Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

18 Srp 2023

Od konzultacija do cijele cloud infrastrukture: Tvrtka iz Jaske rješava sve poslovne izazove, dali su nam i primjer

Izvor: www.telegram.hr · Autor: Ivan Luzar  

Od konzultacija do cijele cloud infrastrukture: Tvrtka iz Jaske rješava sve poslovne izazove, dali su nam i primjer

Toyota Tsusho Leasing Croatia (TTLC) relativno je mlada tvrtka, koja operativno radi tek devet mjeseci. Kako nam priča član uprave tvrtke Igor Ružić, do prvog ugovora o leasingu Toyotinog automobila u rujnu prošle godine, bio je prilično dug put. Formalno su osnovani krajem travnja prošle godine, no razgovori oko osnivanja podružnice te Toyotine sestrinske kompanije u Hrvatskoj trajali su mnogo dulje, negdje od početka 2021. godine. Kako nam Ružić tumači, Toyota Tsusho je sestrinska kompanija Toyota Motor Corporationa, koja ima više od 70.000 zaposlenih i godišnje prihode veće od 50 milijardi dolara.

“Mi kao tvrtka financiramo Toyotina vozila i vezani smo za Toyotine salone u Hrvatskoj. Naš cilj je poboljšati i ispratiti prodaju Toyotinih vozila u Hrvatskoj. Kako smo leasing društvo i naše tržište je visoko regulirano, primorani smo se držati prilično strogih pravila u nizu domena, pa tako i u IT-u. Dužni smo upravljati i imati organizirani IT, imati servere, kompletnu računalnu mrežu, backup servere i razne druge stvari. Moramo imati i sigurnosne sustave koji osiguravaju da su podaci svih naših klijenata u potpunosti zaštićeni. Tu se pazi da nitko izvana nema neovlašten pristup, a moraju se zaštititi i naši mailovi, laptopi i općenito cijela infrastruktura”, priča Ružić.

Rane faze bez kapitalnih ulaganja u IT
Ružić nam dalje tumači da je jedna opcija bila zaposliti jednu do dvije osobe koje bi se tim pitanjima IT-a i računalne sigurnosti bavile na puno radno vrijeme. “Nije riječ samo o održavanju računala koje koristimo. Ako imamo vlastite servere, mora postojati i netko tko će se aktivno baviti njima. Da bi serveri bili adekvatno smješteni, moraju imati svoju serversku sobu, s hlađenjem, protupožarnim i protuprovalnim sustavima. To zahtijeva ozbiljne investicije, ne samo u vidu kupnje i postavljanja servera i opreme, već i održavanja”, nastavlja Ružić.

Umjesto tih golemih kapitalnih investicija, koje tvrtki koja tek počinje raditi nisu u interesu u ranim fazama razvoja, TTLC se obratio hrvatskoj tvrtki Setcor. Ukratko, kako priča Ružić, sve IT potrebe koje ima TTLC, oni rješavaju. “U TTLC-u trenutno radi osmero ljudi. Mi ćemo rasti, ali nikada nećemo biti zaista veliki, a naše poslovanje je vrlo specifično. Kada smo krenuli raditi, trebalo nam je malo cloud resursa. Kako smo počeli ozbiljnije raditi, tako su nam se povećavali zahtjevi, pa smo trebali više serverskog kapaciteta. Nama je Setcor došao kao partner koji nam pruža sve IT usluge, od mreže i Interneta, preko cloud infrastrukture i sistemske integracije do korisničke podrške i informacijske sigurnosti “, pojašnjava Ružić.

Stvorili su partnerski odnos
Ivan Kovač, voditelj odjela za isporuku i razvoj novih usluga, ispričao nam je kako je zapravo krenuo projekt za TTLC. “Rekli su nam: ‘Treba nam kompletno rješenje kako bi počeli raditi’. Kad korisnik kreće i treba raditi na Windows okruženju, treba mu neki Domain Controller, Exchange, neki aplikacijski i database server. Mi smo to sve podigli u nekoliko dana nakon što smo se dogovorili. Taj početak je za TTLC bio praktički kao podizanje cloud infrastrukture iz predloška”, priča Kovač.

Kovač, koji u IT sektoru ima gotovo 25 godina iskustva, bio je voditelj projekta za TTLC. Nakon što su se upoznali, Kovač i Ružić su surađivali na više zahtjeva, usklađenju s zakonskom regulativom i najboljom poslovnom praksom, stoga se, prema Kovačevim riječima, izgradio partnerski odnos što je u duhu Setcorovog načina poslovanja.

Setcor je izravno surađivao s dobavljačem softvera
“TTLC je došao k nama u postupku osnivanja. Ne znam koliko bi pružatelja cloud usluga sjelo s takvim potencijalnim korisnikom za stol i krenulo pregovarati, pričati i pokrenuti nešto. Mi smo poslušali TTLC, procijenili poslovni rizik, investirali svoje vrijeme i novac – i krenuli. Kako je rastao TTLC, tako su rasli i zahtjevi na ugovorene Setcor usluge”, priča Kovač.

Specifičnost poslovanja TTLC-a je u tome što koriste softverska rješenja vanjskog dobavljača, s kojim Setcor izravno surađuje uz suglasnost TTLC. “TTLC-ov core business nije rješavanje softverskih pitanja, poput njegove implementacije. Setcor je to preuzeo na sebe i to nam je bio jedan od projekata u kojem smo izravno surađivali s vanjskim dobavljačima. Naravno, sve smo radili u koordinaciji s TTLC-om, ništa na svoju ruku. No, kada dođe zahtjev od dobavljača, mi razgovaramo u ime TTLC-a”, priča Kovač.

Prednost je u skalabilnosti
Ružić kaže kako je velika prednost ovakvog pristupa ta skalabilnost. “Plaćamo kako rastemo – ‘pay as we grow, pay as we use‘. Da smo krenuli bez Setcora, morali bismo imati minimalno dvoje zaposlenih IT-jevaca, nekakvu serversku sobu od desetak kvadrata, protupožarne i protuprovalne sustave i slično. Međutim, sad imamo podršku, call centar i tehničare, IT-jevce, koji rješavaju i neke obične probleme, poput toga da nam ne radi računalo ili mreža”, kaže Ružić.

Druga je velika prednost, po Ružićevim riječima, to što je Setcor domaća tvrtka, koja ima korisničku podršku u Hrvatskoj. Ako se dogodi neki veći problem, Setcorovi tehničari mogu doći direktno u TTLC riješiti problem, a ne samo udaljenim pristupom kako bi radila većina multinacionalnih stranih kompanija. Istovremeno, usluga kakvu imaju sada kod neke multinacionalne kompanije bi bila znatno skuplja, te bi se TTLC morao prilagoditi nekim njihovim proizvodima, a ne obrnuto. “Mi sada imamo ‘taylor-made’ proizvod koji je u potpunosti prilagođen nama. Dobivamo točno ono što nam treba”, dodaje Ružić.

Kovač se nadovezuje, pa nam tumači kako Setcor ima vlastite podatkovne centre u Hrvatskoj, ali i izvan nje. Oni ne unajmljuju opremu, već imaju svoje fizičke servere i hostove, na kojima se vrte virtualni strojevi. Otkriva kako Setcor upravlja s nekoliko tisuća takvih “virtualnih mašina”. “Prednost je u tome što je sve pod našom kontrolom”, kaže Kovač.

Nisu samo obični cloud provider
Kovač potom naglašava kako je Setcor u potpunosti hrvatska tvrtka, a više od 60 posto zaposlenih su inženjeri i stručnjaci. “Svi smo iz Hrvatske, svi radimo u Hrvatskoj i tako već dugo. Jedan od naših podatkovnih centara je u Jastrebarskom, a klijenti su nam uglavnom hrvatske firme. Kroz godine, nekoliko manjih kompanija se spojilo u jednu veću tvrtku, koja se sada zove Setcor. Mi smo sva ta znanja, iz različitih područja, objedinili u ovu tvrtku”, kaže Kovač.

Dodaje kako se Setcor ne bavi samo pružanjem cloud usluga. “Bavimo se i gradnjom optičkih linkova, pa tako imamo i svoju optičku infrastrukturu po Zagrebu. Ako treba povući link do neke udaljene lokacije, možemo napraviti i to. Radimo i kompletni mrežni dio, što uključuje dizajniranje i konfiguriranje mrežne infrastrukture za korisnike. Tek povrh toga dolazi ono što se smatra cloudom – virtualni resursi. Nama se obraćaju tvrtke koje zahtijevaju niski RTO (Return Time Objective) i RPO (Recovery Point Objective), odnosno, vrijeme koliko treba da se oporavi od nekog događaja koji prijeti gubitkom podataka. Povrh svega toga, bavimo se i računalnom sigurnošću”, dodaje Kovač, koji ističe kako Setcor ima aktivnu zaštitu protiv DDoS napada.

Svaki klijent dobiva specifična rješenja
Kovač tumači kako se rješenja koja nude klijentima, kao što je bilo u slučaju TTLC-a, rade specifično za njih. Setcor ima još jednu sestrinsku kompaniju namijenjenu ponajprije mikropoduzetnicima i pojedincima, MyDataKnox, koja nudi gotove proizvode i koja ima više od 5000 korisnika. Kovač potom pojašnjava kako najmanji Setcorovi korisnici mogu imati po desetak zaposlenih, dok oni veći imaju po par stotina, a oni najveći znaju biti strane kompanije s nekoliko tisuća ljudi.

