Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Ruj 2023

Kiše i bolesti vinove loze zamalo “potopile” vinare

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Zdenka Rupčić  

Kiše i bolesti vinove loze zamalo “potopile” vinare

Obilne kiše padale su u vrijeme kad to grozdovima ne odgovara, padala je i tuča
Dobro će i završiti s obzirom na ono što smo očekivali nakon velikih kiša, tuča i bolesti, no stvar će u posljednji tren velikim dijelom, ali uz mnogima manji prinos, izvući lijepo vrijeme posljednjih tjedana, kažu hrvatski vinari, koji su nakon iznimno teške godine - neki kažu, i najizazovnije u posljednjih deset godina - počeli berbu.

Obilne kiše padale su u vrijeme kad to grozdovima ne odgovara, neke je vinograde zahvatila tuča, a da stvar bude teža, pojavile su se bolesti, poput peronospore i pepelnice. Međutim, lijepo vrijeme, a pogotovo vrlo topao rujan, dobrim će dijelom izvući godinu. Ipak, berbe su na mnogim područjima počele prije nego što je to planirano.

Nedostaje berača

Poznati kutjevački vinar Vlado Krauthaker kaže da je berba u njegovim vinogradima u tijeku, iako je očekivao da će, s obzirom na vremenske uvjete ovoga ljeta, početi nešto kasnije.

"U lipnju i srpnju bilo je dosta kiše, no kolovoz je bio vrlo dobar, bilo je dosta sunca. Sada su dani topli, a noći hladne, što nas tjera na hitnu berbu. Sva zbivanja s vremenom prisilila su nas da imamo dosta izmiješanih berbi. Beremo inače u tri faze, a sada se to izmiješalo", rekao je Krauthaker za Hinu.

Među prvima se beru sivi i crni pinot, chardonnay, a graševina je između druge i treće faze dozrijevanja. No s obzirom na sadašnje uvjete i nju se mora hitno pobrati, kaže Krauthaker.

Podsjećajući na sve što se događalo ove vinogradarske godine - čudno vrijeme, obilje kiše, poremećena cvatnju - istaknuo je da bi godina ipak mogla dobro završiti.

Vrijeme je sada odlično, a grožđe je u dobroj kondiciji, kaže kutjevački vinarski doajen.

"Urodi su dobri, sačuvali smo grožđe, dobrog je i optimalnog zdravstvenog stanja, i to na svih naših 1600 hektara. Posebno veseli dobro zdravstveno stanje grožđa jer su se u pojedinim dijelovima Hrvatske ove godine u vinogradima pojavile bolesti, poput peronospore, te je taj dio vinograda dosta stradao", kaže Vlado Krauthaker, jedan od prvih hrvatskih vinara koji su prije nekoliko desetljeća počeli proizvoditi vina iznimne kvalitete i prema međunarodnim standardima.

Krauthaker se, međutim, boji prekupaca grožđa u dijelovima Hrvatske gdje su vinogradi stradali od nevremena ili bolesti.

Velik mu je problem i manjak berača. Nalazi ih u mjestima koja su i 70-ak kilometara od njegovih vinograda. On im, naravno, mora plaćati i prijevoz.

"Rezimirajmo: grožđe je u redu i godina može biti potentna, ali je još uvijek rano za prognoze o kvaliteti vina iz ovogodišnje berbe", zaključio je Krauthaker.

Još jedan nestor hrvatske vinske scene i jedan od najzaslužnijih za veliku ekspanziju istarskih vina - Ivica Matošević, govori slično svojem slavonskom kolegi.

"Bit će dobro iako smo bili uplašeni kako je krenulo. Tijekom ljeta bilo je puno kiše, bilo je i tuče i sve je izgledalo crno. No posljednja tri tjedna puno toga su spasila - vrijeme je lijepo i dolaze dobre stvari", kaže Matošević.

U dobroj kondiciji

Dodaje, doduše, da će urod biti manji nego lani jer je tuča uništila dosta grožđa, ali ističe da se autohtoni istarski forte - malvazija, vrlo dobro drži.

"U Istri je 60 posto vinogradarskih površina pod malvazijom, a to se grožđe pokazalo vrlo otpornim. Godina bi za malvaziju mogla biti dobra", predviđa Matošević, ponavljajući da se posljednjih tjedana situacija dramatično popravila spram očekivanja.

