze, a sada se to izmiješalo", rekao je Krauthaker za Hinu.

Među prvima se beru sivi i crni pinot, chardonnay, a graševina je između druge i treće faze dozrijevanja. No s obzirom na sadašnje uvjete i nju se mora hitno pobrati, kaže Krauthaker.

Podsjećajući na sve što se događalo ove vinogradarske godine - čudno vrijeme, obilje kiše, poremećena cvatnju - istaknuo je da bi godina ipak mogla dobro završiti.

Vrijeme je sada odlično, a grožđe je u dobroj kondiciji, kaže kutjevački vinarski doajen.

"Urodi su dobri, sačuvali smo grožđe, dobrog je i optimalnog zdravstvenog stanja, i to na svih naših 1600 hektara. Posebno veseli dobro zdravstveno stanje grožđa jer su se u pojedinim dijelovima Hrvatske ove godine u vinogradima pojavile bolesti, poput peronospore, te je taj dio vinograda dosta stradao", kaže Vlado Krauthaker, jedan od prvih hrvatskih vinara koji su prije nekoliko desetljeća počeli proizvoditi vina iznimne kvalitete i prema međunarodnim standardima.

Krauthaker se, međutim, boji prekupaca grožđa u dijelovima Hrvatske gdje su vinogradi stradali od nevremena ili bolesti.

Velik mu je problem i manjak berača. Nalazi ih u mjestima koja su i 70-ak kilometara od njegovih vinograda. On im, naravno, mora plaćati i prijevoz.

"Rezimirajmo: grožđe je u redu i godina može biti potentna, ali je još uvijek rano za prognoze o kvaliteti vina iz ovogodišnje berbe", zaključio je Krauthaker.

Još jedan nestor hrvatske vinske scene i jedan od najzaslužnijih za veliku ekspanziju istarskih vina - Ivica Matošević, govori slično svojem slavonskom kolegi.

"Bit će dobro iako smo bili uplašeni kako je krenulo. Tijekom ljeta bilo je puno kiše, bilo je i tuče i sve je izgledalo crno. No posljednja tri tjedna puno toga su spasila - vrijeme je lijepo i dolaze dobre stvari", kaže Matošević.

U dobroj kondiciji

Dodaje, doduše, da će urod biti manji nego lani jer je tuča uništila dosta grožđa, ali ističe da se autohtoni istarski forte - malvazija, vrlo dobro drži.

"U Istri je 60 posto vinogradarskih površina pod malvazijom, a to se grožđe pokazalo vrlo otpornim. Godina bi za malvaziju mogla biti dobra", predviđa Matošević, ponavljajući da se posljednjih tjedana situacija dramatično popravila spram očekivanja.

U njegovim su vinogradima očekivali da će berba početi oko dva tjedna kasnije nego što je zaista počela, no ubrzalo ju je obilje sunca posljednjih tjedana.

"Kako je moglo biti, ispast će dobro. U cilj utrčavamo poletni i vina iz ovogodišnje berbe mogla bi biti vrlo dobra", kaže Matošević.

Glavni enolog Badela 1862 Dubravko Ćuk kaže kako su u Badelu još 5. rujna počeli berbu, i to na području Benkovca, a u Daruvaru je počela berba sauvignona. Berba plavca, od kojeg prave neka od najboljih vina u zemlji, počinje za dva tjedna.

I on naglašava da je godina bilo iznimno zahtjevna, jer su i kontinent i obala bili izloženi velikim količinama oborina.

"Bilo je vrlo izazovno zaštititi vinograde zbog te goleme količine kiše, a uz iznimne napore uspjeli smo sačuvati vinograde i od peronospore i od pepelnice", kaže Ćuk, koji u portfelju što ga vodi ima nekoliko iznimno cijenjenih etiketa.


Komentari članka

Vezani članci

Veliki pad cijene grožđa - što se događa u Španjolskoj?

22.09.2023.

Mali vinogradari uglavnom obiteljskog karaktera su ucijenjeni od velikih igrača. Koliku cijenu daju za kilogram grožđa?

Vinogradari na zadarskom području u problemima; urod slabiji i do 40%

13.09.2023.

Vinogradari na zadarskom području su u problemima. Godina je, kažu, i više nego loša, zbog kvantitete i kvalitete. Procjenjuju da će urod biti slabiji i do 40 posto, što će utjecati i na cijenu vina.

Vinare u prosincu čeka velika promjena: Provjerili smo kako su se pripremili na neminovno

28.08.2023.

Od 8. prosinca svi vinari koji plasiraju svoje proizvode na tržište Europske unije morat će na bocama jasno istaknuti sve sastojke dodane tijekom procesa nastanka vina, kao što su sumporni dioksid, šećer, bojila, kvasac, kiseline, aditivi, alergeni. Provj

U pojedinim su vinogradima zabilježene štete veće od 50 %

28.08.2023.

"Ova je vinogradarska godina prilično nezgodna. U početku je izgledalo dobro, ali su se tijekom cvatnje silne oborine pokazale itekako problematičnima. Cvatnja je loše prošla, potom se pojavila plamenjača, prvo na listu, a poslije na plodovima. Gledajući

Od biodinamičkih vina nema mamurluka

22.08.2023.

Prošlog je mjeseca vrata otvorio novi vinski bar u Maksimijanovoj ulici u Puli. Dok se većina barova fokusira na uobičajenu ponudu pića, ovaj se lokal ističe svojim izborom vina, posebno onih koji su plod biodinamičkog i organskog načina proizvodnje. U ma

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor