Prijava Registracija

Poduzetnički portal · Članak

Veličina slova: a A

16 Lis 2019

Osrednja godina za otočne uljare: Zlatnih kapi moglo bi biti upola manje nego lani

Izvor: novilist.hr · Autor: Mladen Trinajstić  

Osrednja godina za otočne uljare: Zlatnih kapi moglo bi biti upola manje nego lani

Kao i svake godine, i ove je već s početkom listopada svoja vrata otočnim maslinarima otvorila Uljara Punat, najveći takav pogon na otoku Krku u kojem se već tradicionalno prerađuje najveći dio bodulskih maslina.

Iako su prvi dani ovogodišnje berbe zaposlenicima tog pogona donijeli popriličnu količinu posla, slijedom impresija ondje prispjelih maslinara, ovaj se put ipak ne očekuje neka pretjerano dobra godina, niti po kvantitativnim, niti po kvalitativnim pokazateljima.

Miljenko Parčić, voditelj tog modernog prerađivačkog postrojenja koje djeluje u okrilju otočne trgovačke kuće Trgovina Krk iz Malinske, rekao nam je da su s radom službeno krenuli još pretprošlog vikenda te je već u onom prvom tjednu »uhodavanja« ondje prerađeno te u ulje pretočeno »iznenađujućih« 40-ak tona maslina.

Kad bi se nastavilo tim tempom, mogli bismo računati na rekordnu godinu ali je, nažalost, već sada sasvim izvjesno da ipak neće biti tako, kaže Parčić, dodajući da je nakon prvog zamaha sad uslijedilo – zatišje.

Štetnici ostavili trag
Dojmovi maslinara koji su u danima produljenog vikenda dobro zapeli i pobrali što se brati moglo, govore da je ove godine na stablima osjetno manje ploda nego lani, ali i da su na maslinama nažalost razmjerno prisutne štete koje su, posebice na plodovima talijanskih sorti, »ostavile« maslinove mušice, a ponegdje i svrdlaši.

Tim štetnicima načete masline, nažalost, ni u kvalitativnom smislu ne donose parametre na kakve smo ovdje navikli pa tako, iako ulja koja prerađujemo i dalje redom »debelo« ulaze u kategoriju ekstradjevičanskih, njihova organoleptička svojstva baš i nisu onakva na kakva smo, posebno u ovom početnom dijelu berbe, već svi navikli.

To se u prvom redu odnosi na barem zasad ipak izostalu pikantnost i karakterističnu reskost ulja dobivenih na početku berbe. Iako je, kaže Parčić, u ovako ranoj fazi teško i nezahvalno prognozirati tijek i završne rezultate ovogodišnje berbe koji će se početi nazirati tijekom studenoga, dojam puntarskih uljara jest da bi se ove godine ondje moglo preraditi i dobiti tek polovicu količina koje su bilježene u lanjskoj berbi, tijekom koje su strojevi Uljare Punat preradili više od 800 tona maslina.

Randman 9:100
Kako saznajemo od voditelja puntarske uljare, aktualni randman kreće se u okviru 9 kg ulja na stotinu kilograma maslina. Iako je znalo biti i značajno boljih randmana, s obzirom na kvalitetu ploda koji im ovih dana dolazi na preradu, Parčić kaže da ovaj aktualni u konačnici i nije tako loš.

Viša otkupna cijena
– Za preradu se i dalje potrebno najaviti, odnosno predbilježiti, a masline će se, sve dok za preredu bude potrebe, primati svakog dana od 7 do 19 sati, a nedjeljama od 16 do 19 sati. Cijena prerade ostala je u također već poznatim okvirima, što znači da za 100 kg maslina trebati izdvojiti 150 kuna (s uračunatim PDV-om). Po običaju, prerada se može platiti i u ulju – s 2 kg ulja na 100 kg prerađenih maslina. Sam otkup ulja obavlja se po cijeni od 65 kn/kg. Još lani ulje smo otkupljivali po cijeni od 60 kn za kilogram, što drugim riječima znači da smo, pretpostavljam, na radost naših brojnih uzgajivača ove plemenite mediteranske kulture, ove godine otkupnu cijenu podigli za pet kuna, napominje Parčić, podsjetivši i da se ulje otkupljuje samo od maslinara koji su u poljoprivrednom upisniku. Svi ostali mogu uljari prodati svoje ulje isključivo kao »ušur«, odnosno do nivoa visine naknade za uslugu prerade i to po istoj, već navedenoj cijeni.

– Zasad nam na preradu otočani donose isključivo plodove talijanskih sorti koje u odnosu na one naše domaće, autohtone sorte koje na Krku i nadalje dominiraju, dozrijevaju nešto ranije. One domaće, procjenjujemo, s obzirom da nešto kasnije dozrijevaju, početi će u uljaru u značajnijim količinama pristizati tek za kojih tjedan dana – kaže voditelj uljare Trgovine Krk.

U pogonima najvećeg otočnog prerađivača maslinova ulja, kad se posao zahukta i proradi po sistemu »kontinuirane prerade«, dnevno se u prosjeku smelje i u ulje pretvori kojih 25 tona maslina. Ove godine do takvog zamaha u radu još nismo stigli, a ostaje vidjeti i hoćemo li uopće, napominje Parčić, uvjeren da će konačni rezultati ovogodišnje berbe ipak zadovoljiti želje i potrebe sve šireg kruga ljubitelja krčkog ekstradjevičanskog maslinovog ulja.


Komentari članka

Vezani članci

Hrvatska maslinova ulja najzdravija su u Europi

30.12.2019.

To proizlazi iz istraživanja u sklopu europskog projekta ARISTOIL koji se provodio od 2016. do 2019. u pet mediteranskih država - Španjolskoj, Italiji, Grčkoj, Cipru i Hrvatskoj - koje su proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja.

Obnovljena uljara u Blatu

04.12.2019.

Za razliku od mnogih drugih lokaliteta na hrvatskom jugu gdje je maslinarska sezona ispodprosječna, maslinare na otoku Korčuli, gdje su masline dobro rodile, muče druge brige

Agrolaguna: Urod maslina do 60% manji, no berba duža jer nedostaje radnika

24.11.2019.

Unatoč prepolovljenom urodu, a zbog manjka berača odnosno prerade maslina u tri smjene, berba će potrajati sve do kraja studenoga, kaže direktor poljoprivrede tvrtke Agrolaguna Dario Paulišić.

Urod maslina bit će znatno manji nego inače, ali to je zapravo dobra vijest

06.11.2019.

Berba maslina u najvećem istarskom masliniku, onom Agrolagune u Červaru, polako se približava kraju. Na jedan dan pridružili smo se beračima i s direktorom poljoprivrede u Agrolaguni Dariom Paulišićem razgovarali o ovogodišnjem urodu, očekivanoj kvaliteti

Ti tu živiš? Dobro ti je ovako? - A šta mi fali?, odgovara uspješni maslinar Roberto Vošten

26.08.2019.

Do sela i njihove kuće nije lako doći radi izuzetno uskih cesta, no jedna njemačka obitelj redovno dolazi ogromnim kamperom po maslinovo ulje. “Nije mi jasno kako se s tom grdosijom probiju do nas, ali ne prođe niti jedna godina da nas ne posjete”

Tag cloud

 1. 1968 članka imaju tag hrvatska
 2. 2004 članka imaju tag turizam
 3. 1561 članka imaju tag financije
 4. 1273 članka imaju tag izvoz
 5. 861 članka imaju tag zapošljavanje
 6. 1017 članka imaju tag svijet
 7. 994 članka imaju tag trgovina
 8. 1025 članka imaju tag poljoprivreda
 9. 858 članka imaju tag investicije
 10. 935 članka imaju tag ict
 11. 690 članka imaju tag poduzetništvo
 12. 979 članka imaju tag EU
 13. 873 članka imaju tag industrija
 14. 636 članka imaju tag malo i srednje poduzetništvo
 15. 776 članka imaju tag menadžment
 16. 923 članka imaju tag kriza
 17. 597 članka imaju tag maloprodaja
 18. 558 članka imaju tag marketing
 19. 384 članka imaju tag poticaji
 20. 516 članka imaju tag tehnologija
 21. 495 članka imaju tag krediti
 22. 434 članka imaju tag obrazovanje
 23. 402 članka imaju tag prehrambena industrija
 24. 268 članka imaju tag potpore
 25. 356 članka imaju tag hotelijerstvo
 26. 349 članka imaju tag eu fondovi
 27. 439 članka imaju tag banke
 28. 354 članka imaju tag gospodarstvo
 29. 426 članka imaju tag dzs
 30. 381 članka imaju tag hnb
 31. 311 članka imaju tag osijek
 32. 371 članka imaju tag porezi
 33. 334 članka imaju tag agrokor
 34. 301 članka imaju tag hgk
 35. 380 članka imaju tag vlada
 36. 346 članka imaju tag energetika
 37. 269 članka imaju tag poduzetnici
 38. 383 članka imaju tag BDP
 39. 282 članka imaju tag opg
 40. 341 članka imaju tag recesija