Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

19 Kol 2016

Obiteljska tvrtka iz Slavonije svoje smrznute pekarske proizvode ponudit će hrvatskim hotelima

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Lidija ANIČIĆ  

Obiteljska tvrtka iz Slavonije svoje smrznute pekarske proizvode ponudit će hrvatskim hotelima

Prvih, i nadam se najtežih, godinu dana rada je iza nas i nadamo se da ćemo nakon porođajnih muka i s četiri puta povećanom proizvodnjom u novom prostoru otvoriti novo poglavlje u radu naše tvrtke, čiji će proizvodi biti plasirani diljem Hrvatske - izjavio je u povodu prvog rođendana svoje tvrtke i preseljenja u nove poslovne prostore vlasnik Manne d.o.o. iz Donjeg Miholjca Josip Knežević.

Manna je jedna od rijetkih u Slavoniji i Baranji, ali i Hrvatskoj, koja je osmislila vlastiti brend smrznutih pekarskih proizvoda spremnih za pečenje odmah. Poslovanje obiteljske tvrtke Kneževića počelo je u prostorima Poduzetničkog inkubatora Osvit u Donjem Miholjcu na površini od 60 četvornih metara. U prvih šest mjeseci radilo se isključivo na planiranju poslovanja, izgledu proizvoda i pakiranja, marketingu te ostalim poslovnim planovima prije izlaska na tržište.
U 250 trgovina

Sredinom 2015. počeli su plasirati svoje proizvode, koji su se nakon dva mjeseca našli u više od 100 domaćih trgovina i nekim trgovačkim lancima. Budući da su nakon godinu dana našli mjesto u više od 250 trgovina, postojeći kapacitet za proizvodnju postao je premalen.

- Početkom kolovoza smo uz pomoć pozajmice prijatelja koji živi izvan RH te vlastitih sredstava ušli u investiciju od gotovo 300.000 kuna. Preselili smo se u poslovni prostor od oko 350 četvornih metara te uložili u poboljšanje i novu opremu. Sada imamo hladnjaču koja može skladištiti gotovo 30 paleta smrznutih proizvoda, tzv. šoker-komoru koja smrzava 50 kilograma proizvoda za samo 30 minuta, te niz opreme i alata - pojašnjava Josip Knežević, naglašavajući da je s novom tvornicom kapacitet proizvodnje povećan čak četiri puta.

Time su ujedno neslužbeno počele i pripreme za turističku sezonu 2017. godine, u kojoj svoje proizvode planiraju ponuditi hotelima od Istre do Dubrovnika, ali i onima na kontinentu.

- Osim ulaganja u novu opremu i novi poslovni prostor, tvrtka Manna, kojoj je u nabavi opreme prošle godine pomogla i Osječko-baranjska županija, radi i veliki zaokret u poslovanju te na tržište u roku od 30 dana izlazi s novim tzv. Premium proizvodima te novim izgledom pakiranja, ali i brendiranjem svojeg proizvoda - najavljuje Knežević, u čijoj je tvrtki trenutačno zaposleno 7 radnika.
Promjene navika

Njihov je primarni zadatak proizvodnja vlastitih proizvoda: kroasan prazan, kroasan sa šunkom, kroasan s čokoladom, mini gužvarice, mini štrudlice s višnjom, te proizvoda za HoReCa sektor po principu da hoteli sami kreiraju svoj proizvod koji će Manna raditi za njih. Na ovom planu Josip Knežević ističe da je trenutačno plasman ograničen na samo nekoliko hotela u Zadarskoj županiji, no očekuje da će nagodinu taj broj biti znatno veći. Sadašnji kapacitet Mannine proizvodnje iznosi i do 25 tona kroasana mjesečno.

Knežević ne poriče da je zajedno sa svojom obitelji prošao trnovit put do sadašnje pozicije tvrtke te da je uložio velika kreditna sredstva koja će tek trebati otplatiti, no naglašava da mu je prije svega bio cilj raditi i zarađivati u vlastitoj zemlji, u kojoj očekuje jedino razumijevanje za nimalo laku situaciju u kojoj se on i drugi domaći poduzetnici danas nalaze. Podsjeća i da su prošle godine ovi proizvodi nastali kao novitet, iako je zapravo riječ o domaćim proizvodima provjerene recepture “na način kako su ih nekad radile naše bake.” No, kako u nas još uvijek nema navike kupovanja ove vrste proizvoda, koji domaćicama umnogome štedi vrijeme, oni još traže put do domaćih stolova. Da u Manni vjeruju u promjenu navika slavonskih i hrvatskih domaćica pokazuje i to što u sljedećih pola godine planiraju porast proizvodnje za 50 posto.

Hoteli kreiraju - Manna proizvodi

Njihov je primarni zadatak proizvodnja vlastitih proizvoda: kroasan prazan, kroasan sa šunkom, kroasan s čokoladom, mini gužvarice, mini štrudlice s višnjom, te proizvoda za HoReCa sektor po principu da hoteli sami kreiraju svoj proizvod koji će Manna raditi za njih. Na ovom planu Josip Knežević ističe da je trenutačno plasman ograničen na samo nekoliko hotela u Zadarskoj županiji, no očekuje da će nagodinu taj broj biti znatno veći. Sadašnji kapacitet Mannine proizvodnje iznosi i do 25 tona kroasana mjesečno.

30
paleta smrznutih proizvoda mogu skladištiti u novoj hladnjači

kapacitet
PROIZVODE I DO 25 TONA KROASANA MJESEČNO


Komentari članka

Vezani članci

U fokus globalne ekonomije vratila se proizvodnja hrane

18.05.2020.

"Poljoprivredni sektor Hrvatskoj je daleko važniji nego ostalim članicama Europske unije, ali to ne govori toliko o razvijenosti domaće poljoprivrede, koliko o neiskorištenosti potencijala ostalih ekonomskih sektora. Bruto dodana vrijednost primarne proiz

Možemo proizvoditi dovoljno hrane za sebe, ali i za izvoz

30.04.2020.

Fortenova grupa je, zajedno s Beljem, najveći poljoprivredni proizvođač u Hrvatskoj. "Cijela Fortenova grupa obrađuje oko 2,9 posto poljoprivrednog zemljišta u Hrvatskoj, a u ukupnom nacionalnom brutodohotku participiramo s 8 posto poljoprivredne proizvod

'Pouzdana logistika, stalna cijena i dovoljne količine ključ su dobre pozicije u hotelima'

23.01.2020.

Bez turističke sezone i naši bi poslovni rezultati bili znatno slabiji, što bi se na koncu loše odrazilo na količinu proizvoda, iskorištavanje proizvodnih kapaciteta, pa i na broj radnih mjesta

Svaki peti kruh u Hrvatskoj uvezen zamrznut

07.01.2020.

Kruh, peciva i kolači u samom su vrhu prehrambenih proizvoda kada je riječ o uvozu. Dio toplih i hrskavih pekarskih delicija koje strani trgovački lanci uvezu, zamrznut je pa ih ovdje samo dopeku. Koji im je sastav, teško je znati jer na deklaraciji to ug

Baranji je prijeko potrebna klaonica svinja kojom bi se zatvorio proizvodni proces

21.11.2019.

Ono što taj lanac prekida je nepostojanje objekta koji bi mogao obaviti klanje živih svinja i omogućiti kupcima, znači OPG-ovima, da proizvode suhomesnate proizvode, bilo da uzmu šurenu polovicu ili da im se obavi iskoštavanje

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija