Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Pro 2008

Kreću potrošačke zadruge

Izvor: www.novilist.hr · Autor: Bojana Mrvoš Pavić  

Kreću potrošačke zadruge

ZAGREB – Trgovci će se iduće godine, zbog recesije u koju ćemo nesumnjivo duboko zagaziti, morati na različite načine dovijati kako privući kupce, i održati svoju zaradu, a svaki će kupac, kažu upućeni, biti »kralj«. Jer, bilo opravdano, ili samo pod pritiskom priča o recesiji, svi ćemo iduće godine više stezati remen, pitajući se dokad tako. Kad je »opstanak« kupaca u pitanju, rješenje je, predlaže predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača iz Splita, Nenad Kurtović u – potrošačkim zadrugama.

Udruženi u zadruge, potrošači, kaže Kurtović, direktno mogu kupovati od proizvođača, na čemu će Savez i poraditi, najavljuje, iduće godine. Za početak će se potrošače Dalmacije kroz zadrugu pokušati direktno povezati s tamošnjim maslinarima, jer je općenito riječ o udruživanju zahvaljujući kojem se izbjeći mogu trgovačke marže, nameti potrošačima, koji ponekad čine i 50 posto cijene proizvoda.

Italija i Njemačka, primjerice Japan, međutim, desetljećima već imaju i potrošačko-trgovačke zadruge, zahvaljujući kojima njihovi članovi pri svakoj kupnji u tim, »zadrugarskim« trgovinama, na kupljeno imaju popust, zadrugama sami upravljaju, odnosno interesno su udruženi ne radi profita, već kako bi – uštedjeli. Drugim riječima, takve trgovine normalno posluju na tržištu kao i sve druge, njihova su vrata otvorena bilo kojem kupcu, no zadrugari, za cijenu godišnje članarine ili slično, u toj trgovini dobivaju stalne popuste.

Članarinama do uštede

U Hrvatskoj potrošačkog zadrugarstva nema čak niti u povojima, makar ono ima izuzetnih prednosti. Princip je, naime, jednostavan – naruči li, primjerice, zadruga s tisuću članova za svoje članove tisuću kaputa kod nekog proizvođača, »zadrugari« taj kaput neće platiti po, primjerice, tisuću kuna, koliko bi on koštao u »običnoj« trgovini odjećom, već za upola manje, a uzme li se u obzir da zadrugari popust dobivaju na svu kupljenu robu, ušteda nipošto nije beznačajna.

Na spomen Italije, najbolji je primjer takvog zadrugarstva tamošnji »COOP« – Cooperative di Consumatori, zadruga potrošača koja danas broji 1.394 prodajnih mjesta, podijeljenih na discount (Dico), supermarkete (Supercoop) i hipermarkete (Ipercoop), ali i gotovo 6,5 milijuna partnera – potrošača. Riječ je o građanima koji za minimalno, jednokratno uplaćenih 25 eura »društvene članarine«, ulaze u Coop-ovo zadrugarstvo, osiguravajući si tako stalne, primjerice, desetpostotne popuste na svu kupljenu robu, »povoljne košarice«, ili pak veće popuste na određeni tip robe.

Velike, "jake" akcije u Coop-ovim trgovinama namijenjene su isključivo članovima koji od ostalih prednosti zadrugarstva, računati mogu i na snižene cijene goriva na određenim benzinskim crpkama, na jeftinija putovanja s nekim kompanijama, na jeftinije školske knjige, određene lijekove ili pak povoljnije financijske usluge.

Zadruzi pristupaju jednostavnim popunjavanjem pristupnice, jednokratnom uplatom članarine, nakon čega dobivaju zadrugarsku iskaznicu, s kojom sudjelovati mogu na zadrugarskim skupštinama, glasati na izborima za vodstvo zadruge, te kupovati s popustima. Za razliku od drugih kapitalnih društava, u kojima partneri »vrijede« koliko i njihov udio, u potrošačkom zadrugarstvu svaki je glas jednak, bez obzira na visinu uplaćene društvene kvote, članarine. Imovinske koristi, osim uštede na kupovini, članovi nemaju, no zato im zadruge mogu, osim uštede na kupovini, osigurati i posao, ili pak neka uslužna dobra. Primjerice, u talijanskom Coop-u zaposleno je 65.000 zadrugara, a dobit se ulaže u razvojne projekte tvrtke, u solidarne inicijative, i akcije u korist lokalnih zajednica.

Primjeri potrošačkih zadruga u svijetu

Prva potrošačka zadruga osnovana je u Engleskoj 1844. godine, državi koja se i danas može pohvaliti s najvećom potrošačkom zadrugom u svijetu. Riječ je o »Co-operative Group« koja broji gotovo dvadeset milijuna članova, no, osim talijanskog »Coopa«, za njom ne zaostaje niti, primjerice, švicarski »Migros«, najveći lanac supermarketa u Švicarskoj. Velik dio švicarske populacije, njih oko dva milijuna od ukupno 7,2 milijuna švicarskih stanovnika, učlanjen je u »Migros«, čiji su i vlasnici. Japan, također, ima vrlo razvijeno potrošačko zadrugarstvo, odnosno zadrugarski »pokret« koji broji oko 15 milijuna članova.

Zašto ne i u Hrvatskoj

Slične bi potrošačke zadruge, pored onih »netrgovačkih« u kojima potrošač direktno kupuje od proizvođača, mogle postojati i u Hrvatskoj, no veće inicijative da se pokrenu, do sada nije bilo. Uskoro će biti donesen i novi Zakon o zadrugama, no potrošačke tipove zadruga on ne spominje, što bi bio jedan od prvih preduvjeta njihovog osnivanja. Istovremeno, u Hrvatskoj dio trgovačkog kolača imaju veliki europski zadrugari poput Coopa, ili pak austrijskog Spara, koji su svojevremeno isticali kako bi svoje zadrugarstvo voljeli proširiti i na Hrvatsku.

Općenito, sudeći prema europskim iskustvima, razvoj zadrugarstva u Hrvatskoj potaknuo bi i rast zaposlenosti, no prije svega, pravičnosti pri zapošljavanju. Smanjio bi siromaštvo i društvene isključenost. Konačno, kako tvrde ekonomski teoretičari koji se bave problemima gospodarskog razvoja, tvrde da veći gospodarski razvoj vodi većem broju zadruga, i obrnuto.


Komentari članka

Vezani članci

EU: Postignut dogovor o kolektivnoj zaštiti potrošača

24.06.2020.

Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u ponedjeljak kasno navečer politički dogovor o prijedlogu direktive o udružnim tužbama za zaštitu kolektivnih interesa potrošača.

Što se događa nakon što je neki proizvod bio na "akciji"?

12.11.2019.

Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u primjeni je godinu i pol dana. Za to vrijeme Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja zatražila je na uvid od 31 trgovca ugovore koje su zaključili s domaćim i stranim dobavljačima. Samo u posljednjih godinu i

Kupujete preko interneta? EU uvodi nova pravila za potrošače i trgovce

16.11.2017.

Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu pozdravili su nove mjere za zaštitu potrošača koje je Europski parlament usvojio na plenarnoj sjednici u Strasbourgu.

U ćevapima u Konzumu otkrivena salmonela, Konzum se ispričao

18.11.2016.

Istog trenutka poduzete i sve dodatne mjere u cijeloj maloprodajnoj mreži kako bi se potvrdilo da je riječ o izoliranom ...

Jesu li toplinski razdjelnici velika prevara?

01.03.2016.

Jesu li toplinski razdjelnici velika prevara ili koristan instrument za uštedu toplinske energije, trebala bi pokazati radna ...

Tag cloud

 1. 2404 članka imaju tag turizam
 2. 2262 članka imaju tag hrvatska
 3. 1384 članka imaju tag svijet
 4. 1491 članka imaju tag izvoz
 5. 1736 članka imaju tag financije
 6. 1059 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1156 članka imaju tag trgovina
 8. 1296 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 1172 članka imaju tag ict
 10. 1011 članka imaju tag investicije
 11. 951 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1057 članka imaju tag industrija
 13. 788 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1083 članka imaju tag EU
 15. 883 članka imaju tag menadžment
 16. 458 članka imaju tag koronavirus
 17. 492 članka imaju tag poticaji
 18. 687 članka imaju tag maloprodaja
 19. 958 članka imaju tag kriza
 20. 498 članka imaju tag opg
 21. 639 članka imaju tag marketing
 22. 351 članka imaju tag potpore
 23. 465 članka imaju tag eu fondovi
 24. 564 članka imaju tag tehnologija
 25. 523 članka imaju tag krediti
 26. 429 članka imaju tag hotelijerstvo
 27. 455 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 483 članka imaju tag obrazovanje
 29. 423 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 439 članka imaju tag porezi
 31. 372 članka imaju tag osijek
 32. 403 članka imaju tag energetika
 33. 448 članka imaju tag dzs
 34. 363 članka imaju tag start up
 35. 399 članka imaju tag hnb
 36. 329 članka imaju tag hgk
 37. 405 članka imaju tag vlada
 38. 426 članka imaju tag BDP
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 336 članka imaju tag agrokor