Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

28 Tra 2020

Klub izvoznika: Povratak na staro neće biti brz i jednostavan

Izvor: www.lider.media · Autor: Vanja Figenwald  

Klub izvoznika: Povratak na staro neće biti brz i jednostavan

Usprkos zabrani okupljanja zbog epidemije koronavirusa, Lider je, naravno zahvaljujući tehnologiji, organizirao prvi virtualni sastanak svog Kluba izvoznika, iako je glavni urednik Miodrag Šajatović izrazio nadu da će to biti i zadnji održan na ovaj način. Načelni je dojam nakon ovog 'video okupljanja' s ciljem razmjene mišljenja između poduzetnika i predsjednice Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj Tamare Perko, da se hrvatski izvoznici drže 'iznad vode', ali i da tijekom narednih šest do 12 mjeseci slijede veliki izazovi u povratku na razine poslovanja prije uvođenja mjera ograničavanja.

Perko je ukratko predstavila sve mjere i instrumente koje HBOR u ovom trenutku ima na raspolaganju s ciljem pomoći domaćim gospodarstvenicima, uključujući moratorije, reprograme, kredite za održavanje likvidnosti portfeljne police osiguranja, postojeće programe, ali i neke nove. Naglasila je kako za dobivanje kredita za tvrtke čije je poslovanje pogođeno epidemijom treba imati 'COVID score' koji izrađuje FINA. Takvi krediti podijeljeni su u tri skupine: okvirni krediti bankama (uz kamatu od nula posto), krediti u suradnji s bankama gdje se rizik dijeli popola (nula posto kamate na HBOR-ov dio kredita u prvoj godini) te izravni krediti HBOR-a namijenjenih turističkom sektoru (nula posto kamate u prve tri godine).

Darko Pappo iz DIV grupe rekao je kako poslovanje s vijcima trpi veliko usporavanje zbog zamrzavanja glavnih tržišta, dok brodogradnja i željeznički program nisu toliko jako pogođeni. Problem bi u brodogradnji bio daleko veći, istaknuo je, da nisu uspjeli rigoroznim mjerama spriječiti proboj virusa u pogon jer bi to onda bio velik problem. Značajan pad prometa iskusio je i DHL, poručila je direktorica Srebrenka Saks, ali i izrazila optimizam zbog polaganog otvaranja ključnih tržišta u Europskoj uniji, kao i Kine. S druge strane, AD Plastik morao je zatvoriti dobar dio proizvodnje zbog naglog nestanka potražnje u autoindustriji, premda su u pogledu likvidnosti zasada u solidnoj poziciji zahvaljujući korištenju dostupnih mjera, ustvrdio je financijski direktor Josip Divić. Ipak, za ponovno pokretanje proizvodnih aktivnosti trebat će dodatnu likvidnost, a s onime što nudi HBOR nije bio impresioniran. Konkretno, nula posto kamata samo u prvoj godini i samo na dio kredita činilo mu se prekratko, pogotovo uspoređeno s tri godine dostupne turističkom sektoru.

Tiskaru Radin Print na površini drže katalozi i časopisi, no opseg posla je osjetno pao, a poseban problem predstavljaju odgođene narudžbe za koje je materijal već nabavljen i treba biti plaćen, rekla je direktorica Sanja Pušec. Iz tog razloga, nastavila je, Radin će trebati brzu likvidnost na što je Perko pojasnila da su se upravo zato odlučili u HBOR-u ići preko komercijalnih banaka jer se time dobiva na brzini. U protivnome HBOR bi postao usko grlo zbog velikog broja zahtjeva čime bi proces odobravanja kredita bio usporen. Zahvaljujući širokom rasponu proizvodnih linija, Badel u nekim segmentima poslovanja bilježi pad, a u nekima rast Kako je pojasnio direktor Darko Knez, suprotno dojmu koji se mogao dobiti u medijima, prodaja alkoholnih pića drastično je pala, posebice u HORECA kanalu koji je praktički potpuno presušio. Proizvodnja dezinficijensa, očekivano, skočila je, kao i program za čišćenje, pa je u tom segmentu čak i pojačana proizvodnja.

Osnivača Carwiza Krešimira Dobrilovića najviše je zanimalo zašto se rent-a-car kompanije nije uvrstilo u potencijalne primatelje kredita u turističkom sektoru, s obzirom na to da je turizam ključan za poslovanje takvih tvrtki u Hrvatskoj, na što mu je Perko odgovorila da HBOR ne smatra rent-a-car tvrtke dijelom turističkog sektora zato što je tako naznačilo Ministarstvo turizma koje nije navelo taj tip djelatnosti u klasifikaciji povezanih djelatnosti s turizmom. Imajući u vidu zaista nesvakidašnjem stanje na tržištu nafte, INA je suočena s padom potražnje i zato očekuje maksimalno ubrzanje svih procedura i smanjenje javnih davanja kako bi se održala likvidnost i mogle realizirati investicije nužne za ponovno pokretanje ekonomije, poručio je Emaunel Kovačić iz INA-e. Investicije koje se tiču klimatskih ciljeva Europske unije i financiraju se putem europskih sredstava nastavljaju se, dodao je, i obveze kompanije u tom smislu bit će ispunjene.

Što se Odašiljača i veza tiče, krizu su najviše osjetili posredno kroz probleme televizijskih i radio nakladnika kojima su drastično pali prihodi od oglašavanja i stoga su prisiljeni osloniti se na pomoć OiV-a. Jednako tako, uvođenje novog digitalnog formata DVB-T2/HEVC sustava odgođeno je odlukom HAKOM-a do kraja godine, rekao je Tigran Vržina iz OiV-a. Upitani očekuju li i kada povratak poslovanja na staro, svi su odgovorili potvrdno, no uz ogradu da povratak sigurno neće biti brz i jednostavan, kao i da dosta toga ovisi o trajanju mjera ograničenja.


Komentari članka

Vezani članci

Postali su jedan od najtraženijih artikala na tržištu, a zagrebačka tvrtka to je prepoznala i sjajno im ide

29.05.2020.

Kemoplastika u svom pogonu u Zagrebu sad ‘sklapa’ i traženi artikl. Zahvaljujući mikrobicidnom djelovanju sredstvo posjeduje visoki dezinfekcijski učinak te uspješno reducira broj mikroorganizama s površina. Sredstvo je proizvedeno u njihovu zagrebačkom p

Dan D za europski turizam: Granice se otvaraju 15. lipnja

28.05.2020.

Slovenija je 15. svibnja postala prva europska zemlja koja proglasila kraj epidemije koronavirusa.

Nova pravila: ČETIRI sektora mogu dobiti pomoć, pad prihoda od 50 posto, nema isplate dividende do 2021.

28.05.2020.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović izjavio je u utorak nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) da postoji konsenzus svih strana o potporama gospodarstvu za mjesece svibanj i lipanj.

Europska komisija predlaže 1850 milijardi eura ‘težak‘ paket pomoći gospodarstvu

28.05.2020.

Paket mjera za oporavak sastoji se od dva dijela - višegodišnjeg proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. i instrumenta za oporavak koji će se financirati zaduživanjem na tržištima kapitala uz jamstvo država članica. Ključni dio prijedloga je podizanje g

Stožer civilne zaštite ublažio ŠEST zabrana. Čekaju se preporuke HZJZ-a!

28.05.2020.

Zbog daljnjeg razvoja povoljne epidemiološke situacije Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske nastavio je s ublažavanjem mjera te je u srijedu donio tri Odluke:

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija