Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

17 Lip 2024

Način razmišljanja ‘to se tako uvijek radilo‘ moramo zaboraviti

Izvor: lidermedia.hr · Autor: Donatella Pauković  

Način razmišljanja ‘to se tako uvijek radilo‘ moramo zaboraviti

Sigurno smo se svi barem jednom u svom poslovnom okruženju susreli s famoznom izrekom ‘ali to se tako ovdje uvijek radilo‘, koja danas, u doba ubrzanog razvoja tehnologije i inovacija jednostavno ‘ne drži vodu‘. Takav način razmišljanja, naime, možemo zaboraviti želimo li da kompanija u kojoj radimo napreduje te naposljetku bude konkurentna. Bio je to jedna od tema panel-rasprave o vodstvu koje potiče inovacije, održanoga danas u sklopu Innovation Leadership Daya u organizaciji Algebra MBA Poslovne škole, na kojemu su, između ostalih, sudjelovali brojni stručnjaci i predavači s američkog MIT-a (Massachusetts Institute of Technology).

Kako je u raspravi istaknuo Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte, u svojoj je 27-godišnjoj karijeri u toj državnoj kompaniji koja danas broji 8800 zaposlenika tu izjavu najčešće čuo. Međutim, Čulo smatra da nema kompanije koja se ne bi trebala transformirati.

– Ne da smo imali izazov s transformacijom načina razmišljanja ljudi, nego ga imamo i dalje. Transformacijski proces nikada neće završiti jer tehnološki pomaci imaju direktan utjecaj na naše poslovanje i ako ih ne pratimo, vrlo brzo će nas sustići konkurencija – rekao je Čulo, objasnivši kako je Hrvatska pošta u proteklih nekoliko godina unaprijedila svoje poslovanje, između ostaloga uvodeći prva paketomate u Hrvatsku.

Isto tako Čulo misli da brzina donošenja odluka mora biti na prvom mjestu, ‘jer današnji svijet ne funkcionira usporeno i ako ćete tako funkcionirati, nećete biti uspješni‘.

Startup ‘mindset‘ u korporacijama
Na pitanje moderatorice panela Katarine Šiber Makar, predavačice na Algebra e-Leadership MBA studiju, kako na kompetitivnom telekomunikacijskom tržištu u Hrvatskoj Telemach ostaje konkurentan, član Uprave Mislav Galler odgovorio je da potiču poduzetnički duh unutar kompanije, slično kao što se radi u startupu.

– U dvije godine promijenili smo više od 60 sustava i u taj pothvat smo se upustili jer da smo išli drugačijim, dužim putem, ne bismo mogli stvoriti konkurentnost. Morali smo se diferencirati i stvorili smo platformu na kojoj korisnicima pružamo jednostavno iskustvo. Danas imamo portfolio sa samo tri paketa – opisao je Galler kako funkcionira ovaj teleoperater, dio United grupe, koji bilježi najveći rast broja korisnika u Hrvatskoj.

Kao startup djeluje i Mastercard, što je u raspravi napomenula direktorica Gea Kariž, direktorica hrvatske podružnice globalne kartične korporacije koja djeluje u više od 200 zemalja.

– Lokalno funkcioniramo kao startup, ali unutar globalne kompanije koja raste i širi se u druge sfere osim pružanja financijskih usluga – od konzultantstva i big data do kibernetičke sigurnosti – objasnila je Kariž.

Dodala je da u Hrvatskoj surađuju s brojnim startupovima. Primjerice, u sklopu Mastercardova fintech laba pomažu fintech tvrtkama u uvođenju financijskih usluga i kartičnog plaćanja.

Izazovi privlače zaposlenike
Jedna od tih tvrtki je i Aircash koja razvija vlastitu aplikaciju, odnosno digitalni novčanik. Značajke Aircashove aplikacije prije brojnih korisnika u Hrvatskoj i na osam drugih tržišta prvo testiraju Aircashovi zaposlenici, objasnio je Branimir Petrušić, glavni tehnološki direktor Aircasha.

– Svaki zaposlenik ima mogućnost nešto napraviti i prvi se susreće s plodovima svoga rada. Kada vide da usluga radi, postaju najbolji ambasadori naše tvrtke za nove dodatne zaposlenike. S druge strane, naša inovativna aplikacija ljude potiče da dođu raditi u Aircash. Raste broj naših korisnika zbog čega moramo uvoditi nove procese u naše aplikacije, što je izazovno, a to privlači ljude. Nema mnogo kompanija koje su inovativne, a opet dovoljno male da se krajnji utjecaj jednog čovjeka može osjetiti. Za razliku od velikih korporacija u kojima je osoba samo mali kotačić, kod nas svaka osoba ima utjecaj na krajnji proizvod – zaključio je Petrušić.


Komentari članka

Vezani članci

Kako smo se dužni predstavljati na tržištu?

17.07.2024.

Što se tiče obrtnika, obratite pažnju na potrebu obveznog isticanja imena i prezimena obrtnika na računima, kako onih koje izdajete kao obrtnik, tako i onih koje primate. Naime, naziv obrta nikako nije dovoljan, jer se mora znati koja fizička osoba stoji

‘Ekon(a)omija‘: Rastući trend potaknut sve većim uspjehom žena u poduzetništvu

08.07.2024.

‘Ekon(a)omija‘ (eng. sheconomy) predstavlja segment ukupne ekonomije u kojem financijska autonomija i sve veći stupanj ženskog poduzetništva, uz veću kupovnu moć, igraju ključnu ulogu, potaknuti rastom kupovne moći, bogatstva i općeg utjecaja žena u društ

Nijemci ispituju je li moguć radni tjedan od četiri dana: Radnici uspješno odrađuju zadaće i osjećaju se odmornije

27.06.2024.

Kompanija za čišćenje tepiha, građevinska tvrtka, marketinška agencija – to su samo neka od poduzeća koja sudjeluju u najvećem dosadašnjem istraživanju u Njemačkoj, koje se odnosi na uvođenje četverodnevnog radnog tjedna. "Četiri dana" je radni naziv ovog

Albanska tehnološka središta u nastajanju: Zašto digitalni nomadi hrle u Tiranu

26.06.2024.

Posljednjih godina Albanija je postala sve popularnije odredište za digitalne nomade i iseljenike koji traže nova i uzbudljiva mjesta za život i rad. Jedan od glavnih pokretača ovog trenda je pojava Tirane kao tehnološkog središta u razvoju. Sa svojim pri

Irena Jolić Šimović (Studio 5 consulting): Fleksibilnost je ključna za učinkovitu tvrtku

26.06.2024.

Iako klijenti Studio 5 consultinga dolaze iz različitih djelatnosti, Jolić Šimović navodi da se na kraju napredak kod svih očituje u poboljšanju financijskih rezultata. Za takav ishod mora izići izvan okvira tradicionalnoga poslovnog savjetovanja.

Tag cloud

 1. 2618 članka imaju tag turizam
 2. 2474 članka imaju tag hrvatska
 3. 1598 članka imaju tag svijet
 4. 1268 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 5. 1869 članka imaju tag financije
 6. 1578 članka imaju tag izvoz
 7. 1438 članka imaju tag poljoprivreda
 8. 1306 članka imaju tag ict
 9. 1257 članka imaju tag trgovina
 10. 1142 članka imaju tag investicije
 11. 1183 članka imaju tag industrija
 12. 1027 članka imaju tag zapošljavanje
 13. 837 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1138 članka imaju tag EU
 15. 988 članka imaju tag menadžment
 16. 574 članka imaju tag opg
 17. 745 članka imaju tag maloprodaja
 18. 514 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 674 članka imaju tag marketing
 21. 961 članka imaju tag kriza
 22. 373 članka imaju tag potpore
 23. 612 članka imaju tag tehnologija
 24. 494 članka imaju tag eu fondovi
 25. 472 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 492 članka imaju tag porezi
 27. 461 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 478 članka imaju tag prehrambena industrija
 29. 534 članka imaju tag krediti
 30. 506 članka imaju tag obrazovanje
 31. 409 članka imaju tag osijek
 32. 429 članka imaju tag energetika
 33. 402 članka imaju tag start up
 34. 484 članka imaju tag dzs
 35. 450 članka imaju tag BDP
 36. 407 članka imaju tag hnb
 37. 417 članka imaju tag vlada
 38. 335 članka imaju tag hgk
 39. 338 članka imaju tag agrokor
 40. 440 članka imaju tag banke