U njegovim su vinogradima očekivali da će berba početi oko dva tjedna kasnije nego što je zaista počela, no ubrzalo ju je obilje sunca posljednjih tjedana.

"Kako je moglo biti, ispast će dobro. U cilj utrčavamo poletni i vina iz ovogodišnje berbe mogla bi biti vrlo dobra", kaže Matošević.

Glavni enolog Badela 1862 Dubravko Ćuk kaže kako su u Badelu još 5. rujna počeli berbu, i to na području Benkovca, a u Daruvaru je počela berba sauvignona. Berba plavca, od kojeg prave neka od najboljih vina u zemlji, počinje za dva tjedna.

I on naglašava da je godina bilo iznimno zahtjevna, jer su i kontinent i obala bili izloženi velikim količinama oborina.

"Bilo je vrlo izazovno zaštititi vinograde zbog te goleme količine kiše, a uz iznimne napore uspjeli smo sačuvati vinograde i od peronospore i od pepelnice", kaže Ćuk, koji u portfelju što ga vodi ima nekoliko iznimno cijenjenih etiketa.


Komentari članka

Vezani članci

Belje obnavlja vinograde, ovog mjeseca zasađeno 22,6 hektara novih nasada

23.04.2024.

Neposredno iznad vinarije Belje niču novi nasadi vinove loze, Cabernet franc se vraća nakon 30 godina

Startao je u PR-u, pa se okrenuo vinima, a sada je hrabro otvorio restoran sa čak 150 vinskih etiketa

19.04.2024.

S Ivanom Salopekom, distributerom vina i vlasnikom novootvorene trattorije Gola razgovarali smo o njegovom zaokretu karijere i hrabrosti da na prilično napučenoj zagrebačkoj restoranskoj sceni otvori novi restoran, ali i o tome što bi se još moglo učiniti

Vinona: Najbolji proizvođači vina Marijan Resler, Zvonko Katavić i Zoran Tomljanović

19.04.2024.

Već osamnaest godina Udruga voćara i vinogradara Našice uspješno organizira sada već afirmirano i svake godine itekako očekivano natjecanje u kvaliteti vina pod nazivom Vinona.

Arhivska vina najstarije slovenske vinarije dostižu cijenu i do 54.000 eura

19.04.2024.

Vinarija je danas prvi put u vlasništvu zaposlenih. Kako smo čuli, ukrajinski vlasnici riješili su je se nakon što su 2018. preuzeli Perutninu Ptuj, a koja je 20 godina bila vlasnik Ptujske kleti.

Obitelj iz Kanade na Šolti sadi 20 hektara vinograda autohtonih sorti

21.03.2024.

Na južnim padinama Šolte niču veliki i zanimljivi vinogradi. Za sada malo manje od 8, a u budućnosti i do 20 hektara površine, pokrit će autohtone sorte. Neke se od njih sade na poseban, nerijetko zaboravljen starohrvatski način.

Tag cloud

 1. 2587 članka imaju tag turizam
 2. 2444 članka imaju tag hrvatska
 3. 1563 članka imaju tag svijet
 4. 1229 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1845 članka imaju tag financije
 6. 1561 članka imaju tag izvoz
 7. 1242 članka imaju tag trgovina
 8. 1288 članka imaju tag ict
 9. 1411 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1126 članka imaju tag investicije
 11. 1164 članka imaju tag industrija
 12. 1021 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 1134 članka imaju tag EU
 14. 831 članka imaju tag poduzetništvo
 15. 972 članka imaju tag menadžment
 16. 561 članka imaju tag opg
 17. 739 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 961 članka imaju tag kriza
 21. 664 članka imaju tag marketing
 22. 371 članka imaju tag potpore
 23. 603 članka imaju tag tehnologija
 24. 491 članka imaju tag eu fondovi
 25. 468 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 487 članka imaju tag porezi
 27. 532 članka imaju tag krediti
 28. 473 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 457 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 501 članka imaju tag obrazovanje
 31. 406 članka imaju tag osijek
 32. 427 članka imaju tag energetika
 33. 480 članka imaju tag dzs
 34. 396 članka imaju tag start up
 35. 449 članka imaju tag BDP
 36. 405 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor