Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Tra 2020

Klub izvoznika: Povratak na staro neće biti brz i jednostavan

Izvor: www.lider.media · Autor: Vanja Figenwald  

Klub izvoznika: Povratak na staro neće biti brz i jednostavan

Usprkos zabrani okupljanja zbog epidemije koronavirusa, Lider je, naravno zahvaljujući tehnologiji, organizirao prvi virtualni sastanak svog Kluba izvoznika, iako je glavni urednik Miodrag Šajatović izrazio nadu da će to biti i zadnji održan na ovaj način. Načelni je dojam nakon ovog 'video okupljanja' s ciljem razmjene mišljenja između poduzetnika i predsjednice Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj Tamare Perko, da se hrvatski izvoznici drže 'iznad vode', ali i da tijekom narednih šest do 12 mjeseci slijede veliki izazovi u povratku na razine poslovanja prije uvođenja mjera ograničavanja.

Perko je ukratko predstavila sve mjere i instrumente koje HBOR u ovom trenutku ima na raspolaganju s ciljem pomoći domaćim gospodarstvenicima, uključujući moratorije, reprograme, kredite za održavanje likvidnosti portfeljne police osiguranja, postojeće programe, ali i neke nove. Naglasila je kako za dobivanje kredita za tvrtke čije je poslovanje pogođeno epidemijom treba imati 'COVID score' koji izrađuje FINA. Takvi krediti podijeljeni su u tri skupine: okvirni krediti bankama (uz kamatu od nula posto), krediti u suradnji s bankama gdje se rizik dijeli popola (nula posto kamate na HBOR-ov dio kredita u prvoj godini) te izravni krediti HBOR-a namijenjenih turističkom sektoru (nula posto kamate u prve tri godine).

Darko Pappo iz DIV grupe rekao je kako poslovanje s vijcima trpi veliko usporavanje zbog zamrzavanja glavnih tržišta, dok brodogradnja i željeznički program nisu toliko jako pogođeni. Problem bi u brodogradnji bio daleko veći, istaknuo je, da nisu uspjeli rigoroznim mjerama spriječiti proboj virusa u pogon jer bi to onda bio velik problem. Značajan pad prometa iskusio je i DHL, poručila je direktorica Srebrenka Saks, ali i izrazila optimizam zbog polaganog otvaranja ključnih tržišta u Europskoj uniji, kao i Kine. S druge strane, AD Plastik morao je zatvoriti dobar dio proizvodnje zbog naglog nestanka potražnje u autoindustriji, premda su u pogledu likvidnosti zasada u solidnoj poziciji zahvaljujući korištenju dostupnih mjera, ustvrdio je financijski direktor Josip Divić. Ipak, za ponovno pokretanje proizvodnih aktivnosti trebat će dodatnu likvidnost, a s onime što nudi HBOR nije bio impresioniran. Konkretno, nula posto kamata samo u prvoj godini i samo na dio kredita činilo mu se prekratko, pogotovo uspoređeno s tri godine dostupne turističkom sektoru.

Tiskaru Radin Print na površini drže katalozi i časopisi, no opseg posla je osjetno pao, a poseban problem predstavljaju odgođene narudžbe za koje je materijal već nabavljen i treba biti plaćen, rekla je direktorica Sanja Pušec. Iz tog razloga, nastavila je, Radin će trebati brzu likvidnost na što je Perko pojasnila da su se upravo zato odlučili u HBOR-u ići preko komercijalnih banaka jer se time dobiva na brzini. U protivnome HBOR bi postao usko grlo zbog velikog broja zahtjeva čime bi proces odobravanja kredita bio usporen. Zahvaljujući širokom rasponu proizvodnih linija, Badel u nekim segmentima poslovanja bilježi pad, a u nekima rast Kako je pojasnio direktor Darko Knez, suprotno dojmu koji se mogao dobiti u medijima, prodaja alkoholnih pića drastično je pala, posebice u HORECA kanalu koji je praktički potpuno presušio. Proizvodnja dezinficijensa, očekivano, skočila je, kao i program za čišćenje, pa je u tom segmentu čak i pojačana proizvodnja.

Osnivača Carwiza Krešimira Dobrilovića najviše je zanimalo zašto se rent-a-car kompanije nije uvrstilo u potencijalne primatelje kredita u turističkom sektoru, s obzirom na to da je turizam ključan za poslovanje takvih tvrtki u Hrvatskoj, na što mu je Perko odgovorila da HBOR ne smatra rent-a-car tvrtke dijelom turističkog sektora zato što je tako naznačilo Ministarstvo turizma koje nije navelo taj tip djelatnosti u klasifikaciji povezanih djelatnosti s turizmom. Imajući u vidu zaista nesvakidašnjem stanje na tržištu nafte, INA je suočena s padom potražnje i zato očekuje maksimalno ubrzanje svih procedura i smanjenje javnih davanja kako bi se održala likvidnost i mogle realizirati investicije nužne za ponovno pokretanje ekonomije, poručio je Emaunel Kovačić iz INA-e. Investicije koje se tiču klimatskih ciljeva Europske unije i financiraju se putem europskih sredstava nastavljaju se, dodao je, i obveze kompanije u tom smislu bit će ispunjene.

Što se Odašiljača i veza tiče, krizu su najviše osjetili posredno kroz probleme televizijskih i radio nakladnika kojima su drastično pali prihodi od oglašavanja i stoga su prisiljeni osloniti se na pomoć OiV-a. Jednako tako, uvođenje novog digitalnog formata DVB-T2/HEVC sustava odgođeno je odlukom HAKOM-a do kraja godine, rekao je Tigran Vržina iz OiV-a. Upitani očekuju li i kada povratak poslovanja na staro, svi su odgovorili potvrdno, no uz ogradu da povratak sigurno neće biti brz i jednostavan, kao i da dosta toga ovisi o trajanju mjera ograničenja.


Komentari članka

Vezani članci

Brojimo šlepere (27): Tvrtka Sobočan iz Murskog Središća godišnje izveze oko 220 šlepera u više od 20 država

25.11.2020.

Obiteljska tvrtka Sobočan iz Murskog Središća više od polovinu svojih prihoda ostvaruje na inozemnom tržištu baveći se opremanjem poslovnih i prodajnih interijera namještajem i ostalom pripadajućom opremom.

22. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza održat će se putem Zoom Meeting-a

25.11.2020.

Radi nepovoljne situacije s epidemijom virusa COVID-19, savjetovanje će se održati virtualnim načinom uz obveznu prethodnu registraciju sudionika.

Orijentirali su se na uski segment i danas briljiraju u njemu u cijelome svijetu

24.11.2020.

Nadamo se kako ćemo uskoro potpisati i novi ugovor preko natječaja IRI 2, za razvoj kompleksnog proizvoda koji bi u trenutku izlaska na tržište bio najnapredniji na svijetu u svom segmentu”, smatra osnivač Altproa i ističe da može slobodno reći da je HAMA

Poslodavcima u krizi troškovi konstantno rastu, a ne prate ih adekvatna rasterećenja

24.11.2020.

Hrvatska udruga poslodavaca provela je anketu među svojim članicama o troškovima proizašlim iz uvođenja dodatnih mjera zaštite zdravlja i sigurnosti radnika u doba pandemije (fizičke barijere, viziri, maske, dezinficijensi, kamere).

Budućnost mladih ovisi o njihovoj volji za trajno obrazovanje

23.11.2020.

Pandemija novog koronavirusa mnoge je mlade preko noći uvela u svijet on-line učenja. Taj način edukacije ostat će sastavni dio života današnjih mladih ljudi, a njihov uspjeh ovisi o njihovoj volji za trajno obrazovanje.

Tag cloud

 1. 2064 članka imaju tag hrvatska
 2. 2144 članka imaju tag turizam
 3. 1602 članka imaju tag financije
 4. 1340 članka imaju tag izvoz
 5. 1123 članka imaju tag svijet
 6. 801 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1044 članka imaju tag trgovina
 8. 884 članka imaju tag zapošljavanje
 9. 1069 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 989 članka imaju tag ict
 11. 883 članka imaju tag investicije
 12. 716 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1018 članka imaju tag EU
 14. 918 članka imaju tag industrija
 15. 795 članka imaju tag menadžment
 16. 940 članka imaju tag kriza
 17. 630 članka imaju tag maloprodaja
 18. 577 članka imaju tag marketing
 19. 404 članka imaju tag poticaji
 20. 336 članka imaju tag koronavirus
 21. 509 članka imaju tag krediti
 22. 523 članka imaju tag tehnologija
 23. 448 članka imaju tag obrazovanje
 24. 293 članka imaju tag potpore
 25. 375 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 347 članka imaju tag opg
 27. 370 članka imaju tag eu fondovi
 28. 415 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 396 članka imaju tag porezi
 30. 375 članka imaju tag gospodarstvo
 31. 324 članka imaju tag osijek
 32. 434 članka imaju tag dzs
 33. 389 članka imaju tag hnb
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 308 članka imaju tag hgk
 38. 354 članka imaju tag energetika
 39. 402 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici