Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Svi 2009

Marketingaši traže sljedbenike među internautima

Izvor: www.liderpress.hr · Autor: Amir Kulenović  

Marketingaši traže sljedbenike među internautima

Što više vrijeme odmiče, sve smo svjesniji da internet mijenja društvo, načine komunikacije i povezivanja stanovnika zemaljske kugle. Društvene mreže polako ali sigurno ulaze u sve pore života, a Hrvatska, unatoč i dalje slabijem proboju interneta nego u razvijenim zemljama, u nekim segmentima online komuniciranja zauzima jedno od vodećih mjesta u svijetu.

Rijetko tko od domaćih internauta nema profil na društvenim mrežama kao što su MySpace, Facebook, Flickr, Twitter i slične, a nisu rijetki ni oni koji svoj online život žive višestruko, stalno dopunjujući svoj profil na više društvenih mreža istodobno.Unatoč tomu što se društvene mreže općenito percipira kao one koje služe za razonodu i dokolicu, uglavnom za vrijeme radnog vremena, tvrtke i pojedinci svjesni osnovne prednosti društvenih mreža pametnom uporabom toga komunikacijskog alata mogu si olakšati život i postići konkretne rezultate u realnom svijetu.

‘Što radiš?’

Broj registriranih korisnika Facebooka u Hrvatskoj jedan je od najvećih prema broju internetskih korisnika u svijetu. Razlog toliko brze popularizacije te društvene mreže ponajviše se krije u jednostavnom korisničkom sučelju i obilju grafičkih elemenata, privlačnome ne toliko vičnima internetu. MySpace, mreža koja je do pojave Facebooka bila predvodnica po rastu broja korisnika, svoju bazu sljedbenika gradi na profilaciji mreže prema onima s umjetničkim sklonostima, Linkedin je pak mreža za uglavnom poslovno povezivanje, a sve veću popularnost u svijetu stječe Twitter, novi oblik društvene mreža čija je osnovna maksima jednostavnost.

Naime, Twitter je alat za tzv. mikrobloganje, Načelo je jednostavno da jednostavnije ne može biti. Slično statusu na Facebooku ili Gtalku, Twitter prikazuje što njegov korisnik radi u danom trenutku. Početna stranica korisničkog profila daje odgovor na samo jedno pitanje: ‘Što radiš?’ Odgovoriti se može u najviše 140 znakova (20 znakova kraće od standardne SMS poruke), a svaki korisnik umjesto prijatelja ima sljedbenike, tzv. followere, koji mogu vidjeti čime se njihov prijatelj čiji profil slijede na Twitteru bavi u određenom trenutku.

U početku je i autoru ovog teksta ideja Twittera bila prilično besmislena: zašto stalno obavještavati svoje prijatelje o tome što radim? Doista, kad se stvari postave na takav način, zamisao nije toliko atraktivna, no kao i sa svakim drugim internetskim novitetom valjalo je samo pričekati trenutak kad će se pojedinci i tvrtke dosjetiti kako nešto toliko jednostavno pretvoriti u zanimljiv alat za poslovne svrhe.

Upućeni sljedbenici
- Twitterov kanal pokrenuli smo u Chipoteci u studenom prošle godine - kaže proizvodni menadžer te informatičke tvrtke Luka Sučić. Sučić je osim svog dnevnog posla zadužen za administriranje web-stranice Mackorisnik i za sebe kaže da je informatički ‘geek’, pa je razumljivo da mu je palo na pamet kako bi Twitter mogao biti koristan i njegovoj tvrtki.

Chipotekin Kanal trenutačno ima 500-tinjak sljedbenika. Sučić kaže da je odaziv zadovoljavajući s obzirom na prilično malu Twitterovu zajednicu u Hrvatskoj. - Uvidio sam da bismo mogli poraditi na postprodajnoj komunikaciji s kupcima koristeći se Twitterom u Chipoteci. Osim toga, kanal nam služi za obavještavanje o akcijama, pronalaženje proizvoda te razne druge obavijesti - kaže Sučić dodajući da tako njihovi kupci mnogo brže dolaze do informacija. - Većina je naših kupaca na internetu, pa je logično i da im se i mi obraćamo koristeći se istim medijem - objašnjava Sučić.

