Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

23 Sij 2018

Ne kuka i ne žali se na državu. Tek mu je 19, a već je zadivio svjetske IT face. Ovo je priča o Albertu Gajšaku

Izvor: www.novilist.hr  

Ne kuka i ne žali se na državu. Tek mu je 19, a već je zadivio svjetske IT face. Ovo je priča o Albertu Gajšaku

Svi vole kukati da ih ubija birokracija, računovodstvo, takve stvari u Hrvatskoj. Ali zapravo je to svugdje slično. Računovodstvo je nešto čime se ljudi zapravo ne vole baviti i svima je dosadno, zato kukaju o tome, kaže Karlovčanin koji je svoju viziju imao hrabrosti pretvoriti u posao

Albert Gajšak nije nepoznato ime javnosti, mladi 19-godišnji Karlovčanin zamjećen je i u široj javnosti nakon što se sa svojom »uradi sam« igraćom konzolom MakerBuino sasvim uspješno predstavio u Las Vegasu, na CES-u, mamutskom IT-sajmu kojim Amerikanci sad već godinama dokazuju da su ipak oni i dalje igrač broj jedan u informatičkom poslu.

No, jedna će stvar ipak iznenaditi kod Gajšaka. Nije sklon cendranju, odnosno kukanju, omiljenom sportu velikog broja poduzetnika u Hrvatskoj, koji razloge za svoj neprobitak vole pronalaziti u državi, društvu, sustavu, ma čemu god osim njima samima. Mladi Karlovčanin će sasjeći sve to u startu, jednostavnim odgovorom na pitanje ubija li ga birokracija, pogotovo u računovodstvenom i upravnom dijelu posla.
Ne traži opravdanja

– Svi vole kukati da ih ubija birokracija, računovodstvo, takve stvari u Hrvatskoj. Ali zapravo je to svugdje slično. Računovodstvo je nešto čime se ljudi zapravo ne vole baviti i svima je dosadno, zato kukaju o tome. Imam prijatelja u Finskoj, da čujete što govori, pomislili bi ste da je u hrvatskoj. »Ubija me birokracija«, »dignu li još malo poreze gotov sam«, »ne može se od propisa ništa«... Dakle, sve to govori u Finskoj, za koju imamo percepciju gotovo pa obećane zemlje, pojašnjava Gajšak.

Radio sam više razgovora s mladim poduzetnicima, i običaj im je ipak malo dodirnut se države i uređenja, valjda kako bi imali osigurač ukoliko ne uspiju u svom naumu. Čini se da Gajšak nema takvu potrebu i da je svjestan da prije svega sve ovisi o njemu. On će reći drugu stvar o tome, a to je da pokušava pronaći osobe koje bi vodile ove sustavne djelove posla, poput nadzora samog pakiranja, slanja, računovodstvo i upravni dio ima već jednu osobu zaposlenu, a sve to kako bi se on usmjerio prema onome što mu je bitno, samom inovatorskom djelu, kao i marketingu i prodaji. Trenutno je »katica za sve«, što zapravo i nije neko veliko iznenađenje, obično tako biva kod startupova. Već na startu me jedna stvar baš zanimala, a to je kako su roditelji reagirali kad im je priopćio da ne namjerava ići na fakultet već se nastaviti baviti ovim poslom.

Foto Nenad Reberšak

Jer, pojasnio sam mu, moja bi majka u takvoj situaciji vjerojatno išla plaćati mise lokalnom svećeniku, držeći da me preuzeo neki demon ili tako nešto slično

– A kako su prihvatili, mjesec dana nisam dolazio doma dok se majka nije smirila. Šalim se, šalim se... Majka je zbilja to teže prihvatila, nije joj bilo drago, ali sada valjda kako se pojavljujem po medijima nekako je preboljela, sad je u redu. Otac je i prije nje znao da neću na fakultet, shvatio je da ne mogu i jedno i drugo, jer je ovo izuzetno zahtjevan posao, dao mi je podršku i rekao da ukoliko želim pokušati baš ovo, da je to u redu. I tako sam sad završeni gimnazijalac, bez nekakvog zvanja, prepričava Gajšak. Kad smo riješili taj roditeljski problem i činjenicu da su preživjeli danas nepopularnu odluku da se ne studira, dodirnimo se radnog prostora tvrtke »CircuitMess«, kako ju je Albert imenovao.

Znalci engleskog jezika vide i pošalicu u tom nazivu, a onima koji ne znaju engleski preporučamo učenje. Uglavnom, prostor je smješten u prizemlju stambene zgrade u Ulici kralja Petra Krešimira IV u Karlovcu, a Albert živi također u neposrednoj blizini, s roditeljima, jasno. Prostor je dobro sređen, ali se mladi poduzetnik ispričava zbog nereda, koji bi mogao eventualno proći kroz lakši kreativni nered u prosječnoj novinskoj redakciji.

Foto Nenad Reberšak
Iz minusa u plus

– Vlasnik prostora očigledno vjeruje da ćemo postati respektabilan biznis pa nam je ugradio nove laminate i PVC otvore. Ovo je sad dobro, jedino smo morali izmjestiti uređaj za rezanje plastike, jer su se susjedi bunili zbog smrada. Sad nam je to izmješteno u jednu garažu, otežava nam posao, ali što se može, kaže Albert, koji će potom pojasniti i jedan apsurd, kako loše lokalno gospodarstvo može biti ponekad i plus. Naime, činjenica da nema razvijene privrede u Karlovcu kako bi to trebalo biti dovelo je do toga da on lagano uspije pronaći radni prostor.
Što je MakerBuino?

Onim starijima među nama najlakše bi bilo objansiti kako je ovo igraća konzola poput GameBoya, samo u djelovima. I u finišu, nije cilj sama igra na uređaju, nego složiti uređaj i potom ga dodatno softverski razvijati. Ukratko, ne postoji cilj putovanja, nego je putovanje cilj. Gajšak ga je krenuo razvijati još 2014. godine, da bi danas bio na ovom nivou kojeg je predstavio i u Las Vegasu. Nakon jednog uspjeha na inovatorskom natjecanju suvlasnik tvrtke Infinum Tomislav Car mu je predložio partnerstvo i tako je krenuo ozbiljnije.

- Car je bio zaslužan i za ideju kickstartera, tada sam zapravo vidio da stvarno imamo tržište, govori Gajšak o projektu crowdfundinga na kojem su skupili sto tisuća dolara. Do sada je ukupno prodao više od 3.000 uređaja po cijeni od 50 eura, ali se nada da će u ovoj novoj godini taj broj višestruko nadmašiti. No, mladi dugokosi inovator nije gotov sa svojim uradcima. Još uvijek sastavlja sve i svašta, tako da se ne treba iznenaditi ukoliko ponovno napravi nešto dobro. Iz čistog štosa je, kako nam je i pokazao, izradio mobitel i sat od raznih čipova. Ti čipovi doduše znaju biti i problem u nabavi, jer se nabavljaju iz Kine, a veli kako to donosi različite komunikacijske probleme. U hodu je naučio kako u tim kontaktima mora koristiti direktne rečenice, mnogo slika, te isticanja onoga što je bitno. Time, ispada tako, posebno poboljšava i svoje društvene vještine.

– Karlovac poslovno stagnira, tek HS produkt ima prođu, a ostalo manje-više stoji. Što je dovelo do toga da hrpa poslovnih prostora stoji prazna po gradu, tako da nije bio problem naći čim adekvatniji za moje potrebe, veli Gajšak.

Na trenutke ovaj momak djeluje i prezrelo za svoje godine, ali onda će ipak u nekim stvarima pokazati da je spreman i za ulogu tinejdžera. Pa će se zapričati i o svom putu u Las Vegas i Las Vegasu kao takvom. Pokazujući slike će se složiti s tezom da taj grad izgleda kao svjetska prijestolnica kiča, a kaže da su ga najviše iznenadile cijene, koliko god bio spreman za viši stndard u SAD-u.

– Ako nemate 30 dolara u samom Las Vegasu ne možete pojesti pristojan obrok. Vjerojatno izvan samog grada ima jeftinijih lokala, ali problem je što je taj grad toliko velik da je zapravo i teško izaći izvan njega, govori Karlovčanin, pokazujući i umjetnu Veneciju u Vegasu, dvoranu s kanalima, gondolijerama i svim onim kako bi se taj morski grad mogao zamisliti. Što se poslovnog dijela puta u SAD tiče, Gajšak je realan i kaže kako je najopipljiviji dobitak puta doseg koji su ostvarili u medijima i društvu, a potom kontakti koje će sada, kad je sajam gotov trebati oplemeniti. Kao što je već pisano po medijima, dosta bi mogla značiti nakana Amazona da MakerBuino uvrsti u svoj »uradi sam« program učenja. Prodaja bi zasigurno rasla, ali i izvan toga, Amazon je često »trendmaker« te već to što ulaze u poslove s vama znači puno.

Mladi Gajšak smatra kako on i njegova ekipa mogu biti oni koji će pogoditi mjesto i vrijeme sa svojim proizvodom.

– STEM, sve što se zbiva oko toga, u»radi sam« učenje, sve to postaju trendovi u svijetu. Kod nas malo manje, ali vani je to već uobičajeno da roditelji u ovom smjeru potiču djecu. To je niša koja još uvijek nije doživjela vrhunac i zato smatram da imam prostora za uspjeh, rutinirano govori Gajšak.
Uvjeren u uspjeh

No, i tu će imati zadršku kao i kod kritiziranja društvene situacije za poduzetništvo. Pobornici STEM-a danas su gotovo kao Jehovini svjedoci agresivni i zatvoreni, a Albert će ipak kazati kako STEM nije sve i kako je jasno da se edukacije moraju razvijati i u drugim smjerovima, ne samo inženjerskim. Ono što svakako može zanimati običnog čovjeka je ima li on zapravo vremena i za sve ono što mladi već rade. Tu će zaklimati glavom i namjestiti sumorno facu.

– Jedva sve stižem zadnjih tjedana, sve se tako nekako poklopilo. No, zato sam valjda i odustao od fakulteta, zamislte da uz sve ovo još moram i na predavanja ići, pronalazi tako mladi inovator i razlog za optimizam.

Za kraj sam ga morao upitati ono floskulativno pitanje, koje upućujem svim mladim poduzetnicima, a to je gdje se vidi za 10 godina. Albert Gajšak tako sebe vidi na čelu uspješnog poduzeća, jer će CircuitMess uspjeti napraviti globalni prodor na »uradi sam« tržište, na kojem će nuditi čitavu paletu takvih proizvoda, a firma će i dalje biti u Karlovcu.

To posljednje nam je ipak morao razjasniti.

– Pa ne mislim nikad mijenjati središte firme, nisam od onih koji misle da je bolje se izmjestiti prema Zapadu. Dapače, trendovi su takvi da se velike firme čak i sa svojim »research and development« odjelima sele na istok Europe, jer tu nabavljaju kvalitetnu i školovanu radnu snagu, a po nižoj cijeni nego na Zapadu, pojašnjava racionalno.


Komentari članka

Vezani članci

Kao mali je pobjegao od rata, a danas ovaj Bosanac u Danskoj ima uspješnu tvrtku

21.06.2018.

Jasenko Hadžić u Dansku je došao s obitelji kao petogodišnjak, bježeći od rata u rodnoj mu Bosni i Hercegovini. Danas je suvlasnik platforme Tame, planira novu rundu investicija i sanja o tvrtki s tisuću zaposlenih

Jack Ma: Alibaba razvija autonomne automobile koji su partneri, a ne samo alat za vožnju

25.04.2018.

Kineske vlasti usvojile su u travnju propise koji će omogućiti testiranje autonomnih vozila na cesti, izvijestili su kineski mediji, pišući u srijedu da Alibaba zapošljava nove radnike radi razvoja te tehnologije.

Odvjetnike bi u budućnosti mogli zamijeniti roboti

24.04.2018.

Automatizacija pravnih poslova dovest će do veće efikasnosti i smanjiti njihovu cijenu, ali bi isto tako mogla smanjiti broj zaposlenih pravnika.

Finci preuzeli prvu domaću esport tvrtku, a planiraju otvoriti 100 radnih mjesta

24.04.2018.

Ovogodišnji Reboot Develop, koji se uoči proteklog vikenda održao u Dubrovniku i koji je narastao na jednu od najvećih konferencija za proizvođače računalnih igara u Europi, ove je godine pun iznenađenja.

Novska će postati svjetski centar industrije videoigrica

23.04.2018.

Hrvatske gaming tvrtke trebaju 250 programera koje bi zaposlile već sutra, a sada će konačno mladi imati sjajno mjesto za školovanje

Tag cloud

  1. 1760 članka imaju tag hrvatska
  2. 1789 članka imaju tag turizam
  3. 1490 članka imaju tag financije
  4. 1158 članka imaju tag izvoz
  5. 757 članka imaju tag zapošljavanje
  6. 942 članka imaju tag poljoprivreda
  7. 900 članka imaju tag trgovina
  8. 633 članka imaju tag poduzetništvo
  9. 767 članka imaju tag investicije
  10. 917 članka imaju tag EU
  11. 831 članka imaju tag industrija
  12. 819 članka imaju tag ict
  13. 803 članka imaju tag svijet
  14. 746 članka imaju tag menadžment
  15. 913 članka imaju tag kriza
  16. 548 članka imaju tag maloprodaja
  17. 514 članka imaju tag marketing
  18. 470 članka imaju tag krediti
  19. 471 članka imaju tag tehnologija
  20. 313 članka imaju tag poticaji
  21. 386 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
  22. 438 članka imaju tag banke
  23. 385 članka imaju tag prehrambena industrija
  24. 420 članka imaju tag dzs
  25. 391 članka imaju tag obrazovanje
  26. 368 članka imaju tag hnb
  27. 233 članka imaju tag potpore
  28. 337 članka imaju tag gospodarstvo
  29. 294 članka imaju tag hgk
  30. 308 članka imaju tag agrokor
  31. 282 članka imaju tag osijek
  32. 301 članka imaju tag eu fondovi
  33. 266 članka imaju tag poduzetnici
  34. 336 članka imaju tag energetika
  35. 362 članka imaju tag vlada
  36. 340 članka imaju tag recesija
  37. 295 članka imaju tag hotelijerstvo
  38. 265 članka imaju tag investicija
  39. 280 članka imaju tag rast
  40. 176 članka imaju tag edukacija