Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

21 Kol 2009

Osijek dobio studij za medijske stručnjake i menadžere u kulturi

Izvor: www.glas-slavonije.hr · Autor: Dijana Pavlović  

Osijek dobio studij za medijske stručnjake i menadžere u kulturi

Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku objavilo je natječaj za upis studenata na Sveučilišni interdisciplinarni prediplomski studij Kulturologija. Prijave i razredbeni ispiti održat će se početkom rujna, a bit će primljeno 90 studenata. U povodu pokretanja novog studija koji je, sudeći prema pozivima u našu redakciju ovih dana, već izazvao veliko zanimanje mladih Osječana, razgovarali smo s prof. dr. sc. Ljiljanom Kolenić, voditeljicom studija kulturologije. Ona ističe kako, premda je prvi upisni rok na većini fakulteta završen u srpnju, vjeruje kako još ima pristupnika koji žele studirati na studiju pretežito humanističkih i društvenih znanosti, a još nisu odabrali studij koji bi im najbolje odgovarao.

Tri smjera
* Kome je prije svega namijenjena Kulturologija?
- Studij je organiziran s tri smjera: Kulturalni menadžment, Medijska kultura i Knjižničarstvo. Vjerujemo da će on biti zanimljiv mnogim budućim studentima ne samo istočne Hrvatske nego da će privući studente iz ostalih krajeva. No, studij je prije svega namijenjen području četiriju slavonskih županija, jer se osjetio velik nedostatak kadra za takvu vrstu djelatnosti. Nakon završenog preddiplomskog studija stječe se osposobljenost za stručni rad u ustanovama kulture - u kazalištima, galerijama, muzejima, u medijima, knjižnicama, u odnosima s javnošću, različitim oblicima javne komunikacije, u nakladničkim kućama, u poslovima vezanim uz kulturni turizam, politički marketing, upravljanje i rukovođenje kulturnih djelatnosti...

* Što znači da je studij interdisciplinaran, koliko traje i kako će se provoditi nastava?
- Nastava će se odvijati kroz obvezne opće kolegije koji će biti zajednički svim smjerovima. Obvezni stručni kolegiji bit će namijenjeni samo studentima određenoga smjera da bi se dobila uskostručna umijeća, a obvezne radionice u sva tri programska modula omogućuju stručno osposobljavanje na praktičnoj stručnoj razini i suradnju s ustanovama u kulturi, te sa stručnjacima iz prakse. Možemo reći da su suradnju Sveučilištu u Osijeku ponudile gotovo sve kulturne ustanove u Slavoniji: knjižnice, galerije, muzeji, medijske kuće, nakladničke tvrtke itd. Izborni predmeti omogućuju interdisciplinarnost i mobilnost studenata unutar osječkog Sveučilišta. Riječ je o preddiplomskom studiju koji traje tri godine.

Angažirano cijelo Sveučilište
* Ima li osječko Sveučilište dovoljno vlastitog stručnog kadra za izvođenje tog studija?
- Studij okuplja najveće znanstvenike osječkog Sveučilišta, posebno one iz društvenih i humanističkih znanosti, ali i iz umjetničkih područja i svih znanstvenih područja koja se javljaju na našem sveučilištu. Oko novog studiju okupila se cijela akademska zajednica, njezini ponajbolji stručnjaci, pa će taj interdisciplinarni studij pokazati i snagu i vrijednosti naših znanstvenih mogućnosti. U nastavi će sudjelovati i priznati inozemni gostujući nastavnici sa sveučilišta koje ima potpisanu suradnju s našim sveučilištem. U nastavi sudjeluje 18 znanstvenika s Ekonomskog fakulteta, deset s Filozofskog, šest s Pravnog, četvero s Učiteljskog i troje s Umjetničke akademije, a manjim brojem sudjeluju i nastavnici Elektrotehničkog fakulteta, Prehrambeno tehnološkog i Bogoslovnog. U izbornim predmetima sudjeluju profesori koji su ponudili svoje predmete kao izborne na cijelom sveučilištu, što znači da u nastavi sudjeluje cijelo sveučilište.


Komentari članka

Vezani članci

Osmislila 'digitalnog psihoterapeuta' za pomoć ljudima koji se bore s depresijom

05.03.2020.

Karla Čurin, 23-godišnja studentica zagrebačkoga Grafičkog fakulteta, osmislila je “digitalnog psihoterapeuta”, mobilnu aplikaciju Oaza za pomoć ljudima koji se bore s depresijom, anksioznošću i suicidalnim mislima.

Studentima godišnje 10 tisuća kuna

08.08.2019.

Sporazum o suradnji se sklopio za četiri iduće akademske godine, a novac je iz Državnog proračuna

Studentima-radnicima veća satnica, staje se na kraj 'muljanju' s ugovorima

27.12.2018.

Zakon uključuje i povećanje satnice za 50% za rad noću, nedjeljom i praznicima, naknadu za prijevoz, topli obrok... te kazne za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja.

Nakon 8 minuta dobili ponudu za posao ili praksu kod renomiranih kompanija

17.12.2018.

Predstavljanje i međusobno ocjenjivanje studenata i poslodavaca na FER-u jedna od najučinkovitijih headhunting akcija u RH

Stigle velike promjene: I izvanredni studenti mogu raditi na studentski ugovor

19.10.2018.

SABOR je većinom glasova donio Zakon o obavljanju studentskih poslova kojim se izjednačava pravo na obavljanje studentskih poslova redovitih i izvanrednih studenata koji nisu u radnom odnosu, uvodi minimalna satnica za studentske poslove, propisuju veće n

Tag cloud

 1. 2004 članka imaju tag hrvatska
 2. 2048 članka imaju tag turizam
 3. 1569 članka imaju tag financije
 4. 1286 članka imaju tag izvoz
 5. 1065 članka imaju tag svijet
 6. 867 članka imaju tag zapošljavanje
 7. 1010 članka imaju tag trgovina
 8. 1040 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 862 članka imaju tag investicije
 10. 948 članka imaju tag ict
 11. 702 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 12. 692 članka imaju tag poduzetništvo
 13. 991 članka imaju tag EU
 14. 889 članka imaju tag industrija
 15. 784 članka imaju tag menadžment
 16. 932 članka imaju tag kriza
 17. 608 članka imaju tag maloprodaja
 18. 567 članka imaju tag marketing
 19. 393 članka imaju tag poticaji
 20. 503 članka imaju tag krediti
 21. 520 članka imaju tag tehnologija
 22. 439 članka imaju tag obrazovanje
 23. 281 članka imaju tag potpore
 24. 363 članka imaju tag hotelijerstvo
 25. 404 članka imaju tag prehrambena industrija
 26. 353 članka imaju tag eu fondovi
 27. 360 članka imaju tag gospodarstvo
 28. 377 članka imaju tag porezi
 29. 439 članka imaju tag banke
 30. 314 članka imaju tag osijek
 31. 384 članka imaju tag hnb
 32. 427 članka imaju tag dzs
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 385 članka imaju tag vlada
 35. 301 članka imaju tag opg
 36. 302 članka imaju tag hgk
 37. 346 članka imaju tag energetika
 38. 394 članka imaju tag BDP
 39. 269 članka imaju tag poduzetnici
 40. 348 članka imaju tag recesija