Setcor je sa svojih sedamdesetak zaposlenih, prema Kovačevim riječima, istovremeno “dovoljno malen i dovoljno velik” za pružanje rješenja zahtjevima iz korporativnog svijeta. “Kada kompanije dolaze iz reguliranih sektora, kao što je leasing, banke i osiguravajuća društva, oni moraju poštivati propise koji impliciraju određenu vrstu infrastrukture, koja je na određeni način zaštićena. Krećemo s inicijalnim razgovorom s klijentima, gdje pokušavamo razumjeti koji su njihovi zahtjevi”, kaže Kovač.

“Bavimo se i savjetodavnim uslugama, informacijskom sigurnošću i usklađenošću, upravljanjem rizicima i svime ostalim što trebaju naši klijenti. Kroz taj razgovor s korisnikom gradimo rješenje, pa korisnicima paralelno pomažemo razviti interne akte, kako bi bili usklađeni s raznim regulativama. Brzi smo i fleksibilni, stoga klijenti mogu proći revizije regulatornih tijela u kratkom roku. Recimo u pravilima GDPR-a ne piše kako treba nešto zaštititi, već se samo navodi da se treba ‘primjereno’ zaštititi. Što znači to ‘primjereno’ – to znamo mi u Setcoru, a korisnici to cijene”, zaključuje Kovač.

Sadržaj nastao u suradnji sa Setcorom.


Komentari članka

Vezani članci

Product Engineering kompanija Maidea širi se na globalno tržište

30.09.2023.

Regionalni lider u Product Discovery razvoju softvera, zagrebačka MAIDEA, obilježava 20 godina rada novim poslovima na globalnom tržištu

Goran Grdović (ZuBee): Osmislili smo platformu koja omogućuje poslodavcima plaćanje stomatoloških usluga zaposlenicima

27.09.2023.

Platforma funkcionira tako da​ poslodavac bira između tri paketa usluga u ponudi. Svaki paket ima točan iznos koji radnik ili članovi njegove uže obitelji mogu besplatno trošiti u godinu dana na bilo koje stomatološke usluge, a nakon što se taj iznos potr

Bosch Hrvatska ponovno bilježi zdravi rast, usprkos globalnim izazovima u gospodarstvu

24.09.2023.

Bosch, vodeći svjetski dobavljač tehnologije i usluga, završio je fiskalnu 2022. godinu s konsolidiranom prodajom od 83,4 milijuna eura u Hrvatskoj, bilježeći time snažan rast od oko 13 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Denis Sušac: “Hrvatskoj nedostaje više ljudi s vjerom u sebe i u svoje snove”

19.09.2023.

“Prije 20 godina četvorica prijatelja krenula su iz potkrovlja obiteljske kuće da bismo danas narasli do tima s više od 160 ljudi. Uvjereni smo da kombinacija modernog pristupa i iskustva akumuliranog desetljećima može i dalje rezultirati novim uspjesima”

Joberty izlazi na globalno tržište i uvodi “AI matching” u zapošljavanje

10.09.2023.

Platforma s više od 100 tisuća korisnika, koja povezuje programere i IT kompanije, najavljuje širenje i izvan naše regije te uvodi umjetnu inteligenciju u proces spajanja poslodavaca i radnika

Tag cloud

 1. 2531 članka imaju tag turizam
 2. 2360 članka imaju tag hrvatska
 3. 1501 članka imaju tag svijet
 4. 1537 članka imaju tag izvoz
 5. 1804 članka imaju tag financije
 6. 1155 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 7. 1213 članka imaju tag trgovina
 8. 1251 članka imaju tag ict
 9. 1375 članka imaju tag poljoprivreda
 10. 1084 članka imaju tag investicije
 11. 1001 članka imaju tag zapošljavanje
 12. 1124 članka imaju tag industrija
 13. 818 članka imaju tag poduzetništvo
 14. 1115 članka imaju tag EU
 15. 934 članka imaju tag menadžment
 16. 719 članka imaju tag maloprodaja
 17. 535 članka imaju tag opg
 18. 507 članka imaju tag poticaji
 19. 458 članka imaju tag koronavirus
 20. 959 članka imaju tag kriza
 21. 656 članka imaju tag marketing
 22. 360 članka imaju tag potpore
 23. 485 članka imaju tag eu fondovi
 24. 594 članka imaju tag tehnologija
 25. 452 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 528 članka imaju tag krediti
 27. 471 članka imaju tag porezi
 28. 494 članka imaju tag obrazovanje
 29. 399 članka imaju tag osijek
 30. 461 članka imaju tag prehrambena industrija
 31. 444 članka imaju tag gospodarstvo
 32. 391 članka imaju tag start up
 33. 416 članka imaju tag energetika
 34. 470 članka imaju tag dzs
 35. 444 članka imaju tag BDP
 36. 403 članka imaju tag hnb
 37. 415 članka imaju tag vlada
 38. 332 članka imaju tag hgk
 39. 440 članka imaju tag banke
 40. 337 članka imaju tag agrokor