Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

31 Svi 2023

Od ideje do brenda: Granole i pločke iz "Smočnice" Nikoline Perša

Izvor: www.agroklub.com · Autor: Mladen Nejašmić  

Od ideje do brenda: Granole i pločke iz "Smočnice" Nikoline Perša

Iz osamnaest četvornih metara velikog proizvodnog programa, iz Mušaluka u dućane diljem Hrvatske stižu energetske pločice i granole. Maleni obiteljski obrt za proizvodnju hrane postao je brend jako tražen diljem Domovine.

U selu Mušaluk, između Gospića i Perušića, iz tek osamnaest četvornih metara proizvodnog "pogona“, u dućane i hotele diljem Hrvatske stižu ručno rađene bez aditiva, bojila i konzervansa, energetske pločice i granole od domaćeg i egzotičnog voća pojačane medom s ličkih livada i sve to po vlastitoj recepturi.

Na ovu jedinstvenu ideju došla je dvadesetdevetogodišnja Nikolina Perša. Ona je u svom malenom objektu u prizemlju obiteljske kuće napravila svoju "Smočnicu“. Maleni obiteljski obrt za proizvodnju hrane koji je ubrzo prerastao planirane okvire.

Nikolina je jedna od onih djevojaka koja je svoj staž najprije stjecala kao sezonski radnik. Jedan dio svoga znanja ostavila je, a možda i stekla, i u splitskim hotelima, pa je nakon te ljetne epizode i dolaskom korone odlučila biti sam svoj gazda. Infrastruktura je već bila spremna, samo je trebala financijsku pomoć. A i meda je bilo u izobilju jer je to već desetogodišnji obiteljski biznis.

"Kako sam još u srednjoj školi počela ekspermentirati, a nastavila tijekom studentske razmjene u Americi, uvijek je u meni bila očita ta iskra zaljubljenosti prema tom poslu", kaže mlada podutenica otkrivajući da je nakon završetka školovanja radila kao sezonac, a u Splitu bila stalno zaposlena u jednom hotelu.

Godišnje proizvede preko deset tona granola
"Međutim, moje školovanje i ekonomski fakultet koji sam završila ne bi imalo svrhu da se nisam okrenula vlastitom poslu", ističe dodajući da je od ideje do realizacije prošao relativno dug period.

Odlučila je preko HZZ-e uzeti mjeru samozapošljavanja i predviđena sredstva od nekih stotinjak tisuća kuna. Tim novcima uredila je prostor, nabavila osnovni interijer i krenula s radom.

"Kao u svakom početku, ništa nije bilo bajno. Međutim, malo po malo danas svoje proizvode dopremam u dvadesetak dućana pa i u splitski Hotel Ambasador", ponosna je Nikolina iz čije "Smočnice“ danas svojevrsnom hrvatskom energetskom brendu, po slobodnoj procjeni godišnje na tržište iziđe preko deset tona granola i tko zna koliko energetskih pločica.

Budući da sve ručno radi, jer za skupe strojeve još nema dovoljno novca, dnevno efektivno radi po desetak sati plus računovostvo, marketing, naplate, administracija općenito. Zaposlenih nema, pa joj povremeno ruke daju sestre, jer, kaže, ima dana kada ne može sama sve stići.

Trenutno na tržište izbacuje četiri vrste granola; od kikirikija i čokolade, orašastih plodova, kokos-jagoda, jabuka –cimet. Od pločki tu su dvije vrste, ljubičaste i narančaste.

"A kako bi doznali njihov sastav, potrebno ih je kušati", smije se Nikolina.

Domaće sirovine za domaći proizvod
Većinu sastojaka kupuje od hrvatskih proizvođača. Žitarice nabavlja diljem Slavonije, lješnjake u Požegi, jabuke, šljive, orahe i med iz vlastitog uzgoja.

"Posložilo se da imamo dosta voća. Stoga su naši proizvodi potpuno prirodni što nam je bio prvi cilj kod kreiranja svojih proizvoda. Pa ako i zafali uzimamo od naših ljudi", ističe.

Jabuke i šljive suše u razvojnom centru u Gospiću što im je od velike pomoći. Što se tiče meda on je jedan od možda najvažnijih sastojaka u proizvodnji energetskih pločica. "Naša se obitelj već deset godina bavi pčelarenjem. Imamo stotinjak košnica i samim tim i dovoljne količine tog pčelinjeg proizvoda", kaže otkrivajući da su s njim pokušali svojevrstan eksperiment. Njegovim dugotrajnim miksanjem dobila je kremasti med od bagrema izvrsne teksture i okusa.

Što se tiče granola i u njih dodaje određenu količinu njihova meda s dodacima poput već spomenutih sjemenki i voća. "U njima se ne mogu naći nikakvi aditivi, konzervansi, bojila ili nekakvi dodaci za očuvanje roka trajanja, mirisa ili okusa, a sastojci su vidljivi golim okom", tvrdi Perša.

Istina je da Ličani za doručak više vole kobasice i slanine, nego da se energijom opskrbljuju iz pedeset gramskih ploški sa cca 500 kcal, ali to ne znači da ih i ne koriste. U Smočnici vele da su dobra zamjena doručku koju često koriste lovci, planinari, sportaši, djeca pa i rodilje kao dohranu.


Komentari članka

Vezani članci

Tone u 4 ujutro mrtav umoran greškom pomiješao mlijeka, uslijedio čudesan preokret

26.09.2023.

TEK NEKOLIKO kilometara od Pule smjestili su se obiteljska proizvodnja sira i restoran Vesna Loborika. Na cesti koja vodi do centra obiteljskog biznisa posjetitelje dočekuje velik natpis – Second best cheese in the world. U slobodnom prijevodu to bi znači

Ortaštvo – poduzetništvo s partnerima

26.09.2023.

Kako se može organizirati poduzetništvo više osoba koje žele više ili manje ravnopravno sudjelovati u aktivnostima i/ili zaradi – ortaštvo? Evo korisnih savjeta.

Goran Pikunić: Iza njega je više od tisuću prodanih nekretnina približne vrijednosti milijardu eura

25.09.2023.

Kada sam pokretao ovu tvrtku, vjerovao sam da imam “ono nešto”. Upustio sam se u poslovanje nekretninama, iako sam se ranije bavio posve drukčijim zanimanjima, znajući da je to nešto u čemu se mogu u potpunosti ostvariti. Najiskrenije, prvotni cilj mi je

Denis Sušac: “Hrvatskoj nedostaje više ljudi s vjerom u sebe i u svoje snove”

19.09.2023.

“Prije 20 godina četvorica prijatelja krenula su iz potkrovlja obiteljske kuće da bismo danas narasli do tima s više od 160 ljudi. Uvjereni smo da kombinacija modernog pristupa i iskustva akumuliranog desetljećima može i dalje rezultirati novim uspjesima”

Najviše se može dobiti 4000 eura

13.09.2023.

Korisnici gradskih potpora mogu biti obrtnici, zadruge, mikropoduzetnici čiji prosječan broj radnika tijekom poslovne godine ne prelazi 10 i čiji godišnji promet ne premašuje dva milijuna. Također, potpore se mogu odobriti i malim poduzetnicima čiji prosj

Tag cloud

 1. 2529 članka imaju tag turizam
 2. 2357 članka imaju tag hrvatska
 3. 1500 članka imaju tag svijet
 4. 1535 članka imaju tag izvoz
 5. 1802 članka imaju tag financije
 6. 1149 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1249 članka imaju tag ict
 9. 1372 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1083 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1122 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1113 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 534 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 655 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 593 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 469 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 390 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 414 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor