Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Svi 2009

Marketingaši traže sljedbenike među internautima

Izvor: www.liderpress.hr · Autor: Amir Kulenović  

Marketingaši traže sljedbenike među internautima

Što više vrijeme odmiče, sve smo svjesniji da internet mijenja društvo, načine komunikacije i povezivanja stanovnika zemaljske kugle. Društvene mreže polako ali sigurno ulaze u sve pore života, a Hrvatska, unatoč i dalje slabijem proboju interneta nego u razvijenim zemljama, u nekim segmentima online komuniciranja zauzima jedno od vodećih mjesta u svijetu.

Rijetko tko od domaćih internauta nema profil na društvenim mrežama kao što su MySpace, Facebook, Flickr, Twitter i slične, a nisu rijetki ni oni koji svoj online život žive višestruko, stalno dopunjujući svoj profil na više društvenih mreža istodobno.Unatoč tomu što se društvene mreže općenito percipira kao one koje služe za razonodu i dokolicu, uglavnom za vrijeme radnog vremena, tvrtke i pojedinci svjesni osnovne prednosti društvenih mreža pametnom uporabom toga komunikacijskog alata mogu si olakšati život i postići konkretne rezultate u realnom svijetu.

‘Što radiš?’

Broj registriranih korisnika Facebooka u Hrvatskoj jedan je od najvećih prema broju internetskih korisnika u svijetu. Razlog toliko brze popularizacije te društvene mreže ponajviše se krije u jednostavnom korisničkom sučelju i obilju grafičkih elemenata, privlačnome ne toliko vičnima internetu. MySpace, mreža koja je do pojave Facebooka bila predvodnica po rastu broja korisnika, svoju bazu sljedbenika gradi na profilaciji mreže prema onima s umjetničkim sklonostima, Linkedin je pak mreža za uglavnom poslovno povezivanje, a sve veću popularnost u svijetu stječe Twitter, novi oblik društvene mreža čija je osnovna maksima jednostavnost.

Naime, Twitter je alat za tzv. mikrobloganje, Načelo je jednostavno da jednostavnije ne može biti. Slično statusu na Facebooku ili Gtalku, Twitter prikazuje što njegov korisnik radi u danom trenutku. Početna stranica korisničkog profila daje odgovor na samo jedno pitanje: ‘Što radiš?’ Odgovoriti se može u najviše 140 znakova (20 znakova kraće od standardne SMS poruke), a svaki korisnik umjesto prijatelja ima sljedbenike, tzv. followere, koji mogu vidjeti čime se njihov prijatelj čiji profil slijede na Twitteru bavi u određenom trenutku.

U početku je i autoru ovog teksta ideja Twittera bila prilično besmislena: zašto stalno obavještavati svoje prijatelje o tome što radim? Doista, kad se stvari postave na takav način, zamisao nije toliko atraktivna, no kao i sa svakim drugim internetskim novitetom valjalo je samo pričekati trenutak kad će se pojedinci i tvrtke dosjetiti kako nešto toliko jednostavno pretvoriti u zanimljiv alat za poslovne svrhe.

Upućeni sljedbenici
- Twitterov kanal pokrenuli smo u Chipoteci u studenom prošle godine - kaže proizvodni menadžer te informatičke tvrtke Luka Sučić. Sučić je osim svog dnevnog posla zadužen za administriranje web-stranice Mackorisnik i za sebe kaže da je informatički ‘geek’, pa je razumljivo da mu je palo na pamet kako bi Twitter mogao biti koristan i njegovoj tvrtki.

Chipotekin Kanal trenutačno ima 500-tinjak sljedbenika. Sučić kaže da je odaziv zadovoljavajući s obzirom na prilično malu Twitterovu zajednicu u Hrvatskoj. - Uvidio sam da bismo mogli poraditi na postprodajnoj komunikaciji s kupcima koristeći se Twitterom u Chipoteci. Osim toga, kanal nam služi za obavještavanje o akcijama, pronalaženje proizvoda te razne druge obavijesti - kaže Sučić dodajući da tako njihovi kupci mnogo brže dolaze do informacija. - Većina je naših kupaca na internetu, pa je logično i da im se i mi obraćamo koristeći se istim medijem - objašnjava Sučić.

Svaki dan putem Twittera prime između 10 i 15 poruka. Kao svojevrsan test nedavno su proveli isključivo Twitterovu akciju za jedan od svojih proizvoda i u vrlo kratkom roku prodali cijelu zalihu. Osim Twittera Chipoteka ima i grupu na Facebooku i kanal Youtubea koji im služe za online komunikaciju. Sučić kaže da je projekt za sada u beta-fazi, ali ujesen planiraju još veći iskorak i ujedinjavanje svih komunikacijskih kanala na internetu.

Sličnu strategiju imaju i u Perpetuum Mobileu, još jednoj informatičkoj kompaniji koja se koristi društvenim mrežama za komunikaciju s klijentima i potencijalnim poslovnim partnerima. Ante Đorđević, direktor Perpetuumovih Tržišnih komunikacija, kaže da je njima kao tvrtki koja živi od interneta bilo prirodno uspostaviti i takve načine komunikacije sa svojim korisnicima. Njihov Tweet prati stotinjak sljedbenika, no koncepcija je nešto drukčija nego u Chipoteci. - Postoji razlika između onih koji rade B2B poslove kao što smo mi i onih koji se bave isključivo prodajom. Nama je Twitter važan zbog razvoja dugoročnog odnosa s klijentima i njihova pravodobnog informiranja, a eventualni se problemi ipak rješavaju malo opširnijom komunikacijom - kaže Đorđević.

Kompletan nastup

U Perpetuumu su Twitter rabili u kombinaciji s drugim alatima, pa su tako nedavno ‘tvitali’ link na anketu u kojoj su željeli doznati koliko njihovih sljedbenika sudjeluje na nedavnoj konferenciji Windays. Odnedavno ta tvrtka i klijentima nudi nastup na društvenim mrežama.

- Naši partneri više ne traže samo statičnu internetsku stranicu, oni žele kompletan internetski nastup, i uz pomoć skupih alata, ali i besplatnih, kao što su društvene mreže - objašnjava Đorđević. I Đorđević i Sučić procjenjuju da Twitter ima otprilike tisuću članova iz Hrvatske. Misle da je riječ o predvodnicima koji vole isprobavati nove trendove i da bi ta brojka mogla vrlo brzo narasti ako početni članovi uvide Twitterove prednosti.

Uporabu društvenih mreža u marketinške i PR svrhe počele su promovirati i reklamne agencije. Meritor Media prva je i još jedina PR agencija u Hrvatskoj koja svojim klijentima nudi usluge digitalnog PR-a, koji podrazumijeva provedbu PR kampanje na internetu i društvenim medijima poput Facebooka i YouTubea te uporabu web 2.0 alata poput RSS koda, podcastova i slično.

- Online PR nije zamjena za tradicionalne PR alate i još dugo to neće biti, no svakomu tko danas ignorira postojanje internetske zajednice u budućnosti će izazov komunikacije s korisnicima i kupcima biti veći - misli Mirta Petrović-Poljak, PR direktorica u Meritoru, koji se može pohvaliti s nekoliko projekata u koje je u medijskom nastupu bila uključena i uporaba svih vrsta web 2.0 alata.

- Primjerice, za Microsoftovu konferenciju WinDays stvorili smo Facebookovu grupu u koju smo pozvali sve relevantne novinare. U nju smo stavljali sve objave za medije i prateće materijale koje su novinari mogli preuzeti, obraditi i objaviti u medijima za koje rade ako bi im se vijest učinila zanimljivom. Prije početka WinDaysa također smo se koristili društvenim mrežama radi promidžbe konferencije, odnosno podizanja prašine oko nje - kaže Petrović-Poljak.

Slično su, upotrijebivši Facebook, pristupili i u Allianzovoj promociji. Petrović-Poljak kaže da je uporaba interneta u PR-u danas gotovo nužnost i djelomice imperativ. - U suradnji sa svojom matičnom agencijom u Portugalu YoungNetworkom upravo osmišljavamo dodatne usluge digitalnog PR-a, pa ćemo njihovim proširenjem i zajedničkim snagama na tržištu ponuditi pravu PR inovaciju vezanu uz web 2.0. tehnologije - kaže Petrović-Poljak.

Problem uporabe društvenih mreža u poslovne svrhe njihova je segmentacija: na stotine ih je, pa je teško predvidjeti koja će preživjeti početno oduševljenje korisnika. No uzjahanjem na val novih trendova tvrtke koje se njima koriste u poslovne svrhe zasigurno neće izgubiti ništa, a svoj kompanijski imidž mogu višestruko popraviti među korisnicima jer ipak je riječ o uglavnom besplatnim alatima.


Komentari članka

Vezani članci

Novi trendovi u poljoprivredi: plasman putem društvenih mreža

18.02.2020.

Da bi opstali na tržištu - poljoprivrednici moraju mijenjati način rada. Neki su se uspjeli prilagoditi i rezultati nisu izostali.

Dinko Bence i Hrvoje Borovac - Inovativni u grafičkom dizajnu, konzervativni u poslovanju

17.02.2020.

Neskloni riziku, Borovac i Bence zajedno rade dvadeset godina – njihove su etikete, amabalaža i katalozi mnogih brendova. Posao s grafičkim dizajnom proširili su i digitalizirali, ali ne žele brzo rasti. U bliskoj budućnosti vide se otprilike tu gdje su i

Jedan dan kod najboljih poslodavaca u Hrvatskoj: "Nema hijerarhije, glupih pitanja i ega"

13.01.2020.

Degordian je jedna od većih digitalnih agencija u regiji, sa stotinjak zaposlenih i ozbiljnim klijentima (Ožujsko pivo, Lufthansa, Bosch i Hrvatski Telekom) za koje rade web dizajn, mobilne aplikacije, videoprodukciju i održavanje društvenih mreža

Čak 30 posto poduzeća nema svoje web-stranice

08.01.2020.

Ono što je još relativno slabo zastupljeno kod hrvatskih poduzeća je, unatoč upotrebi IKT tehnologija koje to omogućavaju, e-trgovina (internetska ili online prodaja) u poduzećima, preko koje se ostvaruje samo oko 14 posto njihova ukupnog prometa.

Top tri razloga zašto bi vaš brend trebao koristiti poslovne poruke

28.11.2019.

Uz poslovne poruke, tvrtke svoju interakciju s korisnicima mogu evoluirati dalje od razine SMS-a i kupcima se obratiti osobno, motivirati ih pružanjem veće vrijednosti usluge i potaknuti ih na veću aktivnost – sve to unutar nativnog i brand-safe okruženja

Tag cloud

 1. 1968 članka imaju tag hrvatska
 2. 2004 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1273 članka imaju tag izvoz
 5. 861 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1017 članka imaju tag svijet
 7. 994 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 858 članka imaju tag investicije
 10. 935 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 873 članka imaju tag industrija
 14. 636 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 384 članka imaju tag poticaji
 20. 516 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 268 članka imaju tag potpore
 25. 356 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 349 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 426 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 311 članka imaju tag osijek
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 282 članka imaju tag opg
 40. 341 članka imaju tag recesija