Svaki dan putem Twittera prime između 10 i 15 poruka. Kao svojevrsan test nedavno su proveli isključivo Twitterovu akciju za jedan od svojih proizvoda i u vrlo kratkom roku prodali cijelu zalihu. Osim Twittera Chipoteka ima i grupu na Facebooku i kanal Youtubea koji im služe za online komunikaciju. Sučić kaže da je projekt za sada u beta-fazi, ali ujesen planiraju još veći iskorak i ujedinjavanje svih komunikacijskih kanala na internetu.

Sličnu strategiju imaju i u Perpetuum Mobileu, još jednoj informatičkoj kompaniji koja se koristi društvenim mrežama za komunikaciju s klijentima i potencijalnim poslovnim partnerima. Ante Đorđević, direktor Perpetuumovih Tržišnih komunikacija, kaže da je njima kao tvrtki koja živi od interneta bilo prirodno uspostaviti i takve načine komunikacije sa svojim korisnicima. Njihov Tweet prati stotinjak sljedbenika, no koncepcija je nešto drukčija nego u Chipoteci. - Postoji razlika između onih koji rade B2B poslove kao što smo mi i onih koji se bave isključivo prodajom. Nama je Twitter važan zbog razvoja dugoročnog odnosa s klijentima i njihova pravodobnog informiranja, a eventualni se problemi ipak rješavaju malo opširnijom komunikacijom - kaže Đorđević.

Kompletan nastup

U Perpetuumu su Twitter rabili u kombinaciji s drugim alatima, pa su tako nedavno ‘tvitali’ link na anketu u kojoj su željeli doznati koliko njihovih sljedbenika sudjeluje na nedavnoj konferenciji Windays. Odnedavno ta tvrtka i klijentima nudi nastup na društvenim mrežama.

- Naši partneri više ne traže samo statičnu internetsku stranicu, oni žele kompletan internetski nastup, i uz pomoć skupih alata, ali i besplatnih, kao što su društvene mreže - objašnjava Đorđević. I Đorđević i Sučić procjenjuju da Twitter ima otprilike tisuću članova iz Hrvatske. Misle da je riječ o predvodnicima koji vole isprobavati nove trendove i da bi ta brojka mogla vrlo brzo narasti ako početni članovi uvide Twitterove prednosti.

Uporabu društvenih mreža u marketinške i PR svrhe počele su promovirati i reklamne agencije. Meritor Media prva je i još jedina PR agencija u Hrvatskoj koja svojim klijentima nudi usluge digitalnog PR-a, koji podrazumijeva provedbu PR kampanje na internetu i društvenim medijima poput Facebooka i YouTubea te uporabu web 2.0 alata poput RSS koda, podcastova i slično.

- Online PR nije zamjena za tradicionalne PR alate i još dugo to neće biti, no svakomu tko danas ignorira postojanje internetske zajednice u budućnosti će izazov komunikacije s korisnicima i kupcima biti veći - misli Mirta Petrović-Poljak, PR direktorica u Meritoru, koji se može pohvaliti s nekoliko projekata u koje je u medijskom nastupu bila uključena i uporaba svih vrsta web 2.0 alata.

- Primjerice, za Microsoftovu konferenciju WinDays stvorili smo Facebookovu grupu u koju smo pozvali sve relevantne novinare. U nju smo stavljali sve objave za medije i prateće materijale koje su novinari mogli preuzeti, obraditi i objaviti u medijima za koje rade ako bi im se vijest učinila zanimljivom. Prije početka WinDaysa također smo se koristili društvenim mrežama radi promidžbe konferencije, odnosno podizanja prašine oko nje - kaže Petrović-Poljak.

Slično su, upotrijebivši Facebook, pristupili i u Allianzovoj promociji. Petrović-Poljak kaže da je uporaba interneta u PR-u danas gotovo nužnost i djelomice imperativ. - U suradnji sa svojom matičnom agencijom u Portugalu YoungNetworkom upravo osmišljavamo dodatne usluge digitalnog PR-a, pa ćemo njihovim proširenjem i zajedničkim snagama na tržištu ponuditi pravu PR inovaciju vezanu uz web 2.0. tehnologije - kaže Petrović-Poljak.

Problem uporabe društvenih mreža u poslovne svrhe njihova je segmentacija: na stotine ih je, pa je teško predvidjeti koja će preživjeti početno oduševljenje korisnika. No uzjahanjem na val novih trendova tvrtke koje se njima koriste u poslovne svrhe zasigurno neće izgubiti ništa, a svoj kompanijski imidž mogu višestruko popraviti među korisnicima jer ipak je riječ o uglavnom besplatnim alatima.


Komentari članka

Vezani članci

Najnagrađivanija digitalna agencija traži 14 novih stručnjaka

30.09.2020.

Zahvaljujući razvoju vlastitog softvera kojim planiraju snažni proboj na inozemna tržišta te pojačanoj potražnji za uslugama digitalnih komunikacija, jedna od najdugovječnijih digitalnih agencija na domaćem tržištu širi svoje poslovanje te je u potrazi za

Rivalstvo nikad žešće, budućnost će krojiti rasplet priče o Optimi

30.09.2020.

Tri glavna igrača bore se za svaki promil tržišta, snimaju potencijalne mete i ulažu milijune u infrastrukturu i usluge ne bi li namamili klijente.

Teletubbiesi su male bebe spram tiktokera

28.09.2020.

Influenceri su oduvijek među nama, samo što se s godinama komunikacija najpopularnijih promijenila. Evoluirali su od prvog urlika koji su pustili u kameno doba do vriske koju sad proizvode po internetu. Kako ih ne bismo voljeli kad im se doseg brutalno pr

Infografika: Kako izgleda svemir društvenih mreža u 2020. godini

02.09.2020.

Društvene mreže ukorijenile su se u gotovo sve aspekte modernog života, a broj korisnika istih se popeo na ogromnih 3,8 milijardi korisnika, što je gotovo pola svjetske populacije. No to nije kraj, predviđa se da će se u narednih nekoliko godina još milij

Pripremaju lansirati Čiri-biri bajku u inozemstvo

21.08.2020.

Igra proizašla iz diplomskog rada na studiju dizajna dobila preporuku MZO-a i ušla u mentorski program Ikee.

Tag cloud

 1. 2050 članka imaju tag hrvatska
 2. 2129 članka imaju tag turizam
 3. 1593 članka imaju tag financije
 4. 1324 članka imaju tag izvoz
 5. 1104 članka imaju tag svijet
 6. 881 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1035 članka imaju tag trgovina
 8. 765 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 9. 1062 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 875 članka imaju tag investicije
 11. 966 članka imaju tag ict
 12. 710 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 1011 članka imaju tag EU
 14. 905 članka imaju tag industrija
 15. 793 članka imaju tag menadžment
 16. 936 članka imaju tag kriza
 17. 623 članka imaju tag maloprodaja
 18. 575 članka imaju tag marketing
 19. 403 članka imaju tag poticaji
 20. 507 članka imaju tag krediti
 21. 522 članka imaju tag tehnologija
 22. 303 članka imaju tag koronavirus
 23. 446 članka imaju tag obrazovanje
 24. 286 članka imaju tag potpore
 25. 372 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 364 članka imaju tag eu fondovi
 27. 412 članka imaju tag prehrambena industrija
 28. 392 članka imaju tag porezi
 29. 368 članka imaju tag gospodarstvo
 30. 330 članka imaju tag opg
 31. 433 članka imaju tag dzs
 32. 388 članka imaju tag hnb
 33. 316 članka imaju tag osijek
 34. 439 članka imaju tag banke
 35. 334 članka imaju tag agrokor
 36. 390 članka imaju tag vlada
 37. 306 članka imaju tag hgk
 38. 352 članka imaju tag energetika
 39. 400 članka imaju tag BDP
 40. 269 članka imaju tag poduzetnici